Καμία επίσημη απάντηση γιατί απένταξαν το έργο των φραγμάτων; -Τι θα γίνει με τα εκατομμύρια που δόθηκαν για απαλλοτριώσεις και μελέτες; – -Η αποκάλυψη του CorfuPress για τη μεταφορά νερού από απέναντι
Μαλλιά κουβάρια με το έργο ύδρευσης της Κέρκυρας. Τα εκατομμύρια που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός μέχρι και λίγο πριν τις εκλογές πέταξαν, το έργο απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (σύμφωνα μάλιστα με αποκαλύψεις αυτό συνέβη ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά δεν ανακοινώθηκε παρά μετά τις ευρωεκλογές). Ποιοι γνώριζαν την απένταξη αλλά δεν μίλησαν είναι εύκολα κατανοητό, αλλά χωρίς αποδείξεις…
Κι έρχεται η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών να καταδείξει όχι μόνο ότι έχει εγκαταλειφθεί το έργο των φραγμάτων αλλά έχουν προχωρήσει και οι συζητήσεις για εξεύρεση άλλης λύσης. Η οποία λύση ακούει στο όνομα μεταφορά νερού από την απέναντι ηπειρωτική ακτή.
Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ του CorfuPress που δημοσιεύσαμε πριν από λίγες ημέρες για την αξιοποίηση των πηγών πλησίον της Σαγιάδας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας.
Μόνο που, για να λέμε και την αλήθεια, να φτάσει η Κέρκυρα να πληρώνει χρυσάφι τον τόνο απορριμμάτων με μεταφορά αυτών στην Ήπειρο, να παίρνει νερό από την Ήπειρο, να μεταβαίνει για όποια υγειονομική ανάγκη στην Ήπειρο, να έχει υδροπλάνα με έδρα τα Γιάννενα σημαίνει πλήρη εξάρτηση από τους γείτονες Ηπειρώτες. Οπότε σε ενδεχόμενο διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και προσάρτησής μας στα Γιάννενα μην αρχίσετε τίποτα «ΟΧΙ» και «κάτω τα χέρια», γιατί τα θέλουμε και τα παθαίνουμε…
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας
Οι πληροφορίες του CorfuPress.com αναφέρουν ότι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας έχουν ήδη ακτινογραφήσει όλες τις δυνατές λύσεις (νερό από το Γαλάζιο Μάτι της Αλβανίας, αφαλάτωση, λιμνοδεξαμενές κλπ.) και έχουν καταλήξει ότι η πλέον συμφέρουσα, γρηγορότερη αλλά και συγκριτικά με το όφελος οικονομικότερη και εύκολη στην υλοποίηση λύση είναι να αξιοποιηθούν πηγές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, σε τοποθεσίες πάνω από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας.
(ΣτΣ: Απομένει φυσικά να δοθούν και οι αποδείξεις αυτής της ακτινογραφίας, δηλαδή μελέτες που να αποδεικνύουν ότι όντως αποτελεί την προσφορότερη λύση για να πεισθούν άπαντες)
Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως οι τεχνικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που εξετάζουν τη λύση προκρίνουν την δημιουργία φράγματος για τη συλλογή του νερού, το οποίο θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρική εγκατάσταση με πρόσθετο όφελος την παραγωγή ενέργειας.
Τι θα περιλαμβάνει το έργο
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει γίνει συνάντηση με συναρμόδιους υπουργούς, των περιφερειαρχών Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή και Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον τελευταίο να μην εκφράζει διαφωνία ως προς μια τέτοια εξέλιξη, πόσο μάλλον όταν θα υπάρξουν για την περιοχή της άντλησης και αντισταθμιστικά οφέλη, σε μία μορφή αντίστοιχη με επενδύσεις στο Λούρο ο οποίος θα τροφοδοτεί Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα.
Όσον αφορά το έργο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν υποθαλάσσιο αγωγό μήκους περίπου 20 έως 25 χιλιόμετρα και, μαζί με την υπέργεια εγκατάσταση, για μήκος που δεν θα ξεπερνά τα 30-35 χιλιόμετρα. Το έργο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα βατό, ενώ οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 – 2,5 χρόνια από τη δημοπράτησή του.
Μάλιστα, η απόληξη του αγωγού θα μπορεί να είναι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ στη Χρυσηίδα με παράλληλη διανομή αν χρειάζεται και στο βόρειο συγκρότημα της Κέρκυρας. Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για χρηματοδότηση του έργου αποκλειστικά κρατική μέσω του ΠΔΕ, με στόχο το κόστος κατασκευής να αποσβεστεί σε βάθος χρόνου από τα έσοδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το υδροηλεκτρικό στο φράγμα συλλογής του νερού.
Ανακοινώσεις το Φθινόπωρο;
Οι συζητήσεις φέρεται πως είναι πολύ προχωρημένες και, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Κέρκυρα με την ύδρευση και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού, οι διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων και την απόφαση χρηματοδότησης θα “τρέξουν” ώστε να μπορούν να υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις μέσα στο Φθινόπωρο.
Ερώτηση Αυλωνίτη στη Βουλή: Ζητά επίσημη ενημέρωση
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις αλλά και επίσημη ενημέρωση, τι έχει γίνει με το έργο των φραγμάτων, τι θα συμβεί με τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για απαλλοτριώσεις και μελέτες, αν αληθεύει η επιλογή μεταφοράς νερού από απέναντι ηπειρωτικές ακτές και γιατί δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα.
Η ερώτηση Αυλωνίτη έχει ως εξής:
«Το έργο ύδρευσης Κέρκυρας αποτελεί, επί μακρόν, διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων προκειμένου να δοθεί τέλος στο σοβαρότατο ζήτημα επάρκειας και ποιότητας νερού που ταλανίζει την Κέρκυρα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα, ανήγαγε αυτό σε μείζον προεκλογικό ζήτημα, επικρίνοντας για κωλυσιεργία τους προκατόχους της, δεσμευόμενη ότι θα εκτελούσε το σύνολο του έργου υποδειγματικά και με γρήγορους ρυθμούς.
Από τις δεκάδες δηλώσεις και θριαμβευτικές εξαγγελίες που έγιναν για το θέμα υπενθυμίζω εκείνη του Πρωθυπουργού: “Για τα έργα ύδρευσης στην Κέρκυρα, προορίζονται σε πρώτη φάση 29,1 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια 176 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, ενώ για την ύδρευση της νότιας Κέρκυρας θα δρομολογηθούν 22,7 εκατ. Ευρώ…” (19/4/2023, παρουσιάζοντας το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Ιόνια Νησιά). Αλλά και εκείνη του τότε Υπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή: “Βάλαμε μπρος έργα νέας γενιάς, για βιώσιμη ανάπτυξη, ορθολογική διαχείριση, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, όπως το μεγάλο έργο ύδρευσης της Κέρκυρας…” (22/11/2022, Athens Investment Forum). Τι τελικά “βάλατε μπρος” είναι ένα ερώτημα!
Πέραν των επισήμων διαβεβαιώσεων, υπενθυμίζω εν τάχει ότι για το έργο ύδρευσης Κέρκυρας, ήδη από τη δεκαετία του ’90 προκρίθηκε το έργο των φραγμάτων (Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας), συγχρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, και έκτοτε δαπανήθηκαν άνω των 12 εκ. ευρώ(!) σε αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων και μελέτες. Σημειωτέον δε ότι στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στη λύση του έργου των φραγμάτων για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος Κέρκυρας, είχε ομονοήσει από το 1990 και εντεύθεν η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, αυτοδιοικητικών αρχών και τοπικής κοινωνίας.
Αίφνης, και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση ως οφείλατε ως Κυβέρνηση, ενημερωνόμαστε μέσω δημοσιευμάτων και αινιγματικών ημι-δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη αφενός για την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης (9ος 2023) και αφετέρου για εγκατάλειψη της λύσης των φραγμάτων και επιλογή της λύσης μεταφοράς νερού, είτε από την Αλβανία, είτε από την απέναντι ηπειρωτική ακτή. Στο μεσοδιάστημα είχατε φροντίσει με απίστευτες παλινωδίες να κρατήσετε μεν το έργο “Ύδρευση Κέρκυρας” στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, αλλά να μεταφέρετε τα έργα ΣΔΙΤ στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργώντας πρόσθετα κωλύματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διαδικαστικών ζητημάτων για το έργο. Για το λόγο αυτό, κι επειδή οι πολίτες της Κέρκυρας περιμένουν απαντήσεις παρακαλώ μην επιλέξετε την ίδια μέθοδο, να μας παραπέμπει το ένα Υπουργείο στο άλλο για απαντήσεις!
Τα ως άνω γεγονότα αποτελούν απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι των πολιτών της Κέρκυρας, της διαφάνειας και της κατασπατάλησης πόρων αλλά και της υποχρέωσης της πολιτείας για διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες στα έργα ζωτικής σημασίας!!
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Ποιοι είναι, με ακρίβεια και σαφήνεια, οι λόγοι απένταξης του έργου ύδρευσης Κέρκυρας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Πότε και από ποιον αποφασίστηκε και γιατί δεν ενημερώθηκε επισήμως η τοπική κοινωνία μέχρι και σήμερα;
-Ποιες είναι, με ακρίβεια και σαφήνεια, οι λύσεις που εξετάζονται; Αληθεύει η πρόθεσή σας για μεταφορά νερού από την Αλβανία ή την απέναντι ηπειρωτική ακτή και βάσει ποιων μελετών (σκοπιμότητας, χρηματοοικονομικών, τεχνικών κλπ) κρίνονται προσφορότερες έναντι της λύσης των φραγμάτων; Τι θα πράξετε για τα 12 εκ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί σε αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων και μελετών για το έργο των φραγμάτων;
Ερωτηματικά, πολλά ερωτηματικά…
Φυσικά αν υπάρχουν οι μελέτες που να αποδεικνύουν το ωφέλιμο της μεταφοράς νερού έναντι του έργου των φραγμάτων, να το συζητήσουμε.
Να τις δούμε πρώτα και μετά να το συζητήσουμε. Να υπάρξουν και δεσμεύσεις για το κόστος στο νερό που θα έρθει στις βρύσες μας, αν δηλαδή το κόστος του νέου έργου θα επιβαρύνει τους πολίτες και πόσο.
Να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις, όχι μεταξύ τους, όχι ορισμένοι αλλά όλοι. Όλοι όσοι κατοικούμε στο νησί τούτο έχουμε ίσα δικαιώματα στην ενημέρωση, την πλήρη και ουσιαστική.
Αλλά βρε αδελφέ, δεν αισθάνεται κανείς θιγμένος από τον τρόπο που επιχειρείται η μετάβαση από τη μία λύση στην άλλη; Κανείς, κυρίως από τους αυτοδιοικητικούς που μας εκπροσωπούν, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ρωτήσει γιατί απεντάχθηκαν τα φράγματα; Και αφού (αν) έμαθε να ενημερώσει και εμάς;
Κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ρωτήσει τον πρωθυπουργό –που όπως φαίνεται προωθεί τη νέα λύση- γιατί πληρώσαμε από τους φόρους μας ένα σκασμό λεφτά στις αποζημιώσεις για τα οικόπεδα που απαλλοτριώθηκαν προκειμένου εκεί να φτιαχτούν τα φράγματα; Και στις μελέτες που έγιναν και τελικά δεν θα χρησιμοποιηθούν; 12εκ. ευρώ είναι αυτά, δεν είναι φραγκοδίφραγκα.
Κι αφού, για να είμαστε καλόπιστοι, ουδείς ενδιαφέρθηκε να μας ενημερώσει επίσημα γιατί και πως πηγαίνουμε από τη μια λύση στην άλλη (χωρίς αποδείξεις, χωρίς επίσημες ενημερώσεις, χωρίς γιατί) ενδεχομένως υπό την επιτακτική πίεση της ανάγκης εξεύρεσης λύσης πριν είναι αργά, μπορούν οι ίδιοι να μας πιστοποιήσουν μετ’ αποδείξεως ότι δεν υπάρχει άλλη λύση κι ότι παλεύουν για το καλύτερο δυνατό;
Και να εξηγήσουν μετά κοιτώντας μας στα μάτια γιατί το όλο γεγονός αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές ενώ γνώριζαν από πολύ πιο πριν.
Ας τα εξηγήσουμε όλα μεταξύ μας, γιατί πολλά ερωτηματικά μαζεύτηκαν…
Ε.Γ.