Για την Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνουμε να ενταχθεί το παρακάτω θέμα ενώ ταυτόχρονα στέλνουμε και την εισήγησή του, λέει η ΛΑΣΥ Κεντρικής Κέρκυρας.
Αναλυτικά:
ΘΕΜΑ: «Στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων του Δήμου μας σχετικά με τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν, σε συνθήκες εντεινόμενης ακρίβειας»
Με βάση το νόμο 5003/2022 δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους νησιωτικούς δήμους (καταργώντας τον προηγούμενο παράλογο περιορισμό των 18.000 κατοίκων) να «μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής» στους δημοσίους υπαλλήλους. Επιπλέον «η παροχή αυτή επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος με τη μορφή χρηματικού επιδόματος.
Η σημερινή συζήτηση αφορά τους Δημοσίους Υπαλλήλους που υπηρετούν στα όρια του Δήμου μας και προτείνει την ελάφρυνσή τους τους αναφορικά με το οξυμένο πρόβλημα εύρεσης στέγης.
Όλες οι αναλύσεις αλλά και η καθημερινότητα που ζούμε δείχνουν ότι η κοινωνική πλειοψηφία κυριολεκτικά δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα. Τα στατιστικά λένε ότι το μηνιαίο εισόδημα, για το 60% των νοικοκυριών, επαρκεί μόλις για 19 ημέρες. Επίσης, το 72,7% των νοικοκυριών μείωσε δαπάνες ή άλλαξε διατροφικές συνήθειες εξαιτίας των αυξήσεων τιμών στα τρόφιμα. Από την άλλη βέβαια οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ενέργειας αλλά των super market αυξάνουν τα κέρδη του χρόνο με το χρόνο.
Η ακρίβεια σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης παραμένει, το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων είναι εξαιρετικά υψηλό και η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι τα διάφορα pass και vouchers της κυβέρνησης.
Βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο όπου η κατοικία, αντί να αποτελεί βασικό και αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε επενδυτικό προϊόν και όχημα κερδοσκοπίας.
Είναι γνωστό ότι η έλευση δημοσίων υπαλλήλων στην Κέρκυρα, πολλές φορές «σκοντάφτει» στην εύρεση κατοικίας, πολύ περισσότερο στην εύρεση μίας ποιοτικής κατοικίας σε λογική τιμή. Έτσι, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιλέγουν το νησί μας για να αναλάβουν υπηρεσία ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, ακόμη και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι (κυρίως εκπαιδευτικοί) να ζητούν και να παίρνουν μεταθέσεις ή αποσπάσεις λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος.
Πιο συγκεκριμένα, σε όλους τους κλάδους του δημοσίου εργάζεται σημαντικός αριθμός συμβασιούχων αλλά και μόνιμων υπαλλήλων που προέρχονται από περιοχές εκτός Κέρκυρας. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι επικουρικοί υγειονομικοί, οι συμβασιούχοι του Δήμου κλπ, πέρα από την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία βιώνουν και την τεράστια δυσκολία του κόστους της στέγασης αλλά και της διαβίωσης.
Η αξιοποίηση των κατοικιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις, που για πολλές οικογένειες βέβαια αποτελεί συμπληρωματικό εισόδημα, η ακρίβεια και η αύξηση των λειτουργικών εξόδων έχουν κάνει τα ύψη των ενοικίων να φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συζήτηση αυτή έχει επαναληφθεί 2 φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα τελευταία χρόνια (τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2023) και η επαναφορά της δείχνει, ότι τα προβλήματα οξύνονται, κάθε χρόνο και περισσότερο, αντί να επιλύονται.
Στις προηγούμενες συζητήσεις, εκφράστηκε η συμφωνία με τα αιτήματα των υπαλλήλων αλλά και η συμπάθεια, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή κίνηση προς την κατεύθυνση ενίσχυσής τους.
Προτείνουμε:
1.Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (διευθύνσεις εκπαίδευσης, διοίκηση του ΓΝΚ κλπ), να συλλεχθούν άμεσα από το Δήμο τα απαραίτητα στοιχεία για να εξακριβωθεί ο αριθμός των δικαιούχων.
2.Ένταξη όλων των δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων, σε πρόγραμμα του Δήμου που θα εξασφαλίζει δωρεάν στέγαση σε κατάλληλα καταλύματα.
3.Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα στέγασης και σίτισης ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ.
4.Αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, ώστε να κατασκευαστούν με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, κατοικίες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μένουν σε σύγχρονα, ασφαλή σπίτια, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.
5.Να απαιτηθεί από την πολιτεία η επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και η δημιουργία κρατικού προγράμματος λαϊκής στέγης.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη μιας διαφορετικής οργάνωσης της οικονομίας, όπου η κατοικία δε θα είναι εμπόρευμα και αντί για ενοικιαστές θα γίνουμε ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε.
Σε αυτή την κοινωνία θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, τις πρώτες ύλες, για να εξασφαλίσουμε σύγχρονη, δωρεάν, ασφαλή, υψηλής ποιότητας στέγη για όλους.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων