Είναι και το πρώτο έτος που οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα υπερβούν το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου.
Η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη στον κόσμο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, ενώ οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του 2025, όπως δήλωσαν την περασμένη Δευτέρα (9/12) επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, τα στοιχεία από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ε.Ε. έρχονται δύο εβδομάδες αφότου οι συνομιλίες για το κλίμα στο πλαίσιο του ΟΗΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα πακέτο που οι φτωχότερες χώρες κατήγγειλαν ως ανεπαρκές για να καλύψει το ιλιγγιώδες κόστος των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.
Η C3S δήλωσε ότι τα δεδομένα από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο επιβεβαίωσαν ότι το 2024 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και το πρώτο κατά το οποίο οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα υπερβούν τον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Το προηγούμενο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ήταν το 2023.
Ακραία καιρικά φαινόμενα σάρωσαν όλο τον κόσμο το 2024. Έτσι, ξηρασία έπληξε την Ιταλία και τη Νότια Αμερική, θανατηφόρες πλημμύρες σημειώθηκαν στο Νεπάλ, στο Σουδάν και στην Ευρώπη, καύσωνες καταγράφηκαν στο Μεξικό, στο Μάλι και στη Σαουδική Αραβία και καταστροφικούς κυκλώνες έγιναν στις ΗΠΑ.Επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα αποτυπώματα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής σε όλες αυτές τις καταστροφές. Ο περασμένος μήνας χαρακτηρίστηκε ως «ο δεύτερος θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί» μετά τον Νοέμβριο του 2023.
«Βρισκόμαστε ακόμη σε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για την παγκόσμια θερμοκρασία και αυτό είναι πιθανό να παραμείνει τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο Reuters ο ερευνητής του Copernicus για το κλίμα, Julien Nicolas.
Σε επίπεδο ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής. Η μείωση των εκπομπών στο μηδέν – όπως πολλές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να κάνουν τελικά – θα σταματήσει την επιδείνωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις αυτές, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται να φθάσουν φέτος σε επίπεδο ρεκόρ.
Επίσης, οι επιστήμονες παρακολουθούν αν το μετεωρολογικό πρότυπο «Λα Νίνια» – το ωκεάνιο φαινόμενο που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του «Ελ Νίνιο» ως μέρος του ευρύτερου κλίματος – θα μπορούσε να σχηματιστεί το 2025. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει για λίγο τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, αν και δεν θα σταματούσε τη μακροπρόθεσμη υποκείμενη τάση της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις εκπομπές.
«Αν και το 2025 μπορεί να είναι ελαφρώς ψυχρότερο από το 2024, αν αναπτυχθεί ένα φαινόμενο Λα Νίνια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι “ασφαλείς” ή “κανονικές”», δήλωσε η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στο Imperial College του Λονδίνου, προσθέτοντας: «Θα εξακολουθήσουμε να βιώνουμε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα επικίνδυνους καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές και τροπικούς κυκλώνες».