Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ναυτική ιστορική περιήγηση με θέμα «Οι 195 βομβαρδισμοί της Κέρκυρας την περίοδο 1940-44» από την ΙΕΠΤ, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελευταία από τις δώδεκα θεματικές περιηγήσεις που οργάνωσε και σχεδίασε η Ιόνιος Εταιρεία Πολιτισμού και Τουρισμού (ΙΕΠΤ), την περασμένη Παρασκευή 25/10/2024, η οποία ήταν αφιερωμένη στην 84η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στους 195 βομβαρδισμούς που υπέστη το νησί της Κέρκυρας από τις δυνάμεις του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τις δυνάμεις του Άξονα.
Συγκεκριμένα, με τη χρήση παραδοσιακής βάρκας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα καταγάλανα νερά του Ιονίου που «αγκαλιάζουν» το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Κέρκυρας, από το Βίδο μέχρι το Ποντικονήσι και να ενημερωθούν ταυτόχρονα για την ιστορία, τις θυσίες και το βαρύτατο τίμημα που πλήρωσε η Κέρκυρα κατά την περίοδο 1940-44.
Σύμφωνα με την ιστοριοδίφη και μελετήτρια Άννα Βαρότση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλεποχωρίου, η οποία είχε την επιμέλεια της ενημέρωσης των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα, το Νησί βορμβαδίστηκε 127 φορές από την ιταλική αεροπορία, 32 φορές από γερμανική και 36 από τις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις, με τραγικό απολογισμό την απώλεια περισσοτέρων από δύο χιλιάδων Κερκυραϊκών ψυχών και τον τραυματισμό άλλων τόσων. Παράλληλα σε σημαντικό βαθμό επλήγη και το κτιριακό απόθεμα της πόλης και του νησιού, αφήνοντας ανεπανόρθωτες ζημιές όπως η καταστροφή του παλαιού θεάτρου, της εβραϊκής συνοικίας, της Ανουντσιάτας κ.α.
Επρόκειτο για την τελευταία από μια σειρά δώδεκα ενημερωτικών περιηγήσεων πολιτιστικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού περιεχομένου, που πραγματοποιήθηκαν από την Ιόνιο Εταιρεία Πολιτισμού και Τουρισμού, με ελεύθερη και δωρεάν συμμετοχή για το κοινό, από τον περασμένο Ιούλιο ως τον Οκτώβριο του 2024.
Συνολικά, στις 12 θαλάσσιες περιηγήσεις συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Η γενικότερη ενέργεια αποτελεί μέρος των πολυθεματικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο τον σύγχρονο άνθρωπο, το δικαίωμα ελεύθερης και καθολικής προσβασιμότητας στο πολιτιστικό αγαθό, το δικαίωμα στην απρόσκοπτη κοινωνική προσβασιμότητα, το δικαίωμα διαβίωσης σε ένα φιλικό προς τον άνθρωπο περιβάλλον και το ανθρώπινο δικαίωμα στη διαφορετικότητα, υπό το πρίσμα του 1ου Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Festival), και υπό την εποπτεία αρωγή και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.