Στη σκιά των παρεμβάσεων δυο πρώην πρωθυπουργών, Παπανδρέου και Τσίπρα, και του δημάρχου της Αθήνας, Χάρη Δούκα, η πρώτη παρτίδα εσωκομματικού μπρα ντε φερ εντός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές. Οι κορυφαίοι της Χαριλάου Τρικούπη, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και οι αμφισβητίες της ηγεσίας του, θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν το στίγμα των προθέσεων τους μπροστά στο μετεκλογικό σκηνικό, σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που έχει στηθεί στο ΠΑΣΟΚ με φόντο την εκλογική του επίδοση στις ευρωκάλπες.
Τα βλέμματα εστιάζονται στο πώς θα τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και απέναντι στο κύμα της αμφισβήτησης απέναντι του που έχει «σηκώσει» σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν πως θα «πετάξει το γάντι» στους αμφισβητίες, κρατώντας, ωστόσο, εκτός απροόπτου, «κλειστά τα χαρτιά του» για τον χρόνο των εσωκομματικών εκλογών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις σειράς στελεχών όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος που έχουν θέσει θέσει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αλλά και οι τοποθετήσεις στελεχών μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται εντός της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Παύλος Χρηστίδης, η Μιλένα Αποστολάκη.
Σε αυτό το κλίμα δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να παραστεί στην συνάντηση που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χθες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Stefan Löfven, στην συζήτηση για την στήριξη του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δεν θα βρεθεί στην σημερινή εσωκομματική διαδικασία, ωστόσο, με τις παρεμβάσεις του, κυρίως μέσα από την συνέντευξη του στην «Καθημερινή» έχει, επί της ουσίας, δηλώσει «παρών» σε ενδεχόμενες εσωκομματικές εξελίξεις. Σημειώνεται πως ο Χάρης Δούκας σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα μηνύματα που, ενδεχομένως, να θελήσει να εκπέμψει την ώρα περίπου που θα ολοκληρώνεται η πολύωρη συνεδρίαση εντός της Χαριλάου Τρικούπη.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αποτελεί το πρώτο βήμα στον δρόμο για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του μήνα, εκεί, δηλαδή, όπου μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση θα αποτυπώσει σε ξεκάθαρη εικόνα το κλίμα που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα εντός της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέσα από την πρόσφατη συνέντευξη του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δήλωσε έτοιμος να τεθεί στην κρίση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας έτσι στην αμφισβήτηση που δέχεται από στελέχη του κόμματος. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη τόνισε πως με θεσμικό τρόπο θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις εντός του Κινήματος χωρίς όμως να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών. «Όποιος έχει φιλοδοξίες, ας δηλώσει παρών. Όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, αλλά θεσμικά και πολιτικά» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης πετώντας το γάντι στους αμφισβητίες. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος και οι αποφάσεις, όποιος βγει με τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια, θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ και το λέω ευθαρσώς. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή για το μέλλον της παράταξης. Όποιος την επόμενη ημέρα συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας, θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ». Μέσα σε αυτό το κλίμα, από όλες τις πλευρές, αρχίζει το «παιχνίδι» εντός της Χαριλάου Τρικούπη.