Πίσω από τις ευχές, οι βουλευτές Κέρκυρας “έκρυβαν” πολιτικά μηνύματα, την ώρα που η εκπρόσωπος της κυβέρνησης έμεινε σε ένα “στεγνό” μήνυμα για την 25η Μαρτίου. Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας είχε και την παραπολιτική της χροιά, με την συνύπαρξη των βουλευτών και του Μητροπολίτη στην πρωινή δοξολογία, αλλά την απουσία του τελευταίου από την παρέλαση που ακολούθησε…
Πολύς ο κόσμος στη σημερινή παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου η μαθητιώσα νεολαία της Κέρκυρας, τα σώματα ασφαλείας, ο στρατός, τοπικοί φορείς και σωματεία αλλά και οι φιλαρμονικές μας τίμησαν την αγώνα για την απελευθέρωση που έδωσαν οι πρόγονοί μας στην Ελληνική Επανάσταση κατά των Οθωμανών.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την παρέλαση , στην οποία την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Νωρίτερα, τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο της πόλης στη Σπηλιά, στο άγαλμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια και στο μνημείο της Ένωσης στην Πάνω Πλατεία.
Τα “κρυφά” μηνύματα
Χωρίς οι δηλώσεις των βουλευτών να έχουν αμιγώς χρώμα πολιτικό ή να είναι αιχμηρές, ο κάθε ένας εκ των τριών με την επιλογή του μηνύματος έκανε μία σαφή αναφορά στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με το “πολιτικό θερμόμετρο” να βρίσκεται στα ύψη εδώ και εβδομάδες.
Ο Στ. Γκίκας, στον απόηχο της μη ψήφισης από τον ίδιο του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, που είχε οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις του Μητροπολίτη Νεκτάριου με τους δύο συναδέλφους του, υποστήριξε ότι ο συνδετικός κρίκος των Ελλήνων για την απαλλαγή τους από τους Οθωμανούς ήταν η θρησκεία και η οικογένεια!
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ο Α. Αυλωνίτης, ο οποίος εμμέσως συνέδεσε το νικηφόρο αγώνα “μιας χούφτας ρακένδυτων ραγιάδων” απέναντι σε μία μεγάλη αυτοκρατορία ως παράδειγμα για να εφαρμόζουμε τα διδάγματα αυτής της στάσης, συνδέοντάς το με την ανάγκη να προστατευτεί σήμερα η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου.
Πιο ουδέτερο το μήνυμα Μπιάγκη, ο οποίος κάνοντας αναφορά στα “σύννεφα του πολέμου που βρίσκονται στην περιοχή μας”, κάλεσε τον κόσμο να βρει στα ιδανικά όλων αυτών που πάλεψαν για ελευθερία, για δημοκρατία, για ανεξαρτησία ώστε “να μπολιάσουμε τη δική μας δύναμη για ένα καλύτερο αύριο”.
Από την πλευρά του, ο Γ. Τρεπεκλής σε μήνυμά του προς την υπόλοιπη Ελλάδα, υπενθύμισε ότι “τα Ιόνια Νησιά έδωσαν και κατά την προετοιμασία την παρουσία τους αλλά και στην ουσία δούλεψαν για το καλό αποτέλεσμα της επαναστάσεως”.
Οι δηλώσεις των αρχών
Χριστίνα Αλεξοπούλου, υφυπουργός:
Χρόνια πολλα σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Ελληνες. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, είναι ο συνδετικός ιστός του Ελληνισμού μας. Τιμούμε τους ήρωες του 1821. Τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Και το μήνυμα και το μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα εθνικά μας, η εθνική μας κυριαρχία, είναι αναμφισβήτητη.
Γιάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Σημαντική μέρα για την πατρίδα μας. 203 χρόνια μετά το 1821 γιορτάζουμε την εθνική επέτειος, αλλά παράλληλα μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ενθυμούμαστε ότι πάντα αυτές οι μνήμες δείχνουν ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και να μην ξεχνάμε ότι και τα Ιόνια Νησιά έδωσαν και κατά την προετοιμασία την παρουσία τους αλλά και στην ουσία δούλεψαν για το καλό αποτέλεσμα της επαναστάσεως μας. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και ευημερία.
Στέφανος Γκίκας, βουλευτής ΝΔ
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και στους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και Διαποντίων Νήσων. Πριν από 203 χρόνια οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της τουρκικής σκλαβιάς. Και είναι λοιπόν σήμερα μια μέρα υπερηφάνειας. Βεβαίως πρέπει να σκεφτούμε ότι 400 χρόνια κάτω από τους Τούρκους, συνδετικός κρίκος για να μπορεί να γίνει η ελληνική παλιγγενεσία ήταν η θρησκεία μας και το βασικό κύτταρο η οικογένεια μας. Δεν θα πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε τη σημασία των δύο αυτών θεσμών στις μέρες μας. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και εύχομαι η πατρίδα μας να ατενίσει με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.
Αλέκος Αυλωνίτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Σπουδαία μέρα σήμερα. Φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Σπουδαία μέρα γιατί μας θυμίζει ιστορικά κατορθώματα. Μια χούφτα ρακένδυτοι ραγιάδες ήρθαν αντιμέτωποι και μάλιστα πολεμικά με την τόσο μεγάλη αυτοκρατορία των Οθωμανών. Μας διδάσκει πολλά λοιπόν αυτή η προσπάθεια που έκαναν, που ήταν και σε διπλωματικό επίπεδο νικηφόρα, όμως συμβολίζει και πολλά άλλα. Αυτό που θα ήθελα σήμερα να τονίσω είναι ότι αυτό που συμβολίζει είναι ότι θα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Οι πόλεμοι γύρω μας πληθαίνουν. Ένα σύννεφο πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και σε επίπεδο ελλαδικό. Πρέπει να προστατεύουμε τη δημοκρατία μας, να προστατεύουμε τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και πάνω από την Ελλάδα είναι ένα σύννεφο. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να παραδειγματιζόμαστε από τους Έλληνες του 1821 και να εφαρμόζουμε τα διδάγματα αυτής της στάσης απέναντι στις τότε αυτοκρατορίες. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους. Να είμαστε καλά.
Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ
Είναι μια μέρα ξεχωριστή. Είναι μια μέρα αν θέλετε ιδιαίτερη, τόσο για την πίστη μας, για την Ορθοδοξία όσο και για την πατρίδα μας. Είναι μια εποχή επίσης δύσκολη, μια εποχή που τα σύννεφα του πολέμου βρίσκονται στην περιοχή μας. Δεν έχουμε παρά να σκύψουμε, να βουτήξουμε στο χτες, να βρούμε τα ιδανικά όλων αυτών που πάλεψαν για ελευθερία, για δημοκρατία, για ανεξαρτησία και μέσα από εκεί να μπολιάσουμε τη δική μας δύναμη για ένα καλύτερο αύριο. Χρόνια πολλά στις εορτάζοντες, Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
Φώντας Αλαμάνος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Κεντρικής Κέρκυρας
Χρόνια πολλά σε όλους και πολλά στον Ελληνικό λαό. Η Επανάσταση του 1821 είναι η ιστορική πράξη γέννησης. Το Ελληνικό κράτος, το έθνος των Ελλήνων στα 1821 επαναστατεί. Τιμούμε αυτό που έχει, που μας έχει πει ο Κάλβος, ότι η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη. Και σήμερα λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού. Ένας ύμνος που αποτυπώνει το ελληνικό Έθνος. Το ελληνικό κράτος λοιπόν γεννιέται μέσα από την Επανάσταση του 1821 με πρώτο κυβερνήτη. Από τον μεγάλο Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια. Χρειάστηκαν όμως πάνω από 100 χρόνια προκειμένου η ελληνική επικράτεια του ελληνικού κράτους να έχει τη μορφή που έχει σήμερα ο χάρτης μας. Τιμή και δόξα λοιπόν σ αυτούς που αγωνίστηκαν προκειμένου οι Έλληνες να αποκτήσουμε κράτος. Χρέος μας να συνεχίσουμε στις μεγάλες πατρογονικές αξίες για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας, Να αναπτύξουμε το κράτος για μια καλύτερη δικαιοσύνη, για μια καλύτερη κοινωνική ανάπτυξη.