Το πρώτο σοκ ακολούθησε ο έντονος προβληματισμός, ο οποίος θα δώσει τη θέση του σε δράσεις. Ο λόγος για τα φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων εντός και εκτός σχολικών χώρων, με την κοινωνία της Κέρκυρας να αιφνιδιάζεται μετά τον άγριο ξυλοδαρμό και το μαχαίρωμα στα επεισόδια που έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη, μέρα μεσημέρι, μεταξύ δεκάδων νέων παιδιών στο Σαρόκο.
Με πρωτοβουλία του πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Φλώρου, πολλοί φορείς μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και τη Αυτοδιοίκησης συζήτησαν σήμερα για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί όσον αφορά τα βίαια περιστατικά αλλά και το τι θα πρέπει να γίνει για να αναστραφεί η κατάσταση.
Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί…
Εκπαιδευτικοί αλλά ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας παρουσίασαν το τοπίο με μελανά χρώματα, αναφερόμενοι σε περιστατικά που μπορεί να μην έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όμως, προκαλούν ανησυχία για τη συχνότητά τους και, συχνά, τη βιαιότητά τους.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανήλικοι μαθητές υβρίζουν ή και απειλούν καθηγητές τους, οι οποιοι φοβούνται να αντιδράσουν καθώς νοιώθουν απροστάτευτοι από την πολιτεία, ενώ τα περιστατικά δεν περιορίζονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά καταγράφονται ακόμα και στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.
Σημαντική και η ευθύνη μερίδας των γονέων που, όταν οι εκπαιδευτικοί τους καλούν να τους ενημερώσουν για μία παραβατική ή βίαιη συμπεριφορά των παιδιών τους, εκείνοι αντιδρούν με άσχημο τρόπο κατά των καθηγητών ή αδιαφορούν.
Α. Φλώρος: Θα αυξάνει εκθετικά το φαινόμενο της βίας
Όπως ο κ. Φλώρος υπογράμμισε: “Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η βία έχει αρχίσει και γίνεται ένα κομμάτι της κοινωνικής ζωής, περιλαμβάνεται μέσα στην κοινωνική ζωή και έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Έχει μεγάλο εύρος ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται εντός της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα έχει και μεγάλο εύρος ως προς τις ηλικιακές ομάδες, στην οποία κανείς συναντάει ολοένα και περισσότερο φαινόμενα βίας. Ως πανεπιστήμιο θεωρήσαμε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες να συμβάλουν στην πρόληψη του φαινομένου της βίας σε όλες τις μορφές, για παράδειγμα φυσική βία, διαδικτυακός εκφοβισμός, διαπροσωπική βία, οικογενειακή βία κ.ο.κ. Να δούμε τι παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο πρόληψης, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, ενημέρωση, αλλά και σε επίπεδο διαχείρισης, όπως για παράδειγμα στο πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε, εάν έχουμε ικανές δομές αυτή τη στιγμή να υποστηρίξουμε τη διαχείριση της βίας. Κι αν δεν έχουμε, πώς μπορούμε σταδιακά να αρχίσουμε να τις δημιουργούμε έτσι ώστε να γίνουν αποτελεσματικές στη διαχείριση ενός φαινομένου το οποίο εκτιμούμε ότι στο άμεσο μέλλον θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει γενεαλογικά χαρακτηριστικά η βία. Κάτι που σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί βία κάποια στιγμή θα εκδηλώσουν βία στο μέλλον. Όσο αυξάνουν τα φαινόμενα, θα αυξάνει εκθετικά όλο το φαινόμενο της βίας”.
ΚΕΔΑΣΥ: Πολλαπλασιάστηκαν τα περιστατικά
Η επικεφαλής του ΚΕΔΑΣΥ Ελ. Μαλαχά υπογράμμισε από την πλευρά της ότι τέτοια παιδιά δεν αποδοκιμάζονται, αλλά ίσως τα θαυμάζουν οι συμμαθητές τους: “Δημιουργούνται ομάδες που έχουν τους οπαδούς τους, τους φίλους τους και έχουν τον ρόλο για κάποιους του προστάτη.Στην Κέρκυρα το ΚΕΔΑΣΥ διπλασιάζει τα περιστατικά του κάθε χρόνο σχεδόν. Η αύξηση είναι τεράστια. Ξεκινήσαμε με τρεις διαγνωστικές ομάδες και αυτή τη στιγμή έχουμε 7 διαγνωστικές ομάδες και δεν μας φτάνουν. Θα πρέπει να έχουμε και άλλες”.
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, ενώ με κοινή προσπάθεια θα διοργανωθούν συζητήσεις και δράσεις μέσα στους σχολικούς χώρους με τη συμμετοχή των παιδιών και των γονιών τους, καθώς υπήρξε κοινή πεποίθηση πως το βασικό δεν είναι η καταστολή αλλά η πρόληψη με περισσότερη παιδεία και διάλογο στη σχολική κοινότητα.