Υπερβολικά φιλόδοξο το τελικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Κέρκυρας με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ CORFUPRESS.COM THΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Πόσο εφικτές στην πράξη είναι οι δραματικές αλλαγές που προτείνει να γίνουν στη ζωή μας όσον αφορά την κινητικότητα στα όρια του πάλαι ποτέ Δήμου Κερκυραίων το ΣΒΑΚ που η τελική του μορφή συζητείται αύριο Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας; Μετά από σχεδόν 4 χρόνια, το σχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή και οι αποφάσεις είναι κρίσιμες τόσο για το μέλλον της πόλης, όσο και για το πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά που οι μελετητές προτείνουν… Πάντως, ο Δήμαρχος Στ. Πουλημένος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για “μπούσουλα” που δεν είναι δεσμευτικός.
Το CorfuPress.com παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία της τελικής πρότασης που κατέθεσε η μελετητική εταιρία, μετά από τις επί μέρους μελέτες, τις ανοικτές (τρεις φορές από το 2021 έως το 2023) στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας διαβουλεύσεις αλλά και αυτές με γραπτές προτάσεις και παρατηρήσεις διαβουλεύσεις φορέων και πολιτών, την κυκλοφοριακή έρευνα τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια της πόλης και τις κατευθυντήριες γραμμές των αρμόδιων υπουργείων.
Υπερβολικά φιλόδοξο;
Αν περάσει η μελέτη και γίνει εφαρμόσιμο σχέδιο περνώντας σε ΦΕΚ από την κυβέρνηση, τότε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας σε συνεργασία με κυβέρνηση, Περιφέρεια και σειρά φορέων, θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα (υπερβολικά, ίσως) φιλόδοξο σχέδιο η έκταση των αλλαγών του οποίου σε μία πρώτη ανάγνωση προβληματίζει για τον ρεαλισμό της…
Για παράδειγμα, η μετατροπή ενός πολύ μεγάλου κομματιού των πλαϊνών των δρόμων του κέντρου της πόλης σε χώρους πληρωμένης ελεγχόμενης στάθμευσης με ανώτερο χρονικό όριο λίγες ώρες, η (ξανά μανά) δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα και πάλι σε στενούς δρόμους και πάνω σε πεζοδρόμια, η επαναφορά της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στο Σαρόκο με 5 (!) ορόφους, η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνυπάρχει με το αστικό ΚΤΕΛ καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος των διαδρομών του, η επιχείρηση εξοβελισμού των ΙΧ από το κέντρο της πόλης και το ιστορικό κέντρο, αποτελούν αλλαγές που θα επιφέρουν με τη σειρά τους δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και (αναμένεται να προκαλέσουν και) αντιδράσεις!
Στ. Πουλημένος: Το ΣΒΑΚ δεν είναι δεσμευτικό
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, το σχέδιο δεν είναι δεσμευτικό ούτε ως προς την ακριβή υλοποίηση ούτε καν ως προς το τι θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Πρόκειται για έναν “μπούσουλα” ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για να μπορέσει να υλοποιηθεί αν όχι στο σύνολό του, έστω στο μεγαλύτερο μέρος του.
Ωστόσο, κατά το Δήμαρχο, είναι ένα εργαλείο το οποίο είναι απαραίτητο ως προς την δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων για παρεμβάσεις, καθώς αν μια πόλη δεν έχει ΣΒΑΚ τότε είναι πιο δύσκολο να διεκδικήσει χρήματα. Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική αρχή θα κληθεί να αποφασίσει αν και τι μπορεί να υλοιποιηθεί χωρίς να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλείται να λύσει.
Καρδόνας: Χρειάζεται κυκλοφοριακή μελέτη
Αντίστοιχη ήταν και η άποψη του αρμόδιου αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέα Καρδόνα, ο οποίος επεσήμανε μιλώντας στο CorfuPress.com ότι θα προτείνει μεν την έγκρισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς αυτή αποτελεί πλέον τυπική διαδικασία χωρίς δυνατότητα αλλαγών, αφού ούτως ή άλλως το έργο έχει τελειώσει και εργολάβος δεν υπάρχει πια!
Όμως, εμφανίζεται και αυτός προβληματισμένος για ποια από όσα προβλέπονται μπορούν να εφαρμοστούν και για την εξεύρεση των χρηματοδοτήσεων που θα απαιτηθούν.
Ο κ. Καρδόνας υπογράμμισε ότι με βάση και τις βασικές αρχές του ΣΒΑΚ, θα παραγγείλλει κυκλοφοριακή μελέτη (το τελευταίο σχέδιο, Ποριώτη, έχει παραδοθεί το μακρινό 2007) ώστε να μπορούν τουλάχιστον να υλοποιηθούν παρεμβάσεις όπως μονοδρομήσεις και αντιδρομήσεις, διαχέιριση οχημάτων εντός της πόλης κλπο.
Οι άξονες
Τα βασικά στοιχεία της υπό έγκριση μελέτης του ΣΒΑΚ είναι:
ο περιορισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων εντός και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της Παλιάς Πόλης
η μονοδρόμηση κυρίων αξόνων και άλλες παρεμβάσεις στην κυκλοφοριακή δομή και λειτουργία της πόλης
Ένα εκτεταμένο δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας με χαμηλές ταχύτητες (20-30 χλμ/ώρα), κατά βάση για πρόσβαση στις παρόδιες ιδιοκτησίες
Η δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας με 3 γραμμές που θα συνδέσει το κέντρο με το λιμάνι και το αεροδρόμιο
η δημιουργία διαδρομών πεζών για την εξυπηρέτηση βασικών μετακινήσεων μικρού και μέσου μήκους
δημιουργία βασικού δικτύου ποδηλατοδρόμων μήκους περίπου 15 χλμ
θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων και κατασκευή υπόγειου πενταώροφου χώρου στάθμευσης κάτω από το Σαρόκο
Οι βασικοί στόχοι
Στόχος της νέας κυκλοφοριακής οργάνωσης είναι:
•ο περιορισμός, στο μέτρο του εφικτού, της κυκλοφορίας των μηχανοκίνητων οχημάτων εντός και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά του παραδοσιακού οικισμού (Παλιά Πόλη), με δεδομένο ότι αποτελεί έναν ισχυρό πόλο έλξης κοινωνικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αναψυχής. Ένας πρόσθετος λόγος διευθέτησης του τρόπου μετακίνησης εντός της παλιάς πόλης, αποτελεί το γεγονός ότι από το 2007 εντάχθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και καθορίσθηκαν οι ζώνες προστασίας της. Στόχος είναι εντός του οικισμού είναι να εξυπηρετούνται οι σταθμεύσεις των κατοίκων, όπου αυτό είναι εφικτό, οι φορτοεκφορτώσεις (οργανωμένα και εντός συγκεκριμένων χρονικών περιόδων), οι κινήσεις οχημάτων έκτακτης ανάγκης, κλπ.
•η δημιουργία σαφώς καθορισμένων διαδρομών μέσω του κύριου οδικού δικτύου, τόσο για τα διερχόμενα οχήματα, όσο και για την προσπέλαση στις δραστηριότητες – χρήσεις, της περιοχής μελέτης, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των διαμπερών διασχίσεων των περιοχών κατοικίας, μέσω των τοπικών οδών.
•η μονοδρόμηση κυρίων αξόνων, για την απλοποίηση των εμπλεκόμενων κινήσεων στις διασταυρώσεις, αλλά και για την απελευθέρωση χώρου, ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες για τους πεζούς (διεύρυνση πεζοδρομίων) και για τους ποδηλάτες (δημιουργία ποδηλατοδρόμων). Επιπρόσθετα, στις περιοχές με πολλαπλές δραστηριότητες και χρήσεις, οι μονοδρομήσεις παρέχουν την δυνατότητα, όπου είναι εφικτό, και για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το προτεινόμενο σχέδιο κυκλοφοριακής οργάνωσης περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στην κυκλοφοριακή δομή και λειτουργία της πόλης.
•η δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας, πέραν του παραδοσιακού οικισμού, τόσο στις γειτονιές της ευρύτερης κεντρικής περιοχής της Κέρκυρας, όσο και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, μέσω σειράς κατάλληλων παρεμβάσεων. Το προτεινόμενο δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας θα εξυπηρετεί κατά βάση την πρόσβαση στις παρόδιες ιδιοκτησίες, με χαμηλές ταχύτητες (20-30 χλμ/ώρα), ενώ παράλληλα θα επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξη πεζών, ποδηλατιστών και οχημάτων.
Τα σπουδαία στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, αναμένεται να ρίξει φως και στις προθέσεις της δημοτικής αρχής (με δεδομένο ότι το σχέδιο ουσιαστικά εκπονήθηκε επί θητείας Μερόπης Υδραίου) ενώ το επόμενο διάστημα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και το ποια θέσει θα πάρουν φορείς όπως το ΤΕΕ, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τα σωματεία αυτοκινητιστών (ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ, λεωφορεία), σύλλογοι κατοίκων κλπ.
Ποιες είναι οι προτεινόμενες μονοδρομήσεις και αντιδρομήσεις
Μονόδρομος η μισή Γαρίτσα
Ανάμεσα στις προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:
✓ Η μονοδρόμηση της Λ. Δημοκρατίας, από τη συμβολή της οδού με την Λ. Αλεξάνδρας έως τη διασταύρωση της με τις οδούς Ακαδημίας και Αγωνιστών Πολυτεχνείου, με κατεύθυνση προς Βορειοανατολικά. Επιπλέον, η οδός διαμορφώνεται ως ήπιας κυκλοφορίας.
✓ Η μονοδρόμηση, με κατεύθυνση προς την Αλ. Παναγούλη, του συλλεκτήριου άξονα που αποτελείται από τις οδούς Ι. Ανδρεάδη και Παλαιοκαστρίτσας (στο τμήμα της από Ε. Ναπολέοντος έως Αλ. Παναγούλη).
✓ Η μετατροπή των οδών Αγων. Πολυτεχνείου, Κ. Ζαβιτσιάνου και Ελ. Βενιζέλου (τμήμα μεταξύ των οδών Κ. Ζαβιτσιάνου και Λοχ. Σπ. Βλάικου) σε ήπιας κυκλοφορίας.
✓ Η μονοδρόμηση του άξονα Ακαδημίας – Ασπιώτη, με κατεύθυνση προς την οδό Στ. Δεσύλλα και μετατροπή του σε ήπιας κυκλοφορίας.
✓ Η μονοδρόμηση του τμήματος της συλλεκτήριας οδού Γ. Θεοτόκη, μεταξύ των οδών Στ. Δεσύλλα και Ι. Θεοτόκη, με κατεύθυνση προς τη Στ. Δεσύλλα, με στόχο την απλοποίηση των κινήσεων, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο οδικό τμήμα στο κέντρο της πόλης υποδέχεται σημαντικές ροές πεζών. Για την περαιτέρω προστασία των πεζών, προτείνεται η επίστρωση του καταστρώματος της οδού με υλικά (π.χ. με κυβόλιθους), τα οποία προσδίδουν την αίσθηση οδού ήπιας κυκλοφορίας.
✓ Η μονοδρόμηση του τοπικού δικτύου ανώνυμων οδών που σήμερα λειτουργούν ως διάδρομοι κίνησης στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης στο Παλαιό Λιμάνι.
ΤΙ προσέθεσε η διαβούλευση
Μετά από αξιολόγηση των προτάσεων των συμμετεχόντων στη Διαβούλευση, από την ομάδα μελέτης του Αναδόχου σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και Δημοτική Αρχή, προτείνονται επίσης συμπληρωματικές – βελτιωτικές προτάσεις:
•Μονοδρόμηση της Λ. Δημοκρατίας, στο τμήμα της από τον Ανεμόμυλο έως την οδό Αλ. Δεσύλλα, με κατεύθυνση προς την Αλ. Δεσύλλα, με στόχο την ανακούφιση του παραλιακού μετώπου, την ανακατανομή του αστικού χώρου και την προστασία της περιοχής κατοικίας που οριοθετείται μεταξύ των οδών Αθ. Καββάδα, Εμ. Θεοτόκη και Λ. Δημοκρατίας.
•Αντιδρόμηση της Ηλ. Πολίτη, από Γ. Ασπιώτη έως Ναπ. Ζαμπέλη, με κατεύθυνση προς Ναπ. Ζαμπέλη.
•Αντιδρόμηση της Ναπ. Ζαμπέλη, από Ηλ. Πολίτη έως Γ. Ασπιώτη, με κατεύθυνση προς Γ. Ασπιώτη.
•Πεζοδρόμηση της Θ. Φρόνιμου, από Μητρ. Μεθοδίου έως Μάρμορα.
•Άρση της πεζοδρόμησης και μετατροπή σε ήπιας κυκλοφορίας της Ανώνυμης οδού που εκκινεί από την Μητρ. Μεθοδίου και φτάνει έως την Μάρμορα, με κατεύθυνση προς Μάρμορα.
•Αντιδρόμηση της Μάρμορα, στο τμήμα της από την Ανώνυμη οδό έως την Θ. Φρόνιμου, με κατεύθυνση προς Θ. Φρόνιμου.
Ειδικά για τα Γουβιά
•Η αναβάθμιση της περιοχής των Γουβιών. Προτείνεται να γίνει εξειδικευμένη μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής, στο πλαίσιο της οποίας να μελετηθούν μεταξύ άλλων:
•Εξασφάλιση ασφαλούς κίνησης πεζών (πεζοδρόμια, πεζοδρομήσεις, οδοί ήπιας κυκλοφορίας).
•Δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών.
•Εφαρμογή μονοδρομήσεων στο τοπικό δίκτυο για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και την ανακατανομή του αστικού χώρου.
•Δημιουργία ασφαλών διαβάσεων στην Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας.
•Ανεύρεση οικοπέδων για την οργάνωση των χώρων στάθμευσης.
•Δημιουργία ασφαλών περιπατητικών διαδρομών και αναβάθμιση των υφιστάμενων.
Το πάρκινγκ στο Σαρόκο
Η προώθηση της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από την Πλατεία Σαρόκο, χωρηρικότητας 350 θέσεων, έργο το οποίο είχε χωροθετηθεί και δρομολογηθεί στο παρελθόν και βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.
Για τα τουριστικά λεωφορεία
Διαδρομές τουριστικών λεωφορείων και τρένων. Οι τελικές αποφάσεις για τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων και τρένων περιμετρικά της Παλιάς Πόλης, όπου και γίνονται οι παρεμβάσεις για την δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας, θα ληφθούν μετά την εφαρμογή των μέτρων, με εξειδικευμένη μελέτη που θα αποτιμά την νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί.
Φανάρια, κόμβοι
Εγκατάσταση συστήματος φωτεινής σηματοδότησης για την ρύθμιση της κυκλοφορίας στη διασταύρωση των οδών Μ. Μεθοδίου, Δον. Δημουλίτσα, Πολ. Στ. Βούλγαρη, Ε.Ο. Λευκίμμης και Κολοκοτρώνη, με παράλληλη μονοδρόμηση του διπλής κατεύθυνσης τμήματος της οδού Μ. Μεθοδίου, μεταξύ των οδών Δον. Δημουλίτσα και Ζαφειροπούλου.
Μετατροπή των ακόλουθων τριών σηματοδοτούμενων διασταυρώσεων σε κυκλικούς κόμβους: Εθν. Αντιστάσεως – Παλαιοκαστρίτσας, Ε. Ο. Κέρκυρας-Αχιλλείου – Κατσιμίδη – Λ. Επτανήσου και Λ. Δημοκρατίας – Αλ. Δεσύλλα – Αθην. Καββαδά.
Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση των οδών Κατσιμίδη και Επ. Ο. Κέρκυρας-Πελέκα
Οι περιφερειακοί άξονες, η μεγάλη πληγή
Δεν έχουν γίνει εδώ και 30 χρόνια. Θα μπορέσουν χωρίς χρήμα, σχέδιο και απαλλοτριώσεις να γίνουν σε 10; Ο λόγος για τους δακτυλίους της πόλης τους οποίος ο ΣΒΑΚ θεωρεί απαραίτητους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, η σημαντικότερη προτεινόμενη παρέμβαση είναι η δημιουργία μία νέας περιμετρικής οδού, η οποία θα συνδέσει την οδό Παλαιοκαστρίτσας με την Ε.Ο. Κέρκυρας – Αχιλλείου, εξυπηρετώντας τις διαμπερείς κινήσεις στην κατεύθυνση Βορρά – Νότου, ανακουφίζοντας σημαντικά τους άξονες στο κέντρο της πόλης, διευκολύνοντας την πρόσβαση προς/ από το Αεροδρόμιο και συνδέοντας το Αεροδρόμιο με τον Λιμένα.
Οι νέοι περιφερειακοί οδικοί άξονες, οι οποίοι θα προκύψουν, είτε μέσω διάνοιξης οδικών τμημάτων, είτε μέσω αναβάθμισης υφιστάμενων οδικών συνδέσμων, όπως η Ρήγα Φεραίου, θα φέρουν κατάλληλα γεωμετρικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ενταχθούν στο δίκτυο αρτηριών και συλλεκτήριων οδών της περιοχής μελέτης.
Κατά μήκος της νέας παρακαμπτήριας αρτηρίας προτείνεται η δημιουργία σειράς από κυκλικούς κόμβους για την εύρυθμη και ασφαλή εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας.
Με την κατασκευή της περιμετρικής οδού, προτείνεται η μονοδρόμηση του τμήματος της Ε.Ο. Κέρκυρας – Αχιλλείου, μετά τη συμβολή με την Ε. Ο. Λευκίμμης, με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο.
Προώθηση της πεζής μετακίνησης
Ιδιαίτερη μέριμνα δίδεται σε περιοχές συγκέντρωσης σημαντικών ροών πεζών και δη ευαίσθητων ηλικιακά ομάδων. Στόχος είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ασφαλή πεζή μετακίνηση μαθητών και των συνοδών τους προς και από τα σχολεία, καθώς και για τη διασύνδεση των αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων με τις περικεντρικές γειτονιές της περιοχής μελέτης.
Πέραν των πεζοδρόμων και των οδών ήπιας κυκλοφορίας, προτείνονται μέτρα που αφορούν αναπλάσεις οδών, και βελτίωσης των συνθηκών ελέγχου της κυκλοφορίας, όπως:
•η ανακατασκευή – ανάπλαση όλων των πεζοδρομίων του βασικού οδικού δικτύου (συλλεκτήριες οδοί),
•γεωμετρικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της γεωμετρικής διαρρύθμισης των κόμβων και τη δημιουργία ασφαλών και σύγχρονων διαβάσεων πεζών,
•δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την κίνηση των ΑμεΑ (ράμπες ΑμεΑ, οδηγοί όδευσης τυφλών, κλπ),
•μείωση του πλάτους του καταστρώματος κυκλοφορίας, για τη μείωση της ταχύτητας κίνησης των οχημάτων
•εγκατάσταση νέων φωτεινών σηματοδοτών, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την εύρυθμη και ασφαλή εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας με παράλληλη συντήρηση και έλεγχο των προγραμμάτων λειτουργίας των υφιστάμενων σηματοδοτών.
Υποδομές για μετακινήσεις των πεζών
Στην ευρύτερη κεντρική περιοχή της Δημοτικής Ενότητας, δημιουργούνται άξονες ήπιας κυκλοφορίας, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις πεζή και με ποδήλατο, συνδέοντας τον παραδοσιακό οικισμό της πόλης και τις επιμέρους περιοχές κατοικίας με σημαντικούς πόλης έλξης.
Στις περιοχές κατοικίας, όπου η ζήτηση για στάθμευση των κατοίκων είναι υψηλή, επιλέγεται η μέθοδος της μετατροπής των τοπικών οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, οι οποίες έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τους πεζόδρομους, παρέχοντας επιπλέον τη δυνατότητα στάθμευσης. Σε πολλές περιπτώσεις η κοινή όδευση σε ενιαίο κατάστρωμα κυκλοφορίας αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς σε πολλές τοπικές οδούς τα πεζοδρόμια είναι ανεπαρκή (λόγω μικρού πλάτους ή φύτευσης) να εξυπηρετήσουν τις κινήσεις των πεζών.
Σημαντική παρέμβαση αποτελεί η ηπιοποίηση των συνθηκών κυκλοφορίας περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, των παιδικών χαρών και λοιπών χρήσεων που σχετίζονται μεν με υψηλές ροές πεζών, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να είναι και προσβάσιμες από οχήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.
Επιπρόσθετα, σε καίρια σημεία του κύριου οδικού δικτύου, όπου έχουν είσοδο-έξοδο σχολικές εγκαταστάσεις, προτείνεται να εφαρμοστεί στένωση του καταστρώματος κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την Απόφαση, στα σημεία συμπίεσης (κυκλοφοριακός λαιμός) το οδόστρωμα στενεύει τοπικά με επέκταση του πεζοδρομίου και από τις δύο πλευρές και σε μήκος 5μ. έως 10μ.. Η μείωση του πλάτους του οδοστρώματος συμβάλλει στη μείωση της ταχύτητας κίνησης των οχημάτων, αλλάζοντας τον χαρακτήρα της οδού και εξασφαλίζοντας περισσότερο χώρο για την κίνηση των πεζών και την εφαρμογή ειδικών αναπλάσεων στα πεζοδρόμια.
Ποδηλατόδρομοι μήκους 15 χιλιομέτρων!
Ένα σχέδιο για εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων, δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν ότι το υπάρχον (;) δίκτυο έχει καταργηθεί επισήμως τμηματικά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2019. Αντίθεται, αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιείται λόγω πάρκινγκ και… φθοράς πινακίδων, και το επαναφέρει ακόμα μεγαλύτερο! Και σε πεζοδρόμια, και στους στενούς δρόμους…
Σύμφωνα με το σχέδιο: στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων είχε υλοποιηθεί ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που καλύπτει μεγάλο τμήμα της κεντρικής περιοχής, το οποίο ωστόσο δεν χρησιμοποιείται.
Αυτό συμβαίνει, είτε επειδή δεν είναι προσβάσιμο από τους αντίστοιχους χρήστες, καθώς καταλαμβάνεται από σταθμευμένα οχήματα (χρησιμοποιείται πρακτικά ως ζώνη στάθμευσης), είτε επειδή δεν είναι πλέον ευδιάκριτο καθώς η σήμανση του δεν ανανεώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα μοναδικά τμήματα του ποδηλατοδρόμου που χρησιμοποιούνται είναι κατά μήκος της οδού Λοχαγού Σ. Βλάικου, με αφετηρία την παραλία και στο νότιο τμήμα της οδού Δημοκρατίας, παράλληλα με το αλσύλλιο της. Στο πλαίσιο εκπόνησης του Σ.Β.Α.Κ., στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατικών διαδρομών και όχι η δημιουργία μεμονωμένων διαδρόμων αποκλειστικής κίνησης ποδηλάτου, το οποίο θα εξυπηρετεί με ασφάλεια τη διασύνδεση σημαντικών σημείων ενδιαφέροντος στην πόλη. Συνεπώς, το τελικά προτεινόμενο δίκτυο ποδηλατικών μετακινήσεων διέρχεται τόσο από αποκλειστικούς διαδρόμους κίνησης, όσο και από πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας.
Το μήκος
Συνολικά, το μήκος του βασικού δικτύου ποδηλάτων στην τελική του μορφή, (συμπεριλαμβανομένων των βασικών διαδρομών μέσω οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμων) στην έκταση της Δημοτικής Ενότητας θα είναι περίπου 15 χλμ και αναλύεται σε:
7,0 χλμ ποδηλατοδρόμων
5,0 χλμ διαδρομών μέσα από οδούς ήπιας κυκλοφορίας (περιλαμβάνονται μόνο οι βασικές οδοί ήπιας κυκλοφορίας)
3,0 χλμ διαδρομών μέσα από πεζοδρόμους (περιλαμβάνονται μόνο οι βασικοί πεζόδρομοι)
Οι άξονες
Ποδηλατόδρομοι οδών Γ. Θεοτόκη, Ι. Θεοτόκη, Ε. Ναπολέοντος, Ξεν. Στρατηγού, Ι. Ανδρεάδη, Ελ. Βενιζέλου, Λ. Αλεξάνδρας, Ιον. Βουλής, Εμ. Θεοτόκη, Ανδρέα Κάλβου, Κολοκοτρώνη, Εθν. Αντιστάσεως (πλατεία Μαντουκίου). Οι προτεινόμενοι ποδηλατόδρομοι διπλής κατεύθυνσης, θα αποτελέσουν σημεία σύνδεσης των ποδηλατικών διαδρομών, επιτρέποντας την ποδηλασία προς κάθε κατεύθυνση.
Ποδηλατικός άξονας σύνδεσης του λιμανιού με τον παραδοσιακό οικισμό και την ευρύτερη κεντρική περιοχή της Κέρκυρας. Ο προτεινόμενος άξονας εκκινεί από το λιμάνι και τον ποδηλατόδρομο της πλατείας Μαντουκίου και περιλαμβάνει, εκτός των οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμων, και τους ποδηλατοδρόμους των οδών Ανδρέα Κάλβου, Ξεν. Στρατηγού και Ελ. Βενιζέλου. Στο μεγαλύτερο τμήμα της εξεταζόμενης διαδρομής, η κίνηση των ποδηλατών θα πραγματοποιείται διαμέσου οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμων. Επιπλέον, ο μελετώμενος άξονας συνδέεται με το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών της ευρύτερης κεντρικής περιοχής της Κέρκυρας, διαμέσου οδών ήπιας κυκλοφορίας (2η Παρ. Θεοτόκη, 9η Παρ. Θεοτόκη), που συμβάλλουν εγκάρσια επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, καθώς και του ποδηλατοδρόμου της οδού Ι. Θεοτόκη.
Ποδηλατικός άξονας σύνδεσης εθνικού αθλητικού κέντρου Κέρκυρας και κεντρικής περιοχής Δήμου Κερκυραίων. Η κίνηση των ποδηλατών πραγματοποιείται διαμέσου οδών ήπιας κυκλοφορίας, καταλήγοντας στον ποδηλατόδρομο επί της Λ. Αλεξάνδρας Σημειώνεται ότι στο τμήμα της Κύπρου, από Βλαχερνών έως Δαλιέτου προτείνεται να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος μονής κατεύθυνσης για την κίνηση των ποδηλατών, αντίρροπα με τη φορά κίνησης των οχημάτων (contra-flow).
Παραλιακός ποδηλατικός άξονας. Ο μελετώμενος άξονας εκκινεί από τον ποδηλατόδρομο επί της οδού Εμ. Θεοτόκη, συνδέεται με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο που διέρχεται παράλληλα της Λ. Δημοκρατίας και συνεχίζει σε ένα δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμων.
Βελτίωση των Δημοσίων Συγκοινωνιών: Δημοτικά λεωφορεία!
Το ΣΒΑΚ προτείνει τη δημιουργία υπηρεσίας δημοτικών λεωφορείων. Πως θα γίνει αυτό, με ποια κονδύλια και με ποιο προσωπικό, πάντως, δεν το περιγράφει. Όπως επίσης το πως θα αντιδράσει το αστικό ΚΤΕΛ αφού οι γραμμές συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με δικές του εντός της πόλης. Εκτός αν υπονοείται (δεν περιγράφεται σαφώς) αν θα γίνει ανάθεση υπηρεσίας στο Αστικό ή άλλο φορέα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, πέραν των υφιστάμενων λεωφορειακών γραμμών οι οποίες θα προσαρμοστούν στις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ιδιαίτερο ρόλο στο ΣΒΑΚ της πόλης καλείται να διαδραματίσει η Δημοτική Συγκοινωνία, η οποία με 3 νέες γραμμές, θα συνδέσει τις γειτονιές με το κέντρο της πόλης, το λιμάνι και το αεροδρόμιο, καθώς και με σημαντικούς εμπορικούς άξονες.
Οι νέες γραμμές θα λειτουργούν κυκλικά με Αφετηρία/Τέρμα για την Γραμμή 1 και 2, στην οδό Λ.Αλεξάνδρας και για την Γραμμή 3 στο αεροδρόμιο.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες διαδρομές ανά Γραμμή είναι:
1η Γραμμή Δημοτικής Συγκοινωνίας (κυκλική) , μήκους περίπου 9,1 χλμ
Λ. Αλεξάνδρας – Αγ. Πολυτεχνείου – Βασιλέως Γεωργίου Α’ – Καποδιστρίου – Αρσενίου – Ελ. Βενιζέλου – Εθν. Αντιστάσεως – Εθν. Αντιστάσεως – Λοχ. Σπ.Βλάικου – Στ. Δεσύλλα – Ιονίου Βουλής – Λ. Αλεξάνδρας.
2η Γραμμή Δημοτικής Συγκοινωνίας (κυκλική) , μήκους περίπου 8,5 χλμ
Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Αλεξάνδρας – Πολ. Κωνσταντά – Ιουλίας Ανδρεάδη – Παλαιοκαστρίτσας – Παλαιοκαστρίτσας – Παναγούλη – Ρ. Φεραίου – Λ. Επτανήσου – Ε.Ο. Λευκίμμης – Λ. Αλεξάνδρας.
3η Γραμμή Δημοτικής Συγκοινωνίας (κυκλική) , μήκους περίπου 8,0 χλμ
Αεροδρόμιο – Βλαχερνών – Αλ. Δεσύλλα – Μητρ. Αθανασίου – Αθ. Καββάδα – Εμ. Θεοτόκη – Λ. Δημοκρατίας – Λ. Αλεξάνδρας – Πολ. Κωνσταντά – Ιουλίας Ανδρεάδη – Παλαιοκαστρίτσας – Αλ. Παναγούλη – Επ. Οδός Κέρκυρας – Πέλεκα – Κατσιμίδη – Ε.Ο. Κέρκυρας – Αχιλλείου – Αεροδρόμιο.
Στο διάγραμμα παρουσιάζονται οι προτεινόμενες διαδρομές της Δημοτικής Συγκοινωνίας και η περιοχή εξυπηρέτησης τους. Όπως φαίνεται και στο σχήμα, οι γραμμές καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου και μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με απόσταση βαδίσματος τα 200 μ. όταν η συνήθης μέση αποδεκτή είναι τα 300μ.
Πιο ακριβό, πιο ελεγχόμενο το πάρκινγκ
Στο πάρκινγκ, αλλάζουν όλα! Πολλοί δρόμοι αποκτούν ελεγχόμενη στάθμευση επό πληρωμή, στις περισσότερες περιπτώσεις με χρονικό όριο για τις ώρες της ημέρας! Θα κατασκευαστούν εσοχές και διαμορφώσεις, χωρίς όμως και εδώ να υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα πληρώσει για όλες αυτές τις παρεμβάσεις – εκτός αν υπονοείται ότι θα δοθούν τα έργα σε ιδιώτες που θα καρπώνονται οφέλη από το αντίτιμο…
Τα μέτρα προβλέπουν τα εξής:
•Εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης με συστηματική και αυστηρή αστυνόμευση, ιδιαίτερα στις προσβάσεις των κόμβων, τις στάσεις των λεωφορείων, στους πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους. Η προοδευτική ανάπλαση των οδών με τη δημιουργία εσοχών στάθμευσης και διαμορφώσεων στις διασταυρώσεις, που δρουν αποτρεπτικά προς τους οδηγούς, θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
•Προστασία και διασφάλιση των συνθηκών στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων της ευρύτερης κεντρικής περιοχής και ιδιαίτερα εκείνων που διαμένουν εντός του παραδοσιακού οικισμού ή πλησίον σημαντικών χρήσεων γης (εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες), οι οποίες προσελκύουν σημαντικό πλήθος μετακινήσεων. Η εξυπηρέτηση των προκείμενων αναγκών στάθμευσης πραγματοποιείται με τη μετατροπή σχεδόν του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης σε τοπικές οδούς και οδούς ήπιας κυκλοφορίας, σε θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων.
•Δημιουργία θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης, με πληρωμή τέλους στάθμευσης και χρονικό περιορισμό, για την εξυπηρέτηση των αναγκών στάθμευσης των επισκεπτών, εντός και περιμετρικά του κεντρικού πυρήνα. Επίσης, στον λεπτομερή σχεδιασμό για την εφαρμογή του συστήματος, θα πρέπει να προβλεφθούν θέσεις ποδηλάτων και μηχανοκίνητων δικύκλων, θέσεις φορτοεκφόρτωσης, θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, ειδικές θέσεις, κλπ.
Οργάνωση Ελεγχόμενης Στάθμευσης
Προτείνεται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Στάθμευσης στην κεντρική περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Δήμου Κερκυραίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στη φιλοσοφία του ΣΒΑΚ. Τα μέτρα διαχείρισης της στάθμευσης έχουν ως στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες θέσεις και θέτοντας τις ακόλουθες προτεραιότητες και αρχές:
Εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης με συστηματική και αυστηρή αστυνόμευση, ιδιαίτερα στις προσβάσεις των κόμβων, τις στάσεις των λεωφορείων, στους πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους. Η σταδιακή ανάπλαση των βασικών οδών του οδικού δικτύου, με τη δημιουργία εσοχών στάθμευσης και διαμορφώσεων στις διασταυρώσεις που δρουν αποτρεπτικά προς τους οδηγούς, θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Διασφάλιση της στάθμευσης των κατοίκων, με μετατροπή σχεδόν όλων των θέσεων στις οδούς ήπιας κυκλοφορίας και τις λοιπές τοπικές οδούς, σε θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων.
Δημιουργία θέσεων στάθμευσης επισκεπτών, με πληρωμή τέλους στάθμευσης και χρονικό περιορισμό. Οι θέσεις επισκεπτών του προτεινόμενου Σχεδίου διακρίνονται σε θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης (μέχρι 3 ώρες) οι οποίες θα εξυπηρετούν κυρίως επισκέπτες του κεντρικού πυρήνα (εμπορικών καταστημάτων και υπηρεσιών) και θέσεις μακροχρόνιας στάθμευσης (μέχρι 8-10 ώρες) οι οποίες θα εξυπηρετούν εργαζόμενους και επισκέπτες χρήσεων αναψυχής σε περιοχές που βρίσκονται στην περίμετρο του κεντρικού πυρήνα.
Δημιουργία θέσεων φορτοεκφόρτωσης, ΑμεΑ, ειδικών θέσεων, σημείων φόρτισης ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.
Δίτροχα
Πρόβλεψη για θέσεις ποδηλάτων και μηχανοκίνητων δικύκλων, κλπ.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Στάθμευσης προτείνεται να διαμορφωθούν:
•Θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης σε τμήματα των λεωφόρων/οδών Αλεξάνδρας, Γρ. Μαρασλή, Μητρ. Μεθοδίου, Π.Ζαφειρόπουλου, Ι. Θεοτόκη, Γ. Θεοτόκη, Μαντζάρου, Στ. Δεσύλλα, Πολ. Κωνσταντά, Λοχαγού Βλάικου, Σαμαρά, Βουλευτών Ιονίου Βουλής, Δημοκρατίας και Καββαδά. Συνολικά χωροθετούνται 585 θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης.
•Θέσεις μακροχρόνιας στάθμευσης προτείνεται να διαμορφωθούν σε πλευρές οδικών τμημάτων των λεωφόρων/οδών Ι. Θεοτόκη, Λοχαγού Βλάικου, Ε. Ναπολέοντος, Δημοκρατίας, 9η Πάροδο Ι. Θεοτόκη, Μιλτ. Μαργαρίτη, Ιουλίας Ανδρεάδη, Δόνζελοτ και Βενιζέλου. Συνολικά χωροθετούνται 708 θέσεις μακροχρόνιας στάθμευσης.
•Θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων προτείνεται να διαμορφωθούν σε όλες τις προτεινόμενες οδούς ήπιας κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα οδικά τμήματα της περιοχής απογραφής. Συνολικά, χωροθετούνται 3.129 θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων.
Επισημαίνεται ότι με τις μονοδρομήσεις οδικών τμημάτων και την αναδιάρθρωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, προστίθενται 495 νόμιμες θέσεις στάθμευσης στην οδό. Με την παρούσα κυκλοφοριακή οργάνωση στην πλειονότητα αυτών των θέσεων, σταθμεύουν παράνομα οχήματα, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία και αποτελώντας πηγή κινδύνων πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Τιμολογιακή Πολιτική – Χρονικός Περιορισμός
Για τις θέσεις επισκεπτών με πληρωμή, η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης, η τιμολογιακή πολιτική και η επιλογή του τρόπου είσπραξης τελών θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής μελέτης εφαρμογής συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Η ειδική αυτή μελέτη θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία και προδιαγραφές που θα διέπουν τον φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του συστήματος.
Στο πλαίσιο της ίδιας ειδικής μελέτης θα καθορισθούν οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων – τροφοδοσίας καταστημάτων και οι θέσεις στάθμευσης δικύκλων, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.
(Και πάλι σχέδιο για) υπόγειο πάρκινγκ 5 ορόφων στο Σαρόκο
Τα στατιστικά του πάρκινγκ στην Κέρκυρα. Θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους
Άλλες θα είναι οι θέσεις για τους κατοίκους της πόλης, άλλες για το γενικό κοινό και τους επισκέπτες. Οι θέσεις της τελευταίας κατηγορίας, θα έχουν χρονικό όριο πρωί με βράδυ και τη νύχτα θα διατίθενται στους μόνιμους κατοίκους.
Με βάση τις σταθμεύσεις των κατοίκων που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της μεταμεσονύκτιας έρευνας, οι προτεινόμενες θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες στάθμευσης τους. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των σταθμευμένων οχημάτων κατά τη μεταμεσονύκτια καταγραφή, ανέρχεται σε περίπου 3.900 οχήματα ενώ οι χωροθετούμενες θέσεις κατοίκων είναι 3.130 δηλαδή καλύπτουν, στη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος, το 80% των αναγκών στάθμευσης τους. Σε αυτόν τον αριθμό, μετά τη λήξη της λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης (συνήθως μετά τις 20:00 ή τις 21:00) θα προστίθενται και οι 1.300 περίπου θέσεις επισκεπτών οι οποίες θα τίθενται στη διάθεση των κατοίκων.
Παραλιακή ζώνη
Στην παραλιακή ζώνη η οποία περιβάλλει την παλιά πόλη και που περιλαμβάνει οδικά τμήματα των οδών Καποδιστρίου, Αγων. Πολυτεχνείου, Ξενοφ. Στρατηγού, Κ. Ζαβιτσιάνου, Αρσενίου, Ελ. Βενιζέλου και Δόνζελοτ, προτείνεται η χωροθέτηση 254 θέσεων κατοίκων που καλύπτουν, στη διάρκεια της λειτουργίας του συστήματος, το 70% περίπου των αναγκών στάθμευσης των κατοίκων. Εκτός από τις 40 πρόσθετες θέσεις επισκεπτών οι οποίες θα διατίθενται και στους κατοίκους μετά τη λήξη της λειτουργίας του συστήματος, υπάρχουν επιπλέον περίπου 300 θέσεις στο εσωτερικό της παλιάς πόλης που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τους κατοίκους. Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να χωροθετηθούν στο πλαίσιο ειδικής μελέτης η οποία θα εξετάσει και το σύστημα ελέγχου της πρόσβασης τους.
Περιφερειακά πάρκινγκ
Όσον αφορά στους χώρους στάθμευσης εκτός οδού, έχουν προταθεί από τον Δήμο, δύο θέσεις στις οποίες η κατασκευή χώρων στάθμευσης θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα έχει προταθεί η θέση Καμπανιόλου και η θέση Λυρικό. Ειδικότερα η θέση Λυρικό, με δεδομένο ότι το ΟΤ-510 δεν έχει αξιοποιηθεί για τη χρήση για την οποία αρχικά προοριζόταν, θεωρείται πολύ ελκυστική καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τη νέα αστική λεωφόρο – Λεωφόρος Επτανήσου η οποία αποτελεί βασικό άξονα εισόδου/εξόδου από το Νότο, και σε άμεση επαφή με το Δικαστικό Μέγαρο.
Το υπόγειο πάρκινγκ στο Σαρόκο
Επιπλέον, η προώθηση της κατασκευής υπόγειου πενταώροφου χώρου στάθμευσης κάτω από την Πλατεία Σαρόκο, χωρητικότητας 350 θέσεων, κρίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις περιττές περιπορείες στο παρακείμενο οδικό δίκτυο, οι οποίες οφείλονται στην προσπάθεια των μετακινούμενων να εντοπίσουν ελεύθερη θέση στάθμευσης. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο έργο είχε χωροθετηθεί και δρομολογηθεί στο παρελθόν και βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.
Σε απόσταση βαδίσματος 3-14 λεπτών βρίσκονται σημαντικοί πόλοι έλξης όπως ΕΛΤΑ, Δημαρχείο, Δημόσιες Υπηρεσίες, Σχολεία, Θέατρο, Ιστορικό Κέντρο, Εμπορικό Κέντρο, ενώ οι μεγαλύτερου μήκους μετακινήσεις από τον χώρο στάθμευσης όπως προς Αεροδρόμιο, Λιμάνι, Αρχαιολογικούς και Τουριστικού ενδιαφέροντος Χώρους, κλπ. θα εξυπηρετούνται από μικρά λεωφορεία.