«Πρόκειται για ένα Ιστορικό Νομοσχέδιο που μας Φέρνει πιο Κοντά στην Ευρώπη των Προηγμένων Κρατών» λέει ο βουλευτής της ΝΔ.
Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ξεκινώντας ο κ. Γκίκας την Ομιλία του, αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επέκταση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και κατά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και είπε πως είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες για να εντάξουμε αυτή την διαδικασία στην εκλογική μας νομοθεσία.
Συνέχισε λέγοντας, πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί συνέχεια άλλων νομοσχεδίων που έφερε η Κυβέρνηση, τόσο κατά την προηγούμενη θητεία της όσο και κατά την τωρινή. Για παράδειγμα, ο Ν. 4648/2019, με τον οποίο ρυθμίστηκε η διαδικασία συμμετοχής των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της Επικράτειας, αλλά κατά την ημέρα της εκλογής βρίσκονται στο εξωτερικό και εν συνεχεία, ο Ν. 5044/2023 με τον οποίο ήρθησαν οι νομικοί περιορισμοί που αφορούσαν στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των ψηφοφόρων του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση διευκολύνει ακόμα περισσότερο το εκλογικό σώμα, εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας, δίνοντάς του τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου.
Ο κ. Γκίκας χαρακτήρισε ιστορική αυτήν τη μεταρρύθμιση, καθώς όπως είπε, απλοποιείται η πρόσβαση στο εκλογικό δικαίωμα, ομάδων συμπολιτών μας, που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα προσέρχονταν στην κάλπη, όπως για παράδειγμα, οι εποχικά εργαζόμενοι, οι φοιτητές, τα Άτομα με Αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο κ. Γκίκας συνέχισε λέγοντας, πως το να διευκολύνονται όλες οι παραπάνω ομάδες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, συνεπάγεται και μεγαλύτερη συμμετοχή των εκλογέων, άρα και καλύτερη αντιμετώπιση της αποχής, η οποία έχει εξελιχθεί σε μάστιγα στις μέρες μας. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνονται οι πολίτες να ψηφίσουν, να εκφράσουν την επιλογή τους κι έτσι είναι ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό το εκλογικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Γκίκας, η νομιμότητα και η εγκυρότητα της διαδικασίας διασφαλίζεται από τη συμμετοχή των δικαστικών αρχών και περαιτέρω, υπάρχει η δυνατότητα να ορίζονται αντιπρόσωποι από τα ανακηρυχθέντα κόμματα, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να παρίστανται και να παρακολουθούν τη διαδικασία, εξαλείφοντας τυχόν υπόνοιες περί του μη αδιάβλητου της διαδικασίας.
Ο κ. Γκίκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ευνοϊκές για τα άτομα με αναπηρία ρυθμίσεις, που αφορούν στην υποχρεωτικότητα της διερμηνείας όλων των συναφών με την προεκλογική διαδικασία εκδηλώσεων στη νοηματική γλώσσα και τη χρήση υποτιτλισμού, στη δημιουργία μητρώου καταστημάτων ψηφοφορίας και εκλογικών τμημάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα και θα είναι εύκολα προσβάσιμα από τα άτομα με αναπηρία και στην πρόβλεψη για παρουσία και δεύτερου γραμματέα όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι άτομο με αναπηρία.
Μάλιστα όπως είπε, η πλήρης συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία και τον δημόσιο βίο τοποθετείται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης.
Κλείνοντας, ο κ. Γκίκας είπε πως πρόκειται για ένα ιστορικό νομοσχέδιο που μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη των προηγμένων κρατών.