Τελειώνει η προθεσμία για όσους επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στον ΑΣΕΠ για τις θέσεις των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων.
Όπως έκανε γνωστό χθες ο ΑΣΕΠ, για τις θέσεις των διοικητών και υποδιοικητών των 7 ΥΠΕ της χώρας έγιναν συνολικά 229 αιτήσεις, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και για τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων που συνολικά είναι 152 θέσεις…
«Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη 7 θέσεων διοικητών και 14 θέσεων διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) του υπουργείου Υγείας, με τετραετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται, υποβλήθηκαν συνολικά 229 αιτήσεις.
Σήμερα στις 14:00 εξάλλου λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη 152 θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων των Υγειονομικών Περιφερειών στο πλαίσιο της οποίας είχαν υποβληθεί έως νωρίς χθες συνολικά 527 αιτήσεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Πηγές του iEidiseis βεβαιώνουν ότι όσες εβδομάδες κι αν χρειαστούν για να επιλεγούν και να διοριστούν οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία της χώρας, θα παραμείνουν οι προηγούμενοι, ακόμα κι αν λήξει ή έληξε η θητεία τους. Αυτό συμβαίνει παρά την πρόβλεψη στο νόμο για ανάληψη ευθύνης διοίκησης (το ενδιάμεσο διάστημα) από το διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του εκάστοτε νοσοκομείου -που είναι ένας εκ των διευθυντών κλινικών του νοσοκομείου-. Κρίνεται όμως, και ορθά, ότι είναι προτιμότερο να παραμείνουν ως έχουν οι διοικήσεις ώστε να μην υπάρξουν κενά και προβλήματα.
Η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Καθώς οι ΔΥΠΕάρχες (διοικητές των ΥΠΕ) συμμετέχουν στη διαδικασία κρίσης των διοικητών, πρέπει πρώτα να αντικατασταθούν αυτοί και μετά να γίνει η διαδικασία διορισμού των διοικητών των νοσοκομείων. Για το λόγο αυτό προηγήθηκε και κατά μία εβδομάδα η δική τους προκήρυξη.
Φέτος η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ διασφαλίζει, τουλάχιστον κατά τα όσα υπόσχεται η κυβέρνηση, την επιλογή πιο κατάλληλων προσώπων, με τυπικά προσόντα κωδικοποιημένα και κριτήρια που διασφαλίζονται από πολλαπλές φάσεις κατά την επιλογή των προσώπων.
Να θυμίσουμε ότι στα χρόνια ύπαρξής του, το πολύπαθο ΕΣΥ, έχει στις διοικήσεις τους από γυμναστές και φυσικοθεραπευτές, ως άτομα χωρίς καν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, στρατιωτικούς εν αποστρατεία, πολιτευτές που δεν κατάφεραν να εκλεγούν και πρέπει να «τακτοποιηθούν» και άλλους με άσχετα προσόντα και μεταπτυχιακά. Το αποτέλεσμα είναι, μέχρι να εγκλιματιστούν οι άνθρωποι αυτοί στη δαιδαλώδη δημόσια διοίκηση, τα οικονομικά της Υγείας και τις πολυσύνθετες ανάγκες των νοσοκομείων, να χάνεται χρόνος, χρήμα και άλλη μία ευκαιρία για βελτίωση της δημόσιας Υγείας.