Γκίκας: «Απαρέγκλιτη η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο»
Ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Στέφανος Γκίκας, συμμετείχε στην Σύνοδο της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας (Science & Technology Committee) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO Parliamentary Assembly), η οποία έλαβε χώρα στην Πράγα στις 11-14 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, οι Κοινοβουλευτικοί Αντιπρόσωποι επισκέφτηκαν την Βουλή των Αντιπροσώπων της Τσεχίας, όπου συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Βουλής, Markéta Pekarová Adamová, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας της Τσεχίας, Jana Havlikova και Προέδρους και μέλη Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Ξεχωριστή συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό, Jan Lipavský και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής της Τσεχίας, Lubomír Metnar.
Στις συζητήσεις κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τσεχία ώστε να συγκεντρωθούν όπλα και πυρομαχικά που θα αποσταλούν στην Ουκρανία. Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία της Τσεχίας, η Ουκρανία θα παραλάβει άμεσα 800.000 βλήματα πυροβολικού που αγοράστηκαν από τρίτες χώρες.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις, μεταξύ άλλων, στο Στρατηγείο Στρατιωτικών Πληροφοριών της Τσεχίας, στην Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Πληροφοριών, στις εγκαταστάσεις του Radio Free Europe, σε Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις (ERA), σε Ερευνητικά Κέντρα (ΗΙLASE), καθώς και στην Αεροπορική Αμυντική Βιομηχανία LOM PRAHA.
Θέματα των συζητήσεων αποτέλεσαν οι προκλήσεις ασφάλειας ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, τα πεδία που ανοίγονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο, η σκόπιμη παραπληροφόρηση (misinformation) με στόχο την αποσταθεροποίηση κυβερνητικών σχηματισμών και βέβαια ζητήματα που αφορούν στην κυβερνοάμυνα και κυβερνοασφάλεια.
Επιπροσθέτως, ετέθησαν ζητήματα που απασχολούν την Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, όπως αυτό του συντονισμού των διαφόρων Ερευνητικών Κέντρων που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα, το ACT Innovation Hub, το NATO IMS Innovation Unit, η NCIA, κ.α.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Γκίκας είχε επιμέρους συναντήσεις με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία, Αθανάσιο Παρέσογλου, με τον Αλβανό Βουλευτή και πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Bardhyl Kollçaku, όπου μεταξύ άλλων του έθεσε το θέμα της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, με την πρώην Υπουργό Ατόμων με Αναπηρία της Γαλλικής Κυβέρνησης Μακρόν και Βουλευτή, Geneviève Darrieussecq, με τον Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών της Τσεχίας, Lochman Ondrej και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ (Βουλευτή της Ουγγρικής Αντιπολίτευσης) Ágnes Vadai.
Τόσο στις επίσημες τοποθετήσεις του, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, ο κ. Γκίκας μετέφερε τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας την απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο.