Συνάντηση με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Γιώργο Νούνεση, είχε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η έρευνα και η καινοτομία στον αμυντικό τομέα, καθώς και τα μείζονα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται στον Δημόκριτο.
Αρχικά, ο κ. Γκίκας συνεχάρη τον κ. Νούνεση διότι εξελέγη το καλοκαίρι Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για θέματα αναδυόμενων και ρηξικέλευθων τεχνολογιών.
Ο κ. Νούνεσης ενημέρωσε τον κ. Γκίκα για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης, ένα πεδίο στο οποίο αυτή τη στιγμή εργάζονται, μόνο στον Δημόκριτο, 350 ερευνητές.
Επίσης αναφέρθηκε και στα μεγάλα ερευνητικά έργα που έχουν ανατεθεί στον Δημόκριτο από το European Defence Fund.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Νούνεσης, ο Δημόκριτος έχει επιλεγεί από το ΝΑΤΟ ως ένας από τους εννέα «επιχειρηματικούς επιταχυντές» της Ευρώπης για την ενίσχυση της αμυντικής καινοτομίας.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Δημόκριτου ενημέρωσε τον κ. Γκίκα σχετικά με τα προγράμματα Τεχνολογίας Υδρογόνου για την ηλεκτροκίνηση και των Κβαντικών Υπολογιστών, επισημαίνοντας πως ο Δημόκριτος δημιούργησε το πρώτο Ινστιτούτο Κβαντικών Υπολογιστών στη χώρα.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γκίκας δήλωσε:
«Ευχαριστώ πολύ τον αγαπητό Πρόεδρο του Δημόκριτου για την πλήρη ενημέρωση που μου παρείχε στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου ως Αντιπροέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Δημόκριτος θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΚ) το οποίο έχει αναγγελθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια για τη δημιουργία Αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας στην Αμυντική Βιομηχανία προς όφελος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο κ. Νούνεσης, ένας διαπρεπής επιστήμονας που έχει τιμηθεί για τη δουλειά του, είναι Κερκυραίος.
Του εύχομαι να συνεχίσει να παράγει σημαντικά αποτελέσματα μέσα από το καίριο επιστημονικό και συντονιστικό του έργο και θα προτείνω να προσκληθεί στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για να μας ενημερώσει για τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά προγράμματα αμυντικής υφής.»