Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 2 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατικού κέντρου Κέρκυρας η εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κεντρικής Κέρκυρας με θέμα: “Σε τι σχολείο ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας;”
Σύμφωνα με το ενημερωτικό των διοργανωτών:
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, κ. Τράντο Λεωνίδα, σχετικά με το σκοπό της εκδήλωσης παρουσιάζοντας επίσης στοιχεία από την κτηριακή κατάσταση των σχολείων της Κέρκυρας (κάποια από αυτά αντλήθηκαν από έρευνα του ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ), το λόγο πήραν οι δύο εισηγήτριες της εκδήλωσης, η κυρία Βαλαβάνη, ως εκπρόσωπος της ΑΣΓΜΕ και η κα. Μαρκάτη εκ μέρους της Ένωσης Γονέων και ως μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Κέρκυρας.
Τόσο η κα. Βαλαβάνη όσο και η κα. Μαρκάκη αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι είναι σημαντικό εμείς οι ίδιοι οι γονείς να έχουμε διαμορφωμένη εικόνα για το πώς θέλουμε το σχολείο των παιδιών μας.
Η κα. Βαλαβάνη ανέφερε ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στη Παιδεία και σε επίπεδο εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού αλλά και σε επίπεδο υποδομών. Ότι το σχολείο είναι πολύ σοβαρός παράγοντας διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης αλλά και στοιχείο σεβασμού και φροντίδας της Πολιτείας στα παιδιά. Ότι η σχολική υποδομή, το μέγεθος του σχολείου, η αρχιτεκτονική του, δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα. Αφορά, τις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται η μαθησιακή, διαπαιδαγωγική διαδικασία.
Στη συνέχεια η κα. Μαρκάτη αναφέρθηκε λεπτομερώς, προσκομίζοντας στοιχεία, σε έρευνες και στατιστικές σχετικά με την έλλειψη ελέγχων για τη στατικότητα των σχολικών κτιρίων του νησιού και σχετικά με το κατά πόσο τα σχολεία στα οποία τα παιδιά μας περνούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους είναι ασφαλή για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Έγινε αναφορά επίσης, με προβολή εικόνων, στο πώς πρέπει να είναι ένα οργανωμένο και εξοπλισμένο, σύγχρονο σχολείο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών του 21ου αιώνα.
Τον λόγο πήρε και η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κα. Πρωτοψάλτη Ασπασία η οποία μετέφερε μία αντίστοιχη εικόνα για τις σχολικές μονάδες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και την ανησυχία των γονέων.
Οι δύο ομιλίες έδωσαν αφορμή για προβληματισμό στους παρευρισκόμενους γονείς και πολλοί από αυτούς εξέθεσαν τον προβληματισμό τους και τις απόψεις τους οδηγώντας σε μια γόνιμη συζήτηση.
Ευελπιστούμε η εκδήλωση αυτή να ήταν αφορμή για περαιτέρω δράσεις σχετικά με την κατάσταση των σχολικών κτιρίων στο νησί αλλά και αφορμή για διεκδίκηση ενός καλύτερου σχολείου γενικότερα σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά σωματεία.
Έχοντας ως στόχο την πραγματοποίηση και άλλων εκδηλώσεων μέσα στο επόμενο διάστημα, καλούμε τους γονείς να συμπορευτούν μαζί μας με ιδέες και προτάσεις ώστε να αναδειχθούν εκπαιδευτικά και όχι μόνο θέματα.