Δελτίο Τύπου του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, καθώς και με την καθυστέρηση του διορισμού διδάσκουσας του ΤΞΓΜΔ.
“Εκ μέρους της φοιτητικής κοινότητας του τμήματός μας αιτηθήκαμε στις 30 Νοεμβρίου 2023 την παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης αλλά και την ενεργοποίηση της Πρυτανικής Αρχής σε ό,τι αφορά την έλλειψη διδακτικού προσωπικού στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, κατάσταση η οποία προκαλεί γενικότερη δυσαρέσκεια και δεν μπορεί να συνεχιστεί δεδομένων των προβλημάτων που προκαλεί τόσο για τους υπόλοιπους διδάσκοντες και διδάσκουσες του Τμήματος όσο και για τους ίδιους τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και τα φοιτητά.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα δεν είναι πρωτόγνωρη στη φοιτητική κοινότητα, καθώς το μόνιμο διδακτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία του να βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Είναι γεγονός, όμως, ότι οι συμβάσεις αυτές καθυστερούν δραματικά, προκαλώντας άγχος και αγωνία όχι μόνο σε όσους κι όσες εμπλέκονται άμεσα, εργάζονται και βιοπορίζονται απ’ αυτές, αλλά και σε όλους εμάς που επιλέξαμε να επενδύσουμε το μέλλον μας στο τμήμα αυτό. Επιπλέον, η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται την ανάθεση μεγαλύτερου φόρτου εργασίας στον διδάσκοντα ή τη διδάσκουσα που καλείται να καλύψει αυτό το κενό, θέτοντας εμπόδια στο έργο του/της και οδηγώντας στην αναπόφευκτη μείωση της ποιότητας των σπουδών μας, για τις οποίες προσπαθούμε σκληρά και επιβαρυνόμαστε οικονομικά. Παρά, δηλαδή, τις υπέρογκες προσπάθειες της πλειονότητας των διδασκόντων και διδασκουσών του ΤΞΓΜΔ, που αντιμετωπίζουν το τμήμα σαν οικογένειά τους και μοχθούν γι’ αυτό, είναι οι εξωτερικές συνθήκες τόσο δυσμενείς που σταδιακά εξαντλούν τη διδακτική και φοιτητική κοινότητα. Η ανάθεση περισσότερων ωρών από όσες ορίζει ο νόμος ή η εργασία αμισθί δεν λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως, το υπερτονίζει.
Παρόλο που η κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω δεν αποτελεί νέο δεδομένο, με μεγάλη δυσαρέσκεια και λύπη βλέπουμε ότι αντί να δρα το Πανεπιστήμιο προς εύρεση λύσεων και καλυτέρευση των συνθηκών για ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, επιδεινώνει το πρόβλημα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απαράδεκτη καθυστέρηση του διορισμού της εκλεγμένης Επίκουρης Καθηγήτριας, κ. Σταυρούλας Παρασκευής Βράιλα, στο γνωστικό αντικείμενο «Οικονομική-Νομική-Πολιτική Μετάφραση από τα Γερμανικά προς τα Ελληνικά και αντίστροφα». Η καθυστέρηση αυτή όχι μόνο δημιούργησε προβλήματα στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και τα φοιτητά της κατεύθυνσης των γερμανικών σε κάθε έτος, αλλά επιβάρυνε με διδακτικές ώρες τον Καθηγητή και Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΤΞΓΜΔ, κ. Γιώργο Κεντρωτή, ο οποίος ανέλαβε τα μαθήματα της κ. Βράιλα προσωρινά. Φυσικά, ευχαριστούμε τον κ. Κεντρωτή για την καλή του διάθεση και την αγάπη του προς όλους εμάς. Όμως, αφενός είναι ντροπή και πλήρης έλλειψη σεβασμού να ζητάμε τόσα από έναν άνθρωπο που σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί και έχει προσφέρει πολλά στο τμήμα, αλλά και στο Πανεπιστήμιο ολόκληρο, κι αφετέρου, προφανώς δεν είναι αυτή η λύση. Τα παιδιά του τετάρτου έτους κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική επέκταση της διάρκειας των σπουδών τους και την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ιδίων και των οικογενειών τους. Παράλληλα, στερούνται αυτόματα ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ευκαιρίες.
Η φοιτητική κοινότητα είναι αγανακτισμένη με την ισχύουσα κατάσταση. Όχι μόνο για όσα χάνει η ίδια, αλλά και γιατί αξίες όπως ο σεβασμός και η αλληλεγγύη φαίνεται να καταπατώνται μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, όταν το μέλλον μας δεν διασφαλίζεται και οι σπουδές μας δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, όταν διδάσκοντες και διδάσκουσες, όπως η κ. Βράιλα, έχουν προσφέρει πολλά και ξαφνικά βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση που θίγει την υπόσταση και την αξιοπρέπειά τους, αλλά και τη μέχρι τώρα ακαδημαϊκή τους πορεία. Είναι φυσικό και επόμενο να επικρατεί αγωνία, δυσφορία και ένα γενικότερο αίσθημα αδικίας. Εκτός όλων των άλλων, σύντομα αρκετά μέλη του τωρινού διδακτικού προσωπικού θα συνταξιοδοτηθούν. Θα αντιμετωπίζουμε και τότε τις ίδιες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις; Ως το μοναδικό αμιγώς μεταφραστικό τμήμα στην Ελλάδα, το επίπεδο των σπουδών μας οφείλει να είναι αντάξιο και το ίδιο το Πανεπιστήμιο οφείλει να πράττει με τρόπο που θα το διασφαλίζει αυτό και δεν θα επιτρέπει σε τυχόν άλλες, προσωπικές ή μη, επιδιώξεις και κωλύματα να το παρεμποδίζουν.
Ως φοιτητικός σύλλογος καλέσαμε αφενός τη Γενική Συνέλευση του τμήματος, η οποία και αναφέρθηκε στο θέμα, κι αφετέρου την Πρυτανική Αρχή να πάρει θέση στο φλέγον αυτό ζήτημα και να προβεί άμεσα στις ενέργειες που θα δώσουν τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Βασιζόμαστε στην αντίληψη του καθήκοντος που έχετε όλοι και όλες που διδάσκετε και εργάζεστε στο Πανεπιστήμιό μας και ελπίζουμε ότι σύντομα θα διευθετηθεί καθετί – εντός κι εκτός του ιδρύματος – που συμβάλλει στη δημιουργία ή διατήρηση τέτοιων καταστάσεων.
Εν τέλει, οι Πρυτανικές Αρχές, όπως σχεδόν πάντα, διατηρούν ηχηρή σιωπή…
Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας”