Το σχέδιο πόλης υπάρχει και δεν έχει αλλοιωθεί (με κτίσματα που θα προκαλούσαν προβλήματα), η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί και απομένουν οι μελέτες για να ανοίξει με την είσοδο του 2025 ο δρόμος δημιουργίας μίας σωτήριας, για την πόλη αλλά και την περιφέρεια του νησιού, οδική αρτηρία: τη λεγόμενη και ως “μικρή παράκαμψη”.
Η χθεσινή ευρύτατη σύσκεψη με στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών τόσο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας όσο και της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής, με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή και του Δημάρχου Στέφανου Πουλημένου, είχε ως αντικείμενο το να “ξεκολλήσουν” τρία μεγάλα έργα τα οποία καρκινοβατούν εδώ και χρόνια, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.
Το πιο σημαντικό ίσως, λόγω της κρισημότητας που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα της ίδιας της πόλης της Κέρκυρας αλλά και της σύνδεσης του νοτίου και του βορείου συγκροτήματος, είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού δακτυλίου που θα συνδέει την Πλατυτέρα με τη Μιλτ. Μαργαρίτη και από εκεί, με τη Δον. Δημουλίτσα.
Θα τρέξουν οι διαδικασίες μέσα σε δύο μήνες!
Μάλιστα, η μελέτη για το έργο συμφωνήθηκε να εκπονηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΙΝ, λόγω φόρτου εργασίας της αντίστοιχης υπηρεσίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Στόχος, οι πρόδρομες εργασίες να έχουν ολοκήρωθεί έως το τέλος του έτους ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης και να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για να γίνει και η δημοπράτηση.
“Το έργο αυτό είναι απαραίτητο και δεν μπορεί να περιμένει γιατί η ταλαιπωρία από την κυκλοφοριακή ασφυξία είναι γνωστή σε όλους μας. Αποφασίσαμε, εκεί που ο Δήμος δεν μπορεί αυτό το διάστημα να ανταποκριθεί στα δύο μεγάλα αυτά έργα, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του, να αναλάβει η Περιφέρεια να τα μελετήσει και να τα κατασκευάσει για λογαριασμό του Δήμου ώστε να αποδοθούν στους συνδημότες μας. Αυτά τα έργα δεν αφορούν μόνο τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, είναι έργα τα οποία εξυπηρετούν όλο το νησί”, δήλωσε ο Γιάννης Τρεπεκλής.
Από την πλευρά του, ο Στ. Πουλημένος υπογράμμισε ότι αποτελεί πρόταση του Περιφερειάρχη η προοπτική να επεκταθεί ο σημερινός σχεδιασμός του μικρού δακτυλίου ξεκινάει από την Πλατυτέρα και περνάει στην Μιλτιάδου Μαργαρίτη, να επεκταθεί προς Δημουλίτσα με διπλασιασμό της διαδρομής: “Επειδή το έργο αυτό, μέσα στο μικρό χρονικό πλαίσιο που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι αδύνατον να. προωθηθεί μελετητικά, να ολοκληρωθεί η μελέτη μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέλαβε να το κάνει με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια ανέλαβε να προετοιμάσει τις μελέτες για να ενταχθεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.”.
Ποιο το κόστος
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κομμάτι θα αφορά τη διασύνδεση της Ιουλίας Ανδρεάδη στο ύψος της Πλατυτέρας με την οδό Μιλτιάδη Μαργαρίτη, ενώ η επόμενη φάση αφορά τη χάραξη και τη δημιουργία δρόμου από το σημείο που θα καταλήγει στη Μαργαρίτη έως τη Δονάτου Δημουλίτσα, μέσα από το άκτιστο κομμάτι της περιοχής και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του πολεοδομικού σχεδίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχικές εκτιμήσεις για το κόστος κάνουν λόγο για 1-1,5 εκ. ευρώ όσον αφορά το πρώτο κομμάτι και για μεγαλύτερο ποσό όσον αφορά το δεύτερο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να γίνουν ακριβής υπολογισμοί έως ότου οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης και οι υπηρεσίες τους πάρουν στα χέρια τους τη μελέτη και το τι αυτή θα προβλέπει…
Υπάρχει πολεοδόμηση
Πάντως, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή, το έργο δεν θεωρείται δύσκολο από πλευράς προετοιμασίας καθώς υπάρχει στο σχέδιο πόλης η χάραξη και οι προβλεπόμενες απαλλοτριώσεις με την εισφορά σε γη λόγω της πολεοδόμησης: “Η παράκαμψη δεν είναι ένα έργο για το οποίο μπορώ να σας ανακοινώσω σήμερα το ύψος του κόστους του, θα προκύψει από τις από τις μελέτες οι οποίες θα γίνουν. Θα ξεκινήσει η Περιφέρεια να κάνει τη μελέτη, αλλά εγώ έχω δεσμευτεί να εξασφαλίσω τη χρηματοδότηση”.
Άλλωστε, ο Δήμαρχος Στ. Πουλημένος τόνισε ότι θα γίνει ό, τι προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, του οποίου κάποιες εκκρεμότητες ανέλαβε η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τόσο όσον αφορά στην Πολεοδομική Ενότητα Καθολικών Καλογραιών όσο και στην Πολεοδομική Ενότητα Αγίου Σπυρίδωνα: “Εκεί παραμένουν κάποια εκκρεμή ζητήματα προς επίλυση, ώστε να μπορέσουν τα έργα αυτά απρόσκοπτα να υλοποιηθούν. Οι δικές μας τεχνικές υπηρεσίες και πολεοδομία είναι σε φάση που μπορούν μπορούν να προχωρήσουν αυτές τις τελευταίες εκκρεμότητες, εφόσον αυτές χρηματοδοτηθούν, διότι είναι εκκρεμότητες που μας έρχονται και αυτές δυστυχώς από το παρελθόν”.
Για το Φοίνικα και το κτίριο Γιαλλινά
Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης ο προγραμματισμός και η επιλογή της καλύτερης δυνατής στρατηγικής για α άλλα δύο έργα, τα οποία αποτελούν τις σημαντικότερες εκκρεμότητες στα «σπλάχνα» της πόλης της Κέρκυρας: της αποκατάστασης του Φοίνικα αλλά και της αποκατάστασης και ανάδειξης της οικίας Γιαλλινά. Η πρόσκληση που έχει δημοσιεύσει η Περιφέρεια εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, με το Γ. Τρεπεκλή να υπογραμμίζει ότι δεν είναι αποδεκτό το φαινόμενο της διαρκούς παράτασης στην ολοκλήρωση των έργων. Δήμαρχος και Περιφερειάρχης συμφώνησαν ότι ο Δήμος θα είναι έτοιμος να υποβάλλει τις προτάσεις του για ένταξη του Φοίνικα και της οικίας Γιαλλινά, στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ιόνια Νησιά 2021-27».
“Αποφασίσαμε να κατατεθεί η πρόταση από πλευράς του Δήμου για επανένταξη στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους με δύο υποέργα και με την επικαιροποίηση μελετών. Τις δαπάνες και για τις δύο περιπτώσεις καλύπτει η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έχει στη διάθεσή της. Καταλήξαμε στην πιο πρόσφορη επιλογή για την απεμπλοκή αυτού του σημαντικού για τη ζωή του έργου που είναι το Θέατρο Φοίνικας, τόνισε ο Στ. Πουλημένος.
Από την πλευρά του, ο Γ. Τρεπεκλής υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί αυξημένη χρηματοδότηση και για τα δύο έργα η οποία και θα δοθεί: “Χρηματοδοτήσεις οι οποίες αφορούν το Φοίνικα και το Γιάλλινα ήδη υπάρχουν. Θα υπάρχει μια αύξηση του προϋπολογισμού γιατί τα έργα αυτά είναι σημαντικά και πρέπει να γίνουν. Ειδικά για την οικία Γιαλλινά που παρέλαβε ο Δήμος, είχα πει και στο Δημοτικό συμβούλιο σε ανύποπτο χρόνο ότι παρέλαβε ένα κτίριο και ίσως παραδώσει οικόπεδο. Το έργο αυτό δεν μπορεί να περιμένει, είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά σωστά”.