Την πρόθεση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας να προχωρήσει σε ενέργειες για αγορά του οικοπέδου του πάλαι ποτέ Εργοστασίου Δεσύλλα εξέφρασε ο δήμαρχος Στ. Πουλημένος μετά από ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης Κερκυραϊκή Συμμαχία, Γιώργου Καρύδη, βάζοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν βασικά με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας: Ο Δήμος μπορεί να το “παλέψει” μόνο αν αυτή βγει άγονη και πάλι…
Ο κ. Πουλημένος δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ότι θα συνεχίσει στο πλαίσιο της απόφασης του περασμένου Νοεμβρίου, επί της προηγούμενης θητείας, να στέκεται θετικά και να κάνει ενέργειες για την εξαγορά του πολύπαθου οικοπέδου 37 περίπου στρεμμάτων, για το οποίο η πρώτη δημοπρασία προ μερικών μηνών είχε βγει άκαρπη αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον στην τιμή εκκίνησης των 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Το απέρριψε η Μενδώνη
Όμως, μετά την άρνηση του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Λίνας Μενδώνη να αγοράσει το χώρο παρότι θεωρείται αρχαιολογικός, τόσο με νεώτερα διατηρητέα όσο και με αρχαιολογικά ευρήματα, η δυνατότητα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας είναι να “χτυπήσει” το ακίνητο βρίσκοντας τα χρήματα μέσω δανεισμού. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή (απολύτως ορατή και βιώσιμη οικονομικά), δεν έχει δια του νόμου δικαίωμα να συμμετάσχει σε διαγωνιστική διαδικασία αλλά μόνο να κάνει απευθείας αγορά!
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένει να τελειώσει η Β΄ φάση της δημοπρασίας και να… εύχεται να βγει και αυτή άγονη (η τιμή εκκίνησης θα είναι η ίδια).
Η διαδικασία του επαναληπτικού πλειστηριασμού έχει οριστεί για τις 29 Φεβρουαρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 8.237.000 ευρώ.
Το κώλυμα συμμετοχής σε πλειστηριασμό
Κατά τον κ. Πουλημένο, η πρόταση Καρύδη συναντά κώλυμα στο ότι υπάρχει απάντηση των αρμοδίων οργάνων από την προηγούμενη διαδικασία του περασμένου Νοεμβρίου, ότι δεν μπορεί ο Δήμος να συνάψει δάνειο για να συμμετάσχει σε πλειστηριασμό αλλά μπορεί να συνάψει δάνειο μόνο για απευθείας αγορά: “Υπάρχουν και τα σχετικά έγγραφα για τα οποία ενημερώθηκα σήμερα από την υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι στην τρέχουσα διαδικασία πλειστηριασμού, αφενός μεν δεν μπορούμε να έχουμε τα κεφάλαια και αφετέρου δεν νομιμοποιούμαστε να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για τη μετά τον πλειστηριασμό φάση, εφόσον και αυτός ο πλειστηριασμός αποβεί άγονος, να απευθυνθούμε στην τράπεζα και να διαπραγματευτούμε την απευθείας αγορά. Με πολλά επιχειρήματα τα οποία μπορούμε να επικαλεστούμε, μπορούμε να πάμε στη διαδικασία σύναψης δανείου για την απευθείας αγορά το οποίο θα αναφέρεται σε ποσόν κατώτερο αυτού”.
Εφικτό και βιώσιμο ένα δάνειο για την αγορά
Ο κ. Πουλημένος δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών του ενεργειών, ο Δήμος μπορεί να κάνει κρούση διερεύνησης και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και στις εμπορικές τράπεζες για τη δυνατότητα άντλησης ενός δανείου.
Μάλιστα, σε συνεργασία που είχε με την οικονομική υπηρεσία, διαπίστωσε ότι η δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου επιτρέπει να γίνει μια τέτοια αγορά μέσω δανείου, ακόμα περισσότερο με τη σύναψη μακροχρόνιου δανεισμού εικοσαετίας όπου θα είναι ιδιαίτερα εύκολη η αποπληρωμή.
Να γίνει τώρα η κρούση στην Τράπεζα
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρύδης επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να καρποφορήσει ο επαναληπτικός που θα γίνει στις 29 Φεβρουαρίου και να βρεθεί ο ιδιώτης να το πάρει και πρότεινε δύο ενέργειες για να αποσοβηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
- Η πρώτη είναι να αναλάβει ο Δήμαρχος μια πρωτοβουλία και να πάει αμέσως στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να ζητήσει να αναστείλει και αποσύρει τον πλειστηριασμό δηλώνοντας ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας ενδιαφέρεται να αγοράσει το ακίνητο. Ο Δήμος θα πληρώσει την προς τον ιδιώτη που προχωράει τον πλειστηριασμό οφειλή των 500 χιλιάδων για να σταματήσει η διαδικασία.
- Σαν δεύτερη ενέργεια, πρότεινε, έστω και αν είναι παράτυπο αφού ακόμη δεν έχουν εξευρεθεί τα χρήματα, να κάνει ο Δήμος δήλωση παρέμβασης στη διαδικασία του πλειστηριασμού ώστε να δημιουργήσει μία νομική εμπλοκή για να αποσοβηθεί ο πλειστηριασμός στις 29 Φεβρουαρίου: “Αλλά εκείνο που είναι κρίσιμο κύριε Δήμαρχε, θα πρέπει να κάνετε αυτή την παρέμβαση στην Τράπεζα Πειραιώς, ούτως ώστε να της πείτε αυτά που είπατε και σε εμάς και να της πείτε να ζητήσει να σταματήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού πριν είναι αργά”.
Νευραλγικό οικόπεδο, πρέπει να το αποκτήσουμε
Πάντως, ο Στ. Πουλημένος φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “ζεστός” για να προχωρήσουν διαδικασίες αγοράς, υπερθεματίζοντας μάλιστα με επιχειρήματα γιατί είναι κρίσιμο το να μπορέσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας να αποκτήσει το πάλαι ποτέ εργοστάσιο Δεσύλλα: “Είναι μια από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που καλείται να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο η αγορά της έκτασης σε νευραλγικό σημείο της ευρύτερης οικιστικής περιοχής της πόλης της Κέρκυρας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι υπόθεση που μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με την έκβασή της, τη ζωή του τόπου για δεκαετίες, ίσως και για αιώνες. Είναι ένας χώρος ο οποίος συνδέεται με την παλιά πόλη της Κέρκυρας, την ιστορική πόλη των ιστορικών χρόνων των κλασικών χρόνων. Αποδεδειγμένα αρχαιολογικός χώρος με τμήματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της νεότερης εποχής. Εγώ από θέση αρχής. Είμαι πάντα υπέρ της απόκτησης και στην πόλη και στην ύπαιθρο, ζωτικών χώρων όπου επιβάλλεται να έχουμε παρέμβαση, παρουσία και να αποκτήσουμε γιατί όχι εν τέλει και κυριότητα για τη ζωή του τόπου”.
Τι αναφέρει η έκθεση εκτίμησης του πλειστηριασμού
“Αφορά εργοστασιακό συγκρότημα επεξεργασίας, όταν λειτουργούσε, λίνου, ιούτης και καννάβεως, στο προάστιο Γαρίτσας περικλειόμενο από τις οδούς Μητροπολίτου Αθανασίου, Τριών Μαρτύρων, Δαίρπφελδ, παρόδων των οδών Θεόδωρου Δεσύλλα και Αλέξανδρου Δεσύλλα, που περιλαμβάνει οικοδομική έκταση 37.647 τ.μ. περίπου και 90 περίπου κτίρια εκ των οποίων τα 3 είναι εκτός της οικοδομικής έκτασης. Διαθέτει 9 πηγάδια για την υδροδότησή του αλλά υδροδοτείται και από το δίκτυο της πόλης της Κέρκυρας. Επίσης διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο μετά συστήματος καθαρισμού λυμάτων ως επίσης και υποσταθμό ΔΕΗ υψηλής τάσης. Εντός του ακινήτου υπάρχουν διάφορα οπωρόδεντρα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι και γενικώς δέντρα μεγάλης ηλικίας. Το συγκρότημα είναι σήμερα πλήρως εγκαταλελειμμένο, δεν λειτουργεί και δεν συντηρείται, ενώ όταν λειτουργούσε περιελάμβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ περίπου, όμως σήμερα τα περισσότερα κτίρια έχουν κατεδαφισθεί ή έχουν ερειπωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το ακίνητο βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο προάστιο Γαρίτσα στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι του Αλκίνοου.”
Το εργοστάσιο Δεσύλλα τους μάρανε……
Σχολεία σε κακή κατάσταση, το Μον Ρεπό σε αποδόμηση , Ύδρευση και αποχέτευση ουδέν σχόλιο….,
Καθαριότητα αστα να πάνε , χώροι στάθμευσης ανύπαρκτοι, ένα κάρο άλλα προβλήματα που ο δήμος ειναι αρμόδιος να επιλύσει και κατά τα άλλα να προλάβουμε να χτυπήσουμε την προσφορά μην τυχόν και το πάρει κάποιος άλλος….. 8,5 εκ. Ευρώ άραγε μας περισσεύουν ?
Κάποιοι μας κοροϊδεύουν…..