Σε ζοφερές (πολύ) παλαιότερες εποχές επέστρεψε η Κέρκυρα, με την πόλη (αλλά και άλλες περιαστικές περιοχές) να λένε το νερό… νεράκι κάθε βράδυ αλλά, πολλές φορές, και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι διαμαρτυρίες πλέον είναι εκρηκτικές ενώ η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως παρέλαβε ένα διαλυμένο δίκτυο με τεράστιες διαρροές, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη μέσα στο καλοκαίρι λόγω και της λειψυδρίας του φετινού χειμώνα!
Κάτοικοι αλλά και επαγγελματίες διαμαρτύρονται καθημερινά στη δημοτική αρχή, ενώ τα προβλήματα αλλά και οι κίνδυνοι πλέον είναι ακόμα μεγαλύτερα:
– Τι γίνεται με τις ζημιές σε επιχειρήσεις εστίασης που δεν μπορούν ούτε να πλύνουν τα σκεύη μετά το τέλος του ωραρίου τους;
– Τι γίνεται με τις περιπτώσεις ενοικιαζόμενων όπου τουρίστες ήδη διαμαρτύρονται και αφήνουν αρνητικές κριτικές;
– Τι θα γίνει αν έχουμε ένα μεγάλο περιστατικό πυρκαγιάς και τελειώσουν τα αποθέματα της π.Υ. στις δικές της δεξαμενές; Με ποια πίεση θα μπορούν να τροφοδοτηθούν τα οχήματα;
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα
Η Ανάληψη γεμίζει από τις 4 γεωτρήσεις στη Χρυσηίδα, το νερό μπαίνει μέσα σε έναν ενιαίο αγωγό και μεταφέρεται με αντλίες στη δεξαμενή.
Παρά τις προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΥΑΚ που κάνουν κάθε μέρα δοκιμαστικές τομές, δεν έχει ακόμα βρεθεί το σημείο ή τα σημεία που η διαρροή είναι τόσο μεγάλη ώστε να χάνονται τεράστιες ποσότητες.
Από τη δεξαμενή, μία κεντρική γραμμή οδηγεί το νερό για κατανάλωση προς Σαρόκο και Αστυνομικό Μέγαρο, ωστόσο, ο αγωγός αυτός διαμέτρου 50 εκατοστών που είναι σιδερένιος, έχει υποστεί τεράστιες φθορές και τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται κατά μήκος του με αποτέλεσμα να αδειάζει το νερό που έχει συγκεντρωθεί.
Εικάζεται ότι υπάρχουν διαρροές και σε άλλα σημεία καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις το αποχετευτικό δίκτυο πλημμυρίζει από νερό που προφανώς προέρχεται από το δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα να χάνεται στη θάλασσα!
Άντληση – ρεκόρ και είμαστε ακόμα στο Μάιο!
Χαρακτηριστικό είναι πως η άντληση νερού από τις πηγές στη Χρυσηίδα έφτασαν την περασμένη εβδομάδα τα 18.600 κυβικά μέτρα κάθε 24ωρο, ποσότητα που αντλείται συνηθως μόνο στο peak της τουριστικής περιόδου, από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.
Η ανάγκη άντλησης τόσο μεγάλων ποσοστήτων τη στιγμή που η κατανάλωση είναι η μισή του Αυγούστου, προκαλεί τρόμο για το τι θα συμβεί όταν η Κέρκυρα γεμίσει από κόσμο!
Το ακόμα χειρότερο είναι πως από τα σχεδόν 19 χιλιάδες κυβικά που αντούνται κάθε μέρα, στη δεξαμενή της Ανάληψης φτάνει πολύ μικρή ποσότητα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να γεμίσει μέσα στη μέρα και να κόβεται έτσι το νερό για να μπορεί να αντικατασταθεί μέσα στη νύχτα…
Πουλημένος: Εύλογες οι διαμαρτυρίες
Ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Start, παρουσίασε την κατάσταση με πολύ μελανά χρώματα υποστηρίζοντας ότι παρέλαβε μία κατάσταση χάους με τεράστιες ποσότητες νερού να χάνονται από τα υπόγεια δίκτυα που είναι πλήρως ασυντήρητα και σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένα, με εξαφανισμένες τις υποδομές ελέγχου που καλύφθηκαν στο σύνολό τους από… ασφαλτοτάπητα (!), με αποσάρθρωση του συστήματος γεννητριών στις υποστηρικτικές γεωτρήσεις και με τη στάθμη στη δεξαμενή της Ανάληψης (αυτή που τροφοδοτεί ουσιαστικά την πόλη της Κέρκυρας με φυσική ροή, συγκεντρώνοντας το νερό που έρχεται από τη Χρυσηίδα) να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό!
Στις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Πουλημένος χαρακτήρισε εύλογες διαμαρτυρίες των πολιτών: “Διαμαρτυρίες που φτάνουν και σε μένα, όπως φτάνουν και σε εσάς. Σε εμάς υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, φτάνουν περισσότερες διαμαρτυρίες και πιο έντονες και συμμερίζομαι απόλυτα τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι συμπολίτες μας του ν΄ ανοίγουν τη βρύση στο σπίτι τους και να μην έχει νερό. Είναι μια κατάσταση που μας θλίβει. Εμένα προσωπικά με εξοργίζει αυτή η κατάσταση. Είναι απαράδεκτη και κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα”.
Μπαζώθηκαν τα σημεία ελέγχου!
Ο κ. Πουλημένος υποστήριξε ότι επί εποχής προεδρίας της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Πουλιέζου και επί δημαρχίας Τρεπεκλή, υπήρχε εγκατεστημένο ειδικό σύστημα συσκευών ελέγχου διαρροών σε 40 σημεία του δικτύου. Εκεί καταγραφόταν η ροή του νερού και οι διαρροές με τερματικλα στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ: “Τότε, μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εντοπίσει πού υπάρχει το πρόβλημα των διαρροών. Αυτό δεν υπάρχει πλέον. Δεν λειτουργεί κανένα σημείο μέτρησης των διαρροών δεν λειτουργεί. Και όχι μόνο αυτό. Έχουν σκεπαστεί και έχουν χαθεί και τα ίχνη τους από τις ασφαλτικές επιστρώσεις. Έγινε αυτό πρόσφατα, πριν δύο τρία χρόνια, Ένα, δύο χρόνια. Και όχι μόνο αυτό. Δεν σκεπάστηκαν μόνο τα σημεία μέτρησης των διαρροών. Σκεπάστηκαν και βάνες, οι οποίες οδηγούν τα νερά σε διάφορες κατευθύνσεις. Έχουν καλυφθεί”.
Κάθε βράδυ διακοπή
Η γενική διακοπή υδροδότησης γίνεται πλέον κάθε βράδυ από τις 12 περίπου έως τις 4 τα ξημερώματα για να ανέβει η στάθμη στις δεξαμενές Ανάληψης ώστε να μπορεί να γίνει υδροδότηση με επαρκή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα: λόγω της παλαιότητας του δικτύου διανομής που είναι τρυπιο σχεδόν… παντού, μπαίνει αέρας με αποτέλεσμα να μη φτανει η πίεση να στείλει νερό στα υψηλά σημεία της πόλης καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας!
Η Γαρίτσα και το πότισμα
Άλλο πρόβλημα δημιουργείται στη Γαρίτσα, όπου όταν λειτουργεί το βράδυ το αυτόματο πότισμα πέφτει η πίεση σε ολη την περιοχή! Και δεν υπάρχει εύκολη λύση, καθώς αν δεν ποτιστεί θα ξεραθεί και αν δοθεί άλλη ώρα θα “γονατίσε騔 ακόμα περισσότερο τη δεξαμενή!
Ούτε γεννήτρια!
Εν τω μεταξύ, ο Στ. Πουλημένος δήλωσε ότι δεν υπάρχει γεννήτρια όχι μόνο σε μεμονωμένα περιφερειακά αντλιοστάσια, αλλά ούτε και στις εγκαταστάσεις της Χρυσηίδας! Η γεννήτρια είναι κατεστραμμένη εδώ και χρόνια ενώ προαναγγέλλει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη λόγω του χαμηλού δείκτη των βροχοπτώσεων της χρονιάς: Το γεγονός ότι όλες οι επιφανειακές πηγές είναι στεγνές, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Από τη μια υπεραντλούμε από τις γεωτρήσεις τις ποσότητες που χρειαζόμαστε, δεν μας φτάνουν οι ποσότητες γιατί χάνονται στο δίκτυο και από την άλλη η στάθμη κατεβαίνει διαρκώς και το νερό χάνεται και δεν υπηρετεί την ανάγκη για την οποία αντλείται το νερό. Είναι μια εκρηκτική κατάσταση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Δόθηκαν χρήματα στην προηγούμενη περίοδο από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Αρκετά εκατομμύρια, τα οποία κατευθύνθηκαν σε διάφορες περιπτώσεις. Η αποχέτευση στον Άγιο Μάρκο, η αποχέτευση στην περιοχή της Μέσης, σε κάποια μικρά έργα τα οποία έγιναν στα υδραγωγεία. Αλλά το κεντρικό ζήτημα που αφορά την υδροδότηση της πόλης της Κέρκυρας ουσιαστικά έμεινε άθικτ﨔.
Λύσεις – μπαλώματα
Η ΔΕΥΑΚ παρήγγειλε ένα φορητό μηχάνημα εντοπισμού των διαρροών, το οποίο θα φτάσει στην Κέρκυρα τις επόμενες ημέρες για να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία χάνεται το νερό.
Πάντως, ο κ. Πουλημένος δεν έδωσε απαντήσεις γιατί χάθηκε τόσος χρόνος έστω για προσωρινές λύσεις και προμήθεια γεννητριών, μηχανημάτων ελέγχου και ό,τι άλλο χρειαζόταν από (τουλάχιστον) τον Ιανουάριο έως σήμερα.
Ένα ζήτημα είναι η έλλειψη πόρων, ενώ ηδη απέστειλε υπόμνημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού εν όψει της επίσκεψής του στην Κέρκυρα .