Ομιλία επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Στέφανος Γκίκας, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του Σχεδίου Νόμου στην Επιτροπή.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε αρχικά στις τροποποιήσεις που έγιναν στο επίδομα Ειδικών Αποστολών και Πλεύσιμων του Στόλου, συμφωνώντας ότι κινούνται προς την θετική κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο επεσήμανε ότι αυτό έλειπε από την έννομη τάξη της χώρας μας, καθώς έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς, χωρίς ωστόσο να έχουμε καταφέρει να διαθέτουμε μια ισχυρή εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία που θα υπηρετεί τις ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Αντιθέτως, η Τουρκία εξάγει πάνω από 5 δις σε εξοπλισμούς και καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εγχώρια Αμυντική της Βιομηχανία.
Συνέχισε λέγοντας πως η αρχή γίνεται με τη δημιουργία του νεοσύστατου Κέντρου Ανάπτυξης της Καινοτομίας με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία λειτουργίας του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, συνέχισε ο κ. Γκίκας, οι επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων θα αποτελούν την πρόταση προς το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, το οποίο με τη σειρά του θα διοχετεύει αυτές τις ανάγκες προς το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, όπως για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, στις Στρατιωτικές Σχολές ή σε Ερευνητικά Κέντρα, π. χ. ο Δημόκριτος, αλλά και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την έρευνα και καινοτομία, προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιχειρησιακή απαίτηση και να υπάρξει τελικά ένα χρήσιμο αποτέλεσμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Όπως είπε ο κ. Γκίκας, η γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη γειτονιά μας, μας επιβάλλει να επισπεύσουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το έχει καταφέρει αυτό τα τελευταία 5 χρόνια, με την υλοποίηση 160 εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνεχώς επικαιροποιούνται.
Επιπλέον, συνέχισε ο Βουλευτής, αποτελεί σωστή πρόνοια η δημιουργία του Κοινού Σώματος Πληροφορικής, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις νέες μορφές πολέμου, το ψηφιακό περιβάλλον που τείνει να επικρατήσει, τις νέες τεχνολογίες και τις απειλές από τον Κυβερνοχώρο.
Γίνεται επίσης πράξη, η αναβάθμιση των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη δυνατότητα παροχής διδακτορικών, κάτι που το αναμέναμε, πρόσθεσε ο κ. Γκίκας.
Κλείνοντας ο κ. Γκίκας, συνεχάρη τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Δένδια και τον Υφυπουργό, Γιάννη Κεφαλογιάννη, αλλά και όλο το Επιτελείο που εργάστηκε γι’ αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε ο κ. Γκίκας, θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση, δίνοντας τη δυνατότητα στην εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία να αποδώσει καρπούς σε κρίσιμους τομείς επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.