Η 4η Ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Έχοντας υπόψη:
α) τις διατάξεις του ν. 5056/6.10.2023 (ΦΕΚ τ. Α’/163/2023) “Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών” και ειδικότερα του άρθρου 7 “Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής – Προσθήκη άρθρου 67Α στον ν. 3852/2010”,
β) τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ τ. Α΄/87), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν. 5056/6.10.2023 (ΦΕΚ τ. Α’/163/2023) και
γ τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (ΑΔΑ: ΩΨΛΙ146ΜΓ2Α-ΖΡΤ), όπως εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την υπ’ αριθμόν 39866/20.5.2024 (6ΚΒΓΟΡ1Δ-ΖΞΙ) Απόφασή της,
καλείστε στην 21η Συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, η οποία θα είναι Ειδική (4η Συνεδρίαση λογοδοσίας), και θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (κτήριο πρώην Νομαρχίας – Διεύθυνση: Σαμάρα 13), τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19.00.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1η Ερώτηση από την Επικεφαλής της Παρατάξεως «Κερκυραίων Δήμος – Κέρκυρα 2028» κα Μερόπη – Σπυριδούλα Υδραίου:
Διαχείριση απορριμμάτων.
———————-
2η Ερώτηση από τον Επικεφαλής της Παρατάξεως «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» κ. Ιωάννη Μπορμπότη:
ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΦΑΙΡΟΥ
Λίγες μέρες πριν την έναρξη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων στο νησί μας και αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η πλήρης εγκατάλειψη των δημοτικών ποδοσφαιρικών υποδομών στο Δήμο μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας υπάρχουν συνολικά μόνο 5 γήπεδα ποδοσφαίρου (Σκριπερού, Κοντοκαλίου, Σπαρτύλα, Αγίων Δέκα και Καστελλάνων Μέσης). Από αυτά κατά την περσινή ποδοσφαιρική περίοδο λειτούργησαν τα γήπεδα του Σκριπερού (και αυτό σε κακή κατάσταση) και των Αγίων Δέκα που δεν είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθεί και φέτος λόγω της πολύ άσχημης κατάστασης του αγωνιστικού χώρου.
Η μη λειτουργία των γηπέδων, οδηγεί τις ερασιτεχνικές ομάδες σε οικονομική αιμορραγία αφού αναγκάζονται να δίνουν, επιπλέον των άλλων εξόδων, πάνω από 3.000 ευρώ το χρόνο για παιχνίδια και προπονήσεις σε ιδιωτικά γήπεδα. Η εγκατάλειψη των γηπέδων είναι ένας και από τους βασικούς λόγους που τα τελευταία χρόνια υπάρχει τραγική μείωση των ομάδων στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κέρκυρας, που από 50 και πλέον ομάδες στο πρόσφατο παρελθόν, τώρα πια μετά βίας φτάνουν τις 30.
Ταυτόχρονα υπάρχουν σε όλο το Δήμο και άλλα παλιά χωμάτινα γήπεδα ποδοσφαίρου (π.χ. Κανακάδες, Άνω Κορακιάνα κ.α.) αλλά και αγορασμένα οικόπεδα για αυτό το σκοπό (π.χ. Σιναράδες) που μένουν αναξιοποίητα.
Τη στιγμή που η νεολαία έχει ανάγκη τους χώρους άθλησης και αναψυχής, που ο αθλητισμός αποτελεί κυριολεκτικά πρόληψη για φαινόμενα βίας, χρήση ναρκωτικών κλπ, ο Δήμος μας βρίσκεται πολύ πίσω από τις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες. Είναι μεγάλη αντίφαση για το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο να σπαταλιούνται ιλιγγιώδη ποσά και εδώ να μην υπάρχουν γήπεδα να μπορούν αξιοποιηθούν από τους αθλητές και τους προπονητές.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή, σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει για:
1.Την αποκατάσταση των ακατάλληλων δημοτικών ποδοσφαιρικών γηπέδων;
2.Τη δημιουργία νέων ποδοσφαιρικών γηπέδων, που τόσο ανάγκη έχει η νεολαία;
—————————
3η Ερώτηση από τον Επικεφαλής της Παρατάξεως «Αλλάζουμε Ρότα» κ. Παναγιώτη Μεταλληνό:
Οι συνεχείς διακοπές νερού και ποιες είναι οι προβλέψεις, παρεμβάσεις και πολιτικές της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου, για την βελτίωση της ζοφερής αυτής κατάσταση.
Μετά ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με τις συνεχείς διακοπές νερού στην περιοχή του Δήμου μας και με αρνητικές τις επιπτώσεις στον τουρισμό μας, η Κέρκυρα βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο κατά την οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την επίλυση του θέματος αυτού .
1) Χρειάζεται άμεση παρέμβαση σε έργα σταδιακής αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου, από το οποίο χάνονται πολύ μεγάλες ποσότητες νερού .Απαιτείται επομένως σοβαρό κονδύλι εκτός αυτών που διαθέτει η επιχείρηση, με έκτακτη χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση
2) Ρύθμιση της οφειλής της ΔΕΥΑΚ προς την ΔΕΔΔΗΕ για επίλυση του σοβαρού θέματος παροχής ρεύματος για της ανάγκες της επιχείρησης
3) Θα πρέπει να αποφασίσει η Κέρκυρα, ποια είναι η θέση της για την εξασφάλιση υδροδότηση της, γιατί σήμερα ακούγονται και συζητούνται διάφορες σκέψεις, ατάκτως δομημένες, χωρίς κανένα αποτέλεσμα και δυστυχώς με νεφελώδεις κυβερνητικές θέσεις οι οποίες κι αυτές όταν υπάρχουν αλληλοσυγκρούονται.
Ερωτώνται η ΔΕΥΑΚ και η Δημοτική Αρχή, τι έχουν πράξει σε σχέση με τα παραπάνω , σε τι ενέργειες προέβησαν για την επίλυση τους, ποια διεκδίκηση ενίσχυσης από την Κυβέρνηση προς την επιχείρηση και ποια η θέση για το μεγάλο έργο υδροδότησης της Κέρκυρας
Τέλος τι απαντάτε στον κόσμο στο ερώτημα της συνέχισης ή όχι των διακοπών νερού και πότε υπολογίζετε στην επαναφορά της κανονικότητας.
———————-
4η Ερώτηση από τον Επικεφαλής της Παρατάξεως «Κερκυραϊκή Συμμαχία» κ. Γεώργιο Καρύδη:
Η ερώτηση απευθύνεται :
1) Στον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Στέφανο Πενηντάρχου – Πουλημένο και
2) Στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Αχ. Μάζη.
κ. Δήμαρχε,
κ. Πρόεδρε της ΔΕΥΑΚ,
Όπως κατ’ επανάληψη σας έχουμε επισημάνει, οι καθημερινές, συνεχείς διακοπές υδροδότησης από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων είναι πρωτοφανείς, ιδιαίτερα επιβαρυντικές και υποβαθμίζουν βαρύτατα την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.
Εν έτει 2024 στερούμαστε ένα κύριο δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, απόλυτα αναγκαίο για τις βασικές ανθρώπινες καθημερινές μας ανάγκες και μάλιστα αιφνιδιαστικά, χωρίς συχνά να το γνωρίζουμε.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ
ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ
Σε ποιες κατά προτεραιότητα ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε άμεσα, ώστε να σταματήσουν οι καθημερινές διακοπές παροχής νερού, να παύσει η αφόρητη και πρωτόγνωρη ταλαιπωρία των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου και ν’ αλλάξει η δυσμενής εικόνα που έχει λάβει το νησί μας ως τουριστικός προορισμός και εξαιτίας του λόγου αυτού;
Τελικά υπάρχει προοπτική ή όχι για την κατασκευή του περιβόητου έργου των Φραγμάτων;
————————-
5η Ερώτηση από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Παρατάξεως «Κερκυραίων Δήμος – Κέρκυρα 2028» κ. Νικόλαο Καλόγερο:
Αντιπυρική – αντιπλημμυρική περίοδος, μέτρα πρόληψης και προστασίας, εφαρμογή ψηφισμένων σχεδίων, απαραίτητα και δρομολογημένα σχετικά έργα.
6η Ερώτηση από τη Δημοτική Σύμβουλο της Παρατάξεως «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» κα Μυρσίνη Χαραλάμπους:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Στις 28/5/2024 προκλήθηκε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για το θέμα της παράνομης λειτουργίας των καταστημάτων της πολυεθνικής «Lidl» κατά τις Κυριακές και τις μεθοδεύσεις της, ώστε να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία για ολόκληρη τη θερινή περίοδο.
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ο κ. Δήμαρχος, κατέκρινε τις μεθοδεύσεις της εταιρείας χαρακτηρίζοντάς τες αυθαίρετες και παράνομες και δημόσια δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή και να δοθεί άδεια για το άνοιγμα των καταστημάτων των μεγάλων αλυσίδων του εμπορίου κατά τις Κυριακές.
Παρόλα αυτά, σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στις 26/7/2024 με απόφαση του κ. Δημάρχου (ΑΔΑ: 91ΨΒ46ΜΓ2Α-4ΕΠ) επιτρέπεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων σε όλο το Δήμο για ολόκληρη τη θερινή περίοδο από 1/5 έως 31/10. Αυτή η απόφαση ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, του Υπουργείου και των μονοπωλιακών ομίλων αλλά βρίσκει αντίθετους τόσο τους εργαζόμενους (όπως εκφράζονται από τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων) όσο και τους αυτοαπασχολούμενους – μικρούς επαγγελματίες (όπως εκφράζονται από τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας, την Ιόνιο Ομοσπονδία Εμπορίου και άλλους φορείς τους).
Μάλιστα, τις συνέπειες αυτής της απόφασης αρχίσαμε να τις βιώνουμε αμέσως μετά την έκδοσή της, καθώς και άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι (super market Βασιλόπουλος) ακολούθησαν ανοίγοντας τα καταστήματά τους τις Κυριακές μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή, σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει για να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να εξασφαλιστεί η Κυριακάτικη αργία ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών;
—————————
7η Ερώτηση από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Παρατάξεως «Κερκυραίων Δήμος – Κέρκυρα 2028» κα Μαρία Ζερβού:
Αναφορές και καταγγελία σωματείου ΟΤΑ Δήμου για παράνομες εντολές από Αντιδημάρχους, εντεταλμένους και ειδικούς συμβούλους.
————————–
8η Ερώτηση από τη Δημοτική Σύμβουλο της Παρατάξεως «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» κα Ευτυχία Γραμμένου:
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΚΙ
Τον Φλεβάρη του 2024, στην 1η συνεδρίαση λογοδοσίας είχαμε αναφερθεί στην τραγική κτηριακή κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος στο Μαντούκι, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό αφού σε αυτό στεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ, το 5ο ΓΕΛ, το Νυχτερινό ΕΠΑΛ και το Δημόσιο ΙΕΚ.
Είχαμε επισημάνει την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων αλλά και συνολικότερων ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να ζουν και να εργάζονται σε ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Η ανάγκη των παρεμβάσεων αυτών μπορεί να γίνει αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού.
Επαναφέρουμε το ζήτημα και ερωτάται η Δημοτική Αρχή, ποια βήματα έχουν γίνει από τον περασμένο χειμώνα σχετικά με:
Τον έλεγχο, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος; Υπήρξε έλεγχος και αν ναι ποιο ήταν το πόρισμα αυτού;
Την απορρόφηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ που είχε δοθεί για αυτά τα σχολεία. Έχει προχωρήσει κάποια μελέτη με αυτό τον προσανατολισμό;
Την εξασφάλιση σχεδίου για την ολοκληρωμένη λύση του στεγαστικού προβλήματος αυτού του συγκροτήματος.