Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα με τρόπο σοβαρό και συντονισμένο.
Ειδικότερα, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», το οποίο, όπως είπε, θωρακίζει τη χώρα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και ξεπερνά τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας τις υποδομές και τον τεχνικό εξοπλισμό, ενώ ενσωματώνει νέες τεχνολογίες & καινοτομίες, στη μάχη για την πρόληψη, καταστολή & αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.
Εν συνεχεία, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «anti-nero», του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, με το οποίο διανοίγονται νέες αντιπυρικές ζώνες, γίνονται καθαρισμοί δασών, παρέχεται ειδική προστασία κρίσιμων εδαφικών οικοσυστημάτων και κρίσιμων υποδομών, ενώ εκπονούνται αντιπυρικά σχέδια για κρίσιμα οικοσυστήματα.
Ο κ. Γκίκας ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου, καθώς μέσω του εν λόγω προγράμματος, καθαρίστηκε έπειτα από 60 χρόνια το δάσος του Μον Ρεπό στην πόλη της Κέρκυρας.
Συνεχίζοντας, ο κ. Γκίκας, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στο ποσοστό που της αναλογεί. Ανέφερε μεταξύ άλλων, τη μείωση των εκπομπών αερίου κατά 43%, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα κατά 90%, ενώ πρόσθεσε πως έχουν προσδιοριστεί επιπλέον 21 δράσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την προστασία της υγείας των Θαλασσών.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Γκίκας έκανε αναφορά στη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων και με πολυμερή εκπροσώπηση, θα έχει τον εποπτικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γκίκας ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει, στο ποσοστό που αναλογεί στο Υπουργείο, τα έργα ύδρευσης της Κέρκυρας τα οποία εκκρεμούν.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη δυνατότητα σύμπραξης των Δασικών Συνεταιρισμών με ιδιωτικές επιχειρήσεις για τον καθαρισμό των δασών από την συσσωρευμένη βιομάζα και την ενεργειακή της αξιοποίηση, πάντα υπό την εποπτεία της Δασικής Υπηρεσίας.
Τόνισε δε, ότι θα επωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην αυθαίρετη δόμηση, η οποία, όπως είπε, για πολλές δεκαετίες αποτελούσε συνώνυμο του πελατειακού Κράτους και της παρανομίας. Τώρα ανέφερε, γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο να μπει ένα τέλος στην ανομία, κατεδαφίζοντας κατά προτεραιότητα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα.
Κλείνοντας, ο Βουλευτής είπε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, καθώς γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν κακώς κείμενα δεκαετιών.