Στο περιφερειακό συμβούλιο φέρνει η ΛΑΣΥ Ιονίων το θέμα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις δομές απεξάρτησης στα Ιόνια.
Αναλυτικά:
ΘΕΜΑ:
ΔΙΑΛΥΟΥΝ & ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ & ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
«Ο αγώνας για ζωή ολόκληρη και αληθινή αφορά όλους!»
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές, των χρηστών και των οικογενειών τους».
Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Κυβέρνηση το σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”.
Στην πραγματικότητα εξελίσσεται η πολιτική εμπορευματοποίησης του Τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, με ένοχο την πολιτική της ΕΕ, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που λογαριάζει ακόμα και την Πρόληψη, την Απεξάρτηση, την Κοινωνική Επανένταξη, την Ψυχική Υγεία ως κόστος για το κράτος και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σε αυτές τις συνθήκες, που η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οξύνει τα αδιέξοδα στη ζωή μας, με τον βραχνά της ακρίβειας, την εργασιακή ανασφάλεια, τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, με την πολιτική που αφήνει απροστάτευτες τις νέες γυναίκες, που αναπαράγει σάπιες αξίες και πρότυπα, χτυπούν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των νέων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Απεξάρτησης και Πρόληψης.
Οι λαϊκές οικογένειες των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές βρίσκονται αντιμέτωπες με τρομακτικά αδιέξοδα, λυγίζουν κάτω από το τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο που επωμίζονται λόγω των λιγοστών δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας
Η απάντηση δίνεται σε όλη τη χώρα και στα νησιά μας, από τους εργαζόμενους, τις οικογένειες των χρηστών και των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, τους μαζικούς φορείς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες διεκδικούν Υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί οδηγεί στην διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που παρέδωσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, υλοποιεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ για διάλυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και το χάρισμά τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδιώτες.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΈΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
‣ Καταργούνται τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.
‣ Βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο «18 ΑΝΩ», στο «ΑΡΓΩ», στο «ΙΑΝΟΣ», στο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», σε δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
‣ Κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται μετά το 2027 η λειτουργία τους και δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο νόμου για το μέλλον των εργαζομένων σ’ αυτά.
‣ Φτιάχνονται προγράμματα-πυροτεχνήματα, με ημερομηνία λήξης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς
‣ Δίνουν γενναίες χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, με τους ιδιώτες και κάθε λογής «φιλάνθρωπους», να αναλαμβάνουν αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρέχει. Μάλιστα με διάφορες διοικητικές αλλαγές εντάσσουν τις ΜΚΟ και τις ΑΜΚΕ, που ανθούν χρόνια στο χώρο ξεκοκκαλίζοντας προγράμματα, κάτω από τον ίδιο διοικητικό οργανισμό με τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Οι εξαγγελίες για τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) δεν έρχονται να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά να υπηρετήσουν μια πολιτική με βασικούς άξονες:
‣ Την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινομένου.‣ Την παραπάνω ενίσχυση της «μείωσης της βλάβης» σε αντιδιαστολή με την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση.
‣ Τη συνέργεια προγραμμάτων με διαφορετική αντίληψη για την τοξικοεξάρτηση.
‣ Την αλλαγή του χάρτη των παρεχόμενων υπηρεσιών όχι με θεραπευτικά κριτήρια, αλλά με οικονομικά κριτήρια.
‣ Το «τσουβάλιασμα» όλων των εξαρτήσεων κάτω από την ομπρέλα μιας λανθάνουσας αντίληψης για την εξάρτηση.
‣ Την αποδοχή της χρήσης μέσα από την ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» διαμορφώνοντας ανοχή προς το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών.
‣ Την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης του χρήστη και της οικογένειάς του.!
Τα Κέντρα Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος», στην Κέρκυρα, ΑΠΟΠΛΟΥΣ, ΜΕΤΑΒΑΣΗ στην Κεφαλονιά, το Κέντρο Πρόληψης ΣΤΟΡΓΗ στην Ζάκυνθο, δομές του ΚΕΘΕΑ, η κινητή μονάδα ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ κ.α. μετά την χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κλεισίματος.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ με το πρόσχημα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και της «αποασυλοποίησης» βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, σπρώχνοντας τον λαό στον ιδιωτικό τομέα και στις διάφορες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ. Το σχέδιο νόμου δεν στοχεύει ούτε στην ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε στη θεραπεία, ούτε στην κοινωνική επανένταξη.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων, των υγειονομικών, των οικογενειών, των «στεγνών» προγραμμάτων και κοινοτήτων, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους.
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
Ούτε ένα ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά των ΜΚΟ, στους κάθε λογής «φιλάνθρωπους» που εμπορεύονται τον ψυχικό πόνο.
Όχι στο τσουβάλιασμα των θεραπευτικών προγραμμάτων και στην ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, σε βάρος των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.
Να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των δομών Ψυχικής Υγείας και των προγραμμάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά και η φυσιογνωμία τους. Πλήρης, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Για τη στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και για νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια.
Για να διαφυλαχτεί το συνεχές της θεραπείας για τους ψυχικά πάσχοντες, τους χρήστες και τις οικογένειές τους.
Διασφάλιση της λειτουργίας και του χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο.