Σε μία προσπάθεια να αποφύγει να επαναδημοπρατήσει το έργο αποκατάστασης της οικίας Γιαλλινά, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας προτίθεται να αναζητήσει λύση μέσα από επαφή με τους εργολάβους που συμμετείχαν στον αρχικό διαγωνισμό αλλά δεν επελέγησαν, προκειμένου να αναλάβουν αυτοί την ολοκλήρωση.
Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα από τη σύσκεψη που έγινε με υπηρεσιακούς παράγοντες και την παρουσία του δημάρχου Στέφανου Πουλημένου, ο οποίος έκανε και τη σχετική ανάρτηση στο Facebook: “«Φως» από τη σύσκεψη για την επανενεργοποίηση του έργου στο κτήριο του Ιδρύματος Γιαλλινά. Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, θα εξαντληθεί η δυνατότητα για ανάδοχο από τον αρχικό διαγωνισμό και αν δεν αποδώσει αυτή, θα κινηθεί η διαδικασία επαναδημοπράτησης”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλην του κ. Πουλημένου, ο νυν και ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ανδρέας Καρδόνας και Νίκος Καλόγερος αντίστοιχα και υπηρεσιακοί παράγοντες από το Δήμο και την ΠΙΝ.
Το έργο είχε ανατεθεί στην εργοληπτική εταιρία με τη δεύτερη καλύτερη προσφορά, δηλαδή την ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ που είχε προσφέρει έκπτωση 48,52%, καθώς η (τότε) Επιτροπή Επιτροπή του Δήμου θεώρησε πως η έκπτωση που παρείχε η 3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (60,32%) δεν μπορούσε να δικαιολογηθει από την ίδια την εταιρία στις διευκρινήσεις που είχαν ζητηθεί.
Οι εταιρίες
Πάντως, η διαδικασία μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς μιλάμε για έναν διαγωνισμό που είχε γίνει στις αρχές του 2021, δηλαδή τρία χρόνια πριν, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αφενός αν υπάρχει διάθεση να αναλάβουν στα μισά και με απορροφημένο σε (οχι πάντως πολύ μεγάλο) μέρος τον προϋπολογισμό κάποιες από τις εταιρίες που είχαν εκδηλώσει τότε ενδιαφέρον, αφετέρου οι περισσότερες είχαν δώσει έκπτωση ανάλογη με την ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ.
Πλην των δύο πρώτων, οι εταιρίες που είχαν καταθέσει φάκελο ήταν:
- «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ » 47,66 %
- MA CONSTRUCTION 47,26 %
- AS build A.T.E. 46,35%
- ΓΚΡΑΟΥΤΕΚ ΑΕ 46,12%
- ΕΚΤΕΡ ΑΕ 45,32%
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΟΝΙΚΗΣ- Β.ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ 42,30%
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΙΛΙΣΣΟΣ ΑΤΕ 41,12%
- Κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.Τ.Ε. δ.τ. ΠΙΛΑΓΑΣ Α.Τ.Ε. 37,60%
- ΣΜΙΛΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 36,55%
- ΦΕΙΔΙΑΣ Α.Τ.Ε. 34,94%
- ΚΑΜΑΡΙΩΤΗΣ Α.Τ.Ε.Ε. 34,44%
- ΓΕΩΔΟΜΗ-ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 23,67%
- ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε. 21,05%
Η περιπετεια του έργου
Ο ανάδοχος ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ αποχώρησε το 2022 με δήλωσή του προς το Δήμο επιρρίπτοντας μάλιστα στον ΟΤΑ τις ευθύνες για ανεπαρκή μελέτη και καθυστερήσεις ή κωλύματα από πλευράς του. Με προϋπολογισμό λίγο πάνω από τα 5 εκ. ευρώ, δεν είχαν προβλεφθεί οι διαδικασίες διαχείρισης των οικοδομικών υλικών που απομακρύνονταν από το εργοτάξιο (μπάζα) όπως προέβλεπε τροποποίηση του νόμου, με υποχρεωτική σύμβαση με πιστοποιημένη εταιρία ανακύκλωσης.
Ή η οροφογραφία που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αφαίρεσης των σοβάδων, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για να γίνει καταγραφή και να δοθεί εντολή αποκατάστασης.
Ας σημειωθεί ότι ο εργολάβος είχε ζητήσει παράταση εκτέλεσης εργασιών με βάση το δικαίωμα που του έδινε τροπολογία που διευκόλυνε τις εργοληπτικές εταιρείες λόγω της ενεργειακής κρίσης, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το Δήμο.
Ωστόσο, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καθυστερήσει υπερβολικά να αποφασίσει το πως θα κινηθεί (έκπτωση, επόμενος εργολάβος κλπ.) αφού το θέμα είχε απασχολήσει τόσο τις τεχνικές υπηρεσίες όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο απο το Δεκέμβριο του 2022 (στις 6 εκείνου του μήνα είχε κοινοποιηθεί από τον ανάδοχο η αίτηση διάλυσης της εργολαβίας)!
Τι είναι η οικία Γιαλλινά
Στην Καποδιστρίου 12, το αρχοντικό Γιαλλινά θεωρειται ένα κτίριο απαράμιλλης ομορφιάς, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του Κερκυραίου υδατογράφου Άγγελου Γιαλλινά, ενός ζωγράφου διεθνούς ακτινοβολίας, καθώς, τα έργα του έχουν αποκτήσει ευρωπαϊκή φήμη. Το αρχοντικό προήλθε μέσα από τη ένωση τεσσάρων κτιρίων με σχέδια που έγιναν το 1840.
Τα τέσσερα κτίρια είχαν χτιστεί επί Ενετοκρατίας και υπάκουγαν στο διάταγμα τις Επιτόπιας Ενετικής Διοίκησης. Σύμφωνα με αυτό η πρόσοψη κάθε σπιτιού στην Σπιανάδα μπορούσε να έχει πλάτος μέχρι έξι μέτρα και δύο το πολύ παράθυρα, ενώ το μήκος του ήταν απεριόριστο. Με τον τρόπο αυτόν αυξανόταν ο αριθμός των κτισμάτων που μπορούσαν να έχουν πρόσοψη στην πλατεία. Μετά την συνένωση των μπροστινών κτισμάτων, το αρχοντικό διέθετε τέσσερα παράθυρα, ενώ το συνολικό του πλάτος έφτανε τα δεκατρία μέτρα. Αργότερα προστέθηκε το προστώο με τις πέντε αψίδες και η σκάλα που κατέληγε στα δύο πίσω διαμερίσματα. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον χρωματισμό της πρόσοψης ήταν υποκίτρινο (όχρα) για τους τοίχους και υπόλευκο στα παράθυρα και τις ασπίδες που μας παραπέμπουν σε αρκετά αρχοντικά της Βενετίας. Στο αρχοντικό Γιαλλινά διέμεινε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο γνωστός συγγραφέας Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Η επιγραφή που βρίσκεται στο εξωτερικό του κτίσματος μαρτυρά ότι απεβίωσε εκεί την πρώτη Ιουλίου του 1923.