Την ομιλία «Ο αστέρας των Χριστουγέννων και η αστρονομική του ερμηνεία» θα παραδώσει η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού.
Οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου και η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο Αστέρας των Χριστουγέννων και η αστρονομική του ερμηνεία» με ομιλήτρια την Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, στο Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας, στο Σκριπερό.
Στο πλαίσιο της δράσης θα εξεταστούν οι πιθανές ερμηνείες του «Αστέρα των Χριστουγέννων», με αναφορές σε θέματα Παρατηρησιακής Αστρονομίας και με θεματικές ενότητες, όπως «Ποιο ουράνιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρήθηκε την εποχή της γέννησης του Ιησού και εντυπωσίασε τους παρατηρητές του ουρανού»; και «Θα μπορούσε να ήταν διάττοντας αστέρας, κομήτης, υπερκαινοφανής ή κάποιος πλανήτης στον ουρανό»;
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι εξερεύνησης του μουσείου μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της φόρμας https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScGEa8CeNs8QwmluvAhG5S-0fnWDiQvgA6454UmfTW9jvU2ww/viewform
Επισημαίνεται ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ως υπεύθυνη σε θέματα Επικοινωνίας της Επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Είναι Εθνική Συντονίστρια Διάχυσης της Αστρονομίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στην Ελλάδα. Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Έχει συνεργαστεί με το Centre d’étude des Environnements Terrestre et Planetaires στο Παρίσι, το Κέντρο Ηλιακής Φυσικής της NASA στο Goddard Space Flight Center, στις ΗΠΑ και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες στην Αθήνα και έχει φοιτήσει στην Σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιεί τον ήχο και την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και διδασκαλίας της Αστρονομίας. Συνεργάζεται με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε θέματα ηχοποίησης αστρονομικών δεδομένων. Παραδίδει διαλέξεις και αρθρογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της αστρονομίας και διαστημικής φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την ποίηση και την αστρονομία.