Συζήτηση και για σκουπίδια, έλλειψη στέγης, παραλιακό μέτωπο, πυροπροστασία και Κτηματολόγιο
Με κυρίαρχο το πρόβλημα της λειψυδρίας ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Κ. Κέρκυρας Στ. Πουλημένο. Την συζήτηση απασχόλησαν και τα ζητήματα της καθαριότητας, των υποδομών (κυρίως του πολιτισμού) και της φέρουσας ικανότητας του νησιού.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του βουλευτή στο Δήμαρχο Κ. Κέρκυρας, με το θέμα των σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται στην υδροδότηση του νησιού να απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.
Συνένωση δυνάμεων
Η πρόταση Αυλωνίτη για συνένωση δυνάμεων προκειμένου να διεκδικηθούν κονδύλια για άμεσες λύσεις βρήκε σύμφωνο τον Στέφανος Πουλημένο, με τις πρώτες κινήσεις να αναμένονται σε επίπεδο Αθήνας, προκειμένου να προγραμματιστεί μια ευρεία σύσκεψη για τα υδρευτικά ζητήματα. Σε αυτές τις κινήσεις αναμένεται να ζητηθεί η σύμπραξη όλων, ώστε να υπάρξει ισχυρή γραμμή διεκδίκησης.
Οι σχεδιασμοί του Στ. Πουλημένου
Πάντως στα σχέδια του Δημάρχου φαίνεται ότι υπάρχουν άμεσοι αλλά και οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί. Στους πρώτους εντάσσονται:
-Η εξέταση των διαθέσιμων πηγών που παραμένουν επί μακρόν αναξιοποίητες (το Γαρδίκι αναφέρεται ως τέτοια με τον αγωγό που οδεύει προς την Πόλη να έχει εγκαταλειφτεί τουλάχιστον επί 20ετία)
-Η ευρεία αντικατάσταση του αγωγού της Πόλης (που είναι σε μεγάλο μέρος «σουρωτήρι» με πολλά προβλήματα) και
-Η αξιοποίηση των πηγών που μένουν ανενεργές επί του παρόντος λόγω χρεών στη ΔΕΗ, που έρχονται από το παρελθόν και έχει καταστεί δυσχερής ο διακανονισμός και η συνεργασία με την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Μακροπρόθεσμα –όπως φαίνεται- ο Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις δηλαδή και το έργο των φραγμάτων συνδυαστικά και αθροιστικά με το υπάρχον υδρευτικό δίκτυο και την πιθανή μεταφορά νερού.
Απορρίμματα και η ασύμφορη λύση της μεταφοράς
Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Στ. Πουλημένος ενημέρωσε τον βουλευτή Αλ. Αυλωνίτη ότι είναι αβάστακτη οικονομικά για το Δήμο η μεταφορά και αναζητούνται λύσεις. Ως πρώτη σκέψη υπάρχει η σύγχρονη πρακτική της δημιουργίας μικρότερων μονάδων επεξεργασίας, όπως η ενδιάμεση ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων). Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα της διαχείρισης.
Ακόμη αναμένεται η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου
Το θέμα της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου παραμένει στάσιμο. Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει από την τελευταία ανακοίνωση για εξέταση του θεσμικού πλαισίου ώστε να καταστεί δυνατή η παραχώρηση στο Δήμο Κ. Κέρκυρας, όπως παρατήρησε ο Αλ. Αυλωνίτης, υπενθυμίζοντας παλινωδίες και «μπρος-πίσω» των υπουργών που επισκέφθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια το νησί.
Ως πιθανή φαντάζει η παραχώρησή του με την παραχώρηση του έργου της κρουαζιέρας σε ιδιώτη, μοντέλο που έχει επαναληφθεί και με τον λιμένα Ηγουμενίτσας.
«Καμπανάκι» Αυλωνίτη για κατοικία, Κτηματολόγιο, πυροπροστασία
Τα ζητήματα επίσης της φέρουσας ικανότητας και της έλλειψης στέγης συζητήθηκαν στην πολύωρη συνάντηση των δύο αντρών, με τον Αλ. Αυλωνίτη να κάνει λόγο για πρόβλημα που θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Το ίδιο και για το θέμα της πυροπροστασίας που όπως δήλωσε ο βουλευτής, λόγω της ιδιομορφίας του αστικού ιστού της Κέρκυρας θα πρέπει να υπάρξει θωράκιση έναντι πυρκαγιών και διεκδίκηση κονδυλίων που υπάρχουν για τους σκοπούς της Πολιτικής Προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα πρότεινε να διεξαχθεί αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο μια ευρεία σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο για να αποτυπωθούν τα πρώτα βήματα και οι σχεδιασμοί.
Το Κτηματολόγιο αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες να απασχολήσει εκ νέου τους κάτοικους του νησιού, καθώς εξαιτίας των προβλημάτων με τα Υποθηκοφυλακεία και της μεταφοράς των αρχείων αυτών έχουν δημιουργηθεί πρόσθετα προβλήματα στην κτηματογράφηση, η οποία ούτως ή άλλως κινούνταν σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.
Ο Στ. Πουλημένος από την πλευρά του ενημέρωσε ότι προτίθεται ακίνητα που ανήκουν στο Γηροκομείο και Ορφανοτροφείο να αξιοποιηθούν ως στέγη, δίνοντας έτσι μια ανάσα στο στεγαστικό πρόβλημα που ταλανίζει την Πόλη, κυρίως για χρήση από γιατρούς, εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους. Είναι μια πρόθεση, που αναζητείται το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να υλοποιηθεί από το Δήμο Κ. Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας
Το υδρευτικό πρόβλημα στο επίκεντρο συζήτησης του Δημάρχου με τον βουλευτή Αλ. Αυλωνίτη
Το μείζον θέμα της ύδρευσης συζητήθηκε κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, την Πέμπτη, στον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανο Πουλημένο.
Ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για πολλά ζητήματα του Δήμου, μεταξύ άλλων και τη διαχείριση απορριμμάτων, προτείνοντας να αναλάβει πρωτοβουλία για μια κοινή συνάντηση στην Αθήνα με αρμόδιους Υπουργούς, πρόταση που ο Δήμαρχος θεώρησε πολύ θετική και εξέφρασε τη βούλησή του για μια στενή συνεργασία.
Η λειψυδρία απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης, καθώς έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στο νησί και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων καθώς και τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, ώστε να γίνει εφικτή η αντικατάσταση μέρους του παλαιού, φθαρμένου και διάτρητου δικτύου καθώς και η ανόρυξη και αξιοποίηση νέων γεωτρήσεων.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα της φέρουσας ικανότητας της Κέρκυρας, ως τουριστικού προορισμού, και της έλλειψης στέγης για πρώτη κατοικία, που έχει προκαλέσει η έξαρση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τον Αλ. Αυλωνίτη
να κάνει λόγο για πρόβλημα που θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον βουλευτή για τη ειλημμένη απόφασή του για αποκλεισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ακίνητα ιδιοκτησίας των ιδρυμάτων του Γηροκομείου και του Ορφανοτροφείου, ώστε αυτά να μισθώνονται αποκλειστικά για στεγαστικές ανάγκες. Ο Δήμος επιπλέον βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανακαίνιση και ανακατασκευή ακινήτων που μπορούν να διατεθούν για τη στέγαση γιατρών, εκπαιδευτικών, φοιτητών κ.α.
Ως μέρος της ατζέντας τους για συνεργασία, ο βουλευτής συζήτησε επίσης με τον Δήμαρχο το θέμα της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου που παραμένει στάσιμο εδώ και χρόνια, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες.
Συζητήθηκε τέλος, το θέμα του Κτηματολογίου, που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες να απασχολήσει εκ νέου τους κάτοικους του νησιού, καθώς έχουν δημιουργηθεί πρόσθετα προβλήματα στην κτηματογράφηση, η οποία ούτως ή άλλως κινούνταν σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.