Από το βήμα της Βουλής τοποθετήθηκε την Πέμπτη ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Αλέξανδρος Αυλωνίτης και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την τροποποίηση διατάξεων της διοικητικης δικονομίας του Συμβούλιου της Επικρατείας.
Όπως ενημερώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:
📍 Ο κ.Αυλωνίτης αναφέρθηκε στην υπόθεση Αυγενάκη και τα θεσμικά εμπόδια που θέτει ο θεσμός της βουλευτικής ασυλίας : «Επί της Δικαιοσύνης κ.Υπουργέ δεν σας είδα να λέτε τίποτα για την υπόθεση Αυγενάκη….…..Δεν είδαμε δεν ακούσαμε τίποτα. Καιρός να παύσουν τα θεσμικά εμπόδια ώστε οι βουλευτές να οδηγούνται άμεσα στην Δικαιοσύνη, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Γιατί να υπάγεται στην αρμοδιότητα της Βουλής, η άρση της ασυλίας, για ένα αδίκημα που δεν αφορά την βουλευτική ιδιότητα; Δεν μπορεί να το αντιληφθεί ο μέσος άνθρωπος αυτό. Γιατί ο κ.Αυγενάκης για να πάει στο Δικαστήριο, για ένα αδίκημα που δεν έχει να κάνει με τη βουλευτική του ιδιότητα να πρέπει να γίνει όλη αυτή η διαδικασία άρσης της ασυλίας του;». Συνέχισε δε ρωτώντας τον Υπουργό εάν προτίθεται να τροποποιήσουμε ακόμη και μαζί άμεσα το Κανονισμό της Βουλής και να προτείνουμε αναθεωρηθεί το άρθρο 62 του Συντάγματος που προβλέπει τη βουλευτική ασυλία, όταν αρχίσει το χειμώνα να συζητείται η αναθεώρηση του.
‼️ Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας : «Με πόσους αιματηρούς αγώνες κατακτήθηκε ενα ανθρώπινο εργασιακό καθεστώς. Και έρχεστε και δικαιολογείτε με κάποια τερτίπια την εξαήμερη εργασία. Μα δεν ντρέπεστε;»
📍 Ο βουλευτής τόνισε πως το νομοσχέδιο περιορίζει σαφώς τα δικαιώματα των πολιτών. Στερεί το δικαίωμα ακρόασης, επιβάλλει τιμωρητικά παράβολα, και συρρικνώνει τη δυνατότητα αναβολών από πλευράς δικηγόρων. Εμφανίζεται ωσάν το ΣτΕ να είναι εμπνευστής του νομοσχεδίου, να αυτενεργεί και η κυβέρνηση να σπεύδει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Συγχέονται οι αρμοδιότητες των εξουσιών στην χώρα με αυτό τον τρόπο.
📍 Ως κοινωνία, ως πολίτες, ως δικηγόροι, ως δικαστικοί υπάλληλοι, γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και πως μπορούν να λυθούν. Γρήγορες και απλές διαδικασίες θέλουμε. Καλή νομοθέτηση θέλει ο λαός. Φάνηκαν και οι διαμαρτυρίες των φορέων κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή. Πρέπει να νομοθετούμε ειδικά για τέτοιου είδους νομοθετήματα που αφορούν το ανώτατο δικαστήριο μας, το ΣτΕ, συμβουλευμένοι νομοπαρασκευαστική επιτροπή και το πόρισμα της να το ψηφίζουμε.
✅ Ακολουθεί το βίντεο της τοποθέτησης :