Με την κεντρική εκδήλωση στην έδρα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην Αχαράβη ολοκληρώθηκε ο φόρος τιμής και μνήμης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Όπως αναφέρει ο Δήμος:
Οι εκδηλώσεις -ανήμερα της επετείου- με αποκορύφωμα την μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκαν με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα ,παρουσία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιο Μαχειμάρη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Παναγιώτη Παπαδάτο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας, εκπροσώπους των Σωμάτων ασφαλείας, τοπικών αρχών, συλλογικοτήτων και πλήθους πολιτών.
Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Υγείας –Παιδείας κ. Ζήκος Ιωάννης.
Είχαν προηγηθεί , η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αχαράβης,
ακολούθησε η απόδοση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα Μαρία Προβατά Δημοτική Σύμβουλο, στέλεχος-Ψυχολόγος Κέντρου Κοινότητας Δήμου Βόρειας Κέρκυρας , η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων « Λορέντζος Μαβίλης» στην πλατεία Δημαρχείου , η τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη των ένδοξων προγόνων μας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση των μαθητριών και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δη : 1ου Σχολικού Κέντρου Θιναλίων, του 2ου Σχολικού Κέντρου Θιναλίων – Πλάτωνα Νυμφών, αντιπροσωπείας του Σχολικού κέντρου Αγρού , του Γυμνασίου Θιναλίων και του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών .
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, μιλώντας για την επέτειο, τόνισε:
Για μία ακόμη φορά κι φέτος αξιωθήκαμε ν’ ακούσουμε τό χαρμόσυνο μήνυμα του διπλού Ευαγγελισμού: του Ευαγγελισμού της σωτηρίας των ανθρώπων καί του Ευαγγελισμού της ελευθερίας του Γένους των Ελλήνων από την μακραίωνη δουλεία.
Κι όχι μόνο… ακούσαμε τις συγκλονιστικές στροφές του ύμνου που κατά τη διάρκεια της ανάκρουσής του αποδίδονται ορθίως τιμές στρατιωτικού χαιρετισμού «εν ακινησία», του εθνικού μας «ακάθιστου» Ύμνου στην Ελευθερία . Κι οι μνήμες ξανάρχονται….κι είναι εκείνες που καλλιεργούν το θεμελιώδες στοιχείο της εθνικής αυτογνωσίας, αποτελώντας παράλληλα τις αφορμές για αυτοκριτική και γόνιμο προβληματισμό. Το υψηλού συμβολισμού κείμενο εν είδει επαναστατικής προκήρυξης- «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» μέσω του Αλέξανδρου Υψηλάντη και από την πέννα του Κεφαλλονίτη Φιλικού, γιατρού και συνεργάτη του Υψηλάντη Γεωργίου Τυπάλδου Κοζάκη, δίνει το σύνθημα.
25η Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι Έλληνες αποκτούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα εθνικό κράτος.
Και γίνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 η πρώτη επιτυχημένη Επανάσταση του 19ου αιώνα, η ηρωική εξέγερση ενός λαού εναντίον ενός υπέρτερου εχθρού με πρόταγμα την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία. Είχε προηγηθεί ένας άλλος σημαντικός αγώνας πνευματικής αφύπνισης, ώσμωσης στις ιδέες του διαφωτισμού με πρόσταγμα το ρηθέν από το μεγάλο δάσκαλο του Γένους Αδαμάντιο Κοραή «δράξασθε παιδείας» όπου η παιδεία σαφέστατα αποτελεί προϋπόθεση κάθε ανώτερου υψηλού αγώνα …της ελευθερίας.
Τα Νησιά μας, οι Επτανήσιοι, στον αγώνα του Γένους, είχαν σημαντική συμβολή με την παροχή κάθε είδους συνεισφοράς, με τη φιλοξενία προσφύγων και φυγάδων, αλλά και με τη συμμετοχή τους στις κρίσιμες μάχες της Επανάστασης.
Στο μεγαλείο πνευματικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας με φιλελεύθερο και δημοκρατικό χαρακτήρα καταδείχθηκαν πολλές ευγενικές προσωπικότητες με επιστημονική και επαγγελματική ιδιότητα σε κάθε νησί (ιατροί, νομικοί, ποιητές/λογοτέχνες, έμποροι, πλοιοκτήτες, πλοίαρχοι, φαρμακοποιοί, τεχνίτες, διδάσκαλοι, υπάλληλοι δημοσίου, αρκετοί ιερωμένοι κα) , οι οποίες στήριξαν έμπρακτα την υπόθεση της απελευθέρωσης των Ελλήνων. Ενδεικτική αναφορά : Ανδρέας Παπαδόπουλος –Βρεττός, Ισαβέλλα Θεοτόκη-Αλμπρίτζι, Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Έλενα Αρμένη-Μοτσενίγο, Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος, ,Μαρτελάος, Γουζέλης.
Επίσης η συμμετοχή αυτή των Επτανησίων στον επαναστατικό αγώνα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί έγιναν μέσα στο περιβάλλον των απαγορεύσεων εκείνης της περιόδου από το καθεστώς της «Προστασίας» στα Ιόνια Νησιά.
Στα δε φυτώρια των Εφοριών της Φιλικής Εταιρείας που συστάθηκαν στα Ιόνια νησιά μας εμπλέκονται ονόματα προσωπικοτήτων επώνυμων και ανώνυμων. Ανάμεσα τους… Βιάρος Καποδίστριας, Κων/νος Γεροστάθης, Αυγουστίνος Καποδίστριας, Ιωάννης Κεφαλάς, Μόστρας, Ι.Β Θεοτόκης, Πιέρης Μάρκος , Δημ. Αρλιώτης (ο πρώτος βιογράφος του Ιωάννη Καποδίστρια), Πιτζαμάνος και Λουρόπουλος στο βόρειο Ιόνιο, Μεταξάς, Κοργιαλένιος,Φλογαΐτης, Κουρκουμέλης, Ευμορφόπουλος, Τυπάλδος-Φορέστης, Δελλαδέτσιμας,Σδριν, Καμπίτσης, Καραβιάς ,Αθανάσιος Πολίτης και Ζαμπέλιος Ιωάννης “Δόξα τω Θεώ, το έθνος μας ανέστη, ελευθερώνεται, δεν είναι ψέμα…” στο μέσο Ιόνιο, Δημήτριος Ρώμας, Φλαμπουριάρης, Παναγιώτης-Μαρίνος Στεφάνου και Κωνσταντίνος Δραγώνας Στεφάνου, Καρβελάς, Λεονταρίτης, Δημάδης, Καντούνης, και Κοκκίνης πιο κάτω.
Και βέβαια ,κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες, τις δικές της περιστάσεις και προσκλήσεις. Εμείς, μνήμονες της ιστορικής μας αποστολής, τιμώντας έμπρακτα τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας, οφείλουμε να ενστερνιστούμε το ήθος και τις αξίες ,τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τη ζωή.
Την αίσθηση που είχαν ότι πρέπει ο άνθρωπος να παλεύει για την αλήθεια, τον ιερό σκοπό που ξεπερνά την καθημερινότητα .Έναν σκοπό ανώτερο από τη δίψα για ζωή που δε νικιέται από το φόβο του θανάτου. Με πρότυπα όλους εκείνους που ξεχώρισαν κι έζησαν μια ζωή γεμάτη αυταπάρνηση και προσφορά τόσο για την πατρίδα όσο και για τον άνθρωπο και με όραμα ζωής έναν κόσμο ελευθερίας, δημιουργικότητας, θεσμών, εξωστρέφειας παιδείας και δικαιοσύνης.
Χρόνια πολλά, ευλογημένα, Παναγιοσκέπαστα, καρποφόρα και δημιουργικά. Με ειρήνη, αγάπη, ομόνοια και ενότητα. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ανέφερε πως ..ήταν μια παρέλαση αντάξια του πολιτισμού και της ιστορίας, τη μεγαλοπρέπεια της οποίας απέδωσαν οι μαθητές/τριες και οι τρεις Δημοτικές φιλαρμονικές του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Ευχαρίστησε, όσους προετοίμασαν την παρέλαση και βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή της, όσους συμμετείχαν, τα Σώματα ασφαλείας, τους ιερείς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκητης και συλλογικοτήτων, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, τους αρχιμουσικούς και μουσικούς των Φιλαρμονικών , τους πολίτες , το Αστυνομικό Τμήμα Βόρειας Κέρκυρας , το Αστυνομικό τμήμα Παλαιοκαστριτών αλλά και όσους είχαν την ευθύνη και εποπτεία.
Εκδηλώσεις φόρου τιμής πραγματοποιήθηκαν πριν την κεντρική εκδήλωση στην έδρα του Δήμου στην Αχαράβη και στις Δημοτικές ενότητες Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων και Κασσωπαίων.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , υπεύθυνος για θέματα παιδείας Παναγιώτης Παπαδάτος εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές των Σχολικών Μονάδων της Α’/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για την άψογη παρουσία τους στις παρελάσεις στις Δημοτικές ενότητες του Δήμου για την Επέτειο της Εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 και στους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν! «Μας έκαναν να νιώθουμε υπερήφανοι και δέχτηκαν το πιο ζεστό χειροκρότημα . Η μαθητιώσα νεολαία του Δήμου μας , αποδίδοντας τιμή προς την Πατρίδα, παρήλασε άψογα με σεβασμό προς το ένδοξο παρελθόν μας, επιδεικνύοντας με την συμμετοχή της το υψηλό της φρόνημα, τη δύναμη της παιδείας με αξίες και ιδανικά.
Να τα χαιρόμαστε και να τα καμαρώνουμε, με υγεία και χαρά! Συνδέουν το ένδοξο παρελθόν της χώρας μας με το παρόν, είναι η συνέχεια μας και μας γεμίζουν αισιοδοξία κι ελπίδα για το μέλλον.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους Δ/ντές των Σχολικών μονάδων και των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών που συνέβαλαν ουσιαστικά στην προετοιμασία και στην άρτια διεξαγωγή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου».
Ιδιαίτερους επαίνους δικαιούνται οι δημοτικές φιλαρμονικές μας, για την εξαίρετη απόδοση τους με ένα υψηλών αξιώσεων θέαμα και ακρόαμα δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού πρόεδρος του Οργανισμού τουρισμού πολιτισμού αθλητισμού κ.Μαυρωνάς Θεόδωρος. Εκφράζουμε τα θερμά μα συγχαρητήρια, στους μαέστρους για την επιτυχή προετοιμασία.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μουσικούς, που στο περίσσευμα του χρόνου τους ασχολούνται χρόνια τώρα με την ανώτερη μορφή τέχνης, τη μουσική, με αγάπη και επιμονή καθώς και για την άρτια εκτέλεση των εμβατηρίων που ακούσθηκαν και συγκίνησαν.