Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης επικεντρώνει τη δραστηριότητά του στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης σε ακτές και βυθούς.
Η θαλάσσια ρύπανση από απορρίμματα είναι ένα από τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής και το Ίδρυμα συμβάλλει στην επίλυσή του υλοποιώντας δικά του περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως το «Typhoon Project», ένα πρόγραμμα μοναδικό στη Μεσόγειο.
Ο «Τυφώνας», ένα πλοίο 72 μέτρων νορβηγικής κατασκευής, είναι το «όχημα» του προγράμματος που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, 365 μέρες τον χρόνο, καθαρίζοντας απρόσιτες ακτές. Η ομάδα του, αποτελούμενη από 35 άτομα μόνιμο προσωπικό, ξεκίνησε τη δράση της το 2019 και συνεχίζει απρόσκοπτα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τον Αύγουστο του 2023, ολοκλήρωσε τέσσερα χρόνια καθαρισμού σε όλες τις απρόσιτες παραλίες της νησιωτικής ακτογραμμής και μέρους της ηπειρωτικής χώρας, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2023 έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, σε έξι χρόνια δράσης, η ομάδα του «Τυφώνα» έχει καθαρίσει περισσότερες από 3.662 παραλίες, έχει καλύψει σχεδόν 810.000 μέτρα ακτογραμμής, και έχει απομακρύνει απορρίμματα βάρους 750 τόνων και πολλαπλάσιου όγκου, συγκεκριμένα περισσότερα από 43.000 κυβικά μέτρα.
Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου δράσης του, ο «Τυφώνας» ταξίδεψε για δεύτερη φορά στο Ιόνιο και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κέρκυρα, υλοποιώντας καθημερινά παράκτιους καθαρισμούς. Μέχρι σήμερα, σε 10 μέρες δράσης, η ομάδα του έχει καθαρίσει 14 ακτές, απομακρύνοντας περισσότερους από 4 τόνους απορριμμάτων, στην πλειονότητά τους πλαστικά (π.χ. κομμάτια φελιζόλ, μικρά πλαστικά κομμάτια, δίχτυα αλιείας και κομμάτια διχτυών). Ο «Τυφώνας» θα παραμείνει το επόμενο διάστημα στην Κέρκυρα, συμβάλλοντας στον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ακτών της.
Κάθε προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της ταυτότητας των νησιών είναι σημαντική. Για να πετύχει, ωστόσο, χρειάζονται ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες, συστηματική ενημέρωση και, φυσικά, τη συμμετοχή της κάθε τοπικής κοινότητας σε περιβαλλοντικές δράσεις, όπως αυτή του «Τυφώνα».