Μια ανάρτηση του βουλευτή Αλ. Αυλωνίτη για τη νομική θέση περί της αποπομπής Κασσελάκη και το αν σημαίνει έκπτωσή του, προκάλεσε έντονες διαδικτυακές συζητήσεις και δηλώσεις στελεχών και υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, δεν θα μπορούσαν (παρά) να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή και στην τοπική οργάνωση του κόμματος. Ο βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης έχει πάρει καθαρή στάση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη θεωρώντας ότι ήταν άτοπος, μη πολιτικός και εκτός θεσμικής λειτουργίας ο τρόπος “εκπαραθύρωσης” του πρώην, πλέον, προέδρου, ενώ άλλα στελέχη (όπως ο πρώην βουλευτής Κ. Παυλίδης ή το μέλος της Κ.Ε. Φ. Κακαβίτσας) βάλλουν κατά του πρώην προέδρου και αφήνουν αιχμές για τη στάση του τοπικού βουλευτή…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ CORFUPRESS.COM TΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ. Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ο Κασσελάκης.
Με την απόφαση του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης μετατρέπει σε ντέρμπι χωρίς προγνωστικά την αναμέτρηση της εκλογής προέδρου. Την Πέμπτη το πρωί βρέθηκε στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με βουλευτές ενώ η απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία “σπρώχνει” τους «87» να κινηθούν για έναν υποψήφιο στις εσωκομματικές κάλπες. Η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται ως πιθανή διεκδικήτρια, όπως ανέφεραν οι τελευταίες πληροφορίες στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ ενώ άλλοι πολιτικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι δείχνει να μην θέλει να μπει στο παιχνίδι με πιθανή εκδοχή είναι να κατέβει εντέλει ο Σωκράτης Φάμελλος. Την ίδια στιγμή, ο Νικόλας Φαραντούρης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ δημοσιεύματα την Παρασκευή έφεραν και τον Ν. Τεμπονέρα να σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα. Ήδη έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητες τόσο ο Π. Πολάκης όσο και ο Α. Γκλέτσος.
Αυλωνίτης: Αυθαίρετη και προσβλητική απόφαση
Ο Αλέκος Αυλωνίτης, Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, σε ανάρτησή του στο Facebook πήρε θέση για την διαδικασία έκπτωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συντασσόμενος τόσο με τον συνταγματολόγο και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, αλλά και άλλους επιφανείς νομικούς ενώ κατέθεσε και τη δική του άποψη ως νομικός: “Σχετικά με τα αποτελέσματα που επιφέρει η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. περί άρσης της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου του κ. Κασσελάκη έχει απόλυτη βασιμότητα και κακώς ερμηνεύτηκε ότι έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την κήρυξη αυτού ως εκπτώτου, ότι καθαιρέθηκε, ότι εκδιώχθηκε και λοιπούς εκδικητικούς χαρακτηρισμούς των πολιτικών αντιπάλων του Προέδρου.
Η ερμηνεία αυτή που δόθηκε από αυτούς που υπέβαλαν και τη σχετική πρόταση περί άμεσης εκπτώσεως του από το αξίωμα και απομάκρυνσής του από τα καθήκοντά του είναι εντελώς αυθαίρετη και προσβλητική για το πρόσωπο αλλά και για την ιδιότητα του Προέδρου και τους συνεργάτες του.
Όπως σημειώνει ο συνταγματολόγος : «Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία».
Συγκεκριμένα στο άρθρο 20 παρ. 4 του Καταστατικού του Κόμματος ορίζεται : «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Δηλαδή ως μόνη συνέπεια έχει σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου και όχι η έκπτωσή του από το αξίωμα.
Μεταφέρω δύο παρατηρήσεις του:
«Πρώτη παρατήρηση, η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν.
Δεύτερη παρατήρηση, ως προς τη διαδικασία άρσης της εμπιστοσύνης. Στην Κ.Ε. αποφασίστηκε η σχετική διαδικασία να γίνει με μυστική ψηφοφορία. Όμως παρόντα ήταν 210 από τα 295 μέλη της. Ενώ λοιπόν τα παρόντα μέλη ψήφισαν σε κάλπη, τα απόντα ψήφισαν τηλεφωνικά, με ανοιχτή ακρόαση σε τριμελή επιτροπή. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι “επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο.” Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας;».
Ας μου επιτραπεί να συμφωνήσω αλλά ταυτόχρονα και να διαφωνήσω και να συμπληρώσω τα εξής στην καθ’ όλα άρτια επιστημονική του άποψη.
Από την ανάγνωση του άρθρου 20 παρ. 4 του Καταστατικού ορίζεται ότι μετά την απόφαση της επίδικης Κεντρικής Επιτροπής ακολουθεί ΜΟΝΟ η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου και επ’ ουδενί αναφέρεται ότι ο σκοπός του συνεδρίου αυτού είναι αποκλειστικά η δρομολόγηση νέας εκλογικής διαδικασίας. Αν ήθελαν οι ψηφίσαντες το καταστατικό θα όριζαν με εμφατικό τρόπο ότι σκοπός του εκτάκτου αυτού συνεδρίου είναι ΜΟΝΟ η δρομολόγηση νέας εκλογικής διαδικασίας προς ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος.
Επί πλέον σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.1 του καταστατικού το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος και το έκτακτο συνέδριο που προβλέπει το άρθρο 20 παρ. 4, όπως ανωτέρω καταγράφεται, «…έχει όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού» (άρθρο 21 παρ.1)
Έτσι λοιπόν το έκτακτο συνέδριο ασκώντας πλήρως όλες τις αρμοδιότητες του Τακτικού Συνεδρίου μπορεί να δεχτεί ή να ανακαλέσει αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, όπως εν προκειμένω και τη συγκεκριμένη περί άρσεως της εμπιστοσύνης του Προέδρου Κόμματος.
Διαφορετικά θα υπήρχε το εξής παράδοξο. Το ανώτατο όργανο να μην μπορεί να ελέγχει ένα μέγιστο θέμα, όπως η άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Προέδρου το Κόμματος.
Επί πλέον από κανένα άρθρο του καταστατικού δεν προβλέπεται ότι σχετική απόφαση περί άρσης της εμπιστοσύνης του προσώπου του Προέδρου του κόμματος ανήκει στις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής. Έτσι εύλογα αναρωτιέται κάποιος. Το συνέδριο του κόμματος δεν μπορεί να αποφασίσει την άρση της εμπιστοσύνης του στο πρόσωπο του Προέδρου του Κόμματος; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ.
Κατά συνέπεια θεωρώ ότι η ΑΠΟΔΟΧΗ Ή Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης της κεντρικής επιτροπής, με την οποία ήρθη η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου του κόμματος, είναι της απόλυτης αρμοδιότητος του εκτάκτου συνεδρίου. Μέχρι τότε ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κασσελάκης έχει υποχρέωση και δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του”.
Οι εν Κέρκυρα αντιδράσεις
Η θέση Αυλωνίτη, πάντως, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε δηλώσεις αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
Μιλώντας στο CorfuPress.com, ο πρώην βουλευτής Κώστας Παυλίδης υπογράμμισε ότι ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να τροφοδοτήσει την ένταση στη συμπεριφορά του: “Η ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας να συντονίσει την πορεία προς το συνέδριο και προς τις εκλογές, νομίζω, ότι δείχνει μια ομοψυχία, μια σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το γεγονός ότι όλοι εκτός της Τζάκρη επιβεβαίωσαν την νομιμότητα, τις δημοκρατικές διαδικασίες και και κατοχύρωσαν το δημοκρατικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στην Κεντρική Επιτροπή, δείχνει ότι υπάρχει μια τέτοια ομοψυχία”.
Το μέλος της Κ.Ε. και πρώην διοικητής του Νοσοκομείου, Φοίβος Κακαβίτσας, υποστήριξε ότι το άρθρο 20 του καταστατικού έχει και πέμπτη παραγράφο και αναφέρει πως η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής: “Κατόπιν της υπερψήφισης της μομφής στο πρόσωπο του προέδρου,η ΚΕ αποφάσισε πως το έκτακτο συνέδριο, δεν θα έχει αρμοδιότητα ακύρωσης της μομφής. Ηταν διχαστικος και το τραβάει μεχρι οριστικής διασπασης καθώς ξέρει οτι δεν βγαίνει απο το λαό”.
Πάντως, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Δραζίνος άφησε αιχμές για όσους τον είχαν στηρίξει στην εκλογή του: “Οι ευθυνες για αυτον που ηρθε κ για αυτους που τον εφεραν θα συζητηθουν αραγε;”, έγραψε.
Το μέλος της Νομαρχιακής Κοσμάς Παξινός, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει το Φαραντούρη, σχολίασε: “Η Ν.Ε. Α’ Αθήνας και ο συνταγματολόγος και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ξ. Κοντιάδης, καταγγέλλουν ως αντικαταστατικό πραξικόπημα αυτά που έγιναν στην ΚΕ, και μετά στην ΠΓ και μπορούν να προσβληθούν δικαστικά: Ποια μυστικότητα όταν 64 ψήφισαν τηλεφωνικά; Το καταστατικό προβλέπει ξεκάθαρα πως σε περίπτωση μομφής, ο πρόεδρος παραμένει και προκηρύσσεται άμεσα έκτακτο συνέδριο”.
Προσέθεσε, δε: “Αυτή η ΚΕ είναι της εποχής του Τσίπρα και των δύο ηττών, που δεν εξήγησε ποτέ πώς χάσαμε έτσι… Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ο Κασελάκης κατάφερε να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, με το 14,94%, στο οποίο εάν προστεθεί το ποσοστό της Ν.Αρ. σημαίνει ότι σταμάτησε η κατηφόρα… Όσο για τη μυστική ψηφοφορία στην ΚΕ, αυτό το θεωρώ και εγώ απαράδεκτο! Ποιος ο λόγος να κρυφτούν κάποιοι? Για να γλυτώσουν ίσως τη Νέμεση από τη βάση του κόμματος;”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Δικαιοσύνης
Γιατί δεν τοποθετείται ο Αλέξης Τσίπρας που βλέπει να καταρρέει το κόμμα;
Ο Αλ. Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε συνέντευξη στον Αθήνα 984 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη δήλωσε απερίφραστα στο πλευρό του κ Κασσελάκη. Εκτίμησε ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να τον ακολουθήσει σε τυχόν νέο κόμμα. Άφησε αιχμές για “τοτέμ”, “τσιφλίκια” και “στοχευμένες ανάγκες προσωπικού χαρακτήρα” που τον βρίσκουν αντίθετο, έκανε λόγο για ανθρωποφαγία και κατάσταση αποσύνθεσης στο κόμμα, στηλίτευσε τη στάση Πολάκη και τέλος διερωτήθηκε γιατί δεν τοποθετείται ο Αλέξης Τσίπρας αφού βλέπει να καταρρέει το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Περνάμε μία δύσκολη φάση τώρα. Έχουμε σοβαρότατα προβλήματα τα οποία πιστεύω να τα ξεπεράσουμε. Αυτές οι προσωπικές ατζέντες, αυτά τα οι στοχευμένες ενέργειες που έχουν προσωπικό χαρακτήρα, εμένα με βρίσκουν πάντοτε αντίθετο. Και υπό αυτή λοιπόν την έννοια, θα το πω έτσι ξεκάθαρα, το παίζω -μέσα σε εισαγωγικά, βάλε τη λέξη- το παίζω θεσμικός, είμαι θεσμικός. Θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του κόμματός μας έτσι όπως προσδιορίζονται από το καταστατικό. Σε κάθε περίπτωση, έχω τις αιτιάσεις μου σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, διότι ισχυρίζομαι και λέω ότι δεν ήταν κατά την άποψή μου, σωστή ενέργεια μέσα σε ένα μικρό, ολιγάριθμο από άποψη ανθρώπων όργανο, να βάλεις ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, την αποπομπή του ηγέτη σου, όταν αυτός έχει εκλεγεί από αρκετές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων. Νομίζω ότι ήταν σχετικώς πολιτικά απονομιμοποιημένη αυτή η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν μάλιστα σε λίγες μέρες είχαμε προγραμματισμένο συνέδριο και πριν από λίγους μήνες είχαμε συνέδριο που επιβεβαιώθηκε με συντριπτική συντριπτική πλειοψηφία. Θυμίζω ότι έγινε το Φλεβάρη το συνέδριο. Αυτά εμένα δεν μου αρέσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ την απόφαση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Προβλέπεται από το καταστατικό, τα όργανα του κόμματος σας; Θέλω να πω, υπήρχε αυτή η δυνατότητα, στην οποία εξάλλου ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης παρέπεμψε. Δηλαδή είχε προτείνει στους διαφωνούντες του κόμματος να κάνουν πρόταση μομφής…
Α.Α.: Εγώ θεωρώ ότι, όπως σας είπα προηγουμένως, ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν είχε αυτή τη στιγμή την πολιτική δυνατότητα και δικαίωμα, όταν εξελίσσεται μπροστά της σε λίγες μέρες ένα συνέδριο να αφαιρέσει από το συνέδριο μία τέτοια δημοκρατική επιλογή, δηλαδή να παραπέμψει το όλο θέμα σε εκλογές και να μην προσβάλλεις τόσο πολύ τον κόσμο που ψήφισε τον Κασσελάκη. Τον πρόσβαλες διότι τον θεωρείς ανίκανο. Διότι αυτό έχει να κάνει ως περιεχόμενο η λέξη μομφή: ανίκανο, αναξιόπιστο και, σε κάθε περίπτωση, άνθρωπο που κακώς ήταν στην αρχηγία του κόμματος. Αυτά δεν γίνονται. Γι αυτό και πολλοί λένε ότι για πρώτη φορά στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, στην τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, έγινε αυτό το πράγμα. Αυτή η ανθρωποφαγία με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Ανεξάρτητα τι λέει ο Στέφανος Κασσελάκης, ανεξάρτητα τι λένε οι σύντροφοί μου, οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα σε ομάδες, να προσωποποιούν καταστάσεις και να οδηγηθούμε σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που λίγο πριν την περιγράψατε με την λέξη χάος. Δεν είναι χάος, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει στοιχεία τέτοια, δηλαδή αποσύνθεσης.
ΕΡ.: Ας είμαστε ειλικρινείς και είστε από τους πολιτικούς, από τους βουλευτές που μιλούν με ειλικρίνεια κύριε Αυλωνίτη. Καταλαβαίνω ότι σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσετε, ότι θα είστε δίπλα στον κ. Κασσελάκη.
Α.Α.: Κοιτάξτε, αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι υποψήφιος, θα τον στηρίξω, με την έννοια ότι ο τρόπος που του συμπεριφέρθηκαν είναι πολιτικά και ηθικά άδικος. Επιπλέον, ο άνθρωπος αυτός, με την ελάχιστη εμπειρία που είχε και εξελέγη πρόεδρος, δέχτηκε τέτοιου είδους πυρά που νομίζω ότι δεν βοήθησαν στο ελάχιστον τα στελέχη του κόμματος, έτσι ώστε να μπορέσει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Και φυσικά διέπραξε λάθη. Αρκετά λάθη, μεγαλύτερα, διεπράχθησαν από τη μεριά των στελεχών που έχουν γεννηθεί μέσα στο κόμμα αυτό και θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικός τους. Αυτά τα πράγματα δεν μπορώ να δικαιολογήσω στη δικιά μου πυραμίδα των πολιτικών και ηθικών αξιών. Υπό αυτή λοιπόν την έννοια, θεωρώ ότι πρέπει να έχει μία δεύτερη ευκαιρία ο Στέφανος Κασσελάκης να αποδείξει μετά από 11 μήνες που ήταν στην αρχηγία, ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν και άδικη και οδήγησε σε εσωστρέφεια και έχει τα χαρακτηριστικά του κανιβαλισμού.
ΕΡ.: Θα πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος και να ζητήσει από τον κόσμο να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία;
Α.Α.: Γιατί να μην συμμετάσχει σε μια διαδικασία τέτοια ξανά; Δεν καταλαβαίνω. Η δεύτερη ευκαιρία την έχει ο οποιοσδήποτε. Πέραν του γεγονότος ότι ήταν εντελώς άδικη αυτή η ιστορία της διαγραφής του, της αποπομπής.
ΕΡ.: Μήπως θα ήταν προτιμότερο, αφού δεν μπορεί να υπάρξει μια αρμονική πολιτική συνύπαρξη με της μιας πλευράς με την άλλη, θα ήταν μια μια διέξοδος να κάνει ο κ. Κασσελάκης ένα δικό του κόμμα;
Α.Α.: Εγώ πάντως που έχω εκλεγεί με τη σημαία ενός κόμματος, δεν μπορώ να αρνηθώ τις αποφάσεις του κόμματος αυτού. Εξάλλου εκλέχθηκα με τον Συριζα – Προοδευτική Συμμαχία. Δεν εκλέχτηκαν με ένα άλλο κόμμα, το οποίο πιθανόν να δημιουργηθεί. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος. Εάν έχει υπόψη του να δημιουργήσει ένα άλλο κόμμα, θα πρέπει να το αναφέρει. Όπως εν πάση περιπτώσει, στην τελευταία δήλωσή του στην Κεντρική Επιτροπή ανέφερε ότι θα ανακοινώσει το εκλεκτορικό του σώμα στο σώμα που τον ψήφισε, των 70.000 και πάνω, θα αναφέρει τις προθέσεις του. Από κει και πέρα όμως, εγώ για να είμαστε “ξηγημένοι”, όπως σας είπα και στην αρχή, είμαι θεσμικός ως πρόσωπο, θεσμικός άνθρωπος. Ίσως αυτό έχει να κάνει και με τη δικηγορική μου ιδιότητα τόσα χρόνια.
ΕΡ.: Από την άλλη, θα έλεγε κανείς μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη, δηλαδή μπορεί να αποφευχθεί μια διάσπαση. Μια διέξοδος θα ήταν να μείνει ο κ. Κασσελάκης, να αποχωρήσουν οι υπόλοιποι που διαφωνούν μαζί του.
Α.Α.: Κοιτάξτε, η ζωή μπορεί να διορθώσει και τέτοιου είδους εκρηκτικές καταστάσεις. Εδώ συμμαχούν αντίπαλοι σε πολεμικά στρατόπεδα, σε πεδία μάχης. Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να με αμοιβαίες υποχωρήσεις εν όψει του ότι όλοι δεσμευτήκαμε με άλλους και μάλιστα εθελουσίως να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Δεν καταλαβαίνω. Είναι καμιά ντουζίνα τσιφλίκια ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι κάποιος από αυτούς που έχουν διαφωνίες και που λένε ότι θα πρέπει να είναι μονίμως βουλευτές, υπουργοί, ταξίαρχοι, οπλαρχηγοί. Με συγχωρείτε, τα πάντα μπορεί να συμβούν αν υποχωρήσει το εγώ στο εμείς, όπως έλεγα και σε μια άλλη συνέντευξη. Γιατί δηλαδή σώνει και καλά θα πρέπει να κρατάνε τέτοιου είδους συμπεριφορές; Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτες. Και σας είπα προηγουμένως. Γιατί επιλέγεις και ξέρεις την ανθρωπογεωγραφία, την Κεντρική Επιτροπή αυτήν τη σχετικώς απονομιμοποιημένη, όταν ξέρεις ότι με την αποχώρηση των 11 βουλευτών έχουν μπει περίπου 100 καινούργιοι; Μάλιστα, αυτοί οι οποίοι ήταν αναπληρωματικοί με 10, 30, 25 ψήφους που συγκέντρωσαν. Ειδικά στις μικρές περιφέρειες, αν δεις τα ονόματα αυτών που εξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή στην Αθήνα, θα τρελαθείς. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν.
Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ήταν σύμμαχος του κ. Κασσελάκη, άλλαξε στάση. Να ζητήσω ένα σχόλιό σας για τη δική του στάση.
Α.Α.: Από τη στιγμή κατά την οποίαν ήταν ένας από αυτούς που έφεραν τον Κασσελάκη και θεωρούν ότι είναι ανίκανος, όπως είπε τη λέξη, ότι δεν κάνει για πρόεδρος, τότε σημαίνει ότι αφού τον πρότεινε έχει ευθύνες. Δεύτερον, αν πραγματικά εκείνη την εποχή που τον πρότεινε, πριν από έντεκα μήνες, ήταν ανίκανος ο Κασσελάκης, να ζητήσει μία συγγνώμη από το κόμμα. Συγγνώμη, ο Πολάκης δεν ήταν πριν από 11 μήνες; Τώρα έγινε ικανός να γίνει αρχηγός του κόμματος; Αυτά τα πράγματα μου φαίνονται αστεία. Όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί! Αυτή αυτή κατάρα της Αριστεράς, μην πω και κατάρα των Ελλήνων. Να θέλουν να ηγεμονεύσουν όλοι, να γίνουν όλοι μία μέρα πρωθυπουργοί της Ελλάδας. Με βρίσκει εντελώς αντίθετο.
ΕΡ.: Ένα πρόσωπο πάντως, στο οποίο όλοι συμφωνούν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ιστορικός του ιδρυτής. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί κανείς να ρίξει μομφή. Είναι ο κ. Τσίπρας. Τον ρόλο του πώς θα τον βλέπατε μέσα σε αυτό το σκηνικό;
Α.Α.: Κύριε Κουλουμπή, για πέστε μου, σας παρακαλώ, ο ίδιος δεν παραιτήθηκε από τον χώρο αυτόν του Συριζα – Προοδευτική Συμμαχία σε δύο διαδοχικές ήττες;
ΕΡ.: Ναι, είναι βουλευτής όμως.
Α.Α.: Έχω την εντύπωση ότι όπως έχει υποχρέωση ο ομιλών σε εσάς να απαντάει σε όλα τα ερωτήματα, έχει υποχρέωση και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως θεώρησε σκόπιμο το Φλεβάρη με το συνέδριο να κάνει μία ανάρτηση και να λέει ότι πρέπει να αμφισβητηθεί, να ξαναπάνε στις εκλογές προέδρου τον Φλεβάρη του 2024. Γιατί δεν μπορούσε να το κάνει; Ή θα έλεγε μία λαθεμένη ή μία σωστή θέση από την στιγμή κατά την οποίαν το κόμμα αυτό τον ανέδειξε πρωθυπουργό. Δεν καταλαβαίνω τη σιωπή του. Δεν καταλαβαίνω εδώ στην Ελλάδα γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους πρώην πρωθυπουργούς ως τοτέμ, ως δηλαδή κάποιο πρόσωπο ιερό στο οποίο δεν πρέπει να αγγίζουν. Ή όταν θα πει την άποψή του δεν πρέπει να τον κρίνουμε. Οι πάντες κρίνονται και ο Θεός ο ίδιος κρίνεται. Γιατί δεν μιλάει; Ένας από τους δημιουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, είναι. Είναι και αυτός ένας ο οποίος έφτιαξε έναν τοίχο. Δεν αντιλαμβάνομαι εγώ πώς μιλάω. Οποιαδήποτε ερώτηση μου κάνετε, σας την απαντάω. Έτσι πρέπει να λειτουργήσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Βλέπει το δημιούργημά του ουσιαστικά να καταρρέει, όπως είπατε προηγουμένως. Γιατί δεν παρεμβαίνει; Δεν έχω τίποτα με τον Αλέξη. Τον Τσίπρα τον σέβομαι και τον αγαπάω ως το φυσικό μας ηγέτη, αλλά δεν μπορεί να το αφήνει έτσι. Δεν μπορεί να αφήνει μια Κεντρική Επιτροπή απονομιμοποιημένη πολιτικά να διώχνει σαν το σκύλο έναν ο οποίος έχει ψηφιστεί από 75.000 κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι είναι ντροπή μας. Και μου κάνει εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι πρόεδροι, θα μας πούνε ότι θεωρούν λογικό αυτό το οποίο συνέβη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Πρώην βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ
“Ο έκπτωτος πρόεδρος θα πρέπει να αφήσει τη διαδικασία χωρίς άλλους διχασμούς”
Σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με το συνέδριο να καθορίζει την πορεία του κόμματος, υπογραμμίζει ο πρώην βουλευτής του Κ. Παυλίδης ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για την ενότητα του κόμματος, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιστροφής στην κανονικότητα και την ομοψυχία που παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Το μέλλον της ενότητας εξαρτάται από τις ενέργειες της ηγεσίας και τη διαχείριση των εντάσεων και αυτό που θα κρίνει από εδώ και πέρα το μέγεθος της ζημιάς είναι κατά πόσο ο Στ. Κασσελάκης επιλέξει να τροφοδοτήσει και άλλο την ένταση στη συμπεριφορά του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Παυλίδη, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει την επόμενη μέρα του συνεδρίου ενιαίος ή φοβάστε με τις εξελίξεις που έχουμε ότι η διάσπαση είναι αναπόφευκτη και το χάσμα μεταξύ στελεχών είναι τέτοιο που δεν μπορεί να γεφυρωθεί;
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος και της μομφής που υπήρξε και οτιδήποτε άλλο υπάρξει στο μέλλον, το αποτύπωμα μιας ζημιάς και μιας κρίσης σαφέστατα είναι ισχυρό στον ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα, νομίζω ότι η πρώτη συνεδρίαση και η δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δείχνει μία σε εισαγωγικά επιστροφή στην κανονικότητα και μία ομοψυχία όλων των μελών. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η τελευταία έκτακτη Πολιτική Γραμματεία, όπως και η προηγούμενη, είχε ισχυρή πλειοψηφία, σχεδόν στο σύνολο των μελών της. Άρα δείχνει ότι υπάρχει μία νέα στάση απέναντι στα πράγματα. Και αυτό που θα κρίνει από εδώ και πέρα το μέγεθος της ζημιάς είναι κατά πόσο -κατά τη γνώμη μου, θέλω να είμαι ξεκάθαρος-, ο Πρόεδρος επιλέξει να τροφοδοτήσει και άλλο την ένταση στη συμπεριφορά του. Αν δεν υπάρξει αυτό που για την ώρα υπάρχει, νομίζω μπορούμε να δούμε μια καλύτερη μέρα αύριο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη η ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας να συντονίσει την πορεία προς το συνέδριο και προς τις εκλογές, νομίζω, ότι δείχνει μια ομοψυχία, μια σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το γεγονός ότι όλοι εκτός της Τζάκρη επιβεβαίωσαν την νομιμότητα, τις δημοκρατικές διαδικασίες και και κατοχύρωσαν το δημοκρατικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στην Κεντρική Επιτροπή, δείχνει ότι υπάρχει μια τέτοια ομοψυχία. Και το γεγονός ότι οι άνθρωποι που στάθηκαν κοντά στο περιβάλλον Κασσελάκη όλο αυτό το διάστημα, μέχρι προχθές, μέχρι την Κεντρική Επιτροπή -εννοώ -και κατά της μομφής, όπως ο Ρήγας, ο Πάνος ο Σκορίνης, η Σβίγκου, η Ξενογιαννακοπούλου, ο Παναγιωτόπουλος, ο Πάπας και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι υπογράφουν το κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας που ορίζει ξεκάθαρα ότι η διαδικασία είναι σύννομη, ότι ο πρόεδρος είναι έκπτωτος και θα πρέπει να παραμερίσει και να αφήσει τη διαδικασία να ξεκινήσει χωρίς εντάσεις και χωρίς άλλους διχασμούς δείχνει την πρόθεση που υπάρχει στον χώρο. Εκτός της πρόθεσης του Προέδρου.
ΕΡ.: Για την κατάσταση που έχει φτάσει o ΣΥΡΙΖΑ, ευθύνες υπάρχουν μόνο στην πλευρά Κασσελάκη ή θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες και στα υπόλοιπα στελέχη για τον τρόπο με τον οποίο πορεύτηκε το κόμμα τους τελευταίους 11 μήνες;
Κ.Π.: Κοιτάξτε, προφανώς ποτέ δεν υπάρχει ευθύνη από τη μια μόνο πλευρά, σε οποιαδήποτε κρίση πάντα διαχέεται η ευθύνη, ανεξάρτητα από το ποσοστό που μπορεί να έχει κάθε πλευρά. Για μένα κυρίαρχα η ευθύνη είναι στο μέρος της ηγεσίας. Από κει και πέρα υπήρξαν και τοποθετήσεις και στάσεις στελεχών στο δημόσιο λόγο, οι οποίες ήταν εμπρηστικές. Θα μπορούσαν να δοθούν με άλλο τρόπο. Παρόλα αυτά όμως δυναμίτισαν σε μια κατάσταση. Αναμφίβολα υπήρξαν και τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Όμως, θέλω να είναι ξεκάθαρος σε αυτό, η παραγωγή της έντασης, η παραγωγή της τοξικότητας και η επιδίωξη, η πρόθεση να διατηρείται μια σταθερή ένταση στον χώρο κυρίαρχα ήταν από την πλευρά της ηγεσίας, με τις μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις περί υπονομευτή Τσίπρα και παιχνιδιού Τσίπρα, περί μαύρων ταμείων, περί κουκουλοφόρων πρόσφατα για τη μυστική ψηφοφορία. Δηλαδή μιλάμε να βγαίνει ο έκπτωτος πρόεδρος και να λέει ότι είναι κουκουλοφόροι η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αρκετοί από αυτούς ψήφισαν και κατά της μομφής, και να τους αποκαλεί κουκουλοφόρους επειδή επέλεξαν μια μυστική ψηφοφορία. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένας εμπρησμός ο οποίος καίει τα θεμέλια του χώρου.
ΕΡ.: Τώρα πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι με όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο και βέβαια προέρχονται και από ακόμα πιο πίσω, δεν υπάρχει μέλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό μας σκηνικό. Εσείς τι θεωρείτε;
Κ.Π.: Όχι, νομίζω ότι είναι μία πολύ βιαστική ανάλυση. Είναι η ίδια ανάλυση η οποία έλεγε ότι πλέον έχει τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του Κασσελάκη. Οτι θα εκφυλιστεί, το κόμμα έχει τελειώσει, άρα πάμε να φύγουμε. Νομίζω ότι αυτοί που μείναμε επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη μας με πολιτικό τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ. Να διατηρήσουμε τις αξίες και τα ιδανικά του και τη λειτουργικότητα στη δημοκρατία και τις οργανωτικές διαδικασίες στο πλαίσιο μιας συλλογικότητας. Νομίζω ότι δικαιωνόμαστε γιατί αυτή η πρόβα της μομφής δικαίωσε μια στάση που είχαμε από την πρώτη μέρα, ότι οφείλουμε όλοι, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέλος, να λειτουργούμε πολιτικά, δημοκρατικά και συλλογικά στον χώρο. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι υπάρχει επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Θέλει χρόνο, θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα την επόμενη μέρα. Και θέλει πολιτικό πρόγραμμα και πολιτικές προτάσεις στην κοινωνία και στις συνεργασίες του μέλλοντος. Και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό παράγοντα στη διαμόρφωση του μελλοντικού και αναγκαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου.
ΕΡ.: Αυτή είναι η επόμενη ερώτηση που θέλω να σας κάνω. Επειδή και στην Ευρώπη γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να ανασυνταχθεί η Κεντροαριστερά, έχουμε το παράδειγμα των εκλογών στη Γαλλία, πώς βλέπετε το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ; Ένα κόμμα με έναν αρχηγό που θα προσπαθήσει να ανακτήσει τη θέση του στην αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικώντας κυβέρνηση ή ένα κόμμα το οποίο θα προσπαθήσει σε ενέργειες ενοποίησης ή συνεργασίας του χώρου της κεντροαριστεράς;
Κ.Π.: Κοιτάξτε, νομίζω, με δεδομένο το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον της ενίσχυσης ακροδεξιάς, της ισχυροποίησης της Δεξιάς και της απομείωσης της πολιτικής παρουσίας και δυναμικής των κομμάτων από το προοδευτικό Κέντρο και αριστερότερα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει και πρέπει και είναι και μέρος πλέον της πολιτικής απόφασης του προηγούμενου συνεδρίου, να υπάρξει ως ένας ισχυρός πόλος διαμόρφωσης ενός τέτοιου προοδευτικού δημοκρατικού χώρου. Η άποψή μου είναι και νομίζω η άποψη των περισσοτέρων και όχι μόνο εντός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ότι οφείλουν τα κόμματα που θα συνεργαστούν σε ένα τέτοιο μέτωπο να διατηρήσουν την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία τους. Και εγώ θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνει. Έτσι έγινε και η αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ως ένας ενιαίος συνασπισμός κομμάτων και τάσεων και πολιτικών χώρων και αργότερα, σχεδόν μετά από μία δεκαετία, αυτή η διαδικασία ενοποιήθηκε σε ένα νέο κόμμα. Άρα είναι βιαστικές κινήσεις να διαμορφώσουμε νέα κόμματα, αυτοκαταργώντας τις ήδη πολιτικές οντότητες που υπάρχουν. Οφείλουμε με προγραμματικό λόγο και όχι σε δοκιμαστικό σωλήνα, να δούμε τις δυνατότητες σύγκλισης ενός τέτοιου ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, διατηρώντας τα κόμματα την αυτοτέλειά τους, ισχυροποιώντας το ρόλο τους. Και ίσως η ζωή δείξει ότι αν αυτό αποδώσει καρπούς, θα μπορέσει πλέον να μετασχηματιστεί και σε έναν νέο πολιτικό χώρο. Αλλά αυτό είναι κάτι, κατά τη γνώμη μου, που αφορά το μέλλον. Το παρόν αφορά την ανάγκη αυτή που σας είπα πριν.
ΕΡ.: Ένα τελευταίο έχει να κάνει με τις εκλογές που έρχονται ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ακουστεί ήδη αρκετά ονόματα. Κάποιοι έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι. Κάποιοι ακούγονται ως υποψήφιοι. Κατά τη γνώμη σας, ποιος θα μπορούσε να ήταν ο ιδανικός αυτή τη στιγμή επόμενος επικεφαλής του κόμματός σας; Και αν θεωρείτε πως στο βάθος υπάρχει περίπτωση μιας επανόδου του Αλέξη Τσίπρα;
Κ.Π.: Θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας, διατηρώντας το δικό του πολιτικό κεφάλαιο, δεν νομίζω ότι μπορεί να παίξει το ρόλο σε αυτή τη φάση ηγούμενος μιας τέτοιας διαδικασίας στο νέο, μικρότερο και διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτόν που παραιτήθηκε πριν ένα χρόνο. Άρα νομίζω ότι θα ήταν μια λάθος επιλογή και δεν νομίζω ότι την έχει στο μυαλό του.
Από κει και πέρα, για τη δημοκρατία οι πολλές επιλογές είναι θεμιτές. Όμως εγώ θέλω να πω ότι παρόλο ότι είναι θεμιτές, ταυτόχρονα υπάρχει και πολύς χώρος για να καταθέσει ο καθένας το δικό του “εγώ” σε αυτή την ιστορία. Οφείλει ο καθένας να δει το πολιτικό του μπόι, την πολιτική του εμβέλεια και κυρίως την πολιτική αναγκαιότητα στον χώρο και η πολιτική αναγκαιότητα στον χώρο είναι η πολιτική ενοποίηση του χώρου. Και με αυτή την έννοια νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει μια υποχώρηση σε αυτή την κατάσταση και να μπουν άνθρωποι μπροστά που μπορεί να εκτιμήσουν ότι θα λειτουργήσουν ενωτικά, συνθετικά, υπερβατικά και λυτρωτικά για τον χώρο. Εγώ δεν θα πω ποιος μπορεί να είναι αυτός. Για έναν πολύ απλό λόγο. Θυμάστε και στις εκλογές τις προηγούμενες για την ηγεσία του κόμματος δεν πήρα θέση, παρότι είχα ξεκάθαρη άποψη και ο στενός μου κύκλος, οι φίλοι μου, ήξεραν τι θα κάνω. Δεν είχα μυστική την επιλογή μου, όμως θεωρώ ότι τα δημόσια πρόσωπα που μπορεί με μία δήλωσή τους στο δημόσιο λόγο να επηρεάσουν συμπεριφορές και εκλογικές επιλογές, οφείλουν να είναι σιωπηλά. Και διαφωνούσα με όσους βουλευτές και κεντρικά στελέχη επέλεγαν. Εγώ είμαι με τον Κασσελάκη, εγώ με την Αχτσιόγλου, εγώ με τον Παππά. Δεν επέλεξα ποτέ να την πω δημόσια γιατί επηρεάζω και όταν επηρεάζω αργότερα μπορεί να δημιουργήσω και αυλική σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο. Γιατί αν εγώ πω ότι για παράδειγμα ο καλύτερος θα ήταν ο Φάμελλος, λέω ένα όνομα τυχαία και αύριο βγει ο Φάμελλος προφανώς θα είμαι άνθρωπος στην Κέρκυρα και θα είμαι η αυλή του στην Κέρκυρα. Άρα καλό είναι να μην διαμορφώνουμε τέτοιες δορυφορικές σχέσεις στον χώρο και να αφήσουμε τα μέλη και τους φίλους ανεπηρέαστους να κάνουν την δική τους επιλογή με τα δικά τους κριτήρια.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΑΚΑΒΙΤΣΑΣ
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
“Ο βασικός πυλώνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος απέναντι στο πρόβλημα ‘Στέφανος Κασσελάκης’”
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε δίνη γεγονότων που καθημερινά δοκίμαζαν την ενότητα του κόμματος, υποστηρίζει το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και πρώην διοικητής του Νοσοκομείου, Φοίβος Κακαβίτσας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Corfupress.com, υποστηρίζει ότι η συνεχής αναζήτηση εσωτερικών “εχθρών” αποτέλεσε στρατηγική του πρώην προέδρου ως τρόπος πολιτικής επιβίωσης του, την ώρα που ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς πρέπει να βασίζεται στη συντροφικότητα, στη συνεργασία και στη συλλογική λήψη αποφάσεων.
EΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Κακαβίτσα, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαίες. Κατά την γνώμη σας ήταν απαραίτητο να φτάσουμε μέχρι εδώ ή θα μπορούσε να υπάρξει άλλη διευθέτηση στους προηγούμενους μήνες, είτε στο ζήτημα της αρχηγίας είτε στο ζήτημα της ομαλής λειτουργίας και των σχέσεων μεταξύ των στελεχών του κόμματος;
ΦΟΙΒΟΣ ΚΑΚΑΒΙΤΣΑΣ: Τους προηγούμενους μήνες σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει κάπου αλλού, γιατί μιλάμε για γεγονότα που εξελίσσονταν καθημερινά, ειδικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σίγουρα αυτό που θα μπορούσε να έχει γίνει από τη στιγμή που προέκυψε έντονη αμφισβήτηση τον τελευταίο μήνα στο πρόσωπο του πρώην προέδρου, θα ήταν ο ίδιος που τόσο πολύ επικαλούνταν στο παρελθόν τη λαϊκή βάση, χωρίς να χρειαστεί να λαβώσει το κόμμα με διαδικασίες μομφής, να είχε προστρέξει από μόνος του σε αυτήν.
Προφανώς αυτό δεν έγινε όχι γιατί ξαφνικά τον κόσμο που είχε καλέσει πριν από έξι μήνες στο συνέδριο τον σεβάστηκε και δεν ήθελε να τον κουράσει, αλλά γιατί απλά προφανώς εκτίμησε ότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα για εύκολη επανεκλογή. Έτσι για ένα τερτίπι του προέδρου, αντί από μόνος του να οδηγήσει σε μια λύση την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγηθήκαμε σε πρόταση μομφής. Οδηγηθήκαμε σε κόντρες. Και όχι μόνο αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διαδικασίας ήταν ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος τορπίλισε τη συνέχεια της διαδικασίας με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς προς ανθρώπους που θεωρούμαστε σύντροφοι. Και κάτι που προφανώς μένει πίσω και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία αυτή καθαυτή, αλλά με την εξέλιξη του κόμματος στη συνέχεια, το επόμενο χρονικό διάστημα.
ΕΡ: Υποστηρικτές πάντως του κ. Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι από την πρώτη μέρα της εκλογής του έχει δεχθεί έναν πολύ μεγάλο πόλεμο εντός του κόμματος. Κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν του επέτρεψε και να προχωρήσει σε πολιτικές κινήσεις. Συμφωνείτε με μια τέτοια εκτίμηση;
Φ.Κ.: Κοιτάξτε, όπως ξέρετε, ήμουν από αυτούς που στήριξαν τον Πρόεδρο στην εκλογή του. Ο ίδιος, από τους λίγους εδώ στην Κέρκυρα, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή. Θεωρώ πως ναι. Στην αρχή προφανώς υπήρξε ένας πόλεμος από στελέχη που στη συνέχεια διαχώρισαν τη θέση τους και έφυγαν προς τη Νέα Αριστερά. Από κει και πέρα όμως, η διαδικασία σε ένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να εξελίσσεται με το να καρατομείς ουσιαστικά όποιον έχει διαφορετική άποψη από σένα.
Δηλαδή, πρώτο παράδειγμα ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας, που λοιδορήθηκε για τη σχέση την επαγγελματική του με το κόμμα και εκδιώχθηκε από το κόμμα. Λες και είχε ανάγκη ο Διονύσης Τεμπονέρας, ένας πολύ γνωστός εργατολόγος το αν θα πάρει 1.000 ευρώ ή όχι για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Αντίστοιχα έγινε στη συνέχεια με τον Γιώργο τον Τσίπρα. Αντίστοιχα στη συνέχεια λοιδορήθηκαν και άλλα στελέχη. Να μιλήσω για τον Θύμιο τον Γεωργακόπουλο που ήταν υπεύθυνος οικονομικών, ο οποίος έχει θητεύσει στις μεγαλύτερες εταιρείες που μπορεί να υπάρξουν στην Ελλάδα. Δηλαδή μιλάμε για στελέχη που πρόσφεραν στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε απλά ως καρέκλες και ως μισθοδοτούμενους. Από κει και πέρα,στη συνέχεια έγινε επίθεση. Δηλαδή αντί να δούμε ότι αυτό το πράγμα σταματάει, βρίσκαμε πάντα κάποιον νέο εσωτερικό εχθρό. Όχι εμείς. Έβρισκε ο πρόεδρος κάποιο νέο εσωτερικό εχθρό για να μπορεί, θεωρώ εγώ, να επιβιώνει. Έφτασε στο σημείο να λοιδορήσει ακόμα και τον πρώην πρόεδρο τον Αλέξη τον Τσίπρα. Έφτασε να καρατομήσει τον Γιώργο τον Τσίπρα, έφτασε να καρατομήσει τον Φάμελλο λίγες μέρες πριν την Κεντρική Επιτροπή. Έναν άνθρωπο που σαν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας δεν είχε δημιουργήσει ένταση με κανέναν και πάντα ακολουθούσε πιστά το πρόγραμμα. Δηλαδή μιλάμε για μία συνεχή καρατόμηση όποιου είχε άλλη άποψη, ενάντια στην άποψη του Προέδρου. Και αυτό, όπως ξέρετε, δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι μια διαδικασία που ακριβώς αντίθετα από την ερώτηση που μου βάλατε, αντί να έχει συνέχεια εχθρούς, δεν ήθελε να έχει διαφορετική άποψη μέσα στο κόμμα. Και ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς πρέπει να βασίζεται στη συντροφικότητα, στη συνεργασία και στη συλλογική λήψη αποφάσεων.
ΕΡ.: Υπάρχουν ευθύνες και στην άλλη πλευρά, δηλαδή τους ανθρώπους οι οποίοι ασκούσαν κριτική ή αντιπολιτεύοταν τον Στέφανο Κασσελάκη εντός του κόμματος, όπως ο τελευταίος υποστηρίζει. Υπάρχουν ευθύνες δηλαδή εκτός της πλευράς Κασσελάκη και στην άλλη πλευρά.
Φ.Κ.: Κοιτάξτε, ξαναλέω ότι σε ένα δημοκρατικό κόμμα ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψή του. Αυτή η άποψη κρίνεται, κρίνεται από τα στελέχη, κρίνεται καταρχήν μέσα στις ομάδες μελών, κρίνεται στις νομαρχιακές επιτροπές. Κρίνεται παντού. Όταν φτάνουμε στο σημείο να έχεις διώξει το μισό κόμμα και αναφέρομαι περισσότερο στον Χρήστο Σπίρτζη που η μεγάλη αντίδραση είναι ότι έβγαινε συνέχεια στις τηλεοράσεις και μιλούσε και μπορεί ίσως σε κάποια σημεία να ξεπέρασε κάποια επίπεδα αλλά από κει και πέρα δεν μπορείς επειδή ένα στέλεχος ή δύο βγήκαν και μίλησαν σε ένα κανάλι δημόσια, για τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στο κόμμα και τα έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος, να γενικεύεται αυτό το πράγμα και να μιλάμε για αντιπολίτευση.
Να θυμίσω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά στο παρελθόν ο Αλέξης ο Τσίπρας είχε περάσει πολύ χειρότερα, με πολύ περισσότερες επιθέσεις από κανάλια, με πολύ περισσότερες επιθέσεις στο εσωτερικό. Όμως επιβίωσε διακυβέρνησε και φτάσαμε όπου φτάσαμε με την πρώτη φορά αριστερά.
ΕΡ.:Τώρα, την επομένη του συνεδρίου, θεωρείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσει να πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ εφεξής ενωμένος. Ή είστε κι εσείς της άποψης, όπως αρκετά στελέχη, ότι μία ακόμα διάσπαση είναι αναπόφευκτη;
Φ.Κ.: Όχι. Κάθε άλλο. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο βασικός πυλώνας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή είναι ενωμένος απέναντι σε ένα πρόβλημα που λέγεται Στέφανος Κασσελάκης. Σε αυτή τη λογική δεν βλέπω καμία διάσπαση. Το αν ο πρώην πρόεδρος θα αποφασίσει είτε να μην κατέβει στις εκλογές, είτε αν κατέβει και χάσει να φύγει ή να μη φύγει, είτε τέλος πάντων οτιδήποτε και κάνει, εγώ προσωπικά πιστεύω κατ αρχήν ότι θα έχει πολύ μικρή αποδοχή. Κατά τη γνώμη μου πολύ λίγος κόσμος θα πάει να τον ψηφίσει στις εκλογές, αν κατέβει. Δηλαδή θα είναι ζήτημα αν θα μπει στον δεύτερο γύρο. Και από κει και πέρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα στον δεύτερο γύρο να εκλεγεί. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ακόμα και αυτοί που αυτή τη στιγμή τον στηρίζουν και φάνηκε κάτι τέτοιο και στην Πολιτική Γραμματεία αργά ή γρήγορα θα τον αποχαιρετίσουν, γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ιστορικά κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΡ.: Υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει σύμπνοια μεταξύ των υποστηρικτών Κασσελάκη και των αντιθέτων με τον απερχόμενο πρόεδρο την επόμενη μέρα;
Φ.Κ.: Αυτό εξαρτάται από το ίδιο το κλίμα που ο ίδιος ο Πρόεδρος διαχειρίζεται. Δηλαδή, ακούσαμε άποψη γραπτή που μιλάει για πραξικόπημα και πριν από λίγες μέρες για κουκουλοφόρους. Ο κουκουλοφόρος είναι μία έννοια για την αριστερά αρκετά πονεμένη σε εισαγωγικά να την πω έτσι.
Μιλάμε για τους δοσίλογους της κατοχής. Αυτοί ήταν οι κουκουλοφόροι. Δηλαδή αν αποφεύγουμε τέτοιες εκφράσεις και δεν τορπιλίζουμε το κλίμα, η διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί πάρα πολύ καλά.
ΕΡ.: Θεωρείται ότι είναι θετικό ότι ακόμα και στελέχη που είναι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη απέφυγαν να υιοθετήσουν τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς. Τουλάχιστον την πλειονότητά τους.
Φ.Κ.: Να το δούμε γιατί δεν έχει νόημα από τη μία πλευρά να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, κι από την άλλη να μιλάς περιφραστικά για απονενοημένες κεντρικές επιτροπές, και αναφέρομαι ρητά και στον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να σας πω κάτι; Μας θίγει και προσωπικά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως και ο Στέφανος ο Κασσελάκης, εκλέχθηκε από 150.000 άτομα, έτσι και εμείς ένα χρόνο νωρίτερα, από 150.000 άτομα εκλέχθηκαμε. Και δεν αλλάζει κάτι στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα σε αυτή τη λογική πρέπει όλοι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους αν θέλουν πραγματικά την επόμενη μέρα να μπορούμε να μιλάμε για έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ένα ΣΥΡΙΖΑ που ο ένας θα πληγώνει τον άλλον. Αυτό πρέπει να είναι προφανές από όλους και τουλάχιστον από την πλευρά όσων βρεθήκαμε ενάντια στο Κασσελάκη τέτοιους χαρακτηρισμούς δεν αποδώσαμε. Μπορεί να μιλήσαμε για το χαρακτήρα, αλλά όχι για πολιτικά χαρακτηριστικά.
ΕΡ.: Τώρα μια τελευταία ερώτηση. Με βάση τα όσα μέχρι στιγμής ακούγονται για τις υποψηφιότητες, εσείς ποια θα θεωρούσατε πως θα ήταν η ιδανική για να αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ;
Φ.Κ.: Εγώ θεωρώ ότι οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα πέραν του Στέφανου Κασσελάκη αυτή τη στιγμή είναι καλή. Δηλαδή θα μας βγάλει από το τέλμα. Επειδή δεν έχουν καταλήξει ακόμα οι υποψηφιότητες, σίγουρα η υποψηφιότητα του Φάμελλου και του Πολάκη είναι πάρα πολύ ελκυστικές, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα περίμενα και από τον Διονύση τον Τεμπονέρα να κατέβει υποψήφιος. Ωστόσο, μέχρι να ακούσουμε οριστικά τα άτομα που θα θελήσουν να κατέβουν να περιμένουμε γιατί μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη κρίση
ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ