Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα για το ποσοστό των ψηφοφόρων που θέλει σύγκλιση κεντροαριστεράς.
Ηχηρό «ναι» λένε οι πολίτες στη σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis την οποία παρουσίασε ο διευθυντής της εταιρίας Στράτος Φαναράς στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 69% τω ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς σε ενιαίο σχήμα έναντι του 27% που εκτιμούν ότι πρέπει να συνεχίσουν τα υφιστάμενα σχήματα.
Έχε ιδιαίτερη σημασία ότι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό εκείνων που θέλουν το ενιαίο σχήμα φτάνει το 83%. Αξιοσημείωτο είναι ότι «ναι» στην κεντροαριστερή ενότητα λέει και το 75 % των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.
Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις με βάση την ιδεολογική αυτό-τοποθέτηση, θετικό στο ενιαίο κεντροαριστερό σχήμα είναι το 73% των αριστερών, το 78% των κεντροαριστερών και το 81% των κεντρώων. Δηλαδή ο κόσμος του προοδευτικού χώρου δίνει συντριπτικά ποσοστά υποστήριξης στη σύγκλιση και την ενότητα.
Με βάση τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, οι πιο θετικές στο ενιαίο κεντροαριστερό σχήμα είναι οι δυναμικές ηλικίες των 24-35 (75%) και των 35-44 (73%).
Η αποτίμηση του αποτελέσματος
Η έρευνα της Metron Analysis καταγράφει επίσης το πώς εκτιμούν οι πολίτες τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Το 57% θεωρεί το ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θέτει ζήτημα σταθερότητας για την κυβέρνηση έναντι του 42% που έχει την αντίθετη άποψη.
Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα ποιες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί στη χώρα μας. Το 45% θεωρεί το ενισχύθηκε η Άκρα Δεξιά, το 25% η Δεξιά, το 11% το Κέντρο και το 9% η
Αριστερά. Δηλαδή τα αφηγήματα περί νίκης είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες…
Σαφές το μήνυμα
Σε ό,τι αφορά τον προοδευτικό χώρο, τα ποσοστά υπέρ της σύγκλισης είναι τόσο μεγάλα που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Το ερώτημα είναι αν οι κομματικές ηγεσίες μπορούν να ακούσουν το σαφές μήνυμα των ψηφοφόρων τους ή θα επικρατήσουν οι προσωπικές στρατηγικές.