Αρνητικός ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στην οριζόντια λήψη μέτρων, δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση με τους φορείς κάθε περιοχής υποστηρίζει. Σωτήριος για την Κέρκυρα θα είναι ο περιορισμός ανέγερσης νέων μονάδων, υποστηρίζει ο δήμαρχος Στ. Πουλημένος
Απόλυτα θετικός με τους περιορισμούς και την τοποθέτηση της πόλης της Κέρκυρας στην “κόκκινη” ζώνη όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, εμφανίζεται ο δήμαρχος Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, τη στιγμή που ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από τον οριζόντιο τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να γίνει η παρέμβαση.
Μάλιστα, ο κ. Τρεπεκλής τονίζει ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διαβούλευση με αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες, φορείς, περιφέρειες προτού συνταχθεί το σχέδιο νόμου και όχι να έρχεται το κεντρικό κράτος να το καταθέτει μόνο με τα όσα θεωρούν ως σωστά τα στελέχη των υπουργείων. Προαναγγέλλει, δε, την κατάθεση στους αρμόδιους υπουργούς των δύο μελετών, μίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μιας του Ιονίου Πανεπιστημίου που έχει παραγγείλει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για αυτά τα ζητήματα.
Τουριστικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός από το Υπ. Τουρισμού είναι σε βάρος των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων και προωθεί τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς κάθε τόπος είναι διαφορετικός οπότε θα πρέπει και τα χωροταξικά σχέδια να το λαμβάνουν υπόψη.
Ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και άλλοι παράγοντες του τουρισμού τηρούν στάση αναμονής και αναμένεται να πάρουν θέση τις επόμενες εβδομάδες μετά και από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους επιστημονικούς τους συμβούλους, ενώ το ΤΕΕ Κέρκυρας αναμένεται να τηρήσει αντίστοιχη στάση και θα συζητήσει το θέμα αφού πρώτα το μελετήσουν εξειδικευμένα στελέχη του.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ
Δεν μπορεί να δεσμεύεις την ανάπτυξη χωρίς τεχνοκρατική δουλειά στο πεδίο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ: Είναι θετικό ότι υπάρχει μεγάλος χρόνος στη διαβούλευση. Όμως, εκτιμώ ότι όλα τα νομοσχέδια πρέπει να ξεκινάνε από κάτω και να πηγαίνουν προς τα πάνω. Δηλαδή, ο πρώτος συνομιλητής θα έπρεπε να ήταν οι φορείς, οι επιχειρηματίες, οι δήμοι, οι περιφέρειες και στη συνέχεια το υπουργείο να καταθέτει το σχέδιο νόμου. Εμείς λοιπόν έχουμε μια μελέτη στη διάθεσή μας για το Ιόνιο που έγινε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτές τις μέρες περιμένω και τη μελέτη την οποία έχει κάνει και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη βιωσιμότητα του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά. Αυτό το κόκκινο ή το πράσινο ως ζώνη είναι μια γενική εικόνα. Παραδείγματος χάρη, λέει ότι μπαίνει στο κόκκινο (σ.σ. ζώνη μεγάλων περιορισμών) ο πρώην Δήμος Κερκυραίων. Γιατί να είναι όλος στο κόκκινο; Να καταλάβω ότι ένα παραλιακό μέτωπο θα μπει στο κόκκινο, αλλά αν θέλω να κάνω για παράδειγμα να κτίσω ένα ξενοδοχείο στο Τεμπλόνι, γιατί μπορώ να το κάνω; Άμα θέλω κάνω στην Άφρα ένα ξενοδοχείο, γιατί να μην μπορώ να το κατασκευάσω; Αν έχω τον δρόμο, αν έχω το νερό, αν έχω τη διαχείριση των απορριμμάτων, τι με εμποδίζει; Θέλω να πω ότι είναι βήματα τα οποία θέλουν μεγάλη προσοχή και δεν μπορεί να δεσμεύεις την ανάπτυξη του τόπου και την ποιότητα ζωής κάποιων ανθρώπων και βεβαίως την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, χωρίς να έχεις κάνει τεχνοκρατική δουλειά στο πεδίο;
ΕΡ.: Ωστόσο, έχει ανοίξει πολύ μεγάλη συζήτηση για υπερτουρισμό αλλά και κορεσμό. Εσείς συμφωνείτε με τις δύο αυτές έννοιες όσον αφορά την Κέρκυρα;
Γ.Τ.: Έχουμε τουρισμό, δεν το συζητάμε, αλλά όλοι δουλεύουμε αυτό το διάστημα για να επιτύχουμε την επιμήκυνση του τουριστικού περιόδου. Άμα χαλαρώσουμε από τη μεγάλη πίεση τον Αύγουστο, τον Απρίλη ή τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη δεν έχουμε υπερτουρισμό. Σήμερα, με την κλιματική αλλαγή και με τη διαφορά που υπάρχει στο κλίμα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε εμείς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Με συγκεκριμένα έργα δημόσιας υποδομής, αλλά τον επιχειρηματικό κόσμο με έναν άλλο προσανατολισμό. Στην Ιταλία πολλά ξενοδοχεία από εδώ και πέρα κτίζονται στην ενδοχώρα για να έχουν τύχη και βιωσιμότητα. Έχει σημασία σε ποιο περιβάλλον κατασκευάζεις και ποιες είναι δραστηριότητες μιας τέτοιας τουριστικής επένδυσης.
ΕΡ.: Αν καταλαβαίνω σωστά, συντάσσεστε ουσιαστικά με μερίδα τουριστικών παραγόντων που υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε πρόβλημα υπερτουρισμού, έχουμε πρόβλημα υποδομών.
Γ.Τ.: Βεβαίως και συμφωνώ, διότι πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα στην Κέρκυρα, πρέπει να γίνει μια μελέτη για το πόσα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα χρειάζεται για να έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τον ποιοτικό τουρισμό; Αυτά τα αυτοκίνητα θα δραστηριοποιούνται και θα έχουν την πινακίδα τους και τη λειτουργία τους από τον Μάρτη μέχρι τον Νοέμβρη ή όλο τον χρόνο, αλλά θα έχουν την άδεια λειτουργία τους με αφετηρία την Κέρκυρα. Δεν μπορεί το καλοκαίρι οι εταιρείες οι μεγάλες να ρίχνουν να φέρνουν ξαφνικά στο νησί 1000 οχήματα, 2000 για να βγάλουν τους μήνες αιχμής, να στραγγαλίζουν τις άλλες μικρότερες επιχειρήσεις οι οποίες υπάρχουν εδώ και δραστηριοποιούνται αρκετά χρόνια. Σε όλα αυτά πρέπει να μπουν κανόνες.
ΕΡ.: Και για το πρόβλημα των χρονομισθώσεων;
Γ.Τ.: Κι εκεί πρέπει να μπούν κάποιοι κανόνες, κάποιοι περιορισμοί. Είναι πράγματα τα οποία θέλει συζήτηση κι όχι με εμπειρική προσέγγιση, αλλά με δουλειά τεχνοκρατική.
ΕΡ.: Εσείς θα προτείνετε στο Υπουργείο να ενσωματώσει, να λάβει υπ΄ όψιν τη δική σας μελέτη για την Κέρκυρα;
Γ.Τ.: Όχι μόνο τη μελέτη, δεν περιμένω τη μελέτη μόνο. Θα γίνει και διαβούλευση εμάς εδώ και με τους φορείς του τουρισμού και με τους επαγγελματίες. Είναι σοβαρή δουλειά και της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, βεβαίως και των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργάνων, των επιχειρηματιών. Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε. Και με τις μετρήσεις που θα δοθούν μέσα από τις μελέτες, οι οποίες ήδη είναι σε εξέλιξη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
Δεν αντέχει νέες τουριστικές μονάδες ολόκληρος ο Δήμος Κ. Κέρκυρας
“Η επιλογή του να υπάρξουν πολύ αυστηροί περιορισμοί στη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων, εάν θέλουμε να δούμε κατάματα το μέλλον του τόπου μας, είναι μονόδρομος και μπορεί να αποβεί σωτήρια για το νησί”, υποστηρίζει ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στ. Πουλημένος σε ένα κατ΄αρχήν σχόλιό του όσον αφορά το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού. Βλέποντας θετικά τους αυστηρούς περιορισμούς στις κορεσμένες περιοχές, θεωρεί ότι η εντατική τουριστική δραστηριότητα επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων με την υπεράντληση των φυσικών πόρων και των υποδομών και φοβάται ότι αυτό θα το δούμε σε πιο ακραίες μορφές τα επόμενα χρόνια.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ: Δεν έχω δει ακόμη λεπτομερή στοιχεία, αλλά είναι γεγονός ότι η περιοχή αυτή για την οποία μιλάμε είναι κορεσμένη τουριστικά. Δεν αντέχει άλλες τουριστικές μονάδες. Εγώ θα έλεγα ότι δεν αντέχει άλλες νέες τουριστικές μονάδες ολόκληρος ο Δήμος μας. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα όρια. Η ακτογραμμή μας είναι πνιγμένη στο μπετόν. Πολλές τουριστικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της ακτογραμμής. Χιλιάδες κτίρια τουριστικών καταλυμάτων όλων των κατηγοριών. Μεμονωμένες βίλες. Μια δόμηση που έχει υπερβεί τα όρια και αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα και στο περιβάλλον και στη ζωή των μόνιμων κατοίκων. Έχουμε εξαντλήσει τα όρια στην παροχή υπηρεσιών. Δεν έχουμε προσωπικό να υπηρετήσει σε αυτές τις νέες μονάδες και γίνεται αναγκαστικά εισαγωγή ξένων εργαζομένων από διάφορες χώρες, κυρίως της Ασίας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Και παραγωγική δραστηριότητα που να μπορεί να τοπική παραγωγή που να διατεθεί στις μονάδες δεν υπάρχει. Δεν υφίσταται, καθώς ο τουρισμός είναι πλέον μονοκαλλιέργεια στο νησί. Συνεπώς, η επιλογή του να υπάρξουν πολύ αυστηροί περιορισμοί στη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων, εάν θέλουμε να δούμε κατάματα το μέλλον του τόπου μας, είναι μονόδρομος. Aυτή η επιλογή μπορεί να αποβεί σωτήρια για το νησί. Έχουμε ήδη υπερβεί τα όρια της αντοχής στον τόπο μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάποιοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υπερ τουρισμού, αλλά έλλειψης υποδομών που να μπορεί να δεχτεί αυτόν τον όγκο των τουριστών. Θα συμφωνούσατε με μια τέτοια προσέγγιση;
Σ.Π.: Εξαρτάται πώς φαντάζονται τις υποδομές. Αν φαντάζονται τους δρόμους μας μεγάλες λεωφόρους στους οποίους θα κινούνται οι επισκέπτες μας και οι ντόπιοι, αν φαντάζονται τις τουριστικές μονάδες να αναπτύσσονται καθ ύψος κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και να παρουσιάσουμε εικόνα Φλόριντα. Αν έχουν στο μυαλό τους κάτι τέτοιο, βεβαίως υπάρχουν περιθώρια. Αλλά αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, το περιβάλλον το οποίο είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημα του τόπου και τη δυνατότητα να περάσουν και οι επισκέπτες μας καλές διακοπές στο νησί, νομίζω ότι η ώρα που έχουμε φτάσει στα όριά μας έχει έλθει προ πολλού.
ΕΡ.: Έχετε αναφερθεί σε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα με διαμάχες κοινοτήτων πολιτών για τους φυσικούς πόρους.
Σ.Π.: Η σύγκρουση έχει αρχίσει, τα χωριά της ενδοχώρας όπου ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι με την παραλιακή τουριστική ζώνη. Η δραστηριότητα επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε σε πιο ακραίες μορφές, φοβούμαι, τα επόμενα χρόνια. Οι γεωτρήσεις είναι πολλές έχουν στερέψει και το πρόβλημα διανομής του νερού ανάμεσα σε χωριά της ενδοχώρας που ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι και στις τουριστικές περιοχές της παραλιακής της ευρύτερης παραλιακής ζώνης, έχει αρχίσει. Έχουμε περιπτώσεις στην περιοχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, όπου τα χωριά στερούνται το νερό, οι κάτοικοί τους για να υδροδοτείται η παραλιακή ζώνη και παρεμβαίνουν πλέον και δυναμικά για να μοιραστούμε αυτό το φυσικό αγαθό.
Παραθυράκια για τις χρονομισθώσεις; Τι σημαίνει «κλίνες ανά έκταση»
Ειδικοί θεωρούν ότι με το ΕΧΣ για τον τουρισμό δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης μόνιμης κατοικίας των πολιτών, κυρίως στα νησιά
Παράγοντες του κλάδου προχώρησαν σε μία πρώτη αποτίμηση των κειμένων. Μια ολοκληρωμένη εκτίμηση και διατύπωση συγκεκριμένων παρατηρήσεων από τους φορείς του τουρισμού δεν αναμένονται πριν περάσουν κάποιες ημέρες, καθώς απαιτείται μελέτη σε βάθος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία έχουν «τραβήξει» την προσοχή των ειδικών από την πλευρά της τουριστικής αγοράς. Πρόκειται για σημεία που αφορούν το πώς αντιμετωπίζονται τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb, το πώς ορίζεται το κρίτηριο «κλίνες ανά έκταση» και τέλος το πώς αντιμετωπίζεται η κατοικία των πολιτών, κυρίως στα νησιά.
Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή των «χώρων τουρισμού διαμοιρασμού» όπως αναφέρθηκε στον ΟΤ, οι αναφορές του ΕΧΠ-Τ για «ισορροπία μεταξύ κλασικών και αναδυόμενων τουριστικών μοντέλων (όπως ιδίως ο τουρισμός διαμοιρασμού και η τουριστική κατοικία)», δεν αρκούν.
Όροι δόμησης
Όπως επίσης δεν καλύπτονται από αναφορές του είδους «ο επιτρεπόμενος αριθμός κλινών στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες κλίνες σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, σύμφωνα με την κατά περίπτωση ισχύουσα γενική χρήση γης».
Ανάλογη είναι η διατύπωση και στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου αναφέρεται, ότι στις «Περιοχές Ελέγχου» και «Ανεπτυγμένες Περιοχές» ότι καθορίζονται περιορισμοί «στον αριθμό των «χώρων τουρισμού διαμοιρασμού» και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων».
Η κατηγοριοποίηση ανά κλίνη
Το δεύτερο θέμα που εντόπισαν άμεσα είναι η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου που πραγματοποιείται επί τη βάσει και του δείκτη των «κλινών».
Όπως αναφέρει το ΕΧΠ-Τ, η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου πραγματοποιείται επί τη βάσει τριών κριτηρίων:
• Της έντασης του τουριστικού φαινομένου με γνώμονα τον βασικό δείκτη: «κλίνες» τουριστικών καταλυμάτων.
• Των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής και συγκεκριμένα των ειδικών γεωγραφικών χαρακτηριστικών και των ειδικών συνθηκών που εμφανίζουν ορισμένες περιοχές.
• Της αναγκαιότητας ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού και πρόβλεψης ειδικών τουριστικών υποδομών.
Η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου, με βάση το πρώτο κριτήριο, πραγματοποιείται δυνάμει δεικτών που αποτυπώνουν την ένταση της τουριστικής ανάπτυξης από χωρική, κοινωνικοοικονομική και χρονική άποψη. Δεδομένης της ποικιλομορφίας των μορφών τουρισμού, ως βασική παράμετρος χρησιμοποιείται ο αριθμός των κλινών των τουριστικών καταλυμάτων, που αποτελεί σε όλες τις περιπτώσεις τον κοινό παρονομαστή των τουριστικών ροών.
Οι δείκτες κλίνες/έκταση και κλίνες ανά κάτοικο συνδυάστηκαν κατά περίπτωση με τα ποιοτικά δεδομένα της περιοχής, ώστε η τελική κατηγοριοποίηση να αντανακλά άμεσα τις πιέσεις στην οργάνωση του χώρου, το τοπίο και το περιβάλλον.
Αδιευκρίνιστο
Ωστόσο, ο δείκτης κλίνες/ 1000στρ. η κλίνες/έκταση δεν διευκρινίζεται εάν αφορά τις κλίνες στο σύνολο των καταλυμάτων συμπεριλαμβανομένων και των καταλυμάτων διαμοιρασμού ή μόνο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Η αποσαφήνιση αυτή είναι σημαντική, καθώς οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν ξεπεράσει τις 950.000 στη χώρα και είναι περισσότερες από τις 870.000 κλίνες των ξενοδοχείων.
Τέλος, όπως επισημάνθηκε στον ΟΤ, το ΕΧΠ-Τ δεν αναφέρεται στην κατοικία των πολιτών που είναι και ένα τεράστιο θέμα, καθώς σε πολλά νησιά έχει μειωθεί σημαντικά η διαθεσιμότητα κατοικιών για τους πολίτες.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
“Διατάξεις που εντείνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό”
Με τις προτεινόμενες διατάξεις απαγορεύεται η δόμηση μικρών τουριστικών καταλυμάτων και εξακολουθεί να επιτρέπεται η δόμηση μόνο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κλινών. Έτσι, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων
Αναλυτικά, η ΣΕΤΚΕ επισημαίνει: «Ενημερωθήκαμε για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) στον τουρισμό που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, το οποίο χωρίζει τη χώρα σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό επιβάρυνσης και ορίζει για καθεμία νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης.
Πράγματι τα τελευταία χρόνια σε κάποιες περιοχές υπήρξε ραγδαία αύξηση κλινών από την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν χρηματοδοτούμενες από την πολιτεία.
Όμως η πολιτεία δεν φρόντισε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να υλοποιηθούν παράλληλα έργα και υποδομές ανάπτυξης της κάθε περιοχής ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση των επισκεπτών, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον δημιουργηθεί περιβαλλοντικά προβλήματα από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων αλλά και προβλήματα κυκλοφοριακά, στάθμευσης, καθαριότητας, κ.α.
Στις Περιοχές Ελέγχου (κορεσμένες) του νέου πλαισίου παρατηρούμε ότι απαγορεύεται η δόμηση τουριστικών υποδομών εντός σχεδίου, ενώ εκτός σχεδίου επιτρέπεται ανέγερση νέων ξενοδοχείων (4 και 5 αστέρων), με το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν να καθορίζεται στα 16 στρέμματα.
Στην ουσία απαγορεύεται η δόμηση μικρών τουριστικών καταλυμάτων και εξακολουθεί να επιτρέπεται η δόμηση μόνο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κλινών εντείνοντας τα προβλήματα που προαναφέραμε και δημιουργώντας παράλληλα αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.
Επίσης, παρατηρούμε ότι στις περιοχές ελέγχου περιλαμβάνονται και περιοχές οι οποίες δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως κορεσμένες σε αντίθεση με άλλες.
Θεωρούμε ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος και ότι οι τοπικές κοινωνίες (τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς) είναι αυτές που πρέπει να κρίνουν αν σε κάποια περιοχή υπάρχει ανάγκη να σταματήσει οποιαδήποτε δόμηση που αφορά αύξηση κλινών, ακόμα και ακινήτων που θα χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προβεί στην αξιολόγηση των ανωτέρω και στην αναθεώρηση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ) στον τουρισμό, χρηματοδοτώντας άμεσα την υλοποίηση των απαραίτητων έργων και υποδομών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν από την υψηλή επισκεψιμότητα και δίνοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση το δικαίωμα χαρακτηρισμού κάθε περιοχής ως κορεσμένη ή μη».