Για δραματική κατάσταση όσον αφορά το πρόβλημα της υδροδότησης της Λευκάδας, κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού Ξενοφώντας Βεργίνης, ο οποίος ελπίζει πλέον σε άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού από την Ήπειρο, έργο το οποίο απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά έχουν δοθεί οι υποσχέσεις από την κυβέρνηση ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με απόφαση που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Στην Λευκάδα, αν και έχουμε αρκετές γεωτρήσεις, από αυτές που διαθέτουμε δυστυχώς τουλάχιστον τρεις έχουν ήδη στερέψει. Δεν βγάζουν καθόλου νερό και το υπόλοιπο νερό που παίρνουμε από τις πηγές του Λούρου από τον Άγιο Γεώργιο, έρχεται μεν αλλά λιγότερο, περίπου κατά 50%, για να μην πω περισσότερο. Πολύ λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε να πάρουμε. Και ο λόγος είναι ότι δεν έχουν στερέψει οι πηγές, αλλά έχει μειωθεί η ροή τους, έχει κατέβει στάθμη και εκεί λόγω της ανομβρίας.
Παράλληλα, χάνεται και πολύ νερό από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου έως τη Λευκάδα που παίρνουμε νερό, χάνεται μέχρι την Πρέβεζα. Και από το Άκτιο όπου παίρνουμε εμείς, αρχίζει κι εκεί να μειώνεται περαιτέρω, διότι συμβαίνουν δύο τινά: Πρώτον, έχουμε ζημιές στον αγωγό που είναι παλιός, αρχίζει και παίρνει αέρα και, ακόμα και όταν επιδιωρθόνεται, ξαναρχίζει έντονη ροή και εκεί αρχίζει το σπάσιμο του αγωγού.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται;
Ξ.Β.: Εμείς παίρνουμε από το αντλιοστάσιο του Ακτίου. Δημιουργείται πρόβλημα επάρκειας νερού και κυρίως αυτό συμβαίνει κατά τις ημερήσιες ώρες, δηλαδή παρατηρείται από τις 12 και μετά. Εκεί είναι ακόμα χειρότερα και φθάνουμε μέχρι το βράδυ και δεν έχουμε νερό των πηγών.
ΕΡ.: Επαρκεί το νερό των πηγών;
Από τον Άγιο Γεώργιο επαρκεί και αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόβλημα, αλλά χάνεται νερό πολύ στην πορεία.
ΕΡ.: Υπάρχει δυνατότητα και ενός καινούργιου αγωγού από την αρχή;
Ξ.Β.: Ναι, είναι βέβαιο. Έπρεπε ήδη να είχαν αρχίσει οι εργασίες, αλλά ήταν το πρόγραμμα που ήταν χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο ανάκαμψης. Τελικά τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν κάπου αλλού και με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει και χρηματοδοτεί το νέο αγωγό από τον Άγιο Γεώργιο έως και Λευκάδα με 141 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μέσα σε έξι μέρες υπογράφεται η σύμβαση. Νομίζω ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ και περιμένουμε σαν όπως λέμε ως το “μάννα εξ ουρανού” να αρχίσουν οι εργασίες. Θα κάνω βέβαια και ως Δήμαρχος μια παράκληση στον ανάδοχο, αν είναι δυνατόν να αρχίσει να αρχίσει από εδώ τις εργασίες, ώστε να βάλουμε από εδώ τον καινούργιο αγωγό και να μην χάνεται νερό από το Άκτιο μέχρι τη Λευκάδα.
ΕΡ.: Για τι χρονικό ορίζοντα μιλάμε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου;
Ξ.Β.: Είναι μεγάλο το έργο και οι δυσκολίες σε ορισμένα σημεία είναι μεγάλες. Όμως εγώ πιστεύω επειδή είναι μεγάλη εταιρεία και επειδή και ο κύριος μέτοχος είναι και από Λευκάδα, θα κάνουν το συντομότερο δυνατόν. Η σύμβαση θα προβλέπει 36 μήνες και άλλους τέσσερις μήνες μετά δοκιμαστική περίοδος για το νερό. Αν θέλετε τη γνώμη μου, πιστεύω ότι θα τελειώσει στους 30 μήνες. Έχω αισιοδοξία ότι ο ανάδοχος θα τρέξει το έργο πολύ πιο δυναμικά.
ΕΡ.: Μέχρι τότε υπάρχουν κάποιες λύσεις, προσωρινές έστω μπαλώματα, ειδικά για τις περιοχές εκείνες στα χωριά, στα ορεινά που δεν φτάνει η πίεση που υπάρχει;
Ξ.Β.: Πρώτα πρώτα κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να μπορούμε να τρέχουμε όπου υπάρχει απώλεια νερού, αλλά απ΄ ό,τι καταλαβαίνετε, καλύπτουμε τη μια τρύπα του αγωγού και εμφανίζεται άλλη κάπου αλλού! Και κυρίως, όταν αλλάζει η ροή του νερού και η πίεση λόγω του αέρα που παίρνει ο αγωγός, έχουμε νέα ζημιά. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει δυνατότητα με μία συνεννόηση μεταξύ των όμορων του αγωγού δήμων, να παρακολουθούμε τη ροή ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Επιπλέον, να δούμε σε ποιες ώρες μπορεί να γίνεται μια κατανομή του νερού και σωστή διανομή, έτσι ώστε να μην στερεί τη Λευκάδα η ροή προς τους υπόλοιπους δήμους! Η Λευκάδα είναι η τελευταία στη σειρά και… “πληρώνει τη νύφη”, που λέμε! Θεωρώ ότι πρέπει οι σύνδεσμοι ύδρευσης, όπως αποφασίσαμε στη συνάντησή μας, να ενεργοποιηθούν και να κάνουμε και κάποιες ενδιάμεσες διορθώσεις στο δίκτυο. Κάποιες επενδύσεις μικρές, αλλά συντήρηση έως ότου λειτουργήσει στα τρία με τέσσερα χρόνια που προβλέπεται ο νέος αγωγός.
ΕΡ.: Άλλες πηγές υπάρχουν που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν;
Ξ.Β.: Υπάρχουν πηγές που επισκέφθηκα τελευταία και εκεί χύνεται το νερό. Είναι απόσταση 7 – 8 χιλιόμετρα απέναντι από την πόλη της Λευκάδας, οπότε ίσως και αυτό πρέπει να το δούμε, δεδομένου ότι και οι πόροι από εκεί είναι σχετικά ομαλοί. Να μπορέσουμε και αυτό να το έχουμε βοηθητικό. Άλλωστε, εμείς αυτή τη στιγμή, από τον δικό μας αγωγό της Λευκάδας, δίνουμε νερό και στον Άγιο Νικόλαο, στην Κερατέα και στην Πλαγιά, χωριά που είναι απέναντι στην Ακαρνανία. Τα τρία χωριά ποτίζονται από το δικό μας αγωγό. Και ο σύνδεσμος, ξέρετε, είναι περιορισμένος. Έπρεπε κανονικά να μην έδινε στα χωριά αυτά. Όμως, μπορούμε αλήθεια να αφήσουμε τον κόσμο αυτόν χωρίς νερό;
ΕΡ.: Ο κόσμος πάντως στη Λευκάδα γκρινιάζει!
Ξ.Β.: Θέλω πραγματικά με τη φωνή μου να εκφράσω τη δραματικότητα του γεγονότος, διότι δεν είναι εύκολο να σηκώνεσαι το πρωί και να μην μπορείς να νιφτείς, όπως λέμε στο χωριό μου. Να βρέξεις τα μάτια σου να ανοίξουν και παράλληλα να κάνεις ένα ντους, ένα μπάνιο μικρό για να μπορέσεις και εσύ να αντέξεις από τη ζέστη αλλά και τη μυρουδιά. Και πέραν τούτου, είναι και τα παιδιά. Πως θα ζήσουν χωρίς νερό; Είναι και για τον τουρισμό τεράστιο πρόβλημα. Διότι, προσέξτε, τα ξενοδοχεία, οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι βίλες, τα σπίτια, τα νοικοκυριά, είναι για όλους μια περίπτωση πάρα πολύ δύσκολη. Θέλω και πάλι να ζητήσω συγνώμη εγώ από τους δημότες και τους επισκέπτες της Λευκάδας, γιατί αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα σε αυτή τη φάση. Θέλω να πιστεύω με τις νέες προσπάθειες που κάναμε ότι θα ομαλοποιηθεί σχετικά τη ροή του νερού μέχρι και το τελευταίο σπίτι.
ΕΡ.: Εισακούγεστε για την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης;
Ξ.Β.: Χρειάζεται υπομονή, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσεις από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι θέμα επενδύσεων, είναι θέμα συντήρησης. Και σε αυτό πρέπει να πω ότι δυστυχώς δεν υπήρξε το πρόγραμμα ετήσιας συντήρησης στα περασμένα χρόνια. Χρειαζόταν σχετικές επενδύσεις και ιδιαίτερα χρειάζεται χρηματοδότηση για τη συντήρηση του δικτύου.