– Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες μετά το τέλος των εκλογών. Τα πως, πότε, με ποιους και γιατί των νέων οργάνων της Ευρώπης – Τί είναι το Ευρωκοινοβούλιο, πως μας επηρεάζει και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να ψηφίσουμε – Τρίζει η καρέκλα της φον ντερ Λάιεν, ψάχνει ψήφους στα θολά νερά (και) των ακροδεξιών!
Η Ελλάδα και πολλές ακόμα χώρες της Ε.Ε. προσέρχονται σήμερα στις κάλπες (σε ορισμένες χώρες η ψηφοφορία έγινε την Πέμπτη, την Παρασκευή ή το Σάββατο) προκειμένου οι πολίτες να εκλέξουν τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, εμμέσως, το νέο πρόεδρο της Κομισιόν!
Η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ευρωβουλευτών εντοπίζεται στη Γερμανία, που εκπροσωπείται από 96. Ο μικρότερος αριθμός είναι στα νησιωτικά κράτη της ΕΕ, Κύπρο και Μάλτα αλλά και στο Λουξεμβούργο. Αμφότερα τα τρία κράτη εκλέγουν 6 ευρωβουλευτές. Συνολικά σε 27 χώρες της Ένωσης δικαίωμα ψήφου έχουν 360 εκατομμύρια πολίτες.
Δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα έχουν οι πολίτες που έχουν γεννηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2007. Με επιστολική ψήφο έχουν επιλέξει -εντός και εκτός της επικράτειας- να κάνουν χρήση του εκλογικού δικαιώματός τους, 202.556 εκλογείς. Παράλληλα στην ιστοσελίδα mpp.ypes.gov.gr μπορεί ο καθένας να εντοπίσει το εκλογικό κέντρο που ψηφίζει, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα και της μητέρας του και το έτος γέννησής του.
Η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια των εκλογών γίνεται με ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας ή με την ψηφιακή ταυτότητα.
Η σκληρή μάχη της επόμενης μέρας
Σκληρή μάχη αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επομένη των ευρωεκλογών.
Μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις 17 Ioυνίου στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση και να συζητήσουν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, αν τελικά η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η υποψήφια του ΕΛΚ (πρώτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως όλα δείχνουν), θα παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής για μια δεύτερη θητεία ή αν κάποιος άλλος θα πρέπει να την αντικαταστήσει. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώτη συζήτηση θα παίξουν οι συμμαχίες των πολιτικών ομάδων που θα διαμορφωθούν εντός της Ευρωβουλής την επομένη των ευρωεκλογών. Κάθε πολιτική οικογένεια, έχοντας καταμετρημένες τις ψήφους της (δεξιά, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί), θα διαπραγματευτεί για όλα τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.
Παζάρι
Η συναίνεση στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Επιτροπής δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση – πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει παράλληλα να διαπραγματευτούν για όλα τα κορυφαία πόστα της Ε.Ε. (Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρόεδρος Κοινοβουλίου, Ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής). Σε αυτό το “παζάρι” που θα εκτυλιχθεί σε πρώτη φάση στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27-28ης Ιουνίου, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές , οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί θα ζητήσουν το δικό τους μερίδιο. Στην επιλογή των προσώπων θα πρέπει να τηρηθεί μια ισορροπία πολιτική, γεωγραφική και φύλου.
Στο 65% του πληθυσμού
Με βάση τη Συνθήκη της Ε.Ε., ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. 55% των χωρών και 65% του πληθυσμού) και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να τον εγκρίνει με μυστική ψηφοφορία. Για την έγκριση του νέου Προέδρου της Επιτροπής από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτείται απλή πλειοψηφία, τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.
Τρίζει η καρέκλα της Ούρσουλα
Το 2019 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη από το ΕΚ με μόλις 9 ψήφους πάνω από την οριακή πλειοψηφία, χάρη στην στήριξη του ΕΛΚ, των Φιλελευθέρων (Renew) και των Σοσιαλιστών. Είχε κερδίσει αρκετές ψήφους κι από το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας.
Αυτή τη φορά η φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτά τα δύο κόμματα, μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν από την Επιτροπή για παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί να βασιστεί ούτε σε όλους τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα τη στηρίξουν αν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία με την ακροδεξιά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕCR) και συγκεκριμένα με το κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Ούτε στην καθολική υποστήριξη των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, του ίδιου του κόμματός της, δεν μπορεί να βασιστεί η κ. Φον ντερ Λάιεν. Οι Γάλλοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ για παράδειγμα, οι “Republicains” δεν θα την υποστηρίξουν, όπως έκαναν και στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι. Αμφίβολη είναι η ψήφος και των ευρωβουλευτών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας που ανήκουν στο ίδιο κόμμα.
Ψάχνει ψήφους στα θολά νερά (και) των ακροδεξιών!
Τούτων δοθέντων, η φον ντερ Λάιεν είναι αναγκασμένη να αναζητήσει συμμαχίες με κόμματα έξω από το μεγάλο συνασπισμό των τριών πολιτικών ομάδων (δεξιοί, σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) που ήταν και η “μηχανή” της τελευταίας νομοθετικής περιόδου. Ο συνασπισμός αυτός, ναι μεν θα παραμένει πλειοψηφικός στη νέα Ευρωβουλή, με περίπου 390-402 έδρες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά θα είναι δίχως αμφιβολία αποδυναμωμένος λόγω της προβλεπόμενης ανόδου των κομμάτων της ριζοσπαστικής δεξιάς, των εθνικιστών και των ευρωσκεπτικιστών.
Η μεγαλύτερη χώρα υπό την ηγεσία του ΕΛΚ είναι η Πολωνία και γι’ αυτό θα εναπόκειται στον πρωθυπουργό της, τον Ντόναλντ Τουσκ, να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη μετεκλογική Σύνοδο Κορυφής στις 17 Ιουνίου, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Για κανένα λόγο στον κόσμο, αν επιβεβαιωθεί ως πρώτο κόμμα, το ΕΛΚ δεν θα αποκηρύξει την ηγεσία της Κομισιόν”, εγγυάται υψηλόβαθμη κομματική πηγή. “Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος – συνεχίζει – δεν θα είχε την υποστήριξή μας στη Βουλή. Και χωρίς το ΕΛΚ δεν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία”. Αν λοιπόν η επιλογή Φον ντερ Λάιεν δεν προχωρήσει, το ΕΛΚ θα πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις. Σε περίπτωση που ούτε και αυτές δεν προχωρήσουν, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, υπερκομματικός και με “τεχνοκρατικό προφίλ”, είναι μία από τις εναλλακτικές που αναφέρονται για την ηγεσία της Επιτροπής.
Με πληροφορίες από:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΡΤ
Capital.gr
Efsyn.gr
Ieidiseis.gr
Protothema.gr
Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες
Τα γεγονότα που θα δώσουν μετά το άνοιγμα της κάλπης τα νέα ευρωπαϊκά οργανα
Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι το προοίμιο μιας πλήρους αναδιάταξης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024.
Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.
– 10 Ιουνίου
Σχηματισμός των πολιτικών ομάδων και των ηγεσιών τους
– 17 Ιουνίου
Άτυπη Σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ (Πρόεδρο της Επιτροπής, του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής).
– 27-28 Ιουνίου
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για το διορισμό προσώπων στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.
– 16-19 Ιουλίου
Συνεδριάζει η πρώτη Ολομέλεια της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οι 720 νεοεκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν τον/την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Αντιπροέδρους, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
– 22-25 Ιουλίου
Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι κοινοβουλευτικές επιτροπές.
– 16-19 Σεπτεμβρίου – Εκλογή Προέδρου Επιτροπής (με ερωτηματικό)
Η ημερομηνία αυτή δεν είναι επιβεβαιωμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι (Renew) θέλουν να προγραμματίσουν την ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της ολομέλειας 16-19 Ιουλίου, αντί να περιμένουν την Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.
– Οκτώβριος, Νοέμβριος
Ακροάσεις των 26 Επιτρόπων που έχει προτείνει το κάθε κράτος μέλος.
– 1η Δεκεμβρίου
Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
– 16-19 Δεκεμβρίου
Παρουσίαση του Σώματος των Επιτρόπων
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, European Union
Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Είναι το μόνο σώμα της ΕΕ που είναι απευθείας εκλεγμένο από τον λαό. Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 μέλη, τους ευρωβουλευτές, που εκπροσωπούν σχεδόν 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Οι ευρωβουλευτές εργάζονται εκ μέρους σας, συζητώντας, σχηματίζοντας και ψηφίζοντας νόμους για κεντρικά ζητήματα της καθημερινότητας.
Μαζί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας έως την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια.
Οι ευρωβουλευτές θέτουν στο επίκεντρο σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα και υποστηρίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και κράτος δικαίου.
Το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα. Εκλέγει επίσης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της και τους κρατά υπόλογους.
Τι θα συμβεί μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές
Οι ευρωπαϊκές εκλογές στις 6-9 Ιουνίου 2024 ανοίγουν το επόμενο κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκλεγέντες βουλευτές της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα σειρά σημαντικών αποφάσεων σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ακόμη, θα συνεχίσουν το έργο του Κοινοβουλίου επί νομοθετικών προτάσεων που εκκρεμούν και θα διασφαλίσουν τον δημοκρατικό έλεγχο και την εποπτεία επί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργάνων της ΕΕ.
Η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας τους ΕΚ της νέας νομοθετικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου, στο Στρασβούργο. Νωρίτερα, οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές θα σχηματίσουν πολιτικές ομάδες με βάση τον πολιτικό τους προσανατολισμό.
Στο μεταξύ, οι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν να εξετάζουν και να τροποποιούν νομοθετικές προτάσεις, να ελέγχουν το έργο άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και να συζητούν επίκαιρα ζητήματα.
«Αγριεμένη» η ακροδεξιά «Ομάδα των Χούλιγκαν»
Η ψηφοφορία στις ευρωπαϊκές εκλογές: Περισσότερες ή λιγότερες οι πολιτικές ομάδες μετά τις εκλογές; Τι θα γίνει με την ακροδεξιά; Οι πρωτεργάτες της φέρονται να απολαμβάνουν ήδη τον άτυπο τίτλο τους ως «Ομάδα των Χούλιγκαν»
Σύμφωνα με το έγκυρο διαδικτυακό περιοδικό Politico, η απόφαση της Λεπέν να απαιτήσει να διαγραφεί από την ID η γερμανική AfD, που -ειρήσθω εν παρόδω- αναμένεται να εξασφαλίσει έως και 17 έδρες, μπορεί να έχει μια άλλη, παράπλευρη, συνέπεια: τη συγκρότηση μιας ακόμα ακροδεξιάς ευρωομάδας, της πλέον ακραίας από τις τρεις!
«Η ιδέα μιας υπερομάδας είναι πάντα στο πρόγραμμά μας» επιβεβαίωσε μιλώντας στον ιστότοπο ο βέλγος ευρωβουλευτής του Vlaams Belang και πρόεδρος της ID, Γκέρολφ Ανεμανς. Είναι, ακριβώς, η ιδέα που πρότεινε εμμέσως πλην σαφώς η Λεπέν στη Μελόνι μετά την εκδίωξη της AfD από την ID.
Η Λέγκα και το (αδέσμευτο σήμερα) Fidesz του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν φέρονται πρόθυμα για κάτι τέτοιο, το πολωνικό PiS ωστόσο φέρεται να αντιδρά, ενώ η Τζόρτζια Μελόνι κρατά καλά κρυμμένα τα χαρτιά της, απολαμβάνοντας παράλληλα και το κόρτε που της κάνουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος και υποψήφια επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, και το κόμμα της, το ΕΛΚ.
Πλειοψηφία!!!
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι κι από τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα είναι αθροιστικά αυτοί των ακροδεξιών σχηματισμών που αναμένεται να μπουν στην Ευρωβουλή μετά τις εκλογές, εκτιμά το δημοσίευμα του Politico αναλύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Από το Poll of Polls του Politico προκύπτει πως αν γίνονταν τώρα οι ευρωεκλογές το ΕΛΚ θα εξασφάλιζε 170 έδρες, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της ακροδεξιάς 144 έδρες αθροιστικά. Παράλληλα όμως οι προβλέψεις για τις έδρες των υπόλοιπων ακροδεξιών σχηματισμών είναι οι εξής: Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 16 έδρες, Fidesz (του Βίκτορ Όρμπαν) 10 έδρες, Reconquête 5 έδρες, Konfederacja (Πολωνία) 6 έδρες και Revival (Βουλγαρία) 3 έδρες. Αν προσθέσει κανείς όλες αυτές τις έδρες στα δεξιά του ΕΛΚ προκύπτει ότι το άθροισμα τους φτάνει τις 184 έδρες.
Σύμπραξη Λεπέν – Μελόνι;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν πλέον οι συζητήσεις και οι επαφές μεταξύ των ηγετών της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, όπως είναι το πολιτικό φλερτ μεταξύ της Μαρίν Λεπέν και της Τζόρτζια Μελόνι. Τα κόμματα των δύο σιδηρών κυριών της ακροδεξιάς της Ευρώπης είναι τα μεγαλύτερα εθνικά κόμματα στους ευρωπαϊκούς σχηματισμούς που συμμετέχουν δηλαδή στο ID και στο ECR αντίστοιχα. Σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο των πιθανών μετεκλογικών διαδικασιών στους κόλπους της ογκώδους πλέον ακροδεξιάς πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρείται η πρόσφατη ρήξη ανάμεσα στην Λεπέν και στην ηγεσία του AfD, ενώ ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει είναι αν τελικά το Fidesz του Όρμπαν θα πάρει μια θέση στο ECR.
Οι πολιτικές ομάδες
Οι ευρωβουλευτές δεν καταλαμβάνουν τις έδρες τους στην ολομέλεια με βάση την εθνικότητά τους. Οι περισσότεροι εντάσσονται σε πολιτικές ομάδες με τις οποίες έχουν κοινές πολιτικές αξίες και στόχους. Οι πολιτικές ομάδες θα συγκροτηθούν τις εβδομάδες αμέσως μετά τις εκλογές.
Μια πολιτική ομάδα για να συσταθεί πρέπει να έχει τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από επτά χώρες της ΕΕ. Τα μέλη του ΕΚ δεν μπορούν να ανήκουν σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξουν να μην ενταχθούν σε καμία πολιτική ομάδα και να συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου ως «μη εγγεγραμμένοι». Νέες ομάδες μπορεί να ανακοινωθούν σε οποιοδήποτε στιγμή της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Την περίοδο 2019-2024 συστάθηκαν επτά πολιτικές ομάδες.
Με πληροφορίες από:
Politico.com
tanea.gr
Efsyn.gr
Documento.gr
ot.gr
Ft.com
Η ψήφος μας είναι σημαντική!
Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον κόσμο. Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 ευρωβουλευτές που σας εκπροσωπούν. Αφού εκλεγούν, κατατάσσονται σε πολιτικές ομάδες με βάση τις κοινές πεποιθήσεις.
Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με την ευκαιρία των ευρωπαϊκών εκλογών.
Είναι μια μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορούμε όλοι να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πάντα σημαντικό να ψηφίζουμε, σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας για θέματα που μας αφορούν όλους.
Ίσως είναι εύκολο να ξεχνάμε πόσο επηρεαζόμαστε από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους που μας επηρεάζουν όλους: μεγάλες χώρες και μικρές κοινότητες, ισχυρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο.
Η νομοθεσία της ΕΕ εστιάζει σε θέματα που είναι σημαντικά για όλους μας: το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομία, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα. Στις μέρες μας, κάθε σημαντικό εθνικό θέμα έχει επίσης μια ευρωπαϊκή διάσταση.
Η ψήφος σου θα καθορίσει ποιοι ευρωβουλευτές θα σε εκπροσωπούν γράφοντας νέους κανόνες, αλλά και θα επηρεάσει την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αποφάσεις αυτές θα διαμορφώσουν την καθημερινή ζωή τη δική σου και όλων μας.
Σε έναν ολοένα πιο σύνθετο, ασταθή και διασυνδεδεμένο κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία μόνη της. Η αντιμετώπιση των πολυάριθμων προκλήσεων με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι δεν είναι αμελητέο καθήκον —ψηφίζοντας, μπορείς να επηρεάσεις προς ποια κατεύθυνση θα γίνει αυτό.
Η δημοκρατία δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Είναι συλλογικό επίτευγμα το οποίο πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε.
Η δημοκρατία ξεκινά από τους πολίτες: δίνουμε το έναυσμα ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται επηρεάζουν τη ζωή μας. Εάν δεν συμμετάσχουμε, δεν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας από τη μία, ενώ από την άλλη και η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία αποδυναμώνεται και οι αξίες της χάνουν το νόημά τους.
Όσο περισσότεροι ψηφίζουμε, τόσο περισσότερη δύναμη έχουμε ως δημοκρατία.
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο