Η φυσική των σωματιδίων συναρπάζει τους επιστήμονες τα τελευταία πενήντα χρόνια και εξάπτει την φαντασία των αμύητων.
Εκεί όπου η επιστήμη μεταφράζεται σε κατανοητούς όρους για τους πολλούς έφτασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, προκειμένου να παρουσιάσει ένα ξεχωριστό επιστημονικό συνέδριο.
Από τον χώρο του Μον-Ρεπό, ο Γιώργος Ζουπάνος, καθηγητής στο ΕΜΠ, οργανωτής του συνεδρίου, εξηγεί πως πρόκειται για μια συνάντηση υψηλών απαιτήσεων, που ως διοργάνωση ξεκίνησε το 1981. Από το 2006 δημιουργήθηκε ένα ινστιτούτο που συνδέεται με το CERN, εκεί όπου ο κόσμος περιστρέφεται με τις ταχύτητες του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων.
Με επτά σχολεία τον χρόνο για την κοσμολογία και τους επιταχυντές, οι συμμετέχοντες, τουλάχιστον 600 φυσικοί επιστήμονες, συναντώνται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα, προσπαθώντας να εκλαϊκεύουν την γνώση για να είναι προσβάσιμη σε κάθε επίπεδο. Επί 25 χρόνια ερευνητές από όλο τον κόσμο μεταφέρουν τις γνώσεις τους από τα εργαστήρια όπου εργάζονται στον δημόσιο διάλογο.
Η Κβαντική Χρωμοδυναμική, η θεμελιώδης κβαντική θεωρία πεδίου περιγράφει τις ισχυρές αλληλεπιδράσεις εντός του Καθιερωμένου Μοντέλου.
CORFU 2024- Ξεκίνησε το επιστημονικό συνέδριο κοσμολογίας & φυσικής
Ωστόσο, το Καθιερωμένο Πρότυπο, που περιγράφει τις τρεις από τις τέσσερις γνωστές θεμελιώδεις δυνάμεις στο σύμπαν – ηλεκτρομαγνητικές, ασθενείς πυρηνικές και ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις – πλήν της βαρύτητας δεν έχει αποκαλύψει όλα τα μυστικά του. Ή μάλλον παραμένει μια ημιτελής θεωρία, αφού δεν κατάφερε να είναι συμβατό με την θεωρία της σχετικότητος. Όμως, υπάρχει και η Φυσική πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο.Κβαντομηχανικά φαινόμενα όπως οι ταλαντώσεις των νετρίνων, η ασυμετρία της αντι-ύλης με τα βαρυόνια και τα αντιβαρυόνια. Έννοιες και σωματίδια από έναν άλλο COSMO μα τόσο κοντινά που μας διαπερνούν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ένα πλήθος θεωριών, που δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να ξεχωρίσουν ή να οδηγήσουν σε μια θεωρία των πάντων. Εκεί όπου στρέφεται το ενδιαφέρον όλων τα τελευταία 40 χρόνια είναι το μποζόνιο ή σωματίδιο Higgs. Ωστόσο, η κοσμολογία γενικά, η βαρυογένεση, η λεπτογένεση, η φυσική των νετρίνων και το μέγα ζήτημα της φύσεως του 26% της σκοτεινής ύλης είναι κάποια από τα μυστήρια του σύμπαντος, στα οποία θα εστιάσουν οι επιστήμονες κατά την διάρκεια του συνεδρίου.
Το μέγα ζήτημα είναι ο ανταγωνισμός των Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων με την Κίνα, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία άπαντες προσδοκούν να είναι προς όφελος της ανθρωπότητας.