Χωρίς πτητικά μέσα μένει το ΕΚΑΒ στο Ιόνιο και τη ΒΔ Ελλάδα, καθώς ελήφθη η απόφαση να κλείσει αρχικά για ένα δίμηνο με προοπτική μόνιμης αναστολής λειτουργίας η βάση αεροδιακομιδών στο Άκτιο.
Η βάση αυτή είχε εγκαινιαστεί το 2019 από τον Αλέξη Τσίπρα και κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή με ελικόπτερα ειδικά για διακομιδές ασθενών και διασώσεις.
Δρομολογημένο από πέρυσι!
Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και έχει προκύψει τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2023, όταν λόγω συντήρησης έμενε για εβδομάδες η βάση του Ακτίου χωρίς ελικόπτερο. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, δεν φαίνεται πως υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αντικατάσταση ή και αγορά νέων ελικοπτέρων με δυνατότητες διαμετακομιδής ασθενών.
Η αναστολή λειτουργίας θεωρείται ότι θα είναι μόνιμη, λόγω της απόσυρσης του μοναδικού ελικοπτέρου που είχε απομείνει στη βάση. Επρόκειτο για ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 το οποίο αποσύρθηκε λόγω παλαιότητας και δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για αντικατάστασή του με άλλο κατάλληλο πτητικό μέσο, ενώ και αυτό ούτως ή άλλως δεν είχε πτητική ικανότητα νύχτα ή με κακές καιρικές συνθήκες…
Με κλειστά αεροδρόμια…
Η αναστολή λειτουργίας έρχεται την ώρα που είναι γνωστό πως δύο τουλάχιστον αεροδρόμια στο Ιόνιο κλείνουν για δύο περιόδους μέσα στο χειμώνα για ανακατασκευή της πίστας προσγείωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν αεροπλάνα -είτε τακτικές πτήσεις είτε της Π.Α. για έκτακτες ανάγκες- και να μένουν τα υποστελεχωμένα δευτεροβάθμια νοσοκομεία χωρίς δυνατότητα άμεσης μεταφοράς επειγόντων περιστατικών.
Τόσο στην Κέρκυρα όσο και στο Αργοστόλι, τα αεροδρόμια είναι ή θα είναι εντός των επόμενων ημερών κλειστά λόγω των εργασιών με το κλείσιμο να επαναλαμβάνεται και τα μέσα Ιανουαρίου!
Οργή…
Στην βάση Ακτίου, βρίσκονταν μόνιμα από την έναρξη της λειτουργίας της ένας γιατρός και δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, έμπειροι και κατάλληλα εκπαιδευμένοι για αντιμετώπιση περιστατικών αεροδιακομιδής, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι μεταφέρονται στο κέντρο λόγω του κλεισίματός της.
Ο εξειδικευμένος διασώστης Σπύρος Μαυρούλης, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook την παρακάτω φράση συνοδεύοντάς την με τη σχετική φωτογραφία: “Βάση Αεροδιακομιδων Ακτίου. Σωτήρια γέφυρα για πολλούς ασθενείς έκτακτων περιστατικών.Σε αναστολή λειτουργίας για δύο μήνες από εχθές και από ότι φαίνεται οριστικά. Κοιμηθείτε ΗΣΥΧΟΙ και ασφαλείς. Η κυβέρνηση φροντίζει για εμάς”.
Μικρός στόλος, αποκλειστικά σε Αθήνα και Αιγαίο
Πλέον, τα περισσότερα πτητικά “μαζεύονται” στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ενώ ένα Super Puma εδρεύει στη Ρόδο. Οι βάσεις σε Άκτιο και Σύρο, αντιθέτως, αποψιλώνονται…
Την κατάσταση με τις ελλείψεις σε πτητικά μέσα για αεροδιακομιδές, παρουσίασε πρόσφατα σε έρευνά της η εφημερίδα “Βραδυνή”.
Ως κύρια μέσα, τελούν σε 24ωρη ετοιμότητα (ημέρα και νύκτα) ένα αεροσκάφος Beechcraft και ένα ελικόπτερο Trekker, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και είναι επί της ουσίας τα μόνα που διαθέτουν μόνιμα διαμορφωμένο υγειονομικό εσωτερικό και έχουν ως πρωτεύουσα αποστολή την εκτέλεση αεροδιακομιδών.
Άλλα μέσα της Π.Α. που εκτελούν αεροδιακομιδές, τελούν εν υπηρεσία Αεροναυαγοσωστικού (Α/Ν) ως πρωτεύουσα αποστολή σε 24ωρη ετοιμότητα, στις βάσεις Ελευσίνας και Ρόδου (ελικόπτερα AS-332 Super Puma, ημέρα και νύκτα), και Ακτίου (Β-212 κατά τη διάρκεια της ημέρας) το οποίο αποτελεί πλέον παρελθόν.
Για το Αιγαίο, κάποιες φορές χρησιμοποιούνται και ελικόπτερα AS-332 Super Puma από τα αεροδρόμια Χίου και Λήμνου, χωρίς ιπτάμενο υγειονομικό προσωπικό από το ΕΚΑΒ αλλά όχι στο Ιόνιο.
Ώρες από Αθήνα
Ο μέσος όρος απόκρισης των αεροδιακομιδών στα πρότυπα του εξωτερικού δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία με μιάμιση ώρα, ενώ για την Κέρκυρα μπορεί να φτάσει τις έξι και τις επτά ώρες. Ένα Super Puma από την Ελευσίνα, χρειάζεται δύο ώρες για να έρθει στην Κέρκυρα με απαραίτητο τον ανεφοδιασμό, και αρκετό ακόμα χρόνοι για απογείωση, ανεφοδιασμό μέσα στη διαδρομή ενώ μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρει περισσότερα από ένα περιστατικά…
Χιλιάδες κάθε χρόνο οι διακομιδές
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους και μόνο μέχρι τον Ιούνιο, περισσότερες από 1.000 αεροδιακομιδές ασθενών ή τραυματιών που είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας πραγματοποίησε η Π.Α.: το πρώτο εξάμηνο του 2024 έκανε 1.052 αεροδιακομιδές ασθενών με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που διαθέτει:
- Ιανουάριος: 150
- Φεβρουάριος: 134
- Μάρτιος: 169
- Απρίλιος: 185
- Μάιος 213
- Ιούνιος: 201