Μόνο αν συμβεί κάτι συνταρακτικό που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, θα επιδιωχθεί άλλη λύση για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της Κέρκυρας, όπως λένε ασφαλείς πληροφορίες, με τις περιοχές πάνω από τη Σαγιάδα να είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι αυτές που θα τροφοδοτούν το νησί με νερό!
Αν και οι οριστικές ή τυπικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, οι πληροφορίες του CorfuPress.com αναφέρουν ότι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας έχουν ήδη ακτινογραφήσει όλες τις δυνατές λύσεις (νερό από το Γαλάζιο Μάτι της Αλβανίας, αφαλάτωση, λιμνοδεξαμενές κλπ.) και έχουν καταλήξει ότι η συμφερότερη, γρηγορότερη αλλά και συγκριτικά με το όφελος οικονομικότερη και εύκολη στην υλοποίηση λύση είναι να αξιοποιηθούν πηγές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, σε τοποθεσίες πάνω από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας.
Και υδροηλεκτρικό για απόσβεση κόστους!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει αρκετές φορές αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν υδρογεωλογικές μελέτες που αποδεικνύουν και την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, σε μία ευρύτερη περιοχή που δεν αντιμετωπίζουν τα χωριά της πρόβλημα υδροδότησης.
Μάλιστα, πηγές υπογραμμίζουν πως οι τεχνικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που εξετάζουν τη λύση προκρίνουν την δημιουργία φράγματος για τη συλλογή του νερού, το οποίο θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρική εγκατάσταση με πρόσθετο όφελος την παραγωγή ενέργειας.
Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες νερού
Υψηλόβαθμος παράγοντας της αυτοδιοίκησης στα Ιόνια τόνιζε στο CorfuPress.com ότι οι ποσότητες νερού είναι τέτοιες που ουσιαστικά η Κέρκυρα θα χρησιμοποιεί για να καλύψει όλες της τις ανάγκες μόλις το 2-3% των διαθέσιμων δυνητικά ποσοτήτων, ενώ θα μπορέσουν να γίνουν και συνοδά έργα για να προστίθεται νερό και στο υπάρχον δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου!
Συνάντηση στην Αθήνα
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει γίνει συνάντηση με συναρμόδιους υπουργούς, των περιφερειαρχών Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή και Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον τελευταίο να μην εκφράζει διαφωνία ως προς μια τέτοια εξέλιξη, πόσο μάλλον όταν θα υπάρξουν για την περιοχή της άντλησης και αντισταθμιστικά οφέλη, σε μία μορφή αντίστοιχη με επενδύσεις στο Λούρο ο οποίος θα τροφοδοτεί Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα.
Τι θα περιλαμβάνει το έργο
Όσον αφορά το έργο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν υποθαλάσσιο αγωγό μήκους περίπου 20 έως 25 χιλιόμετρα και, μαζί με την υπέργεια εγκατάσταση, για μήκος που δεν θα ξεπερνά τα 30-35 χιλιόμετρα. Το έργο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα βατό, ενώ οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 – 2,5 χρόνια από τη δημοπράτησή του.
Μάλιστα, η απόληξη του αγωγού θα μπορεί να είναι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ στη Χρυσηίδα με παράλληλη διανομή αν χρειάζεται και στο βόρειο συγκρότημα της Κέρκυρας. Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για χρηματοδότηση του έργου αποκλειστικά κρατική μέσω του ΠΔΕ, με στόχο το κόστος κατασκευής να αποσβεστεί σε βάθος χρόνου από τα έσοδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το υδροηλεκτρικό στο φράγμα συλλογής του νερού.
Ανακοινώσεις το Φθινόπωρο;
Οι συζητήσεις φέρεται πως είναι πολύ προχωρημένες και, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Κέρκυρα με την ύδρευση και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού, οι διαδικασίες για τη λύψη αποφάσεων και την απόφαση χρηματοδότησης θα “τρέξουν” ώστε να μπορούν να υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις μέσα στο Φθινόπωρο.