Αντικρουόμενες πληροφορίες και τα «πάνω-κάτω» μετά την επίσημη πληροφόρηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το θέμα του έργου Ύδρευσης Κέρκυρας.
Ενώ οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, με επιμονή, ήθελαν να συζητείται ήδη και με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού η εναλλακτική λύση της μεταφοράς νερού από την απέναντι ηπειρωτική ακτή, η απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αυλωνίτη ήταν σαφής και κατηγορηματική:
«Στην ημερήσια διάταξη του Υπ. Μεταφορών και Υποδομών δεν υπάρχει τίποτα άλλο για την ύδρευση της Κέρκυρας πέραν του έργο των φραγμάτων» είπε. Και φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι όταν λέμε έργο φραγμάτων εννοούμε «…τα φράγματα Μελισσουδίου, Καλαμιώτισσας κλπ και τα συνοδά έργα καθώς και τα αντλιοστάσια Χρυσηίδας και όλο το πλέγμα των έργων που συγκροτεί τη στρατηγική για την Κέρκυρα».
Και τα περί «μηδενικής βάσης» του Πρωθυπουργού;
Ναι, αλλά τότε τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν στις 5 Ιουλίου 2024, στην ομιλία του στη Λευκάδα απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή είπε: «Να κλείσω, μιας και μιλήσαμε για το νερό, κ. Περιφερειάρχα, λέγοντάς σας ότι η ύδρευση της Κέρκυρας θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση, την οποία θέλουμε να την εξετάσουμε και πάλι, από μηδενική βάση, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα με τρόπο ουσιαστικό, μόνιμο και βιώσιμο»;
Ποιοι εξετάζουν εντέλει την ύδρευση Κέρκυρας, τι εννοούν λέγοντας από μηδενική βάση, και κατά πόσο χωρά εντελώς διαφορετική ρότα στο έργο; Κι επιπλέον το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μιλά για μηδενική βάση, ενώ ο Υπουργός του (Ν. Ταχιάος) επιμένει επισήμως ότι μόνο το έργο των φραγμάτων είναι στο πρόγραμμα του Υπουργείου, δεν δημιουργεί μια πιο θολή εικόνα για το έργο; Και ενδείξεις για όσα, ενδεχομένως, διαδραματίζονται στο παρασκήνιο;
Για να μην μιλήσουμε για την ένταση της εικόνας ασυνεννοησίας και έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπουργείων και των κυβερνητικών στελεχών. Και των τοπικών, για να μην ξεχνιόμαστε.
Επιμονή Αυλωνίτη, επιμονή και από τον Ταχιάο: Δεν ξέρω καμία εναλλακτική λύση
Προς τούτο και η επιμονή Αυλωνίτη στην εν λόγω συζήτηση στη Βουλή: «Ο Πρωθυπουργός είπε στη Λευκάδα ότι ξεκινάμε από μηδενική βάση. Θέλουμε απάντηση στο ερώτημα υπάρχει περίπτωση εγκατάλειψης του έργου των φραγμάτων και επιλογή άλλης λύσης, ναι ή όχι;» ρώτησε στη δευτερολογία του, κάνοντας επίσης λόγο για ανάγκη επίλυσης του υδρευτικού και για πόσιμο νερό στην Κέρκυρα, από την έλλειψη του οποίου εξυπηρετούνται συμφέροντα…
Επίμονος όμως και ο Ταχιάος: Δεν ξέρω καμία εναλλακτική λύση, επέμεινε.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Βεβαίως στη συνάντηση της Λευκάδας ήμουν και εγώ, τα θέματα της λειψυδρίας πρέπει να δούμε από μηδενική βάση, και την ύδρευση της Κέρκυρας επίσης την βλέπουμε, γιατί πρέπει να βρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να προχωρήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει επιλεγεί. Δεν ξέρω αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις κι αν κυοφορούνται στην τοπική κοινωνία ή αν έχουν σχέση με συμφέροντα, αλλά δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να κάνει συνομιλητές τρίτους οι οποίοι προτάσσουν τα συμφέροντά τους. Το μόνο αυτή τη στιγμή που αποτελεί για την Κυβέρνηση το μοναδικό κριτήριο είναι το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού».
Ελπίδα από την Ούρσουλα…
Και κάτι για το τέλος. Ο κ. Ταχιάος αποκάλυψε ότι ελπίδα ευόδωσης για εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων έρχεται για την Κυβέρνηση, μετά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της ΕΕ και ειδικότερα μετά την ανακοίνωση περί σύστασης νέου χαρτοφυλακίου Μεσογειακής Περιφέρειας και συνεπώς ενός νέου Επιτρόπου για τις μεσογειακές χώρες, εξέλιξη που κατά τον κ. Ταχιάο, , «.. είναι μια ελπίδα ότι ζητήματα που εμφανίζονται στην Μεσόγειο, με κύριο την κλιματική κρίση συνεπώς και τη λειψυδρία, θα μπορέσουν να τύχουν χρηματοδότησης από την ΕΕ».
Η αναφορά Ταχιάου στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο δεν διαφεύγει της προσοχής την ώρα που στην επικαιρότητα βρίσκεται το θέμα ποιος θα είναι ο νέος Επίτροπος από πλευράς Ελλάδας και ποιο χαρτοφυλάκιο επιθυμεί η χώρα μας να αναλάβει.
Οι επανειλημμένες αναφορές στα φράγματα
Πάντως από την ολιγόλεπτη συζήτηση δεν διαφεύγει της προσοχής η επανειλημμένη αναφορά του υφυπουργού στη διαβεβαίωση για συνέχιση του έργου των φραγμάτων:
-«…δεν είναι ένα έργο που ως υποψήφιο για συμβασιοποίηση δεν είναι εν εξελίξει, συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΤ»
-«…η προσπάθειά μας είναι να συνεχιστεί η διαδικασία και την ίδια ώρα αναζητάμε τη συμβολή του δημοσίου, που αποτελεί το κλειδί για την προώθηση του ΣΔΙΤ που είναι της τάξης των 60εκ. ευρώ για να προχωρήσει το έργο. Δεν έχουμε κάτι άλλο στον σχεδιασμό μας…»
– «..αν υπάρξει οτιδήποτε άλλο μπορεί να το δούμε ή όχι, αλλά στην ημερήσια διάταξη του Υπ. Μεταφορών και Υποδομών δεν υπάρχει τίποτα άλλο για την ύδρευση της Κέρκυρας πέραν αυτού που σας είπα για το έργο των φραγμάτων»
-«…πρέπει να βρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να προχωρήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει επιλεγεί για τα φράγματα»
-«…έργα όπως η ύδρευση της Κέρκυρας βγήκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχειρούμε να διασφαλίσουμε πιστώσεις με εναλλακτικές λύσεις για να τα προχωρήσουμε. Αυτό συμβαίνει και θα βρούμε λύσεις το συντομότερο δυνατό»
Πάει και στο Περιβάλλοντος ο Αυλωνίτης
Μια αποστροφή όμως του Ταχιάου φαίνεται ότι δεν κάλυψε τον Αυλωνίτη, ο οποίος κατέθεσε ήδη δεύτερη επίκαιρη ερώτηση για το έργο ύδρευσης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτή τη φορά.
«Ήδη», δήλωσε στο CorfuPress, «στην ερώτηση που κατέθεσα αναφέρω ότι από το 2022 και εντεύθεν συνέβησαν απίστευτες παλινωδίες, το έργο “Ύδρευση Κέρκυρας” έμεινε στην αρμοδιότητα του Υπ. υποδομών και Μεταφορών, αλλά τα έργα ΣΔΙΤ στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πρόσθετα κωλύματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διαδικαστικών ζητημάτων για το έργο. Για το λόγο αυτό, και παρά την προθυμία του κ. Ταχιάου να δώσει σαφείς απαντήσεις, ήμουν εξαρχής προετοιμασμένος ότι για το έργο θα αναγκαζόμουν να απευθυνθώ σε περισσότερα του ενός Υπουργεία. Δεν πειράζει, αρκεί να βρεθεί λύση, γιατί η λειψυδρία στην Κέρκυρα αυτή τη στιγμή αποτελεί –κατά την άποψή μου- το μέγιστο πρόβλημα, κι αν δεν προσέξουμε θα έχει συνέπειες στο μέλλον».
Και γιατί ανακοίνωσε προσφυγή με νέα ερώτηση στο Περιβάλλοντος;
«Γιατί», εξηγεί, «αν προσέξετε την συζήτηση, σε κάποιο σημείο ο κ. Ταχιάος αναφέρει ότι ο κεντρικός σχεδιασμός για την Ύδρευση Κέρκυρας ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών, καθώς χαρακτηρίζεται ως περιβαλλοντικό έργο. Οπότε προσφεύγω και στο Υπ. Περιβάλλοντος, μήπως οι σχεδιασμοί του ενός υπουργείου δεν έχουν συντονιστεί με του άλλου. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν τρέξει γρήγορα το έργο ύδρευσης, αν χαθεί στους διαδρόμους των υπουργείων και σε εξαρχής κατάθεση απόψεων για νέες λύσεις, θα υποφέρουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πόσιμο νερό, σιγά-σιγά δεν έχουμε επάρκεια νερού και αν δεν συμπεριφερθούμε ώριμα και υπεύθυνα θα πούμε το νερό νεράκι. Γι’ αυτό, θεωρώ το έργο ύδρευσης πρώτη προτεραιότητα για την Κέρκυρα».
Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης γιατί… δεν πρόκαναν
Η απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνέπεια να ψάχνει τώρα η Κυβέρνηση χρηματοδοτικό εργαλείο για να καλύψει την τρύπα των 60εκ. ευρώ που χρειάζονται για την εθνική συμμετοχή στο έργο ΣΔΙΤ ήταν η απαρχή της συζήτησης για τη μεταφορά νερού από την Αλβανία ή τη Σαγιάδα, με αυτοδιοικητικούς φορείς να επιμένουν ότι «κλείδωσε» η μεταφορά από τη Σαγιάδα, αφενός λόγω εντοπιότητας, αφετέρου λόγω προχωρημένων συζητήσεων με την πλευρά των ηπειρωτικών αρχών (στην περίπτωση αυτή ο Περιφερειάρχης Καρχιμάνης εμφανίζεται θετικός, λένε).
Γιατί όμως η απένταξη, αφού μέχρι το 2022 όλα έβαιναν καλώς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη (δια στόματος τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και του τότε Υπουργού Καραμανλή);
Δεν προκάναμε απαντά, εν πολλοίς, ο Ταχιάος: Για το Ταμείο Ανάκαμψης όταν ξεκίνησε υπήρχε η γενικότερη αντίληψη ότι είναι ένας μηχανισμός που έχει διάρκεια και θα επιτρέψει με τη διαδικασία phasing (διαδικασία ένταξης τμηματοποιημένων πράξεων) να μεταφέρουμε έργα που δεν ολοκληρώνονται σε μια προγραμματική περίοδο στην επόμενη. Πλην όμως μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και να έχουν τηρηθεί οι προθεσμίες που θα επιτρέψουν τις σχετικές εκταμιεύσεις, όχι για κάθε έργο χωριστά αλλά για το σύνολο των έργων που δικαιούται η χώρα. Αυτό ήταν το βασικό κριτήριο, που έργα όπως η ύδρευση της Κέρκυρας βγήκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχειρούμε να διασφαλίσουμε πιστώσεις με εναλλακτικές λύσεις για να τα προχωρήσουμε. Αυτό συμβαίνει και θα βρούμε λύσεις το συντομότερο δυνατό, είπε στον Αυλωνίτη, ανοίγοντας τα χαρτιά του Υπουργείου του.