Το κλίμα και οι επιπτώσεις από την αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων συνθέτουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για το μέλλον της ανθρωπότητας, για το οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν επί δεκαετίες, ωστόσο, η αισιοδοξία πηγαίνει παράλληλα με την απαισιοδοξία σε σχέση με το μέλλον υπογράμμισε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διεθνής Πρωτοβουλία Ανασυνθέσεων Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας πάνω από τη Γη (ACRE) που λαμβάνει χώρα στον συνεδριακό χώρο του Mon Repos έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Τόσο ο κ. Ζερεφός (γ.γ. της Ακαδημίας Αθηνών, πανεπιστημιακός καθηγητής φυσικής και γεωλογίας, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατµοσφαίρας και Κλιµατολογίας της Ακαδηµίας Αθηνών) όσο και άλλοι σπουδαίοι επιστήμονες είναι προσκεκλημένοι του συνεδρίου αυτού: ο καθηγητής Rob Allan (επικεφαλής του διεθνούς ινστιτούτου ACRE – Atmospheric Circulation Reconstructions over the Earth), ο Δημοσθένης Ασημακόπουλος (ομότιμος καθηγητής της Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών) και η Δήμητρα Φουντά (διευθύντρια ερευνών Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Αστεροσκοπείου Αθηνών). Τους προσκεκλημένους παρουσίασε ο επικεφαλής του Θερινού Ινστιτούτου, καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Ζουπάνος.
Η πρώτη μετά covid
Το πρόγραμμα «Διεθνής Πρωτοβουλία Ανασυνθέσεων Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας πάνω από τη Γη» περιλαμβάνει συζητήσεις για τη διάσωση, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων από γραφεία και θαλάσσιες πηγές ενώ αυτή την εβδομάδα στηβν συνάντηση της Κέρκυρας, οι συμμετέχοντες εστιάζουν στη χρήση αυτού του υλικού για την κατανόηση μακροχρόνιων ξηρασιών και πλημμυρών. Είναι η πρώτη μας δια ζώσης συνάντηση από την περίοδο του COVID με την τελευταία να γίνεται στο Wilhelm έναν μόλις μήνα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας!
Χρ. Ζερεφός: Ο χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση είναι πολύ περιορισμένος
Χθες, πραγματοποιήθηκε εκλαϊκευτική ομιλία για το ευρύ κοινό από τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικό Εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή με αντικείμενο «καύσωνες, ξηρασία και πλημμύρες από το παρόν μέχρι το μέλλον στη Μεσόγειο και στη χώρα μας», στην αίθουσα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών στο Μουσείο Σολωμού.
«Σε σχέση με το πόσο όμορφη είναι η χώρα μας θα πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, γιατί είναι τόσο όμορφη που θλίβεσαι για αυτά που μπορεί να πάθει αν δεν προσαρμοστούμε και δεν προσέξουμε. Τα καμπανάκια κτύπησαν πέρυσι με τον Daniel, όπως και με τον Ιανό προς τριετίας. Μετά το 1987 ήρθαν στην χώρα οι μεγάλοι καύσωνες, ενώ στην Ευρώπη ήρθαν με καθυστέρηση το 2003. Αλλά όλους τους καύσωνες και τις καταιγίδες, τα βλέπουμε να συμβαίνουν τα τελευταία 30 χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία 5ετία», υπογράμμισε ο Χρ. Ζερεφός μιλώντας στην ΕΡΤ. «Κάθε χρόνο πάμε πιο ζεστά, με μεγαλύτερη αστάθεια πιο έντονα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται και η παιδεία είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα ως προς την συμπεριφορά για το τι σημαίνει το περιβάλλον και η επιβίωση σε νέες συνθήκες”.
Δυστυχώς ο χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση είναι πολύ περιορισμένος. Όπως επισημαίνει ο κ. Ζερεφός «θα είναι αναστρέψιμη έως το 2050. Μετά όλα τα μοντέλα θα αποκλίνουν από τις αποδεκτές λύσεις εντός λογικών ορίων».
Η συμφωνία των Παρισίων του 2016, ζητά μείωση κατά 80% στην χρήση των ορυκτών καυσίμων έως το 2030 και την αντικατάστασή τους με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, για την μείωση των εκπομπών αερίων και την σταθεροποίηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, εξηγεί ο Ακαδημαϊκός.
Όσον αφορά εναλλακτικές που έχουν σχέση με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ο κ. Ζερεφός αναφέρει μεν την επικινδυνότητα των υπαρχουσών, αλλά ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα θα λυθεί τα επόμενα χρόνια με την πυρηνική σύντηξη.