Θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο θα φέρει η παράταξη της Μπαλού τη δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή των Ραχτάδων.
ΘΕΜΑ ΕΗΔ:
«Σχετικά με την δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή Ραχτάδων Β. Κέρκυρας, τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει και την μαζική απαίτηση όλων των κατοίκων των γύρω χωριών για την αποτροπή της»
Εισάγουμε το παραπάνω θέμα στην συνεδρίαση του Π.Σ, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των κατοίκων να συζητηθεί στο Π. Συμβούλιο η επιχειρούμενη δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή Ραχτάδων.
Οι κάτοικοι των Δ.Δ. Αγ. Γεωργίου και Εσπερίων είναι αναστατωμένοι από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή ιδιωτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή «Χελωνάρι». Αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο, γιατί βρίσκεται εντός οικισμού, σε απόσταση αναπνοής, από αρκετές κατοικίες, γεωτρήσεις, αγροκτήματα που καλλιεργούν και βιοπορίζονται οι κάτοικοι με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, και της ζωής χιλιάδων δημοτών. Έκφραση της δικαιολογημένης αντίδρασης είναι η σύγκλιση λαϊκής συνέλευσης στους Ραχτάδες με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων από την ευρύτερη περιοχή, η δημιουργία επιτροπής αγώνα και η συγκέντρωση υπογραφών σε πολλά χωριά.
Χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση των τοπικών συμβουλίων και των κατοίκων, χωρίς κανένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό χωροθέτησης των ΣΜΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας αλλά και της περιουσίας τους, οι κάτοικοι βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων.
Με δεδομένο ότι ο εκάστοτε επιχειρηματίας δεν προβαίνει σε επενδύσεις, εν προκειμένω στην αγορά οικοπέδου, αν δεν έχει εξασφαλίσει το οικονομικό αποτέλεσμά της, γεννιέται εύλογα το ερώτημα αν η κίνηση αυτή ήταν σε γνώση είτε της Δημοτικής είτε της Περιφερειακής Αρχής.
Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν στο έδαφος μιας πολιτικής (των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που μετατρέπει σε επιχείρηση όλο και περισσότερο της διαχείριση των απορριμμάτων στηρίζοντάς την πολύπλευρα με όλο το νομοθετικό της πλαίσιο. Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές το αξιοποιούν ως επιχείρημα και «κρύβονται» πίσω από αυτό για να στηρίζουν και να προωθούν, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, να χρηματοδοτούν με τεράστια ποσά τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.
Την ίδια ώρα που τα δέματα παραμένουν και σαπίζουν στην Λευκίμμη και στο Τεμπλόνι, η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη, οι εργολάβοι και οι όμιλοι ιδιοκτήτες των ΜΕΑ εκτός νησιού θησαυρίζουν ενώ οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους επχειρηματικούς ομίλους για τις ΜΕΑ οξύνεται.
Οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί του κάθε ιδιώτη και η ελευθερία δράσης του με βάση τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν μπορούν να απαξιώνουν την ζωή των κατοίκων όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση στην περιοχή των Ραχτάδων.
Απαιτείται δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των απαιτούμενων υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Είναι απαραίτητο να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα κριτήρια, η κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).
Η εμπειρία μας από τις υποσχέσεις, τις «προσωρινές» λύσεις της δεματοποίησης, τα μεγάλα λόγια της κατασκευής των «εργοστασίων» και την ανοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στην Λευκίμμη, στο Τεμπλόνι αλλά και στα άλλα νησιά είναι τραυματική. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας και εδώ δεν χωρά το επιχειρηματικό κέρδος, οι ιδιώτες εργολάβοι, και τα ΣΔΙΤ.
Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο και επείγον να γίνει αποδεκτό σήμερα από το Π. Συμβούλιο το αίτημα των κατοίκων, για την αποτροπή της δημιουργίας ΣΜΑ στον οικοπεδικό χώρο στην περιοχή των Ραχτάδων, όπως αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα το οποίο απέστειλαν στο Π. Συμβούλιο και ως Λαϊκή Συσπείρωση υπερψηφίζουμε.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γκισγκίνης Νίκος, Μπαλού Αλεξάνδρα, Σοφός Παναγιώτης