Ανακοίνωση της παράταξης του Γιάννη Μπορμπότη για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας καθώς και του προϋπολογισμού.
Αναλυτικά:
Σε μία πολύ σοβαρή συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου μας επικράτησαν και πάλι τα μεγάλα λόγια αλλά και οι ανούσιοι διαξιφισμοί.
Η νυν με την πρώην Δημοτική Αρχή αντάλλαξαν και πάλι κατηγορίες, σήκωσαν τους τόνους, αλληλοκατηγορήθηκαν και κοντραρίστηκαν. Μετά από όλο αυτό το «πολεμικό» σκηνικό τελικά από κοινού υπερψήφισαν και τις δύο εισηγήσεις που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν την πολιτική της Δημοτικής Αρχής για αυτή τη χρονιά
Με λίγα λόγια, στα λόγια θέλουν να δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά στην πράξη υπάρχει απόλυτη συμφωνία στον πολίτικό προσανατολισμό και τις κατευθύνσεις.
Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει βέβαια αφού «ο Δήμος έχει συνέχεια», όπως είπαν και οι δύο πλευρές. Μία συνέχεια που συμβιβάζεται με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση και μεταφέρει τα βάρη και πάλι στους δημότες.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαμε πει και εκτιμήσει ότι τα ίδια θα έκανε όποια και από τις δύο παρατάξεις θα επικρατούσε. Η δέσμευση τους στις κεντρικές επιλογές, η αντιμετώπιση του Δήμου ως βραχίονα μεταφοράς της κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο αποτυπώνεται στην κοινή τους στάση στην ψηφοφορία.
Εμείς με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την ανάγκη ο λαός και τα λαϊκά στρώματα να μην πληρώνουν διπλά και τριπλά αυτά που ήδη δικαιούνται καταψηφίσαμε και το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟ 2024
Αντί για «εξ αρχής» ….μία από τα ίδια
Στον προϋπολογισμό του Δήμου μας για το 2024 αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές, αλλά και οι προτεραιότητες που ιεραρχεί και η νέα δημοτική αρχή σαν συνέχεια των προηγούμενων. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα «εξαρχής» αλλά «μια από τα ίδια». Και ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί την υλοποίησης ενός αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δήμοι, το οποίο έχει διαμορφωθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις, σε καιρούς μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς. Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αποτυπώνει την πλήρη ταύτιση του δήμου με τις κυβερνητικές, δημοσιονομικές και συνολικότερες επιλογές αποδοχής της καθήλωσης πόρων από το κράτος.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου είναι η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Με ιδιαίτερη έμφαση η νέα Δημοτική Αρχή, τονίζει με όλους τους τρόπους ότι το «ταμείο είναι μείον». Η απάντηση σε αυτό όμως ποια είναι σύμφωνα με όσα λέγονται; Νέα βάρη στους δημότες πάνω σε αυτά που ήδη πληρώνουμε. Προετοιμάζεται η αύξηση των δημοτικών τελών, έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση μέσω του ΣΒΑΚ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, γίνονται αναφορές για τέλη για τη χρήση του Δημοτικού Θεάτρου, την είσοδο στο Μον Ρεπό, τέλη στο λιμάνι και το αεροδρόμιο. Δεν έχει ακουστεί ούτε μία φορά το ζήτημα της διεκδίκησης χρηματοδότησης από το κράτος τη στιγμή που μάλιστα παρακρατά τεράστια ποσά κάθε χρόνο από τη χρηματοδότηση των Δήμων. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στον προϋπολογισμό τους 2024 για τη χρηματοδότηση των Δήμων 2,392 δις ευρώ ενώ αν εφαρμοζόταν ο νόμος 3852/2010 χωρίς παρεκκλίσεις και μνημονιακές διατάξεις (που ακόμη εφαρμόζονται παρά τη λήξη των μνημονίων) θα έπρεπε να εγγραφούν 7,5 δις. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια και οι προηγούμενες, έχουν αποδώσει σε 3 χρόνια 6,9 δις ευρώ τη στιγμή που θα έπρεπε να δίνουν 7,5 δις το χρόνο. Στο Δήμο μας αντιστοιχεί παρακράτηση περίπου 20 εκ. το χρόνο!
Η νέα δημοτική αρχή για αυτά δεν κάνει τίποτα και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την γραμμή της μετακύλισης, των βαρών στους δημότες. Άραγε φταίνε οι δημότες για το ότι τα σκουπίδια μεταφέρονται στην Κοζάνη ή τα Γιάννενα;
Η κρατική συμμετοχή στα τακτικά έσοδα του Δήμου παραμένει σε τραγική κατάσταση και για τον προϋπολογισμό του 2024. Αποκαλυπτική είναι η σχέση μεταξύ της τακτικής κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) 13,72 εκ. (κωδ.06+κωδ.43) και των τακτικών εσόδων του Δήμου που προέρχονται κατ’ ευθείαν από τις τσέπες των δημοτών. Πρόκειται για τους κωδικούς εσόδων 01 (1,22 εκ.), 02 (0,11 εκ.), 03 (8,64 εκ.), 04 (3,92 εκ.), 05 (0,53 εκ.), 07 (0,19 εκ) και τον κωδικό 21 και 22 (4,21 εκ.) που αφορά σε τακτικά έσοδα που βεβαιώθηκαν το 2023 αλλά θα εισπραχθούν το 2024 και ειδικότερα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας (3,24 εκ.), ΤΑΠ (375 χιλ.), Φ.Η.Χ. (150 χιλ.) και λοιποί φόροι. Σύνολο δηλαδή τακτικών εσόδων του Δήμου 20,48 εκ. Οπότε στο σύνολο των τακτικών εσόδων το ποσοστό των ΚΑΠ είναι το 40,13% ενώ τα έσοδα από δημοτικούς φόρους και τέλη είναι το 59,87 %.
Σύνολο τακτικών Εσόδων Δήμου | Τακτικά Έσοδα από το Κράτος | % Εσόδων από το κράτος | Τακτικά Έσοδα από δημότες | % Εσόδων από δημότες |
34,20 εκ | 13,72 εκ | 40,13% | 20,48 εκ | 59,87% |
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα που θα πάρει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων για λειτουργικές δαπάνες (12.698.412,76) ως κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ), δεν μπορεί να καλύψει το μισθολογικό κόστους του προσωπικού του δήμου (13.532.970,80), καλύπτει μόνο το 93,83%. Επόμενο βήμα είναι η γενίκευση της μη μόνιμης εργασίας στους δήμους (ήδη πάνω από το 50% του προσωπικού δεν έχει μόνιμη σχέση εργασία), η εντατικοποίηση συνθηκών εργασίας του προσωπικού και η ανάθεση μιας σειράς υπηρεσιών σε ιδιώτες (αποκομιδή απορριμμάτων, μελέτες κλπ).
Ακόμα και τα έσοδα των Σχολικών Επιτροπών που ανέρχονται σε 852.024 ευρώ για το 2024 σε σχέση με τα 933.560 του 2023. Αναλογούν έτσι 8.000 ευρώ ανά σχολείο που τελικά οδηγεί τους γονείς να βάζουν το χέρι ξανά στην τσέπη για την καθημερινή λειτουργία, σε μια κατά τα άλλα δωρεάν Παιδεία.
Στα ΤΑΚΤΙΚΑ έσοδα στον Προϋπολογισμό του δήμου προβλέπονται 8,64 εκατ. από τα δημοτικά τέλη. Αυτά υπολογίζονται με ταξικό πρόσημο, βαραίνοντας το λαό και ελαφρύνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο δήμο αφού υπολογίζονται με βάση τα τ.μ. και όχι τη φορολογική ικανότητα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διαφωνεί και προτείνει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού τους, γιατί σήμερα είναι υπερώριμο ζήτημα να προχωρήσει ο Δήμος σε μείωση τελών στην κατοικία και στα μικρά εμπορικά καταστήματα αλλά και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους πολύτεκνους, στους ΑΜΕΑ, με αντίστοιχη αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Και ο φετινός Προϋπολογισμός συντηρεί μια υπάρχουσα κατάσταση, έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του εικονικού (αυτό φαίνεται και από την υλοποίηση του περσινού σε ποσοστό περίπου 50%), στηρίζεται στη φορολογία του δημότη και στην ανταπόδοση και επιτείνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δήμου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λογική “κόστος – όφελος“. Ας δούμε ορισμένα οικονομικά μεγέθη που αποδεικνύουν περίτρανα την εκτίμησή μας αυτή:
– Προβλέπεται να δοθεί στις Κοινότητες σαν πάγια προκαταβολή 2024 μόνο το ποσόν των 102.000 ευρώ το ίδιο περίπου, (ελαφρά μειωμένο) ποσόν με αυτό του 2023, του 2022, του 2021 και του 2020, δηλ. μέσο όρο 2217 ευρώ ανά κοινότητα και 1,5 ευρώ ανά κάτοικο) με αποτέλεσμα βασικές ανάγκες των κοινοτήτων να μην ικανοποιούνται. Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει ότι δε θα υλοποιηθεί κανένα τεχνικό πρόγραμμα σε κοινότητα για το 2024.
– Προβλέπει την ετήσια πληρωμή για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων (τόκοι, χρεολύσια, εγγυήσεις, προμήθειες) σε 1.833.846,72 ευρώ (σε σχέση με του προηγούμενου έτους αύξηση 297%) που αναλογεί ανά κάτοικο περίπου 27,50 ευρώ.
– Οι ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών (η πρώην ΣΑΤΑ) η επιχορήγηση δηλαδή της πολιτείας για έργα άμεσης ανάγκης ανέρχεται για το 2024 στο εξωφρενικό ποσό των 1.341.420,00 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος και η κυβέρνηση της Ν.Δ. «απλόχερα» μοιράζουν ανά κάτοικο 20 ευρώ για το έτος 2024.
– Από την άλλη όμως η δημοτική αρχή προβλέπει στον προϋπολογισμό να εισπράξει για το έτος 2024 μαζί με τις βεβαιωμένες οφειλές των προηγουμένων ετών (και χωρίς να υπολογίζουμε μέσα τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και τις μη εισπράξιμες οφειλές), από τον κάθε κάτοικο περίπου 196 ευρώ. Ενώ από την άλλη προβλέπει σαν «μη εισπράξιμες οφειλές παρελθόντων ετών» το ποσόν των 33.295.217 ευρώ. Άραγε πόσοι και ποιοι μεγαλοοφειλέτες θα μείνουν στο απυρόβλητο;
– Από δε τα Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία όπως λένε είναι ανταποδοτικά (δηλ. όσα παίρνουν – τόσα επιστρέφουν με την μορφή παροχών) προβλέπεται να εισπραχθούν 128,76 ευρώ από τον κάθε κάτοικο και τα οποία θα συνεχίσει να μοιράζει η δημοτική αρχή απλόχερα σε ιδιώτες μεγαλοεργολάβους για να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους.
– Μειώνονται ακόμα παραπέρα έστω και αυτές οι ελάχιστες επιχορηγήσεις προς αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους. Προβλέπεται για το 2024 να δοθεί το ποσόν των 15.000 ευρώ.
Επιβεβαιώνεται και από αυτά τα μεγέθη ποιος είναι ο χαρακτήρας των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στην τοπική διοίκηση, τι μηχανισμός είναι και για ποιον δουλεύει! Έτσι αποκαλύπτεται ότι: Βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, είναι η ραγδαία αύξηση των «ιδίων εσόδων» δηλαδή το παραπέρα φόρτωμα του ήδη ρημαγμένου λαού μας, με το πρόσχημα της «οικονομικής αυτοτέλειας» τη Τοπικής Διοίκησης, που την υιοθετείτε και εσείς, γι αυτό και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του παρατηρητηρίου μονόπλευρης λιτότητας και πειθαναγκασμού των δήμων! Ενώ δεν κάνετε καμιά ενέργεια στην κατεύθυνση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου όπως τράπεζες, μεγάλα Super Market και επιχειρήσεις. Ίσως κάποιος θα μας πει ότι εμείς μιλάμε εκ του ασφαλούς επειδή είμαστε αντιπολίτευση. Εμείς όμως θα σας πούμε ότι εκεί που η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι δημοτική αρχή, όπως για παράδειγμα στον τρίτο δήμο της χώρας στην Πάτρα, υλοποιούμε αυτά που προτείνουμε σήμερα εδώ.
Εμείς προτάσσουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έχει ως αφετηρία της την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τη φορολογική ελάφρυνση του λαού. Άρα εδράζεται στη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο, μάλιστα, μέσα από τους δήμους, βρίσκει και νέο πεδίο κερδοφορίας (ΣΔΙΤ για σχολεία, διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, πρόγραμμα “Φιλόδημος”, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα κ.ά.), με τις διαχρονικά θεσμικές αλλαγές.
Καταψηφίζουμε αυτόν τον Π/Υ και καλούμε τους κατοίκους του νησιού μας να διεκδικήσουν αγωνιστικά:
- Τα παρακρατημένα χρήματα για το Δήμο μας τα πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 9 χρόνια.
- Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με φόρο στο 45% και να ενισχυθούν παράλληλα οι πόροι προς την τοπική διοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτά, τα δικά μας λεφτά, που μας αρπάζουν άμεσα ή έμμεσα, καλυμμένα ή απροκάλυπτα θέλουμε να τα στρέψουμε σε έναν προϋπολογισμό που θα στηρίζει τους χειμαζόμενους δημότες.
- Θα στηρίζει την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία με σχολεία σύγχρονα, με ασφαλείς κτιριακές υποδομές, ανακαινισμένες ή καινούριες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση.
- Θα στηρίζει την ανάγκη για Υγεία και την Πρόνοια στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών με υποδομές και μέσα για να μπορούν να εξασφαλίζονται τα μέγιστα αποτελέσματα.
- Η αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση θα υπηρετούνται επί της ουσίας και όχι για τα μάτια του κόσμου, όχι για να μη μένουν κενοί κάποιοι κωδικοί. Το 30,2% των σχολείων πανελλαδικά μετρά περισσότερα από 60 χρόνια ζωής και όταν χτίστηκαν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός. Στην Κέρκυρα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
- Θα στηρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες με ένα ισχυρό και μόνιμο δίκτυο υποδομών.
- Θα υπερασπίζεται το περιβάλλον και θα προάγει τη δασοπροστασία και το οικοσύστημα.
- Θα ενισχύει τις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές και τους φορείς στην πόλη και σε όλα τα χωριά, χωρίς να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μόνο ως εμπόρευμα.
- Θα προχωρά σε μείωση των δημοτικών τελών στη λαϊκή κατοικία. Διαφοροποίηση των τελών και των φόρων με κοινωνικοταξικά κριτήρια. Μείωσή τους στα μικρά καταστήματα, στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και ταυτόχρονη αύξηση σε μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές, μεγάλα ξενοδοχεία, αλυσίδες καταστημάτων, τράπεζες κλπ.
- Θα φορολογεί με βάση το τζίρο και όχι τα τετραγωνικά όσο αφορά τα τραπεζοκαθίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, πάντα με κριτήριο τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων.
- Θα καταργεί κάθε είδους τέλος ή φόρο (όπως ο επιβληθείς φόρος ταφής) που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων.
Η δική μας οπτική για τον Προϋπολογισμό του Δήμου ξεκινά από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ελάφρυνση του λαού. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να διπλοπληρώνουν φόρους στο Κράτος και στο Δήμο, για υπηρεσίες και έργα που δικαιούνται. Η θέση μας παίρνει υπ’ όψη τη διαφορετική ταξική θέση του καθενός αλλά και τη διαφορετική φορολογική ικανότητα που απορρέει από αυτή. Η δική μας θέση είναι άρρηκτα δεμένη με ένα διεκδικητικό πλαίσιο και με την ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2024.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2024
«Φτώχεια καταραμένη …ή επιλογή πολιτική;»
Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε υποτίθεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για το 2024, ένα πρόγραμμα που για έργα – μελέτες (χωρίς το υποσύνολο 1β που αφορά τα ΣΑΤΑ σχολείων) προβλέπει το ποσό των 2.809.062,19 €.
Αν από αυτά αφαιρέσουμε τα 2.046.255,75 που αφορούν μόνο την Δημοτική Ενότητα Φαιάκων, την πολυδιαφημιζόμενη εισφορά σε χρήμα του IKOS ODISSIA, για την αγορά του πρώην CLUB MED, τότε το τεχνικό πρόγραμμα για το Δήμο μας εξαντλείται στο αστρονομικό ποσό των 762.806,44€!!!
Σε έναν προϋπολογισμό σχεδόν 107 εκ, η πρόβλεψη για έργα και μελέτες δεν ξεπερνά το 1 εκ. γεγονός που αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο την πολιτική κατεύθυνση και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Θεωρούμε ότι βασική δυσκολία και στη σημερινή συζήτηση είναι ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα και απολογισμοί των Τεχνικών Προγραμμάτων που ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε χρόνο.
Έτσι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα πόσα και ποια έργα υλοποιούνται, συνεχίζονται ή σε τι ποσοστό έχουν εκτελεστεί.
Για παράδειγμα στον προϋπολογισμό υπάρχουν έργα του τεχνικού προγράμματος του 2017, 2018 και ούτω καθεξής που προφανώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη αλλά και με άγνωστη τύχη. Έτσι πολλές φορές υπάρχει μια εικονική πραγματικότητα μοιράσματος μερικών χιλιάδων ευρώ ή και εκατομμυρίων που τελικά μένουν στα χαρτιά και σίγουρα δεν φαίνονται στη βελτίωση υποδομών, στη κάλυψη λαϊκών αναγκών, στη καλύτερη καθημερινότητα για τον πολίτη.
Με τη πρώτη ματιά μπορούμε να πούμε ότι για μια ακόμη φορά εκκωφαντικά απουσιάζουν μελέτες και έργα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση. Για χώρους άθλησης και πολιτισμού, για παιδικές χαρές.
Πρόβλεψη για την επίλυση του αίσχους των containers της προσχολικής αγωγής, που η πρώτη επαφή αυτών των μικρών παιδιών με το σχολείο είναι μέσα σε ένα κουτί, που το συζητάμε από το 2020.
Πενιχρά μόνο ποσά (140.000€) προβλέπονται για την αγροτική οδοποιία που δεν φτάνουν ούτε για «πασάλειμμα».
Ενώ πολλές φορές έχουμε συζητήσει για τη σχολική στέγη στη Κέρκυρα, τα μεγάλα προβλήματα που έχουν πολλά σχολεία στη κτιριακή τους υποδομή, βλέπουμε ότι κάθε χρόνο τα χρήματα που έρχονται για τα επισκευαστικά των σχολείων (ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών -πρώην ΣΑΤΑ σχολείων), δεν απορροφούνται και μεταφέρονται κάθε φορά στον επόμενο χρόνο. Αυτή τη στιγμή μεταφέρονται 327.104,48€ ως ανεκτέλεστο ποσό προηγούμενων ετών, που θα έπρεπε να είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν έστω κάποια από αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, αφού προφανώς ως ποσό μαζί και με τη φετινή πίστωση που φτάνει στο συνολικό ποσό των 573.004,48€ δεν επαρκούν συνολικά.
Είναι μια πραγματικότητα ότι το μόνιμο προσωπικό στις υπηρεσίες δεν φτάνει για τη πραγματοποίηση περισσότερων μελετών, παρακολούθηση και υλοποίηση έργων. Ωστόσο και το λίγο προσωπικό και η μειωμένη χρηματοδότηση δεν είναι τυχαία, δεν λύνονται απλά με διαπιστώσεις.
Η περιγραφή των δυσκολιών δεν αθωώνει τη Δημοτική Αρχή καθώς δε διαφωνεί σε τίποτα με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, δεν έχει καμία διάθεση για ουσιαστική διεκδίκηση από την κεντρική κυβέρνηση, δεν αρθρώνει κουβέντα για την τεράστια περικοπή των πόρων των δήμων από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.
Ζητούμενο λοιπόν για εμάς δεν είναι η λογική του «περασμένα-ξεχασμένα» και διαχείριση της μιζέριας-φτώχειας αλλά η διεκδίκηση επαρκούς προσωπικού, χρηματοδότησης που θα καλύπτει και θα βάζει σε προτεραιότητα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σήμερα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα.