Η ομιλία του Άγγελου Σπύρου στη Γ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας
Η ΟΜΙΛΙΑ
Αγαπητοί μου συνάδελφοι είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι μαζί σας στην γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας.
Η παρουσία μου δηλώνει τη μη αδιαφορία μου για τα θέματα υγείας του τόπου μας και όχι μόνο. Γιατί χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε οικονομία, ούτε τουρισμός ούτε προοπτική για το μέλλον αυτού του τόπου που ζούμε.
Οι περισσότεροι από εμάς ιατροί του δημοσίου αλλά και ιδιώτες ιατροί συνεργαζόμαστε καθημερινά για να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας. Επίσης μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί σεβασμού και φιλίας.
Τα θέματα υγείας τα γνωρίζουν καλύτερα αυτοί που υπηρετούν δηλαδή οι υγειονομικοί. Από την άλλη και ως πολίτες οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα μηνύματα των καιρών. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η υγεία μας είναι το ύψιστο αγαθό και πως οι πολιτικές σκοπιμότητες περισσεύουν.
Στον ιδιωτικό τομέα στηρίζεται κυρίως η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.Γινεται μια σπουδαία προσπάθεια που αποσκοπεί κυρίως στην πρόληψη, τη διατήρηση, τη προαγωγή, την αποκατάσταση αλλά και την ενδυνάμωση της υγείας. Επίσης με την έγκαιρη και σωστή διάγνωση συμβάλει πολύ στη προετοιμασία για την κατάλληλη θεραπεία αλλα και την αντιμετώπιση της ασθένειας. Τέλος οι ιδιώτες ιατροί φροντίζουν και παρακολούθησούν τους ασθενείς μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο αλλά και για την αποκατάσταση στο σπίτι.
Αντίστοιχα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προσφέρουν τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία καθώς επίσης τα Ε.Ι. του νοσοκομείου μας (πρωινά και απογευματινά) παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό).
Να κάνω μια αναφορά στα κέντρα υγείας και θα σταθώ στο θετικό, δηλαδή στο γεγονός ότι με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης βλέπουμε να ανακαινίζονται τα τρία κέντρα υγείας, χωρίς παραλείψω μια αναφορά στο παρελθόν διότι η κριτική είναι πάντα χρήσιμη και σκοπό έχει να γινόμαστε καλύτεροι και Πελέ εισαι ρέει χρήσιμοι στη κοινωνία !Σε επερώτηση της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» το 2020 είχαν γνωστοποιήσει προς την 6η ΥΠΕ και το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τα Κέντρα Υγείας.
Εκείνη την περίοδο είχαν εκδοθεί δυο δημόσιες προσκλήσεις από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ που αφορούσε το σύνολο των Κέντρων Υγείας αλλά και για την δευτεροβάθμια περίθαλψη δηλαδη τα νοσοκομεία και απέβησαν άγονες με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
Μια σημαντική πρωτοβουλία που θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλου του πολιτικού προσωπικού του Νομού είναι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού όσον αφορά το Κέντρο Υγείας της Κέρκυρας αλλά και των Παξών ώστε να συμπεριληφθούν και τα δυο αυτά κτήρια στο Ταμείο Ανάκαμψης προς ανακαίνιση.
Θα είναι πολύ σπουδαίο το Κέντρο Υγείας της πόλης να αναβαθμιστεί σε κέντρο υγείας αστικού τύπου και να παρέχει πραγματική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Υπάρχουν επείγοντα περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλείας όπου θα μπορούν να αντιμετωπίζονται σε αυτά ,στελεχωμένα από γιατρούς πρώτης γραμμής (παιδιάτρους, γενικούς ιατρούς, αναισθησιολόγους, ΩΡΛ, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς) ακόμα και με ιδιώτες ιατρούς που θα κάνουν το 8ωρο τους και θα αμοίβονται ως γενική εφημερία καθώς επίσης και με γιατρούς δεύτερης γραμμής που θα καλύπτουν εφημερίες ετοιμότητας.
Τέλος Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ξανά της απαραίτητες συνθήκες ώστε να γίνει το νοσοκομείο μας ελκυστικό σε ιατρούς με κίνητρα κυρίως οικονομικά. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η στελέχωσή του. Με λίγα λόγια ο γιατρός δεν αμοίβεται ικανοποιητικά στο ΕΣΥ. Επίσης στέγη για διαμονή είναι δυσεύρετη .Η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτό το σημείο είναι σπουδαία. Ειναι υψίστης προτεραιότητας να προβάλουμε την Νησιωτικότητα της περιφέρειας μας διότι οι κάτοικοι της Ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν πολλές περισσότερες επιλογές σε νοσοκομεία και γιατρούς από ότι εμάς. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε να έχουμε υγειονομική περιφέρεια Ιόνιων νήσων με έδρα την Κέρκυρα. Όλα τα παραπάνω με κάθε ευκαιρία να τα διεκδικούμε από το κεντρικό κράτος και οι ίδιοι να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα με μεγάλη ευαισθησία απέναντι μας!
Οι παραπάνω σκέψεις- προτάσεις προέρχονται από την 20ετή εμπειρία μου εργασίας σε τρία νοσηλευτικά ιδρύματα (Ελλάδα, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία) και όχι αυτές ενός εξειδικευμένου επιστήμονα οργάνωσης υπηρεσιών υγείας.