Ανακοίνωση της παράταξης του Γιάννη Μπορμπότη με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κέρκυρα με το θέμα του νερού.
Αναλυτικά:
Τραγική είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές και χωριά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες μέρες αλλεπάλληλες και πολύωρες διακοπές νερού. Η συζήτηση, το τελευταίο διάστημα, επικεντρώνεται στις περιοχές Κάτω Γαρούνα – Αι Γόρδη, Γαστουρίου – Περάματος, Μπενιτσών – Αγίων Δέκα – Σταυρού και Κοινοπιαστών, όπου σύμφωνα με την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΚ, οι γεωτρήσεις στερεύουν. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι μεταμεσονύκτιες διακοπές νερού και στην πόλη της Κέρκυρας.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Πουλημένου προσπαθεί να μας πείσει ότι η βασική αιτία των ελλείψεων στην επαρκή υδροδότηση, είναι η μείωση των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα την μείωση των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων. Επιστρατεύει, δηλαδή, τη γνωστή και εύκολη λύση της κλιματικής αλλαγής που «κουμπώνει» παντού, σε πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. ευθυγραμμιζόμενος με την κυβερνητική επικοινωνιακή γραμμή.
Για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή της κ. Υδραίου το πρόβλημα οφείλεται στην «πολιτική των ημετέρων του κ. Πουλημένου» στοχεύοντας από τη μια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την δυσαρέσκεια και από την άλλη να αποκρύψει την κυβερνητική πολιτική της οποίας ήταν στήριγμα κατά την διάρκεια της θητεία της.
Κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για την χρόνια και σταθερή υποχρηματοδότηση, για την κατάργηση των προσλήψεων, για την ανεπάρκεια έργων υποδομής, για την άναρχη ανάπτυξη, για τον εμπαιγμό του κερκυραϊκού λαού με την συμμετοχή τους στις διάφορες επισκέψεις των υπουργών, τις ανέξοδες υποσχέσεις και μεγαλοστομίες.
Αυτή η συζήτηση που προωθείται από την κυβέρνηση, τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές αλλά και τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ επιχειρεί να καλύψει τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν για τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν πάρει και έχουν υλοποιήσει. Έτσι και η ΔΕΥΑ Κέρκυρας ανακοινώνει ότι «Το νησί μας αντιμετωπίζει και αυτό οξύ πρόβλημα λειψυδρίας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών αλλά και των αυξημένων αναγκών σε υδροδότηση» και ανακοινώνει μέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού εν μέσω καύσωνα…
Ταυτόχρονα, προετοιμάζει αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, όπως ανακοινώθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την ίδια στιγμή με κάθε τρόπο αποκρύπτεται η πραγματική αιτία του προβλήματος. Αυτή δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση του νερού και την αποσπασματική διαχείρισή του με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων κυρίως στον κλάδο του τουρισμού αλλά και στον κλάδο των τροφίμων.
Αυτή η πολιτική, που αντιμετωπίζει το νερό όχι ως κοινωνικό αλλά ως ανταποδοτικό αγαθό, έχει οδηγήσει στο να υπάρχει στην Κέρκυρα δίκτυο ύδρευσης – σουρωτήρι, στην απουσία ή τους πολύ αργούς ρυθμούς υλοποίησης εκσυγχρονισμού των υποδομών και υλοποίησης των αναγκαίων έργων (π.χ. αντιπλημμυρικά, μικρά φράγματα ανάσχεσης, επιδιόρθωση και συντήρηση του δικτύου διανομής κλπ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα μιλάμε για «λύση από μηδενική βάση» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ενώ ήδη για το έργο των φραγμάτων έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ. Η λογική κόστους – οφέλους, ο ελλιπής σχεδιασμός, η αλλά και η υποταγή στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν αφήσει τελικά ένα από τα νησιά με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στη χώρα από τη μία να πνίγεται με την πρώτη δυνατή βροχή και από την άλλη να μένει χωρίς, όχι πόσιμο, αλλά ούτε καν τρεχούμενο νερό.
Στο πλαίσιο των δεσμευτικών οδηγιών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει μια συνολικά φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, μια ουσιαστική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Επόμενο βήμα είναι η επιχείρηση συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Η κυβέρνηση ετοιμάζει έτσι την παράδοση υποδομών πολλών εκατομμυρίων, φτιαγμένων με τα χρήματα του ελληνικού λαού στους ιδιώτες.
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Έτσι θα κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Σε αυτό το δρόμο ο κερκυραϊκός λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Οργανωμένα να διεκδικήσει:
Εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑ Κέρκυρας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη λείψει το νερό από καμία περιοχή του νησιού. Ταυτόχρονα να ζητηθεί η αρωγή του κράτους ώστε με έκτακτη χρηματοδότηση και την παροχή κάθε τεχνικής ή άλλης βοήθειας να βρεθούν λύσεις που θα εξασφαλίζουν επαρκές, φθηνό και ποιοτικό νερό για το λαό.