Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από την ζωή η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.
Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε το 1944 στα Βαλιμίτικα Αιγίου και σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.
Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και εξελέγη για πρώτη φορά βουλεύτρια το 1981.
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στα Βαλιμίτικα Αιγίου.
Το έργο της Βάσως Παπανδρέου
Από τις διάφορες θέσεις στις οποίες βρέθηκε, η Βάσω Παπανδρέου έδωσε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε τη μητρότητα, εμπέδωσε στην ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με αναπηρίες.
Προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, ο διεθνής Τύπος, έφτασε να την αποκαλέσει “Καρυάτιδα της Δημοκρατίας” και “Σιδηρά Κυρία”.
Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και έπαιξε ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία.
Με πρωτοβουλία της Βάσως Παπανδρέου κατοχυρώθηκε νομοθετικά η συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.
Ως Ευρωπαία Επίτροπος είχε συγκρουστεί με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως με την Μάργκαρετ Θάτσερ την εποχή της παντοκρατορίας της “Σιδηράς Κυρίας”.
Μάλιστα, το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Η σταδιοδρομία της Βάσως Παπανδρέου
Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985)
Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986)
Αναπληρώτρια υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987)
Αναπληρώτρια υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989)
Επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993)
Υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001)
Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004)
IN MEMORIAM ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ υπήρξε μια πολύ δραστήρια και αποτελεσματική Υπουργός των Κυβερνήσεων ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Αυτό δε Το λέγω ‘’μετά λόγου γνώσεως’’,όπως γράφω παρακάτω.
Η μακρόχρονη υπηρεσία μου στο Πολεμικό Ναυτικό και εδικότερα στο Γενικό Επιτελείο στη Διεύθυνση Εξοπλισμών και στη Διεύθυνση Συστημάτων Σκάφους με έφερε σε τυχαία επαφή με την εκλιπούσα από την οποία έβγαλα αυτό το συμπέρασμα.
Ήταν το 1985 ή 1986 όταν ως Υπουργός ή Υφυπουργός Βιομηχανίας η Β. Παπανδρέου επικέφθηκε το ΓΕΕΘΑ για να ανακοινώσει τις προθέσεις της και να ενημερωθεί για τη δυνατότητα να αναθέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις-και κυρίως το Ναυτικό-κατάλληλα εξοπλιστικά προγράμματα σε ελληνικά Ναυπηγεία (βλ. Σκαραμαγκά.Ελευσίνα,Αυλίδα,κ.λπ.) που κινδύνευαν να κλείσουν.
Ο Αρχηγός του Ναυτικού μου ανέθεσε να εκπροσωπήσω το ΓΕΝ στη συνάντηση -πράγμα, που βέβαια έπραξα – για να τον ενημερώσω για τις θέσεις της Υπουργού και αν είχα την ευκαιρία να φέρω σε γνώση της ένα μικρό πρόγραμμα ναυπήγησης βοηθητικών πλοιων που για ΜΕΡΙΚΆ χρόνια προσπαθούσαμε ένα-ένα να πραγματοποιήσουμε αλλά δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση.
Το Αμφιθέατρο του ΓΕΕΘΑ ήταν κατάμεστο από Ανώτατους Αξιωματικούς και των τριών όπλων εγώ δε – αν και ήδη Πλοίαρχος – ήμουν προφανώς , ο νεώτερος σε βαθμό και έτσι κάθισα δίπλα στην είσοδο.
Όταν η Υπουργός τελείωσε τη παρουσία της και έφευγε από την αίθυυσα μόλις πέρασε από κοντά μου σηκώθηκα της συστήθηκα και της είπα ότι εκεί μέσα ο μόνος Ναυπηγός ήμουν εγώ και ότι το Ναυτικό έχει σχεδόν έτοιμο ένα μικρό ναυπηγικό πρόγραμμα και τη ρώτησα ‘’Κυρία Υπουργέ να βγάλουμε τα μολύβια μας να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε;’’ Η απάντηση ήταν άμεση. Ναι κ. Στεφανίδη και αύριο στείλτε στο Γραφείο μου μια κοστολογημένη περίληψη να προχωρήσουμε’’
Την άλλη μέρα γύρω στις 11.00 η Γραμματεία μου μου περνάει ένα τηλέφώνημα: ‘’Παρακαλώ;
-‘’Παπανδρέου’’.
-‘’Γεια σου Σούλα, πως είσαι’’;
-‘’Ποια Σουλα Κ. Στεφανίδη; Η Υπουργός είμαι. Που είναι το Πρόγραμμα που μου είπατε’’;
-‘’Κατ΄αρχάς συγγνώμη για το γεια σου Σούλα. Κατά σύμπτωση λείπει σε άδεια εγκυμοσύνης η γραμματέας μου Σούλα Παπανδρέου και νόμισα πως ήταν αυτή. Όσο για το πρόγραμμα μόλις το έχω κυκλοφορήσει ως εσωτερικό χειρόγραφο για υπογραφή του Κλάδου Επιχειρήσων και της Ηγεσίας και πιστεύω αύριο θα μπορώ να σας το στείλω’’
-¨Όχι αύριο κ. Στεφανίδη,Σήμερα! Βγάλτε ένα φωτοαντίγραφο και στέλνω τον οδηγό μου να το πάρει και ας είναι και ανυπόγραφο’’
‘Ετσι και έγινε.
Την επομένη ημέρα με επισκέφθηκε στο ΓΕΝ εκ μέρους της ανώτερο στέλεχος της Τραπέζης Πειραιώς να συζητήσουμε το τρόπο χρηματοδότησης με περίπου 15-16 εκατομμύρια δολλάρια (στη πορεία αυξήθηκε κατά μερικά εκατομμύρια ακομη).
Το Πρόγραμμα ονομάσαμε ‘’Ταχύρρυθμο Πρόγραμμα’’ το οποίο με τη σημαντική βοήθεια του τότε Πλωτάρχη Σ. Πλατή ολοκληρώσαμε υπό τη διευθυνσή μου στα επόμενα 4 χρόνια με την εξ ολοκλήρου ναυπήγηση σε ελληνικά Ναυπηγεία :
-Δύο Περιπολικών/Κανονιοφόρων Ανοικτής Θαλάσσης τ. OSPREY (Σκαραμαγκά)
-Μίας Πλωτής Δεξαμενής Ανυψωτικής ικανότητος 6000 tons (Ελευσίνα)
– Ενός πετρελαιοφόρου Στόλου (Ελευσίνα)
– Τεσσάρων αυτοκινούμενων φορτηγίδων για τους Ναυστάθμους (Ελευσίνα και Ναύσταθμοι Σαλαμίνας και Κρήτης
– Ενός υδροφόρου Πλοίου ανεφοδιασμού Στόλου. (Αυλίδα)
Και ΟΛΑ ΑΥΤΑ χάριν της αστραπιαίας ενέργειας αυτής της ΑΞΙΑΣ Υπουργού με την οποία συνεργάστηκα αθροιστικά μόνο για 4-5 λεπτά, που όμως ήταν εξ αποτελέσματος αρκετά για να εκτιμήσω τις ικανότητές της.
Αιωνία η Μνήμη της