Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης σε τηλεδιάσκεψη που είχε για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ζήτησε από τους αστυνομικούς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.
Ευρεία τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με Αστυνομικούς απ’ όλη την χώρα, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον απόηχο της γυναικοκτονίας της άτυχης 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων που χειρίστηκε με προφανείς αστοχίες την υπόθεση.
Στην ευρεία αυτή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν περίπου 2.500 αστυνομικοί και συγκεκριμένα διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων και Διευθύνσεων όλη της χώρας και όλων των αρμόδιων γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, παρουσία της φυσικής ηγεσίας του Σώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε πλέον για κάθε καταγγελία να αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη», είναι η οδηγία που δόθηκε.
Τέσσερις οι βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
Στην ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής».