‘Ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό δρώμενο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Μαΐου στη Ζάκυνθο, με πρωτοβουλία του συλλόγου «Η Γκιόστρα της Ζακύνθου».
Πρόκειται για ιππικούς αγώνες δεξιοτεχνίας, οι οποίοι αναβιώνουν τη Giostra dell’Anello, Γκιόστρα του δαχτυλιδιού, που έλαβε χώρα στο νησί γύρω στο 1600 και είναι ένα από τα παλαιότερα δρώμενα της περιοχής και το μόνο που διεξάγεται στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι αγώνες γίνονταν προς τιμήν της Κύριας του νησιού και οι ιππότες, αγωνιζόταν για να δείξουν ότι είναι αθλητικά γενναίοι και ικανοί προς την κοπέλα της αρέσκειας τους. Οι αγώνες αναδείκνυαν δύο νικητές: Ο πρώτος λάμβανε ως βραβείο ένα ασημένιο σπαθί, ενώ ο δεύτερος ένα ζευγάρι σπιρούνια.
Η Γκιόστρα της Ζακύνθου, είχε δύο μορφές. Η πρώτη ήταν η Γκιόστρα του δακτυλιδιού, στην οποία το ιππότης έπρεπε να πάρει ένα μικρό κρίκο που κρεμόταν από μια ξύλινη δομή, ενώ η δεύτερη ήταν η Γκιόστρα του Mascaròn Moro. Στο πλαίσιο αυτό, ο ιππότης έπρεπε να κόψει με το δόρυ του ένα φτερό, το οποίο είχε τοποθετηθεί στο κεφάλι ενός ανθρώπινου ομοιώματος σε σκούρο χρώμα, για το οποίο ονομάστηκε και Γκιόστρα του Σαρακηνού.
Συνεπώς η Γκιόστρα είναι μια εκδήλωση που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε ατμόσφαιρες άλλων εποχών, όπου οι συμμετέχοντες παρελαύνουν με ιστορικές στολές, διαγωνίζονται, χορεύουν και παρουσιάζουν δρώμενα από την αρχαία αλλά και πιο πρόσφατη ιστορία, τα όποια αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την παρουσίαση του «Μεσαιωνικού Δείπνου» στην πλατεία Σολωμού, συνεχίζονται την επόμενη μέρα με το παιδικό αγώνισμα και την τελευταία ημέρα το δρώμενο κλείνει με τον διαγωνισμό των ιπποτών.
Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πομπή συμμετεχόντων και αλόγων με κοστούμια εποχής, με κατάληξη επίσης στην πλατεία Σολωμού, όπου και διεξάγεται το αγώνισμα.
Μεταξύ της Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σουλμόνα της Ιταλίας, η Σαρδηνία, ο Άγιος Μαρίνος, η Αγγλία, η Τσεχία, η Κροατία κ.α., έχει δημιουργηθεί μια γέφυρα συνεργασίας, όπου ανταλλάσσονται ιδέες, ενισχύονται φιλικές σχέσεις, διατηρείται και προωθείται η κουλτούρα της κάθε χώρας, με σεβασμό στις αξίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται και η τουριστική ανάπτυξη των εκάστοτε πόλεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Oristano της Σαρδηνίας, η εν λόγω συνεργασία επισφραγίστηκε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Μνημονίου. Επίσης, κάποιοι από τους συλλόγους που συνεργάζονται και συμμετέχουν στα δρώμενα, είναι οι Λύκειο Ελλ. Κέρκυρας, Λύκειο Ελλ. Κεφαλονιάς, Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Ορφέας Λευκάδας, Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών και Χορευτικός σύλλογος Χαρίλαος Τσιγώνιας, καθώς και τοπικοί σύλλογοι. Φέτος για πρώτη φορά θα συμμετέχουν το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας και ο Σύλλογος Απανταχού Μανιατών η Μάνη.