Εβδομάδα συνεδριάσεων, σε θέσεις μάχης «οι φυλές» στο κόμμα – Με κερκυραϊκές υπογραφές το κείμενο των «87»: Παυλίδης, Κακαβίτσας, Ταρασίδου ζητούν εξηγήσεις για το μανιφέστο Κασσελάκη – Συζήτηση στα Όργανα, λέει ο Αυλωνίτης, λάθος η κίνηση των «87», αλλά δεν λειτουργούν υπονομευτικά
Μπορούν οι θέσεις και αντιθέσεις ενός εκάστου να μετατραπούν σε συνθέσεις; Ή, παραφράζοντας τη ρήση του Λεωνίδα Κύρκου, είναι δυνατόν οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστούν σε σύγκρουση ιδεών κι όχι σε άκομψες επιθέσεις και μισαλλοδοξία που δεν οδηγούν πουθενά;
Αυτό απομένει να απαντηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, με τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Μετά το «μανιφέστο» Κασσελάκη ακολούθησαν οι παραιτήσεις Τεμπονέρα-Κοτσακά από τα κομματικά όργανα, το αίτημα των 3 βουλευτών (Καραμέρος, Κεδίκογλου, Μαμουλάκης) για σύγκλιση της Κ.Ο. και η κοινή ανακοίνωση των «87» βουλευτών και στελεχών της Κ.Ε. για συζήτηση των εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εσωστρέφεια καλά κρατεί, μετά τις Ευρωεκλογές, με τις απόψεις να διίστανται αν τα αποτελέσματα ήταν «κάκιστα», «αρκετά καλά κι αποδεικνύουν αντοχή» ή αποτελούν «μισή νίκη με τη διατήρηση της δεύτερης θέσης».
Από τις δημόσιες τοποθετήσεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μεγάλη «ανηφόρα», με επίδικο την αναστροφή του κλίματος εσωστρέφειας που ταλανίζει το κόμμα από την ημέρα που ο Τσίπρας έκλεισε πίσω του την πόρτα. Και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…
Οι κερκυραϊκές υπογραφές στην επιστολή των «87»
Η κοινή επιστολή 87 βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής, προς τον Πρόεδρο Στ. Κασσελάκη και την Γραμματέα Ρ. Σβίγκου, φέρει και τις υπογραφές και των τριών εκλεγμένων από την Κέρκυρα στην ΚΕ, Κώστα Παυλίδη, Φοίβου Κακαβίτσα και Πηνελόπης Ταρασίδου.
Στην επιστολή τους οι 87 ζητούν πρωτοβουλίες μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, κάνουν λόγο για πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, διαμηνύουν ότι «διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος» και ζητούν 2ήμερη συνεδρίαση της ΚΕ για να συζητηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Σύντροφε Πρόεδρε, Συντρόφισσα Γραμματέα,
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.
Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.
Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.
Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.
Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.
Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.
Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.
Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.
Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα θέσουμε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανα που ουσιαστικά παρέμειναν αδρανοποιημένα για όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επιβάλλει, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οφείλει να γίνει άμεσα και επί διημέρου για να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν επαρκώς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής».
Αλ. Αυλωνίτης: Λάθος η κίνηση των 87 αλλά δεν λειτουργούν υπονομευτικά
Τη δική του άποψη κατέθεσε στο πλαίσιο συνέντευξη στα “Παραπολιτικά 90.1”, για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ο βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης.
Δήλωσε ότι ο ίδιος θεωρεί λάθος την κίνηση των 87, υποστηρίζοντας ότι διατηρείται μια συνεχής εσωστρέφεια στο κόμμα, αλλά τόνισε ότι δεν λειτουργεί υπονομευτικά ούτε η κίνηση ούτε το κείμενο, καθώς «μέσα στους 87 υπάρχουν σύντροφοι που δίνουν ότι καλύτερο έχουν και από θεσμικές θέσεις που κατέχουν και με την πολιτική τους δράση».
Χαρακτήρισε εξίσου λάθος την παρέμβαση μέσω ανάρτησης του αδελφού του Στ. Κασσελάκη (την οποία πάντως απέσυρε στη συνέχεια) και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε και να μην σιωπά.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:
► Για τις εσωκομματικές κινήσεις και την επιστολή των “87”
-Είμαι αντίθετος στη λογική δημιουργίας ομαδοποιημένων καταστάσεων στο κόμμα, γιατί το έχουμε πληρώσει με απανωτές ήττες, παραίτηση του πρώην Προέδρου μας κλπ.
-Θεωρώ λάθος να υπογράφουν όλοι μαζί ένα κείμενο. Δημιουργείται η εικόνα ότι κάπου συγκεντρώθηκαν, πέρα από τα Όργανα, κι εξέφρασαν όλοι μαζί μια άποψη, που θα μπορούσαν να εκφράσουν εσωτερικά, στα συλλογικά όργανα. Την ώρα μάλιστα που όταν δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των 87, είχε ήδη ανακοινωθεί η σύγκλιση της Π.Γ. και της Κ.Ε. Δεν αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.
-Δεν είμαι ακραίος, δεν θεωρώ ότι λειτουργεί υπονομευτικά αυτή η κίνηση και το κείμενο. Μέσα στους “87” υπάρχουν σύντροφοι που δίνουν ό,τι καλύτερο έχουν, και από θεσμικές θέσεις που κατέχουν. Υπάρχει η αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, πρώην υπουργοί, μέλη της Κ.Ε. με πολιτική δράση.
► Για την ανάρτηση του αδελφού του Στ. Κασσελάκη
Ήταν λάθος η παρέμβαση μέσω της χθεσινής ανάρτησης του αδελφού του Προέδρου. Ισχύει και γι’ αυτόν ότι επισήμανα πιο πριν. Σεβαστές όλες οι θέσεις, οι απόψεις, αλλά όταν το κόμμα σου πονάει, όταν έχει περάσει τα πάνδεινα όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας αυτής της απίστευτης εσωστρέφειας, τότε πρέπει οι κινήσεις μας να είναι προσεκτικές.
► Για την εσωστρέφεια
Επειδή δεν θέλω να γίνω μέρος σε καμία εσωστρέφεια , η οποία δημιουργεί το μέγιστο κακό στο κόμμα μου , δεν θέλω να συνεχίσω την περαιτέρω συζήτηση, διότι είμαι πέντε χρόνια βουλευτής, παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αυτό που θέλω να σας πω είναι δεν είναι μόνο μέσα στο κόμμα μου. Το πολιτικό σύστημα έχει υποστεί με οριζόντιο τρόπο ένα τεράστιο πλήγμα.
► Για τη δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη
Μίλησα προσωπικά με τον εξαίρετο συνάδελφο τον κ. Αποστολάκη, ο οποίος μου είπε ότι έχει ήδη κοινοποιήσει την απάντησή του. Θεωρώ ότι η πρώτη του δήλωση ήταν λανθασμένη. ΄Εδωσε την δυνατότητα και σε σας και σε οποιονδήποτε να το ερμηνεύσει διαφορετικά, και δικαιολογημένα.
► Για τα σενάρια διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Δεν φοβάμαι διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έχουμε βάλει όλοι μυαλό. Δεν νομίζω ότι η ιστορία μπορεί να οδηγήσει σε νέα διάσπαση.
► Για τον Αλέξη Τσίπρα
-Βλέπω πρόσωπα μέσα στην ομάδα των “87” που σηματοδοτούν κάτι, που είναι συνδεδεμένα με τον πρώην πρόεδρο. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βγει και να υποστηρίξει το κόμμα του, είναι λάθος η σιωπή. Υπεραγαπάμε τον Τσίπρα, όμως έχουμε ένα νέο πρόεδρο σήμερα, έχουμε ένα κόμμα να στηρίξουμε.
-Ο Αλ. Τσίπρας έχει υποχρέωση να στηρίξει το κόμμα που είναι ουσιαστικά δημιούργημά του, δεν μπορεί να βλέπει όλες αυτές τις καταστάσεις, που τον διέλυσαν κι αυτόν προσωπικά. Οι ισορροπίες που κράτησε ο Τσίπρας τόσο καιρό μέσα από αντιμαχόμενες ομαδοποιημένες καταστάσεις , μπορεί να οδήγησαν στη διακυβέρνηση , όμως λειτούργησαν μετά την ήττα εντελώς διαλυτικά . Κι αυτή είναι η αλήθεια!