Αν ήρθε Κέρκυρα για να ηρεμήσει το κλίμα, για να βελτιώσει τη σχέση και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, απέτυχε οικτρά! Αν ήρθε Κέρκυρα για να επιταχύνει τις διαδικασίες για το κτηματολόγιο δίνοντας λύσεις, οι αποσκευές του ήταν τραγικά άδειες. Αν ήρθε Κέρκυρα για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα απέναντι στην κυβέρνηση όσον αφορά την διαδικασία κατάρτισης κτηματολογίου, μάλλον τα έκανε… θάλασσα! Ο λόγος για τον Υφυπουργό Κ. Κυρανάκη ο οποίος επιχείρησε να επιβάλλει ατζέντα, μέρα συνάντησης και τρόπο συζήτησης, όμως, δέχθηκε την πίεση και τις διαμαρτυρίες σύσσωμου του επιστημονικού κόσμου της Κέρκυρας!
Δεν έδωσε καμία παράταση για την υποβολή αρχικών δηλώσεων κτηματολογίου ο αρμοδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης, παρά το ομόθυμο αίτημα που δέχθηκε πιεστικά από σύσσωμους τους επιστημονικούς φορείς της Κέρκυρας και του συνόλου της Αυτοδιοίκησης.
Η σύσκεψη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στο νησί με την παρουσία του κυβερνητικού αξιωματούχου, χαρακτηρίστηκε από τις πολλές στιγμές έντασης και αντιπαραθέσεων.
Δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί και συμβολαιογράφοι ισχυρίζονται ότι ο χρόνος που έχει δοθεί στην Κέρκυρα για ολοκλήρωση της φάσης δηλώσεων κτηματολογίου είναι απειροελάχιστος, αφού η διαδικασία ξεκίνησε μόλις πριν από 12 μήνες λόγω ενστάσεων των εργολάβων τη στιγμή που σχεδόν σε όλη τη χώρα το έργο τρέχει εδώ και 5, 6 ή και 7 χρόνια. Μάλιστα, μόλις το 1/4 των εκτάσεων έχει ως τώρα δηλωθεί παρά το ότι η προθεσμία λήγει σε 30 ημέρες.
Ο κ. Κυρανάκης από την πλευρά του, απηύθυνε για μία ακόμα φορά στους πολίτες να σπεύσουν να καταθέσουν έστω και ελλιπή αρχική δήλωση τονίζοντας ότι στη συνέχεια θα δοθει ικανός χρόνος για να διορθωθούν και συμπληρωθούν οι φάκελοι.
Δικηγόροι και οι υπόλοιποι επιστημονικοί σύμβουλοι, προσανατολίζονται στο να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των ενεργειών τους. Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ δεν αποκλείουν τη διοργάνωση κινητοποιήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, εξετάζεται ακόμα και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη με πολλά επιχειρήματα περί υπερβολικά λίγου χρόνου σε σχέση με άλλες περιοχές αλλά και κινδύνους απώλειας περιουσιών ή και αδυναμίας πωλήσεων και μεταβιβάσεων ακινήτων.
Αυλωνίτης: Αρραγές μέτωπο της κερκυραϊκής κοινωνίας
Καμία έκπληξη δεν νιώσαμε από την ανυποχώρητη στάση του Υφυπουργού κ. Κυρανάκη για το Κτηματολόγιο. Όσα είπε στην επίσκεψή του στην Κέρκυρα ήταν ακριβώς τα ίδια με όσα απάντησε στη Βουλή προ ημερών, στην επίκαιρη ερώτηση που του έθεσα, ζητώντας μετ’ επιτάσεως παράταση στην κτηματογράφηση. Απίστευτη η αδιαλλαξία του στις επανειλημμένες ερωτήσεις και προσπάθειές μου, προκειμένου να του παρουσιάσω την κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα. Το ύφος και η στάση του κ. Κυρανάκη αποτελούν προσβολή για την Κέρκυρα και τους πολίτες της.
Συντάσσομαι στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν παρέστη στη σημερινή ενημέρωση από τον αρμόδιο Υφυπουργό, ως διαμαρτυρία για την απίστευτη προχειρότητα υλοποίησης του έργου κτηματογράφησης και του εξαιρετικά σφιχτού χρονοδιαγράμματος που δόθηκε στους κερκυραίους πολίτες, αναντίστοιχο με το περιθώριο που δόθηκε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Χαιρετίζουμε την μαχητική και αξιοπρεπή στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, του ΤΕΕ Κέρκυρας και των επιστημονικών συλλόγων στην απαίτησή τους για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Σήμερα αποδείχθηκε ότι απέναντι στην κυβερνητική αλαζονεία υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο όλης της κερκυραϊκής κοινωνίας. Η κοινή απαίτησή μας είναι μια και μόνη: Παράταση στην προθεσμία κτηματογράφησης για την Κέρκυρα, τέτοια που θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί το έργο με ποιοτικό τρόπο κι όχι αλχημείες και απίστευτες προχειρότητες που θα θέσουν σε πιθανό κίνδυνο την περιουσία των συμπολιτών μας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαι σταθερά στο πλευρό της Τ.Α., των επιστημονικών φορέων και της κερκυραϊκής κοινωνίας, σε όποιες μορφές διεκδίκησης αποφασιστούν, μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Μπιάγκης: Εκπρόθεσμη Κυβέρνηση
Η απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην παραστεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τους Δημάρχους της Κέρκυρας για τις δηλώσεις του Κτηματολογίου αποτελεί ακόμα μια απόδειξη για τον ηγεμονικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο κύριος Υπουργός στους φορείς και το παλλαϊκό αίτημά τους για παράταση στις δηλώσεις του Κτηματολογίου.
Με ύψος χιλίων Καρδιναλίων, με βλοσυρότητα και στόμφο, ο «Υπουργός του ενός κουμπιού», ως άλλος αρμοστής, απαξιώνει επαγγελματικούς φορείς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και σύσσωμη την κερκυραϊκή κοινωνία, εμμένοντας σε απόψεις που προσβάλλουν τη νοημοσύνη, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των επιστημονικών φορέων (δικηγόρων, μηχανικών, φοροτεχνικών κ.λπ).
Μετά τους Δασικούς χάρτες, μετά τη δόμηση εκτός σχεδίου και την κατά παρέκκλιση δόμηση, για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη που απαξιώνει ολόκληρες κοινωνίες, τις περιουσίες χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, επιδιώκοντας όχι να βάλει τάξη στον χώρο και στο περιβάλλον, αλλά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Ο κύριος Κυρανάκης πέτυχε εντός προθεσμίας το ακατόρθωτο. Να πείσει τον λαό της Κέρκυρας πως με το πάτημα ενός κουμπιού εμπρόσθεσμα ή εκπρόθεσμα θα στείλει το ηχηρό μήνυμά του και θα απαξιώσει και την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ζητώντας τα αυτονόητα που δεν του παρέχονται.
Τον καλούμε έστω και τώρα, εν όψει της νέας επίσκεψής του στο νησί να αποδεχθεί το αίτημα σύσσωμης της κερκυραϊκής κοινωνίας.
Τι υποστήριξε ο Κυρανάκης
• Αν έχει κάποιος περισσότερα ακίνητα για τα οποία θέλει περισσότερο χρόνο να τα εντοπίσει ή του λείπουν δικαιολογητικά για τα οποία χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να εκδώσει, θα δοθεί και άλλος χρόνος και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Πόσος χρόνος θα είναι αυτός; Εξαρτάται από το πόσοι πολίτες θα υποβάλλουν αυτές τις ελλιπείς δηλώσεις. Αυτό που ο Πρόεδρος του ΔΣΚ χαρακτήρισε πρόθεση δήλωσης, εγώ το χαρακτηρίζω ελλιπή δήλωση, με την έννοια ότι ένα ουσιώδες στοιχείο της δήλωσης λείπει και πρέπει να συμπληρωθεί. Σας το λέω ξεκάθαρα, θα μπορεί να συμπληρωθεί και μετά και μάλιστα έχουμε ζητήσει από την ανάδοχη εταιρεία της οποίας το έργο θα κριθεί από την ελληνική κοινωνία, από την κερκυραϊκή κοινωνία.
• Ποιοι είναι οι δικαιολογημένοι λόγοι για τους οποίους ζητάτε παράτασης Ότι κάποια πιστοποιητικά αργούν να εκδοθούν. Ότι κάποια έγγραφα, κάποια τοπογραφικά τα οποία πρέπει να εκδώσουν οι μηχανικοί οι οποίοι δεν αρκούν για το σύνολο των δηλώσεων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αυτόν τον χρόνο θα τον έχουν. Αυτόν τον χρόνο θα τον έχετε όλοι. Άρα λοιπόν, κάνω τη δήλωσή μου ηλεκτρονικά ή διά ζώσης, παίρνω αριθμό πρωτοκόλλου. Δηλώνω υπεύθυνα ότι θα προσκομίσω τα έγγραφα σε εύλογο χρόνο και συντάσσω μετά τις 30 Νοεμβρίου το τοπογραφικό διάγραμμα για να μπορέσω να το συμπληρώσω. Ο χρόνος αυτός που έχουμε αφιερώσει για να είμαστε εδώ σήμερα, επαρκεί κατά πολύ για να μπορούμε να κάνουμε, να πάμε στον υπολογιστή μας μετά και να κάνουμε αυτή την απλή διαδικασία και να συμπληρώσουμε και να συμπληρώσουμε μια δήλωση.
• Σήμερα είναι οι δηλώσεις 120.000 σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία. Έχουμε φτάσει λοιπόν αισίως σχεδόν στο 27%, όχι στο 22 όπως υποστηρίζουν στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα χθες είχαμε πάνω από 2.500 δηλώσεις. Αυτός ο ρυθμός, όπως και γίνεται και σε κάθε περιοχή της Ελλάδος τον τελευταίο μήνα, αυξάνεται εκθετικά. Εμείς δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν, ο οποίος χωρίς δική του ευθύνη θα ζητήσει ένα πιστοποιητικό που το κράτος δεν μπορεί να εκδώσει. Μέχρι 30 Νοεμβρίου θα μπορεί να το υποβάλλει και μετά να το συμπληρώσει.
• Οι 13 υπάλληλοι του Κτηματολογικού Γραφείου συν οι 8 για τους οποίους διεκδικήσαμε και πήραμε μόνιμες προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ, συν στοχευμένες προσλήψεις οι οποίες θα γίνουν με 12 μήνες συμβάσεις, όλο αυτό το προσωπικό θα ρίξει όλη του την ενέργεια και το βάρος στο να μπορεί να είναι εύρυθμη η υπηρεσία του λειτουργούντος Κτηματολογίου. Σε ένα νέο ψηφιακό σύστημα κτηματολογίου θα μπορούν να εκδίδουν πολύ πιο γρήγορα πιστοποιητικά.
• Για μετά, η πολιτεία έχει προβλέψει εξωδικαστικές λύσεις. Μέχρι 30 Νοεμβρίου δεν χρειάζεται στη χρησικτησία να έχεις δικαστική απόφαση, χρειάζεται μόνο το Ε9 και μία ένορκη βεβαίωση. Υπάρχει μία σειρά από δικαιολογητικά τα οποία αν θέλει προαιρετικά κανείς, μπορεί να συμπληρώσει, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, παλαιότερα συμβόλαια, συμβόλαια ομόρων ιδιοκτησιών. Δεν χρειάζεται δικαστική απόφαση χρησικτησίας για την κτηματογράφηση.
• Μπαίνετε στο “δήλωσε το Κτηματολόγιο”, προχωράτε τη δήλωσή σας μέχρι εκεί που μπορείτε με αυτά τα χαρτιά τα οποία έχετε σήμερα. Πατάτε πάνω δεξιά, “προσωρινή αποθήκευση”, παίρνετε έναν αριθμό πρωτοκόλλου.
Συνέντευξη: Γιάννης Κοντός, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου
Δεν μπορεί όλοι να έχουμε πάθει κάτι, ναμην καταλαβαίνουμε
Ο Γιάννης Κοντός απορεί και απογοητεύεται από τη στάση Κυρανάκη και υπογραμμίζει ότι παρά τις δεκάδες φορές που του τέθηκε το ερώτημα, δεν απάντησε γιατί δεν δίνει παράταση όπως το ζητούν όλοι πι επιστημονικοί φορείς.
Φως στο βάθος του τούνελ υπάρχει τελικά σε σχέση με το Κτηματολόγιο της Κέρκυρας;
Το φως είναι πάρα πολύ αμυδρό. Εδώ σήμερα παρέστη -πραγματικά το λέω-, όλη η επιστημονική κοινότητα της Κέρκυρας, η οποία με μία φωνή είπε το ίδιο πράγμα, ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Ο μόνος ισχυρισμός από τη μεριά του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ήταν: “Καταθέστε ελλιπείς δηλώσεις” με ό,τι σημαίνει αυτό, και “ελάτε να διορθώσετε μετά σε έναν εύλογο χρόνο”, ο οποίος δεν καθορίστηκε. Είπε ο κύριος Κυρανάκης ότι θα καθοριστεί ανάλογα με τον όγκο των ελλιπών δηλώσεων αυτών στις 30 Νοεμβρίου. Προσωπικά δεν τη θεωρώ ικανοποιητική την απάντηση. Ερωτήθηκε δεκάδες φορές για ποιο λόγο δεν μπορεί να χορηγηθεί μία κανονική παράταση στο έργο. Δεν απαντήθηκε το ερώτημα αυτό, παρότι ετέθη επανειλημμένως με απορίες. Φεύγουμε πάρα πολύ προβληματισμένοι. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που υπάρχει αυτή η αμετακίνητη στάση. Από την άλλη πλευρά, δεν θα θέλαμε να λέμε ότι είναι η άλλη πλευρά. Έπρεπε να είμαστε όλοι η μία πλευρά και να καταλάβουμε ότι αυτό το έργο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την Κέρκυρα και το μέλλον της, πρέπει να είναι πλήρες και ποιοτικό έργο. Δεν πρέπει να είναι ένα έργο υπό αυτούς τους όρους που σήμερα συζητήθηκε. Δος ημίν σήμερον και άφες ημίν τα ωφελήματα ημών. Έτσι δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Λυπάμαι πάρα πολύ. Συνεχίζουμε και είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι.
Εάν δεν δοθεί παράταση, υπάρχει σκέψη για κλιμάκωση με κάποιο τρόπο της αντίδρασης των φορέων της Κέρκυρας;
Νομίζω ότι υπάρχει. Εκφράστηκε κιόλας σήμερα. Εμείς συναντηθήκαμε ως φορείς πριν έρθουμε εδώ με το Οικονομικό Επιμελητήριο, με το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, το ΤΕΕ. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί όλοι να έχουμε πάθει κάτι. Προφανώς βλέπουμε έναν κίνδυνο τριγύρω. Δεν νομίζω να φαντάζεται κανείς ότι όλη η επιστημονική κοινότητα της Κέρκυρας ή παραπληροφορεί, όπως ειπώθηκε και αυτό ας πούμε ή ότι ανησυχεί χωρίς λόγο. Προφανώς θα υπάρχει κάποιος λόγος. Και βέβαια θα υπάρξει κλιμάκωση. Βέβαια ο χρόνος είναι πάρα πολύ στενός. Προτρέπουμε για άλλη μια φορά να το πω, να είναι ξεκάθαρο αν είναι δυνατόν όλοι οι συμπολίτες μας να πάνε αυτές τις 30 ημέρες είτε με ελλιπείς δηλώσεις είτε με κανονικές δηλώσεις, που είναι το ευκταίο για να γίνει ένα σωστό έργο. Πρέπει να γίνει κανονική δουλειά, αλλά δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό. Έτσι να πάνε να κάνουν δηλώσεις είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε στα γραφεία κτηματογράφησης να πάει ο κόσμος. Απλά ο χρόνος είναι πεπερασμένος. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και δεν ξέρω αυτό το μικρό ποσοστό το οποίο μέχρι τώρα υπάρχει, πόσο μπορεί να αυξηθεί; Γιατί θαύματα δεν γίνονται. Μια βελτίωση σαφώς μπορεί να υπάρχει μέχρι 30/11, θαύμα όμως δεν μπορεί να υπάρξει.
Ακούσαμε και τις σκέψεις κάποιων συναδέλφων σας ή και άλλων στελεχών επιστημόνων της Κέρκυρας. Υπάρχει θεωρείτε δυνατότητα ή σκέψη ακόμα και προσφυγή στη δικαιοσύνη λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που υπάρχουν λόγω της προθεσμίας;
Κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κάτι. Σαφώς έγινε νύξη και αυτού του ενδεχομένου. Αυτό θα το εξετάσουμε και με την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων. Γιατί βεβαίως, όταν γίνεται ένα τέτοιο εγχείρημα, συνήθως οι δικηγορικοί σύλλογοι δρουν συλλογικά και από κει και πέρα αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε. Σίγουρα δεν αποκλείεται κάτι ως τρόπος διαμαρτυρίας, είτε αυτό λέγεται μία διαμαρτυρία, είτε αυτό λέγεται κάτι παραπάνω. Αισθάνεστε απογοητευμένος από αυτό; Δεν θα θελα. Κοιτάξτε, είδατε πώς έληξε όλη αυτή η συνάντηση μετά από τρεισήμισι ώρες. Νομίζω κανένας δεν ήθελε να τελειώσει έτσι. Δηλαδή όταν πας κάπου να κάνεις διάλογο, προφανώς περιμένεις να καταλήξει σε μία χρυσή τομή για να καταλήξεις σε μία χρυσή τομή. Θα μετακινηθείς εσύ, αλλά θα μετακινηθεί και η άλλη πλευρά. Θεωρούμε ότι η άλλη πλευρά δεν μετακινήθηκε ή μετακινήθηκε ελάχιστα, άρα δεν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή.
Ακούστηκε από συναδέλφους σας ότι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τον τρόπο που κινήθηκε σήμερα ο υφυπουργός. Το ίδιο κι εσείς.
Κοιτάξτε, αυτό είναι μία βαριά κουβέντα εδώ δεν παύει να γίνεται πολιτική, να το πω έτσι. Στην πολιτική υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών, επιχειρημάτων, τρόπου. Αυτό το κρίνει ο καθένας. Δεν θέλω να μπω σε σε μία φάση να χαρακτηρίσω είτε συμπεριφορές είτε όχι. Να πω είμαι απογοητευμένος. Ναι, είμαι απογοητευμένος γιατί θα θέλαμε να είχαμε τελειώσει με μια λύση. Ναι, αυτό μπορώ να το πω. Απογοητευμένος. Δεν μπορώ να κρίνω τους άλλους. Ο καθένας έχει τον τρόπο του. Όπως εγώ κρίνομαι, μπορεί και εγώ σε κάτι να μην συμπεριφέρθηκα σωστά, να με κρίνει ο οποιοσδήποτε. Έτσι το είδε. Ο καθένας κρίνεται, αλλά η κρίση είναι ατομική. Εγώ δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τον καθένα. Ο καθένας είναι αυτό που είναι.
Συνέντευξη: Γιώργος Βούλγαρης, πρόεδρος ΤΕΕ Κέρκυρας
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δοθεί ο αναγκαίος χρόνος
Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Βούλγαρης είχε αντιπαράθεση με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης την ώρα που δεχόταν προσβλητική στάση τόσο ο ίδιος όσο και οι μηχανικοί για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα πράγματα…
Είσαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της συνάντησης;
Νομίζω πως όχι. Παρότι έγινε διάλογος με την έννοια ότι ακούστηκαν οι απόψεις των φορέων που προσήλθαν, έχω την αίσθηση ότι δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της κερκυραϊκής κοινωνίας, ούτε των επιστημονικών φορέων έτσι όπως κατατέθηκαν. Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λάβει σοβαρά υπόψη και τις επιφυλάξεις μας και τις διαβεβαιώσεις και τα προβλήματα που διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου και θα αναθεωρήσει μια στρατηγική προκειμένου να λειτουργήσει τελικά το έργο προς όφελος της Πολιτείας. Γιατί οι επιφυλάξεις οι οποίες διατυπώθηκαν εγκυμονούν κινδύνους που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να να αυξήσει πολύ το οικονομικό βάρος της κτηματογράφησης που πρέπει να αναλάβουν οι πολίτες και να δημιουργήσει τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες στο μέλλον θα χρειάζονται σύνθετες διοικητικές διαδικασίες για να αντιμετωπιστούν. Είναι προτιμότερο να έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί μια παράταση, να δοθεί ένας χρόνος προκειμένου να ικανοποιηθούν με αντικειμενικό τρόπο.
Τεχνικά ποια είναι τα προβλήματα;
Οι τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου να πάρουμε μια μελέτη, να πάρουμε το υλικό, να πάρει το ίδιο το Κτηματολόγιο το υλικό που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργήσει… Και να λειτουργούν στην πράξη, όχι να λειτουργήσει με έναν απλά συντελεστή ασφαλείας, προκειμένου το ίδιο το Κτηματολόγιο να αναλάβει με έναν και μόνο τρόπο την κτηματογράφηση. Μελέτες υπάρχουν γιατί υπάρχει τεχνική ανάγκη να υπάρχουν. Υπάρχει μια αναγκαιότητα Εξασφαλίζουν δικαιώματα, χωρικός εντοπισμός τις προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία και αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να εξασφαλιστεί με μια παράταση έτσι και αλλιώς, αναλογικά με το τι έχει γίνει στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης.
Στην Κέρκυρα ποιο είναι το πρόβλημα;
Η κτηματογράφηση στην Κέρκυρα, στην πραγματικότητα, έχει προχωρήσει καλά: Δηλαδή, τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών, τα ποσοστά δήλωσης των δικαιωμάτων, όπως τα ανακοίνωσε ο Υπουργός, τώρα ξεπερνάνε τις ετήσιες δηλώσεις που συνέβαιναν σε άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να μη δοθεί, όχι μια πίστωση χρόνου, να μη δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους Κερκυραίους πολίτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δουλειά σωστά. Δηλαδή, να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για την εξασφάλιση της περιουσίας τους και να δώσουν και το δικαίωμα στο Δήμο, ο οποίος δήλωσε με τον εκπρόσωπό του ότι έχει μείνει πίσω προκειμένου να δηλωθεί και να εξασφαλιστεί και η δημοτική περιουσία.
Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας
Μετά το πέρας της κτηματογράφησης το 70% των περιουσιών θα είναι νομικώς έωλες
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας συνήλθε σε έκτακτη γενική συνέλευση την 29/10/2024 με θέμα ημερήσιας διάταξης «Κτηματολόγιο – Μορφή κινητοποιήσεων και δράσεων» και με ευρεία απαρτία και ομοφωνία, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
Η έναρξη κτηματογράφησης για την περιφερειακή ενότητα Κερκύρας έγινε τον Νοέμβριο του έτους 2023 με προβλεπόμενο τέλος την 30/11/2024.
Από 01/12/2024 κανείς δεν θα μπορεί να δηλώσει τα ακίνητά του. Δηλαδή εντός ενός έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της Κέρκυρας όταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 5 και 6 χρόνια.
Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί για τους εξής λόγους, οι οποίοι καθιστούν επιβεβλημένη τη χορήγηση παράτασης της διαδικασίας κτηματογράφησης στην Π.Ε. Κερκύρας.
1. Η κτηματογράφηση ξεκίνησε στα μέσα φθινοπώρου του έτους 2023, δηλαδή πολύ αργά, για να τελειώσει πολύ νωρίς. Μάλιστα οι καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου δεν ευνοούσαν το καθάρισμα των γεωτεμαχίων ώστε ακολούθως να τοπογραφηθούν και αποτυπωθούν.
2. Μεγάλο μέρος της ανωτέρω προθεσμίας κατελήφθη από την αποχή των Δικηγόρων όλης της Χώρας λόγω του επαχθούς φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ και η μακρά αποχή των Συμβολαιογράφων που συνέπεσε επίσης στο ως άνω χρονικό διάστημα, επίσης δυσχέρανε το έργο της δημιουργίας τίτλων για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης.
3. Το ίδιο ανωτέρω χρονικό διάστημα έτους 2023-2024 έλαβε χώρα και το κλείσιμο των περιφερειακών υποθηκοφυλακείων Κέρκυρας (Όρους, Επιλιμνίων, Μέσης, Λευκίμμης, Παξών) τα οποία συγχωνεύτηκαν στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων (ΚΓΙΝ) με αποτέλεσμα το φόρτο εργασίας πέντε υποθηκοφυλακείων να τον έχει επωμιστεί αποκλειστικά ένα. Αντίγραφα συμβολαίων και πιστοποιητικά μεταγραφής συμβολαίων χορηγούνται σε βάθος ενός (1) μηνός από την υποβολή της αιτήσεώς τους. Μάλιστα τα παλιά υποθηκοφυλακεία (πλέον αρχειοφυλακεία) Όρους και Μέσης ελλείψει διαθέσιμου χώρου στις εγκαταστάσεις του ΚΓΙΝ, προκειμένου να μεταφέρουν τα αρχεία τους στην πόλη της Κέρκυρας, παρέμειναν στο μέρος που ευρίσκονταν, ήτοι στους Αγίους Δούλους και στους Καστελλάνους Μέσης αντίστοιχα και λειτουργούν μόνο δύο μέρες την εβδομάδα έκαστο τούτων με ωράριο 10:00-14:00 καθιστώντας δύσκολο το έργο του ελέγχου τίτλων για την υποβολή δηλώσεων στη κτηματογράφηση.
4. Τον Σεπτέμβριο του έτους 2024 έκλεισαν και τα Ειρηνοδικεία και αφομοιώθηκαν από τα Πρωτοδικεία και πάλι εν μέσω της διαδικασίας κτηματογράφησης. Τα δε πιστοποιητικά περί μη δημοσίευσης διαθηκών και μη αποποίησης κληρονομίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο στάδιο της κτηματογράφησης, λόγω της γενόμενης συγχώνευσης των Δικαστηρίων και του πλήθους των αιτήσεων εκδίδονται σε διάστημα ενός μηνός.
5. Η Κέρκυρα επίσης αδικείται από το γεγονός ότι μετά της λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων δεν θα υπάρξει προανάρτηση (στάδιο στο οποίο διορθώνονται οι υποβληθείσες δηλώσεις) όπως έγινε σε όλη την Ελλάδα, αλλά κατευθείαν οριστική ανάρτηση. Αποτέλεσμα είναι ότι οι οιεσδήποτε εσφαλμένες δηλώσεις θα πρέπει να διορθωθούν εν μέρει δικαστικά.
6. Παρατηρείται ακόμα πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις καταχωρήσεις πράξεων του Κτηματολογικού Γραφείου ΙΝ με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια δικαίου. Το δε ποσοστό κτηματογράφησης εκτιμάται ότι κυμαίνεται περίπου σήμερα στο 22%. Για δε το υπολειπόμενο ποσοστό 78% των ακινήτων, μετά το τέλος της κτηματογράφησης, δεν έχει προσφερθεί από την Πολιτεία, καμία λύση.
7. Επίσης σοβαρότατο ζήτημα έχει προκύψει όσον αφορά την κτηματογράφηση στα Διαπόντια νησιά (Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί) καθώς και στο νησί των Παξών τα οποία υπάγονται στην περιφερειακή ενότητα Κερκύρας. Τα νησιά αυτά τον χειμώνα δεν έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κέρκυρα και επομένως ο διαθέσιμος χρόνος για την κτηματογράφηση δεν ήταν ουδέποτε ένα έτος αλλά κάποιοι ελάχιστοι μήνες.
8. Την ίδια περίοδο λήγει την 30/11/2024 και η προθεσμία διορθώσεων των αρχικώνκτηματολογικών εγγραφών για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός πόλεως Κερκύρας, Καναλίων, Αλεπούς και Κορακιάνας ασκώντας αφόρητη πίεση σε πολίτες, δικηγόρους και μηχανικούς.
9. Τέλος, και πάλι το έτος 2024 αποφασίστηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση πράξεων από δικηγόρους και συμβολαιογράφους και αυτό υπό την πίεση της λήξης προθεσμιών κτηματογράφησης και της οριστικοποίησης αρχικών κτηματολογικών εγγραφών για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός πόλεως Κερκύρας, Καναλίων, Αλεπούς και Κορακιάνας.
Κατόπιν τούτων ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, ως ένας από τους πιο έγκριτους και ιστορικούς επιστημονικούς πυλώνες του τόπου, αισθάνεται την ηθική και νομική υποχρέωση να πει τα πράγματα με το όνομά τους, καθώς η Κερκυραϊκή κοινωνία δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ακόμα το πραγματικό μέγεθος του επερχόμενου προβλήματος. Μετά το πέρας της προβληματικής αυτής κτηματογράφησης υπολογίζεται ότι ένα 70% και πλέον των περιουσιών θα είναι νομικώς έωλες, δεν θα μπορεί δηλαδή να πραγματοποιηθεί κανένα συμβόλαιο (πώλησης, δωρεάς, ανταλλαγής, γονικήςπαροχής κ.λ.π.) με αντικείμενο αυτές, και έτσι θα βρίσκονται πρακτικά εκτός συναλλαγής. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εξειδικευμένος επιστήμονας για να καταλάβει τι συνέπειες θα έχει αυτή η πραγματικότητα στην κερκυραϊκή κτηματαγορά, πόση θα είναι η ζημιά στην οικονομία του νησιού από το πλήγμα στις συναλλαγές των ακινήτων και σε τι ύψη θα οδηγηθούν οι τιμές αυτών που θα έχουν προλάβει να κτηματογραφηθουν. Εάν περαιτέρω λάβει κανείς υπόψη και τον αργό ρυθμό της δικαστικής διόρθωσης των κτηματολογικών λαθών, μιλάμε για ένα οικονομικό χτύπημα από το οποίο η Κερκυραϊκή οικονομία δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει.
Ως επιστήμονες σχετικοί με το θέμα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούμε τους Κερκυραίους πολίτες ότι η κατάσταση είναι πράγματι πολύ επικίνδυνη.
Συνεπώς από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι είναι επιτακτική η ανάγκη χορήγησης παράτασης της διαδικασίας κτηματογράφησης.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους
-Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία συντονισμού κοινής δράσης των σχετικών επιστημονικών φορέων της Κερκυραϊκής κοινωνίας, ήτοι ΔΣΚ, Τ.Ε.Ε Κέρκυρας, Οικονομικό Επιμελητήριο, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος.
-Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τους πολιτικούς παράγοντες της Κέρκυρας και τους εκλεγμένους εκπροσώπους της, ώστε να επισημάνουμε το μέγεθος του προβλήματος.
-Συντονιζόμαστε με τον Περιφερειάρχη ΙΝ και με τους Δημάρχους για να ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κ. Μητσοτάκη, ώστε να του εκθέσουμε το θέμα και να ζητήσουμε λύση.
-Ορίζουμε, με την σύμπραξη των λοιπών επιστημονικών φορέων της Κέρκυρας, να προβούμε σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Κτηματολογικό Γραφείο ΙΝ.