Διατηρείται ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την ύδρευση της Κέρκυρας αλλά μετατίθεται για μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Κέρκυρας και υφυπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ Κέρκυρας.
Επίσης ο Υφυπουργός δήλωσε ότι στην προηγούμενη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, πριν δύο εβδομάδες, με αντικείμενο την λειψυδρία σε όλη τη χώρα αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν πρώτα οι υπάρχουσες υποδομές, όπως παλιές δεξαμενές, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια κλπ. Σε ότι μας αφορά, με βάση αυτή την απόφαση, ο κος Γκίκας δήλωσε ότι το δικό του Υπουργείο εξετάζει το θέμα της προμήθειας ταχυδιυλιστηρίου για την ενεργοποίηση της λιμνοδεξαμενής Μοσχόπουλου.
Ανακοίνωσε, επίσης ότι η μονάδα αφαλάτωσης που θα στείλει στη Νότια Κέρκυρα το Υπουργείο του αναμένεται να τοποθετηθεί μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο και πιθανότατα θα λειτουργήσει εντός της εβδομάδος. Η μονάδα θα τοποθετηθεί στο λιμάνι της Λευκίμμης και θα τροφοδοτήσει τη γύρω περιοχή. Είναι “χιλιάρα”, όπως εξήγησε, μεγαλύτερη από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί ενώ δήλωσε ότι θα μείνει και για την επόμενη χρονιά.
Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό η οποία θα γίνει μετά τη ΔΕΘ θα καθορίσει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Γκίκα, αν θα μείνουμε στον υπάρχοντα σχεδιασμό ή αν θα τροποποιηθεί.
Στην Κέρκυρα θα έρθει και ο ΓΓ Νησιωτικής πολιτικής κος Κουτουλάκης, μαζί με τον υφυπουργό, προκειμένου να εξετάσουν επι τόπου τόσο τα απαιτούμενα έργα στη λιμνοδεξαμενή Μοσχόπουλου όσο και στα Διαπόντια “για σημειακές παρεμβάσεις” όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το υπέρογκο χρέος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ, όπως είπε, φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία για διακανονισμό δεδομένου ότι το ΔΣ της ΔΕΗ δεν συμφωνεί με την κατατεθειμένη πρόταση διακανονισμού που έγινε από την πλευρά της ΔΙΑΔΕΥΑΚ (και προβλέπει προκαταβολή 1 εκ και 100 δόσεις). Η αντιπρόταση της ΔΕΗ ζητά ως προκαταβολή τα μισά (από το χρέος των 20 περίπου εκ ) και στη συνέχεια δόσεις. Κυβερνητική παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει διότι η ΔΕΗ είναι ιδιωτική πλέον αλλά η κυβερνητική προσπάθεια στοχεύει στο να εξαιρεθούν από την απόφαση της ΔΕΗ να μην δίνει νέες παροχές ηλεκτρικού, μερικές σημαντικές γεωτρήσεις που θα δώσουν περισσότερο νερό στο δίκτυο, όπως αυτή του κτήματος Μερλιν.