Σύσκεψη με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος πραγματοποίησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, ο Βουλευτής Κερκύρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης και ο Βουλευτής Αρκαδίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Παπαηλιού. Από την πλευρά των Δικαστικών Υπαλλήλων συμμετείχαν στη σύσκεψη οι Δημήτρης Ζιώγας, Θανάσης Κόκκινος, Ιωάννα Λαζογεώργου (Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων), Δημήτρης Λιάτσος, Μιχάλης Μαυρογένης (Ταμίας) και Δημήτρης Χατζίνας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το βουλευτή Κέρκυρας:
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε Εναρμόνιση με την Ενοποίηση Πρώτου Βαθμού Δικαιοδοσίας με τον Ν. 5108/2024 – Διατάξεις για τη Δικαστική Αστυνομία», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, με τους δικαστικούς υπαλλήλους να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Όπως υπογραμμίστηκε, το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια του νέου Δικαστικού Χάρτη, ο οποίος αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων κατά την εφαρμογή του εν όψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ελάχιστες ημέρες πριν, η προετοιμασία είναι ελλιπέστατη και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των Δικαστικών Υπαλλήλων: «Κανείς δεν ξέρει που θα τοποθετηθεί, ενώ διαλύονται οικογενειακοί προγραμματισμοί. Δεν υπάρχει κανένα οργανόγραμμα και καμία διοικητική και οργανωτική προετοιμασία, καθώς μεταφέρονται υπάλληλοι σε νέες θέσεις και δεν υπάρχουν χώροι εγκατάστασής τους, ενώ δημιουργούνται “υδροκέφαλα” τμήματα με τεράστιο αριθμό υπαλλήλων, χωρίς θέσεις ευθύνης. Κανείς δε ξέρει τι και που δικάζεται. Καμία μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί για τον αριθμό των υποθέσεων, που προβλέπεται να συζητηθούν».
Παράλληλα, επισημάνθηκαν τα σημαντικά κτιριακά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα τα οποία, σε συνδυασμό με την έλλειψη διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων και την απουσία μέριμνας για τα αρχεία μετά το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων, δημιουργούν τριτοκοσμικές εικόνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, με το άρθρο 68 του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «ουσιαστικά καταργούνται το πλαίσιο προστασίας τους και οι δικλείδες ασφαλείας έναντι των βουλήσεων των προϊσταμένων», ενώ τόνισαν ότι «κρίνεται επιβεβλημένη η ανακατανομή οργανικών θέσεων και η προσθήκη νέων προσλήψεων επί ενός αναδιαρθρωμένου οργανογράμματος».
Οι κύριοι Σαρακιώτης, Αυλωνίτης και Παπαηλιού σημείωσαν ότι: «Η επιτάχυνση στην απόδοση της Δικαιοσύνης δε δύναται να επιτευχθεί με αλχημείες και επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά με προσλήψεις και αποτελεσματικό έλεγχο της ταχύτητας λήψης των αποφάσεων. Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν αποδέχθηκε την τροπολογία, την οποία καταθέσαμε, για την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και αντ’ αυτού τους επιβαρύνει με επιπρόσθετα καθήκοντα υπό αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της απουσίας υποδομών και ορθολογικού οργανογράμματος. Όπως μαρτυρείται από όσους υπηρετούν τη Θέμιδα, η πραγματική εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαψεύδει τους πανηγυρισμούς του κ. Φλωρίδη. Η επιβράδυνση και η κακή ποιότητα στην απόδοση της Δικαιοσύνης συνθέτουν μια εικόνα θεσμικής παρακμής».