“Παρακολούθησα πριν από δέκα μέρες σε μια παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο και πραγματικά κι εγώ και όσοι βρέθηκαν εκεί, ξεπαγιάσαμε”! Τάδε έφη, Στέφανος Πουλημένος ο οποίος μετά από ερώτηση του Τ. Μεταλληνού, αναφέρθηκε στους λόγους που επιθεώρησε την ταράτσα της εγκατάστασης.
Η αφορμή για την επιθεώρηση από πλευράς του Δημάρχου ήταν η συνομιλία που είχε με τα στελέχη του Δημοτικού Θεάτρου στο διάλειμμα παράστασης, όπου ρωτούσε γιατί δεν υπάρχει θέρμανση. Από τον έλεγχο που έκανε, συνοδεία υπαλλήλου, διαπιστώθηκε πως τα τρία από τα πέντε κλιματιστικά δεν λειτουργούσαν και τα άλλα δύο υπολειτουργούσαν. Σα να μην έφτανε αυτό, ο εν λόγω υπάλληλος ενημέρωσε τον κ. Πουλημένο ότι και τα πέντε κλιματιστικά να λειτουργούσαν, ο θερμός αέρας φεύγει από την αίθουσα επειδή υπάρχουν ανοίγματα στην οροφή και μπαίνει με καθοδικά ρεύματα ο ψυχρός αέρας μέσα στην αίθουσα!
Λίγα 24ωρα μετά, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιδημάρχους, ανέβηκε στην οροφή για να γίνει καταγραφή των ανοιγμάτων αυτών: “Η κατάσταση είναι απελπιστική με εξαίρεση δύο κομμάτια στο πρόσθιο τμήμα πάνω από το Φουαγιέ, τα οποία έχουν καλυφθεί με μεμβράνες στεγανοποίησης που λειτουργούν. Όλο το υπόλοιπο θέατρο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία του”, δήλωσε ο Στ. Πουλημένος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόβλημα στατικής επάρκειας;
Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας έκανε λόγο και για μία σειρά από πολλά άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη στατική του επάρκεια για την οποία υπάρχουν μερικά ανησυχητικά σημάδια τα οποία πρέπει να ελεγχθούν, για την κατάσταση που επικρατεί στο υπόγειο, για τις συνθήκες στους χώρους υγιεινής που είναι απαράδεκτες, για την κατάσταση που επικρατεί στη σκηνή και τους βοηθητικούς χώρους, τα καμαρίνια που έχουν διάφορες χρήσεις και που παλαιότερα στέγαζαν και τη δημοτική χορωδία εκεί η οποία έχει αποχωρήσει λόγω ακαταλληλότητας του χώρου.
Καλόγερος: Επισκευάσαμε το λέβητα, υπάρχει μικρή ζημια 150 ευρώ!
Στα όσα είπε ο κ. Πουλημένος παρενέβη ο τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, ο οποίος υποστήριξε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε σε εργολαβία αποκατάστασης της ψύξης και θέρμανσης του Δημοτικού Θεάτρου καθώς επισκεύασε τους λέβητες και αντικατέστησε τις σωληνώσεις που ήταν οξειδωμένες, με εργολαβία από εξειδικευμένη εταιρεία. Υποστήριξε ότι ο λέβητας δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή λόγω μιας βλάβης κόστους 150 ευρώ και κάλεσε τη νυν δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην επισκευή από την παγία ώστε να αντιμετωπίσει το κρύο.
Εργολαβία μπήκε, αλλά δεν… έβαλε νέα μόνωση ακόμα!
Όσο για την κατάσταση της οροφής που “μπάζει” από παντού, ο κ. Καλόγερος έκανε λόγο για μια χρόνια κατάσταση με τα ελενίτ και τα κενά. Υποστήριξε ότι είχε κάνει εργολαβία με την οποία αφαίρεσε τις παλιές μονώσεις και πως θα πρέπει να μπει ο εργολάβος το επόμενο διάστημα για να αντιμετωπίσει την εισροή υδάτων στο κομμάτι που στεγάζεται η χορωδία, δηλαδή στην πλάκα της οροφής του θεάτρου.
Έκανε λόγο για έναν… Γολγοθά τον οποίο κανένας αιρετός δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αν δεν αποφασίσει πρώτα αν θα πάει στην αποκατάσταση του υφιστάμενου θεάτρου ή σε ολική ανακατασκευή του…
Δεν είμαι ειδικός για την τοξικότητα του αμιάντου για να εκφέρω τεκμηριωμένη γνώμη για τις επιπτώσεις της στην υγεία μας. Γνωρίζω όμως απο τη τριετή θητεία μου ως διευθυντής του Ναυπηγικού Τομέα της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ ότι απο τη δεκαετία του 1975 είχε απαγορευτεί η χρήση αμιαντούχων υλικών στα πλοία για κατασκευή χώρων ενδιαιτήσεων(καμπίνες, τραπεζαρίες, σαλόνια,κ.λ.π.). Επίσης γνωρίζω ότι προ ετών η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προσωρινά αναστείλει διαδοχικά τη λειτουργία κτιρίων της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για την αφαίρεση/αντικατάσταση δομικών στοιχείων που περιείχαν αμίαντο.
Αναδημοσιεύω από το Διαδίκτυο το παρακάτω αρκετά κατατοπιστικό άρθρο ΚΑΙ ΖΗΤΩ από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας να ενημερώσει το Κοινό αν η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου ως έχει τώρα είναι ασφαλής για την υγεία των θεατών, του προσωπικού και των καλλιτεχνών και τι προτίθεται να κάνει (συνέχιση λειτουργίας ως έχει / προσωρινή αναστολή λειτουργίας και αφαίρεση/αντικατάσταση των αμιαντούχων στοιχείων).
Έλεγχος αμίαντου στα ακίνητα. Ο νόμος και οι νομικές προεκτάσεις.
(άρθρο Έρευνα του Νίκου Κλεισιώτη*)
Η έρευνα για την ύπαρξη αμίαντου σε ένα ακίνητο αποτελεί νομική απαίτηση σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες, ενοικιαστές η οι εργαζόμενοι σε ένα κτίριο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πιθανή ύπαρξη αμίαντου, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου. Πότε χρειάζεται να γίνει η επιθεώρηση και πότε δεν χρειάζεται; Η πιο κάτω έρευνα εξετάζει τη νομοθετική διάσταση για το αν, το πότε και το γιατί θα πρέπει να διενεργείται τεχνική επιθεώρηση ύπαρξης αμίαντου σε ένα ακίνητο.
Το βασικό σημείο της έρευνας αφορά στην απόκτηση γνώσης για το αν υπάρχει αμίαντος σε ένα κτίριο και που. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Ο αμίαντος σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο. Η τυχαία έκθεση στον αμίαντο συμβαίνει συνήθως όταν δεν γνωρίζουμε ότι κάπου κοντά μας υπήρχε αμίαντος. Όταν εκτεθούμε στο κίνδυνο, θα είναι ήδη πολύ αργά.
Είτε σας ανήκει ένα ακίνητο, είτε το μισθώνετε, είτε διαχειρίζεστε ένα κτίριο, είτε εκτελείτε εργασίες ανακατασκευής, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε εάν έχει γίνει τεχνική επιθεώρηση για την ύπαρξη αμιαντούχων δομικών στοιχείων. Εάν δεν έχει γίνει, ίσως χρειαστεί να την αναζητήσετε.
Ενώ πράγματι προκύπτουν αξιώσεις για βλάβες που έχουν προκληθεί από τον αμίαντο, μια έρευνα ενδέχεται να μην απαιτείται πάντα. Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια που προσδιορίζουν αν απαιτείται μια τεχνική επιθεώρηση αμίαντου;
Αν το κτίριο κτίσθηκε πριν το 2005 (Σύμφωνα με την απόφαση ΑΧΣ 82/2003 (ΦΕΚ1045 Β’/2003) αφού από 01-01-2005 απαγορεύθηκε η διακίνηση και η χρήση προϊόντων που περιέχουν ίνες Αμιάντου) και
1. Εάν πρόκειται να μεταβιβασθεί το ακίνητο σε νέο ιδιοκτήτη
Αν είστε ιδιοκτήτης ενός ακινήτου του οποίου η οικοδομική άδεια έχει χορηγηθεί πριν το 2005 και το πουλάτε, είναι απαραίτητο να αναθέσετε σε ειδική εταιρεία εμπειρογνωμόνων αμίαντου τη διενέργεια τεχνικής επιθεώρησης για τον εντοπισμό και την καταγραφή αμίαντου. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πωλητής είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε ύπαρξη αμιάντου που ο αγοραστής μπορεί να ανακαλύψει στο ακίνητο μετά την πώληση, πράγμα που μπορεί να έχει ως συνέπεια την ακύρωση της πώλησης λόγω υπαναχώρησης του αγοραστή ή την υποχρέωση του πωλητή σε αποζημίωση.
«Ο πωλητής ευθύνεται, αν το πράγμα που πουλήθηκε έχει, κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαίνει στον αγοραστή, δηλαδή κατά τον οριζόμενο στο άρθρ. 522 του ΑΚ χρόνο της παράδοσής του σ’ αυτόν ή προκειμένου για ακίνητο κατά το χρόνο της τυχόν προηγούμενης μεταγραφής του, πραγματικά ελαττώματα, φανερά ή κρυφά, γνωστά ή άγνωστα στον πωλητή, που αναιρούν ή μειώνουν ουσιωδώς την αξία ή τη χρησιμότητά του ή δεν έχει τις συμφωνημένες ιδιότητες, οπότε παρέχεται στον αγοραστή το δικαίωμα να απαιτήσει είτε την αναστροφή της πώλησης είτε τη μείωση του τιμήματος είτε αποζημίωση για μη εκτέλεση της σύμβασης, εφόσον στην τελευταία περίπτωση λείπει κατά τη σύναψη της πώλησης η συμφωνημένη ιδιότητα του πράγματος ή ο πωλητής γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει το ελάττωμα του πράγματος (ΑΠ 1095/2013).»
2. Εάν μισθώνετε ένα ακίνητο
Εάν υπογράψετε μίσθωση, όπου φροντίζετε τη συντήρηση ενός ακινήτου, τότε η ευθύνη για τον αμίαντο, στις περισσότερες περιπτώσεις, βαρύνει εσάς, εκτός αν ο αμίαντος έχει εξαιρεθεί με ρητή αναφορά στο μισθωτήριο. Θα πρέπει να ζητήσετε πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη σας, για να βεβαιωθείτε ότι το ακίνητο είναι ελεύθερο αμίαντου ( asbestos free ) ή βεβαίωση ειδικού εμπειρογνώμονα αμίαντου ότι ο αμίαντος που βρίσκεται στο ακίνητο υπάρχει σε ασφαλή κατάσταση και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον ενοικιαστή.
3. Μετά από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά): κίνδυνοι αμιάντου
Τι συμβαίνει με τον αμίαντο κατά τη διάρκεια και μετά από μια πυρκαγιά;
Κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, η ποσότητα ινών αμιάντου που απελευθερώνονται στον αέρα είναι σχετικά χαμηλή. Αυτό επιβεβαιώνεται με μετρήσεις αέρα που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια και μετά τις πυρκαγιές.
Μετά από πυρκαγιά, κομμάτια υλικών αμιαντοτσιμέντου μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να απελευθερώσουν ίνες εάν διαταραχθούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης , καθαρισμού η άλλων εργασιών.
Όπου υπάρχει υποψία ότι πιθανόν να υπάρχουν υλικά που περιέχουν αμίαντο, ο έλεγχος και η αφαίρεση αμίαντου θα πρέπει να διενεργείται από αδειοδοτημένο συνεργείο.
Το σπίτι μου κάηκε. Πώς μπορώ να ξέρω εάν τα μπάζα του κτιρίου περιέχουν αμίαντο; Τι πρέπει να κάνω για να προστατευτώ ενώ επιθεωρώ τα καμένα;
Η κλασική και πιο συνηθισμένη μορφή αμιαντοτσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε ως μόνωση στα σπίτια είναι το γνωστό ΕΛΕΝΙΤ, το οποίο είναι στους περισσότερους εύκολα διακριτό. Σε κάθε περίπτωση όμως συνίσταται η παρουσία εμπειρογνώμονα που θα αναγνωρίσει το είδος , τις ποσότητες και τον βαθμό επικινδυνότητας, αλλά και θα ενημερώσει για την περεταίρω διαχείριση.
4. Eαν πρόκειται να προβείτε σε έξοδο από μίσθωση. Όταν βγαίνετε έξω από μια μίσθωση θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τυχόν βλαπτικές μεταβολές όπως ο αμίαντος που υπάρχει και παραμένει στο ακίνητο και ότι αυτός είναι σε καλή κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης θα το περιμένει γενικά αυτό. Εάν παραδοθεί το μίσθιο με απόβλητα αμίαντου η δομικά στοιχεία που περιέχουν αμίαντο σε κακή κατάσταση, τότε δεν έχετε συμμορφωθεί με τις νομικές σας υποχρεώσεις και είναι πολύ πιθανόν να χρεωθείτε μέρος της διαδικασίας εξυγίανσης των φθορών / αποβλήτων.
5. Εάν προκύψει απαίτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε περιπτώσεις όπου ένα ακίνητο «φιλοξενεί» απόβλητα αμίαντου και αυτά αποτελούν εστία ρύπανσης στους περιοίκους, συνήθως μετά από μια καταγγελία η εάν έχετε προγραμματίσει την αναβάθμιση, επέκταση η τροποποίηση του ακινήτου. Ως απόρροια της καταγγελίας η ως μέρος της διαδικασίας αναβάθμισης, ενδέχεται να σας ζητηθεί να παρέχετε μια κατάλληλη έρευνα εντοπισμού και εξυγίανσης για τον αμίαντο στην τοπική αρχή.
6. Εάν πρόκειται να εκτελεσθούν εργασίες ανακαίνισης , ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις η εργασίες επισκευής του ακινήτου
7. Εάν πρόκειται το ακίνητο να κατεδαφιστεί. Και σε αυτή τη περίπτωση είναι απαραίτητη η έρευνα για την ύπαρξη και εντοπισμό αμιάντου, όταν το κτίριο (ή μέρος αυτού) πρόκειται να κατεδαφιστεί. Στόχος είναι να διασφαλίσει ότι: κανείς δεν θα υποστεί βλάβη από την εργασία σε υλικά που περιέχουν αμίαντο στις εγκαταστάσεις ή τον εξοπλισμό. Εδώ η έρευνα πρέπει να ανατεθεί από τον ανάδοχο και στόχο έχει να εντοπίσει όλα τα υλικά που περιέχουν αμίαντο πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε δομική εργασία σε καθορισμένη τοποθεσία ή σε εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις του ακινήτου. Περιλαμβάνει δε και καταστροφική επιθεώρηση με διατάραξη.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει λαμβάνεται υπόψη είναι η ηλικία του κτηρίου. Αυτό ισχύει για κάθε τύπο κτιρίου. Ο αμίαντος σε όλες τις μορφές του απαγορεύτηκε στην Ελλάδα το 2005. Επομένως, εάν το κτίριο κατασκευάστηκε το 2005 ή αργότερα, λογικά δεν πρέπει να περιέχει αμίαντο.
Εάν το κτίριο χτίστηκε πριν από την απαγόρευση του αμιάντου, τότε μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά αμιάντου. Στην πραγματικότητα, ο αμίαντος ήταν ένα πολύ δημοφιλές οικοδομικό υλικό, που βρίσκεται σε χιλιάδες οικοδομικά προϊόντα. Οι πιο γνωστές εφαρμογές του είναι: Τσιμέντο από αμίαντο ( το γνωστό πλέον σε όλους ΕΛΕΝΙΤ), μόνωση σωληνώσεων, φύλλα πλαγιοκαλύψεων, επένδυση, μονωτική σανίδα, χωρίσματα, πόρτες, πάνελ οροφής, πλακάκια δαπέδου, καμινάδες, τζάκια, φλάντζες μηχανολογικού εξοπλισμού, αρμοί και πολλά άλλα.
Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν ένα υλικό περιέχει αμίαντο. Οι ίνες αμιάντου είναι τόσο μικρές, δεν μπορείτε να τις δείτε με γυμνό μάτι. Γι ‘αυτό χρειάζεται μια τεχνική επιθεώρηση.
Η τεχνική επιθεώρηση αμίαντου μπορεί αφ ενός μεν να σας προφυλάξει από πιθανούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομενων στο κτίριο και αφ ετέρου να σας γλυτωσει υπέρογκα πρόστιμα και αποζημιώσεις από καταγγελίες που επικαλούνται ελλιπή μέτρα ασφαλείας η βλάβες στην υγεία των εργαζομενων. Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν δομικά στοιχεία που περιέχουν αμιαντο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Αξιολογείται ο βαθμός επικινδυνότητας και προσδιορίζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί η υγεία των εργαζομένων αλλά και των περιοίκων.
Αναβολή η αποφυγή της γνώσης της κατάστασης ενός ακινήτου για την επικινδυνότητα που μπορεί να προκαλέσει ο αμίαντος, είναι δυνατόν να φέρει σε πολύ δυσμενή θέση τον διαχειριστή / ιδιοκτήτη. Σήμερα , ενώ βρισκόμαστε πλέον 16 χρόνια μετά την απαγόρευση της χρήσης του υλικού , δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει με βαριά πρόστιμα και αποζημιώσεις απέναντι σε εργοδότες η ιδιοκτήτες / διαχειριστές, που κρίθηκαν υπαίτιοι για ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία εργαζομενων, αφού η ασθένεια γίνεται αισθητή τουλάχιστον 10 χρόνια μετά από την έκθεση του εργαζομένου σε περιβάλλον αμίαντου.
Η αναγκαιότητα για την έρευνα τυχόν αμιαντούχων στοιχείων σε ένα κτίριο που υπάγεται στις πιο πάνω κατηγορίες στην Ελλάδα, ενισχύεται πλέον νομικά αφ ενός από τη νέα νομοθεσία Ν. 4685/2020 (ΦΕΚ A 92 – 07.05.2020) Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας Άρθρο 90, 2α
«Να μεριμνά ο ίδιος αμελλητί για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.»
Αφ ετέρου από την συμπλήρωση του εντύπου ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων, όπου ο υπεύθυνος μηχανικός θα πρέπει από 1.9.2021 να εκτελεί λεπτομερή έλεγχο για την δομική τρωτότητα του κτιρίου όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει να γίνεται μνεία και για τυχον βλαπτικούς παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τον αμίαντο, ένας πιστοποιημένος επιθεωρητής αμιάντου, ο οποίος είναι ειδικός στο να γνωρίζει πού είναι πιθανό να κρύβεται ο αμίαντος, θα εντοπίσει τα υλικά αμιάντου. Τα δείγματα μπορούν να ληφθούν και να ελεγχθούν σε διαπιστευμένο κατά ISO 17025, για να προσδιοριστεί ακριβώς ο τύπος και η ποσότητα του αμιάντου που υπάρχει.
Εάν ένα κτίριο χτίστηκε πριν από το 2005, είναι πιθανό να περιέχει αμίαντο. Ο τύπος της έρευνας για τον αμίαντο που μπορεί να χρειαστείτε είναι 2 ειδών:
α. Έρευνα με καταστροφική δειγματοληψία
Αυτή επιλέγεται όταν ένα ακίνητο είναι κενό. Δηλαδή όταν το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται και συνεπώς δεν κατοικείται.
Εδω ο ελεγχος περιλαμβάνει δειγματοληψίες με διατάραξη, μερική καταστροφή των ύποπτων δομικών στοιχείων και γίνεται κάτω από ισχυρά μέτρα προστασίας του προσωπικού που διενεργεί τον έλεγχο.
β. Έρευνα με μη καταστροφική δειγματοληψία
Αυτή επιλέγεται όταν ένα ακίνητο βρίσκεται σε κανονική λειτουργία και συνεπώς χρησιμοποιείται. Δεν περιλαμβάνει διαταράξεις η άλλες εργασίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαφυγή ινών. Αυτή η έρευνα θα περιορίσει τα δείγματα που λαμβάνονται και είναι ο λιγότερο ενοχλητικός τύπος έρευνας. Έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει την ύπαρξη αμιάντου στις προσβάσιμες περιοχές και να αναφέρει την τοποθεσία, την ποσότητα και την κατάσταση οποιουδήποτε υλικού που περιέχει αμίαντο.
Καθίσταται εμφανές ότι η γνώση για την ύπαρξη αμιάντου γύρω μας, όχι μόνο μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας, αλλά θα μας δώσει τα εφόδια να προστατευτούμε από απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις νομοθετικές προεκτάσεις.
*Ο Νίκος Κλεισιώτης είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πιστοποιημένος επιθεωρητής ΑΜΙΑΝΤΟΥ της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εμπειρογνωμόνων και Αξιολογητών, επικεφαλής της ADAO Greece (Asbestos Disease Awareness Organization), ιδρυτής, μέτοχος, επιστημονικός υπεύθυνος και μέλος Δ.Σ. στις παρακάτω εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων: SUK, SAFETY KLEEN, NEW LAND, BIOFERTIL.