Η ύδρευση αναδεικνύεται ως το κύριο πρόβλημα και εξαιρετικά σοβαρό και σύνθετο, το οποίο θα επιδεινώνεται συνεχώς, αν δεν επιτευχθεί, (ή έστω να δρομολογηθεί), όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η επίλυσή του.
Είναι σαφές, πως στο νησί μας, οι σημερινές Δημοτικές Αρχές, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα θέμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε λυθεί προ πολλών ετών και να είχε ενταχθεί στο γενικότερο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας.
Το επί πολλά χρόνια σε νάρκη ευρισκόμενο μέγα αυτό πρόβλημα, Ύδρευσης και Αποχέτευσης, απαιτεί μια ολιστική και μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα διασφαλίσει σε πρώτο στάδιο την επάρκεια και την καταλληλότητα του νερού. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα η βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν για να μειωθούν οι διαρροές νερού, που αποτελούν ακόμη σημαντικό πρόβλημα σε πολλές περιοχές, ή να κατασκευαστούν νέες υποδομές με νέες τεχνικές και με αντοχή στο χρόνο και τις κλιματολογικές συνθήκες.
Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η επέκταση του δικτύου Ύδρευσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες ή η αντικατάστασή του σε σημεία που το παλαιό δεν μπορεί να επισκευαστεί ή να αναβαθμιστεί.
Πέραν όλων τούτων, είναι σαφές και λίαν διακριτό, πως πρέπει να στελεχωθούν με επαρκές και τεχνοκρατικά εξειδικευμένο προσωπικό όλες οι υπηρεσίες, – Διοικητικές και Τεχνικές – , των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, (ΔΕΥΑ), προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος και η ομαλή λειτουργία, όλων των ανωτέρω εκτενώς προαναφερθέντων.
Η κήρυξη της Κέρκυρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας, είναι απλά μια ηχηρή καμπάνα που χτυπάει για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, για την Κεντρική Κυβέρνηση και για όλους τους πολίτες. Στη σειρήνα της έκτακτης ανάγκης, οι τρεις Δήμαρχοι της Κέρκυρας, – Κεντρικής Κέρκυρας, Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας – , επισκέφτηκαν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και ζήτησαν την βοήθεια και αρωγή της κυβέρνησης για επίλυση στο μέγα πρόβλημα Ύδρευσης, που αντιμετωπίζει όλη η Κέρκυρα.
Ο υπουργός ανταποκρίθηκε προσφέροντας 2.000.000 ευρώ, (θα τα μοιραστούν οι τρεις Δήμοι, ανάλογα με τις ανάγκες τους), απλά για να αντιμετωπιστεί η «έκτακτη ανάγκη», δηλαδή να γίνει ένα απλό «μπάλωμα» στο όλο υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί. Επιπλέον, ο υπουργός υποσχέθηκε να στείλει κλιμάκιο τεχνικών της ΕΥΔΑΠ, με στόχο να καταγράψει τα προβλήματα Ύδρευσης που αντιμετωπίζει το νησί, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και τη διαχείριση των εταιρειών της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, που καλύπτει τον κεντρικό και τον νότιο Δήμο αλλά και της νεοσύστατης ΔΕΥΑ στον Βορρά.
Οι τρεις Δήμαρχοι έφυγαν απογοητευμένοι από τη συνάντησή τους με τον υπουργό, καθώς προσδοκούσαν πολλά περισσότερα από όσα τους προσφέρθηκαν. Στη σύσκεψη ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «οριστικές λύσεις», θα αποφασιστούν σε επόμενο στάδιο, τους προσεχείς μήνες κι αφού μελετηθούν σε βάθος όλες οι εναλλακτικές λύσεις.
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να κατανοήσουν πως η οριστική και ολοκληρωτική επίλυση του προβλήματος της Ύδρευσης απαιτεί μακρόπνοη στρατηγική και συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Για να ληφθεί η αναγκαία χρηματοδότηση, πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα :
1. Καταγραφή των αναγκών,
2. Σύνταξη Οικονομοτεχνικής μελέτης + Υδρομελέτης,
3. Κρίνεται ώριμη η εν λόγω μελέτη,
4. Αιτείται η ένταξή της σε κάποιο Χρηματοδοτικό πρόγραμμα, (ΕΣΠΑ – Τ.Α – Π.Δ.Ε – Σ.Δ.Ι.Τ.),
5. Διενεργείται Δημόσιος Διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου, ο οποίος θα εκτελέσει το έργο,
6. Συμβασιοποιείται το έργο, μεταξύ της αναθέτουσας αρχής και του αναδόχου του έργου.
Τα παραπάνω βήματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν, εάν ο στόχος είναι η οριστική λύση του μεγάλου προβλήματος της ύδρευσης, το οποίο γιγαντώνεται, όσο παραμένει χωρίς λύση και επιδεινώνεται ιδιατέρως, κατά την τουριστική περίοδο.!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ